Elektrik Aboneleri Kullanım Bedeli Harici Ödemeleri Geri Alabilecek - Son Dakika
Ekonomi

Elektrik Aboneleri Kullanım Bedeli Harici Ödemeleri Geri Alabilecek

Elektrik Aboneleri Kullanım Bedeli Harici Ödemeleri Geri Alabilecek

Yargıtay, aboneden alınan sayaç okuma, perakende hizmet, iletim sistemi kullanım ve dağıtım gibi bedellerin alınmasının yasa ve Anayasa'ya aykırı olduğuna işaret etti.

24.04.2015 11:11  Güncelleme: 11:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul'da tekstil atölyesi işleten Hıdır A.'ya, aboneliği olmadan elektrik kullandığı gerekçesiyle Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. görevlileri tutanak tuttu ve çıkarılan fatura kendisine tebliğ edildi. Faturada toplam tutar 44 bin lira olarak kayıtlara girdi. Hıdır A. bu olaydan hemen sonra aboneliğini yaptı ve kesilen cezanın bir bölümüne itiraz etti. Av. İmam Bazan, Bakırköy 10. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açtığı davada, müvekkilindenfazla para tahsil edilmek istendiğini, normal tüketim bedelinin 14 bin lira civarında olduğunu, 29 bin 723 liralık kısmın haksız yere alınmak istendiğini öne sürdü.

BEDAŞ: DAVA REDDEDİLSİN

Davalı şirket BEDAŞ avukatı ise, söz konusu itirazların yersiz olduğunu davanın reddedilmesini istedi. Mahkemenin talebi ile hazırlanan bilirkişi raporu da BEDAŞ lehine çıkınca mahkeme kararını verdi. Verilen kararda Hıdır A.'nın talebi geri çevrildi. Av. Bazan kararı temyiz etti.

'DÜŞÜK MALİYETLİ ENERJİ TEMİNİ'

Temyiz incelemesine Yargıtay 3. Hukuk Dairesi baktı. Yargıtay, geçtiğimiz günlerde taraflara tebliğ ettiği kararında dikkat çekici tespitlerde bulundu. Yargıtay kararında Elektrik Piyasası Kanunu'na sıklıkla atıfta bulunularak, bu kanuna göre düşük maliyetli enerji temini ve şeffaf bir elektrik piyasası oluşturulması gerektiğine işaret edildi.

YARGITAY: BU KALEMLERİ ALAMAZSIN

Yargıtay kararında, Hıdır A.'ye kesilen faturanın içinde yer alan tutarların bir bölümünün alınamayacağı vurgulandı. Buna göre, kayıp-kaçak, sayaç okuma, perakende satış hizmeti, iletim sistemi kullanım ve dağıtım bedelleri aboneden alınamaz. Kararda, aboneden, ancak aktif tüketim bedelinin alınabileceğine işaret edilerek, alınan diğer kalemlerin tüketiciye ek mali yük oluşturduğuna işaret edildi. Kararda, alınan bedellerin Anasaya'nın 73. Maddesi'ne de aykırı olduğuna işaret edilerek, vergi, resim harç benzeri mali yükümlüklerin kanunla konulup, kanunla kaldırılabileceğine vurgu yapıldı.

TRT PAYI KANUNLA ALINIYOR

Kararda, faturalara konulan yüzde 2'lik TRT payının kanuna dayanılarak alındığına işaret edilerek bu durumun şeffaflık ilkesinin bir gereği olduğuna işaret edildi. Kararda, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) aldığı Kurul Kararları ve tebliğlerle söz konusu bedellerin alındığına işaret edilerek, Elektrik Piyasası Kanunu'nun böylesi bir yetkiyi vermediğine dikkat çekildi.

Yargıtay, faturadaki, kayıp-kaçak dahil bu kalemlerin alınamayacağına hükmetti.

'EPDK SINIRSIZ YETKİYE SAHİP DEĞİL'

Kararda, 'İlgili kanunlarda, EPDK'ya sınırsız tarife ve fiyat belirleme hak ve yetkisi verilmemiştir' denildi. Kararda ayrıca, aboneden fazladan alınan bedellerin Elektrik Piyasası Kanunu'nu düşük maliyetli enerji temini ve şeffaf bir elektrik piyasası oluşturulması ilkelerine de aykırı düşüyor yorumunda bulunuldu.

ADALET İLKESİNE AYKIRI

Kararda ayrıca 'Elektrik enerjisinin nakli esnasında meydana gelen kayıp ve başka kişilerce kaçak kullanmak suretiyle kullanılan elektrik bedellerinin kurallar uyan abonelerden tahsili, hukuk devleti ve adalet düşünceleri ile bağdaşmaz' denildi. Kararda ayrıca, abonenin, hangi bedelin kendisinden neye karşılık alındığını bilmesi gerektiğine işaret edildi.

MİLYONLARCA ABONEYİ İLGİLENDİRİYOR

Yargıtay, yerel mahkemenin verdiği kararı oybirliği ile bozarak yeni bir bilirkişi raporu hazırlanması gerektiğine hükmetti. Böylece dosya yeniden eski mahkemesine dönmüş oldu. Davaya bakan taraf avukatlarından İmam Bazan, "Bu karar emsal nitelikte. Milyonlarca aboneyi ilgilendiren bir karar bu. Düzenli olarak faturalarını ödeyen abone de, kendisinden haksız yere tahsil edilen tutarlara itiraz edebilir. Bunun için bağlı bulunan yerlerdeki Tüketici Hakem Heyetleri'ne başvurulması gerekir" dedi. (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Elektrik Aboneleri Kullanım Bedeli Harici Ödemeleri Geri Alabilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (14)

  • MAZLUM: YIL 2015 OLMUŞ BEN HALA KAÇAK ELEKTRİK KULLANAN KİŞİNİN PARASINI ÖDÜYORSAM VE BENİM İTİRAZ HAKKIM YASA İLE ELİMDEN ALINIYORSA O DEVLET BENİM İÇİN YOK HÜKMÜNDEDİR. . 28 0 Yanıtla
  • Üçok: Şu halkı dolandırmayan kandırmayan varmı.Bir ülkeyi devlet gibi değilde ananim şirket gibi yönetirseniz bu sonuçlar normal.Hükümet bir yandan bankalar bir yandan şirketler bir yandan canımıza okudunuz siz haksız elde ettiğiniz çok büyük karlarla mutlu olabilirsiniz ama inanın çok ah alıyorsunuz öbür dünyada işiniz çok zor.Haram olsun... 22 3 Yanıtla
  • kıroo: bu TRT payıda ne oluyo onuda istiyorum arkadaş orası babalarının çiftliği deyil 16 2 Yanıtla
  • : Ülkede yasa mı kalmışta yasaya aykırı diye yazmışsınız. Bırakın bu işleri adamlar inek sağar gibi sağıyorlar bizi. En başımızdakide dahil. 16 1 Yanıtla
  • alo hirsiz.: Hirsizlar. Ulkeyi kuşatmış vatandaş kendine bunu reva görenleri sandikta cezalandirmadikca soyulmaya devam edecek bunlar 15 0 Yanıtla
  • omar: ilk önce kayserililer hucum eder alırlar 12 1 Yanıtla
  • Üçok: Bugünkü Türkiye Yeni Türkiye bu Yeni Türkiye yi kuranlar kimler akp,yandaş işadamları,yandaş şirketler,yandaş bankalar,yandaş medya kimi kime şikayet edeceksin bu haksız adaletsiz sistemi kuranlar kurduğunuz bu düzenin temeli haksızlığa hukuksuzluğa ve adaletsizliğe dayandığı sürece çökmeye mahkumdur ve ne acıdır ki hep beraber altında kalacağız. 11 1 Yanıtla
  • Sait Mevlüt: Ben çatıya rüzgar enerjisi ile çalışan pervane değil fıçı şeklinde türbin yaptım. Benden 5 kuruş yok o soygunculara 11 0 Yanıtla
  • YAŞASIN ŞANLI TÜRK IRKI: Şaşırdık artık alabilirmi alamazmı dalga mı geçiyorsunuz ozaman millet uğraşmadan geri verin yok oraya başvur buraya başvur olmasın 9 0 Yanıtla
  • PİR: İLK İŞİM KOŞA KOŞA MÜRACAT EDİP, CEBİMİZDEKİ ÜÇ KURUŞA GÖZ DİKEN BU ALÇAK ŞİRKETİ DAVA ETMEK 8 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
    22:33 Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

    Fiat, mikro elektrik araç sektörüne yeni bir soluk getirmek için Topolino modelini tanıttı. Aracın başlangıç versiyonu 449 bin 900 TL, Plus donanımı ise 479 bin 900 TL olarak belirlendi. Tamamen elektrikli olan aracın motor gücü 6 kW, maksimum hızı 45 km/h ve sürüş menzili 75 kilometre olarak açıklandı. Fiat Topolino, Türkiye'de Citroen Ami'ye alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi
    22:20 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde düzenlenen Banaz İlçe Buluşması'na katıldı. Bayraktar, Türkiye'nin ekonomisinin 3 kat büyüdüğünü ve itibarlı bir ülke haline geldiğini vurguladı. Ayrıca, doğal gaz kullanımının artması ve yapılan çalışmalarda siyasi istikrarın önemine değindi. Bayraktar, yerel seçimde AK Parti Banaz Belediye Başkan adayı Mehmet Cevizci'ye destek istedi.


Advertisement