Ekonomistler, Ağustos Ayı Dış Ticaret Verilerini Değerlendirdi - Son Dakika
Ekonomi

Ekonomistler, Ağustos Ayı Dış Ticaret Verilerini Değerlendirdi

Ekonomistler, Ağustos Ayı Dış Ticaret Verilerini Değerlendirdi

Burgan Yatırım Başekonomisti Bürümcekçi, "Son dönemde petrol fiyatlarının geçen yılın belirgin altında seyretmeye başlaması aşağı yönlü bir risk olarak izlenmektedir" dedi.

30.09.2014 12:37  Güncelleme: 15:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, dış ticaret dengesinde bu yıl gözlenen düzelmenin ağustosta kesintiye uğramasının moral bozucu olsa da büyük ölçüde iş günü farklılıklarından kaynaklandığını belirterek, "Bu yıl, gelişmiş ülkelerin büyüme hızlarında görülen toparlanmanın ihracatımıza ilk yarıda olumlu yansıdığını gördük ancak AB'den gelen verilerin yeni bir yavaşlama eğilimine işaret etmesi ve Irak ihracatımızın daralmaya devam etmesi buradaki riskleri artırmaktadır" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ihracat ağustosta, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 arttı ve 11 milyar 440 milyon dolara yükseldi. Aynı dönemde ithalat yüzde 7 artarak 19 milyar 476 milyon dolar oldu. Dış ticaret açığı ise ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,5 artarak 7 milyar 80 milyon dolardan 8 milyar 36 milyon dolara yükseldi.

AA muhabirine ağustos ayı dış ticaret verilerini değerlendiren Bürümcekçi, cari açığın birincil belirleyicisi olan dış ticaret dengesinde bu yıl gözlenen düzelmenin ağustosta kesintiye uğramasının moral bozucu olsa da büyük ölçüde iş günü farklılıklarından kaynaklandığını belirterek, "Son yıllarda altın ithalat ve ihracatı faktörleri nedeniyle manşet dış açık verilerinin tek doğru ölçü olmayacağını düşündüğümüzü sıklıkla vurguluyoruz" diye konuştu.

Bu nedenle, son 12 aylık birikimli enerji ve altın hariç dış ticaret açığının seyrini takip ettiklerine değinen Bürümcekçi, söz konusu verinin 2013 yılındaki oldukça yatay seyrin, bu yıl iyileşme yönüne doğru çevrilmesinin önemine işaret etti.

Bürümcekçi, bu göstergenin ağustosta yükselmiş olsa da halen haziranın gerisinde bulunduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

"Bu yıl, gelişmiş ülkelerin (özellikle AB) büyüme hızlarında görülen toparlanmanın ihracatımıza ilk yarıda olumlu yansıdığını gördük, ancak AB'den gelen verilerin yeni bir yavaşlama eğilimine işaret etmesi ve Irak ihracatımızın daralmaya devam etmesi buradaki riskleri artırmaktadır. Ağustosta AB'ye ihracat yıllık bazda yüzde 10 artarken, Irak'a olan ihracat yüzde 25,8 daralma göstermiştir. Diğer taraftan, son dönemde petrol fiyatlarının geçen yılın belirgin altında seyretmeye başlaması aşağı yönlü bir risk olarak izlenmektedir."

"İhracatta bölgesel çeşitlendirme politikasının sürdürülmesiyle, ihracattaki risklerin dengelenebileceğini düşünüyoruz"

Halk Yatırım Araştırma Müdürü Banu Kıvcı Tokalı, ithalatta ağustos ayında beklenen yavaşlamanın sınırlı kaldığını belirterek, "Düşen enerji maliyetinin olumlu katkısına karşın, altın ithalatındaki artış, tüketim mallarındaki bir ay önce çıkılan seviyelerin hemen hemen korunması, ihracattaki azalışa karşın ara malı ithalatının yüksek kalması temel unsurlar" dedi.

Tokalı, mevsim ve takvim etkilerinin de ithalata artırıcı etkisinin görüldüğünü aktararak, bu etkilerin arındırıldığında, ithalatta belirgin bir yavaşlama olduğunu vurguladı. İhracat tarafında ise, altın ihracatından neredeyse hiç katkı gelmediğine dikkati çeken Tokalı, AB'ye yapılan ihracattaki düşüşün ağustos ayında belirgin hale geldiğinin altını çizdi.

Tokalı, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 60 seviyesinin altına gerilediğini anımsatarak, bunu kalıcı bir trend olarak görmediklerini ve oranın tekrar yüzde 60-65 aralığına çıkacağını düşündüklerini aktardı.

"Özellikle olumlu baz etkisinin de azalmasıyla, dış ticaret dengesindeki iyileşme süreci yavaşlasa da, iç talebin ılımlı seyri, düşen enerji maliyeti, TL'deki değer kaybı gibi unsurlara bağlı olarak, dış dengenin ılımlı görünümünü koruyacağını düşünüyoruz" diyen Tokalı, AB ekonomisindeki aşağı yönlü risklere karşın, son verilerde de görüldüğü üzere, ihracatta bölgesel çeşitlendirme politikasının sürdürülmesiyle, ihracattaki risklerin dengelenebileceğini dile getirdi.

"Eylülden itibaren dış açıkta ve dolayısıyla cari açıkta fiyat etkisiyle daha pozitif bir trend görüleceğini bekliyoruz"

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer, dış ticaret açığının ağustos ayında 6,7 milyar dolarlık piyasa beklentilerinin üzerinde 8 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, "Ağustosta yıllık bazda ithalat hız kazanarak yüzde 7 artışla 19,5 milyar dolara, ihracat da yüzde 2,9 artarak 11,4 milyar dolara yükseldi" dedi.

Sözer, verilerin, yatırımlar da dahil olmak üzere iç talebin üçüncü çeyrekte güç kazandığına işaret ettiğini kaydederek, güçlü ithalatta bayram etkisiyle aylar arası kaymanın da etkili olmuş olabileceğini ifade etti.

İhracatın ise Avro Bölgesi ekonomilerindeki toparlanmayla sürse de, jeopolitik sorunlar nedeniyle risklerin aşağı yönlü olduğuna dikkati çeken Sözer, petrol fiyatlarındaki son düşüşler devam ederse, eylülden itibaren dış açıkta ve dolayısıyla cari açıkta fiyat etkisiyle daha pozitif bir trend görüleceğini aktardı.

Sözer, ağustosta cari işlemler açığının 3,2 milyar dolar olarak gerçekleşeceğini ve 12 aylık cari açığın da geçici olarak temmuzdaki 48,5 milyar dolardan 49,3 milyar dolara yükselmesini tahmin ettiklerini söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ekonomistler, Ağustos Ayı Dış Ticaret Verilerini Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement