Ekonomide 2015 Böyle Geçti (1) - Son Dakika
Ekonomi

Ekonomide 2015 Böyle Geçti (1)

Türkiye'de 2015'te yapılan iki seçim, ekonomiyi ve piyasaların seyrini de etkiledi.

20.12.2015 11:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de 2015'te yapılan iki seçim, ekonomiyi ve piyasaların seyrini de etkiledi. AK Parti'nin 1 Kasım'da tekrar tek başına iktidara gelmesiyle siyasi belirsizliğin ortadan kalkması piyasalara olumlu yansıdı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye ekonomisinde 2015'te önemli gelişmeler yaşandı.

Türkiye bu dönemde iki seçim yaşarken, 7 Haziran milletvekili genel seçiminin ardından, hiçbir partinin tek başına hükümeti kuracak çoğunluk elde edememesi piyasalara olumsuz yansıdı. Uluslararası piyasaların seyrinin yanı sıra koalisyon görüşmelerinin sonuçsuz kaldığı günlerde dolar 3 lirayı aştı. 1 Kasım milletvekili genel seçimi sonrasında siyasi belirsizliğin son bulmasıyla piyasalarda hava yeniden olumluya döndü.

Türkiye ekonomisi, büyümeye devam etti. Bu yılın üçüncü çeyreğindeki yüzde 4 ile üst üste 24 çeyrek büyüyen Türkiye, son çeyrek verileri öncesi büyüme başarısını 25. çeyreğe taşımış oldu

Dünyanın en büyük 20 ekonomisini oluşturan ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı "G20 Liderler Zirvesi"ne ev sahipliği yapan Türkiye, zirvede terörizm ve mülteciler konusunda önemli kararlar alınmasına katkı sundu.

Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rusya ile Türkiye ekonomik ilişkileri yeni bir boyut kazanırken, AB ile müzakerelerde "Ekonomik ve Parasal Politika" başlıklı 17. Faslın açılması da önemli gündem maddesi olarak öne çıktı.

Piyasalar, yıl boyunca ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımı kararına odaklanırken, yılın son döneminde bankanın gösterge faiz oranını 0,25 puan artırması ile yeni bir dönem de başlamış oldu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK), Bank Asya'nın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) devredilmesine ilişkin kararı gündemde geniş yer bulurken, dolardaki artış da vatandaşların yakından takip ettiği konular arasında yer aldı.

Türkiye ekonomisinin ilk çeyreğinde öne çıkan başlıklara bakıldığında ise Merkez Bankası şubatta politika faiz oranını yüzde 7,75'ten yüzde 7,50'ye indirdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu ve "durağan" not görünümünü teyit etti.

Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi (EPİAŞ) resmi olarak kurulurken, EPDK, dağıtım şirketlerinin belirlenen fiyat metodolojisine uymamaları nedeniyle tavan fiyat kararı aldı.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneğinin (TÜSİAD) yeni Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes oldu.

Yunanistan'ın mali programı 4 ay şartlı uzatıldı. Azerbaycan devalüasyon yaptı.

Yılın ilk çeyreğinde öne çıkan bazı gelişmeler şöyle:

1 Ocak

- Dünyada akaryakıtın en ucuz olduğu ülkelerden Türkmenistan'da 2015'in ilk gününde akaryakıta yüzde 60 civarında zam geldi.

- TL'den 6 sıfır atılmasının üzerinden 10 yıl geçti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi, Türkiye'nin ihracatının 2014 yılında yüzde 4 artışla 157,6 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

Bakanlar Kurulu kararına göre, alkollü içkiler ve tütün ürünlerinde uygulanan ÖTV'de artışa gidildi.

3 Ocak

Merkez Bankası yabancı para yükümlülükler için zorunlu karşılık oranları ve rezerv opsiyon katsayılarında değişikliğe gitti. 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli yabancı para mevduat veya katılım fonu dışı yükümlülükler için zorunlu karşılık oranının yüzde 13'ten yüzde 18'e çıkarıldı, söz konusu oran 2 yıla kadar (2 yıl dahil) vade için yüzde 11'den yüzde 13'e yükseltildi. Yabancı para mevduat veya katılım fonu dışı yükümlülükler için zorunlu karşılık oranını 3 yıla kadar (3 yıl dahil) yüzde 8 ve 5 yıla kadar yüzde 7 olarak belirlendi, bu oran 5 yıldan uzun vadeler için yüzde 6 olması kararlaştırıldı.

4 Ocak

- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bazı alacakların yeniden yapılandırılması kapsamında 4,5 milyon vatandaşın başvurduğunu, 42,5 milyar liralık alacağın yapılandırıldığını bildirdi.

5 Ocak

- 2014 yılında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 8,17, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 6,36 arttı. Yıllık enflasyon aralık ayında yüzde 8,17 ile son on ayın en düşük seviyesine geriledi.

Brent petrolün varil fiyatı, ekonomik aktiviteye yönelik endişeler ve dolara olan talebin artmasıyla 6 Mayıs 2009 tarihinden bu yana ilk kez 55 doların altına geriledi.

6 Ocak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye genelinde havalimanlarından 2014 yılında hizmet alan havayolu yolcu sayısının 166 milyonu, uçak trafiğinin ise 1,6 milyonu geçtiğini, havacılıkta tüm zamanların rekorunun kırıldığını bildirdi.

7 Ocak

- Hazine Müsteşarlığınca, dolar cinsinden 2043 vadeli tahvil ihracı artırımı için Barclays, BNP Paribas ve JP Morgan Securities'e yetki verildi.

- Savunma Sanayii İcra Komitesi, Milli Piyade Tüfeği Projesi'nde seri üretime geçilmesine karar verdi.

- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen 39 parti ürün ile içeriğinde ilaç etken maddesi tespit edilen 6 parti ürünü kamuoyuyla paylaştı.

8 Ocak

Hazine Müsteşarlığınca, 2015 yılı dış finansman programı çerçevesinde dolar cinsinden Nisan 2043 vadeli tahvilin ihraç miktarının 1,5 milyar dolar olarak gerçekleştiği bildirildi.

9 Ocak

- Trakya'da faaliyet gösteren Kanada menşeli Marsa Enerji firmasınca, Poyraz sahasında yeni doğalgaz rezervi bulunduğu açıklandı. Yeni keşfedilen doğalgaz rezervinin 600 milyon metreküp olduğu belirtildi.

10 Ocak

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Rusya'nın uzun dönem yerel ve yabancı para cinsinden kredi notunu "BBB"den "BBB-"ye düşürdü, not görünümünü ise negatif olarak belirledi.

13 Ocak

Soma B Termik Santrali ve bu santral tarafından kullanılan taşınmazların bir bütün halinde özelleştirilmesi ihalesinde, en yüksek teklifi 685,5 milyon dolarla Konya Şeker Sanayi ve Ticaret AŞ? verdi.

14 Ocak

- Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE), aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1,30 azaldı, 2013 yılının aynı dönemine göre yüzde 6,67 arttı.

- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından taksitli satışlarda tüketicinin borcunu erken ödemesi halinde satıcının ödenen miktara göre gerekli tüm faiz ve komisyon indirimini yapmasının önünü açan Taksitle Satış Sözleşmeleri Hakkında Yönetmelik, yürürlüğe girdi.

2015 Yılı Yatırım Programı'nda, proje tutarı 477 milyar lira, 2014 sonu kümülatif harcaması 211 milyar lira, 2014 başlangıç ödeneği 53,5 milyar lira olan 2 bin 915 proje yer aldı.

Alışveriş merkezlerine ilişkin düzenlemeyi de içeren Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

15 Ocak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2014 yılında bütçe giderlerinin 448,4 milyar lira, bütçe gelirlerinin 425,8 milyar lira, bütçe açığının ise 22,7 milyar lira olduğunu bildirdi.

16 Ocak

Kurulan şirket sayısı, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 17,71 artarak 57 bin 710 olurken, kapanan şirket sayısı yüzde 9,89 azalarak 14 bin 2 olarak gerçekleşti.

Avro Bölgesi'nde aralık ayında yıllık enflasyon yüzde -0,2'ye, Avrupa Birliği'nde (AB) ise yüzde -0,1'e geriledi. Yıllık enflasyon Avro Bölgesi'nde 2009 yılının ekim ayından bu yana en düşük seviyesine indi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Yunanistan'ın yabancı ve yerli para cinsinden uzun vadeli kredi notlarının görünümünü "durağan"dan, "negatif"e revize ederken, kredi notunu teyit etti.

17 Ocak

BDDK, Halk Bankası'na katılım bankası kurması için izin verdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Rusya'nın kredi notunu "Baa2"den "Baa3"e düşürdü.

19 Ocak

Halk Hayat ve Emeklilik AŞ ile Halk Sigorta AŞ'deki Halkbank'a ait hisselerin özelleştirilmelerine ilişkin ihale ilanı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

20 Ocak

Uluslararası Para Fonu (IMF), düşen petrol fiyatlarının küresel ekonomiyi desteklemesine karşın bazı risklerin büyümeyi yavaşlattığını belirterek, 2015 ve 2016 yıllarına ilişkin küresel büyüme beklentisini aşağı yönlü revize etti.

Çin ekonomisi 2014'te bir önceki yıla oranla yüzde 7,4 büyüyerek 10,4 trilyon dolarlık GSYH'ye ulaştı.

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,25'den yüzde 7,75'e indirdi.

Borsa İstanbul ve Londra Borsası Grubu arasında stratejik ortaklık anlaşması Londra'da törenle imzalandı.

21 Ocak

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı 1.303,58 dolara çıkarak son beş ayın en yüksek seviyesini gördü.

Dünya Ekonomik Forumu, İsviçre'nin Davos kasabasında başladı.

22 Ocak

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri muhtemelen yılın ortalarında artıracağını belirtti.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) piyasa beklentileri doğrultusunda faiz oranlarında değişikliğe gitmedi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) yeni Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes oldu.

23 Ocak

Vakıfbank, banka bünyesinde başlatılan katılım bankası kuruluş çalışmaları ile İslam Kalkınma Bankası'ndan sağlanacak proje finansmanı çalışmalarının, süreci devam ettirecek olan Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredilmesine karar verildiğini duyurdu.

Türkiye genelinde 2014'te bir önceki yıla göre yüzde 0,7 artışla 1 milyon 165 bin 381 konut satış sonucu el değiştirdi.

Atatürk Havalimanı, geçen yıl 57 milyon yolcuya hizmet vererek Avrupa'nın en çok yolcuya hizmet veren dördüncü havalimanı oldu.

Merkez Bankası, bankalar ve finansman şirketlerinin Banka nezdindeki bloke zorunlu karşılık ve iki gün ihbarlı döviz mevduat hesaplarında tutmakta oldukları avro cinsi döviz hesapları komisyon alınacağını duyurdu.

24 Ocak

İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen ve dünyadaki pek çok sorunun ele alındığı Dünya Ekonomi Forumu'nun (WEF) 45. Davos Yıllık Toplantıları sona erdi.

26 Ocak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 2013'te Türkiye'de 347 bin 649 cep telefonu cihazı üretilirken, geçen yıl bu sayının yüzde 208 artarak, 1 milyon 71 bin 888'e yükseldiğini bildirdi.

27 Ocak

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun 2015 sonunda, orta noktası yüzde 5,5 olmak üzere yüzde 4,1 ile yüzde 6,9 aralığında, 2016 yılında ise orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3,2 ile yüzde 6,8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi.

28 Ocak

TÜİK, Türkiye nüfusunun, 2014'te bir önceki yıla göre 1 milyon 28 bin 40 kişi artarak 77 milyon 695 bin 904 kişi olduğunu açıkladı.

29 Ocak

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Yunanistan'ın kredi notunu negatif izlemeye aldığını açıkladı.

30 Ocak

TÜİK, Türkiye'nin ihracatının, 2014'te bir önceki yıla göre yüzde 3,9 artarak 157 milyar 715 milyon dolar, ithalatının da yüzde 3,7 azalarak 242 milyar 224 milyon dolar olduğunu bildirdi. Dış ticaret açığı ise yüzde 15,4 azalarak 84 milyar 509 milyon dolara geriledi.

Rusya Merkez Bankası politika faizini 200 baz puan düşürerek yüzde 17'den yüzde 15'e indirdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kayıtdışı Ekonomi ile Mücadele Eylem Planını kamuoyu ile paylaştı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'nin (TUSAŞ) geliştirdiği yeni nesil yüksek performans "ANKA Blok B",  ilk uçuşunu başarıyla tamamladı.

31 Ocak

Bakanlar Kurulu kararı ile pirince uygulanan Katma Değer Vergisi (KDV) oranı yüzde 1'e indirildi.

2 Şubat

- Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ocak ayında ihracat 2014 yılının aynı ayına göre yüzde 9,8 düşüşle 10 milyar 803 milyon 970 bin dolar oldu. Otomotiv endüstrisi, ocak ayında 1 milyar 730 milyon dolar ile en fazla ihracatın gerçekleştirildiği sektör olarak kayıtlara geçerken, en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu.

3 Şubat

- Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ocak ayında aylık bazda yüzde 1,10, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,33 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7,24, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 3,28 olarak gerçekleşti.

Merkez Bankası, enflasyonun ocak ayında yıllık bazda 1 puanın altında düşmesi sonrasında ara toplantı yapmama kararı aldı.

BDDK, imtiyazlı pay sahipleri açısından etkin denetimi engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı sunamadığı gerekçesiyle Bank Asya'nın yönetim kurulunu belirleyen yüzde 40'lık imtiyazlı payın yüzde 63'lük bölümünün TMSF tarafından kullanılmasına karar verdi.

9 Şubat

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, 2014 yılının aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de bir önceki aya oranla yüzde 1,2 arttı.

11 Şubat

- Türkiye'nin cari işlemler açığı 2014 yılında bir önceki yıla göre 18 milyar 822 milyon dolar azalarak 45 milyar 836 milyon dolara geriledi.

Bank Asya'nın ortakları tarafından, banka yönetiminin TMSF'ye devredilmesine yönelik BDDK tarafından verilen karara ilişkin yürütmenin durdurulması için İstanbul Bölge İdare Mahkemesine başvurdu.

16 Şubat

- Türkiye'de işsizlik oranı, geçen yılın kasım ayında bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 10,7 oldu. İşsiz sayısı, aynı dönemde 3 milyon 43 binden 3 milyon 96 bin kişiye çıktı.

- Merkezi yönetim bütçesi, ocak ayında 3,8 milyar lira fazla verdi. Genel bütçe vergi dışı diğer gelirleri, ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,8 azalarak 3 milyar 975 milyon lira olarak gerçekleşti.

18 Şubat

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, yeni kriptolu telefonu AA Editör Masası'nda tanıttı.

19 Şubat

EPDK, dağıtım şirketlerinin belirlenen fiyat metodolojisine uymamaları nedeniyle tavan fiyat kararı aldı. Kurul, benzinde rafineri çıkış fiyatının üzerine eklenecek kar marjını litrede 34 kuruş, motorinde ise 37 kuruş olarak sınırlandırdı.

20 Şubat

Avro Bölgesi maliye bakanları, Yunanistan'ın mali programının 4 ay şartlı uzatılması konusunda anlaştı.

21 Şubat

- Azerbaycan devalüasyon yaptı. Azerbaycan manatı, avro karşısında yüzde 33,8, dolar karşısında yüzde 33,9 değer kaybetti.

23 Şubat

Uluslararası net doğrudan yatırım girişi, geçen yılın aralık ayında 1 milyar 244 milyon dolar, ocak-aralık döneminde ise 12 milyar 143 milyon dolar oldu.

24 Şubat

Merkez Bankası, politika faiz oranını yüzde 7,75'ten yüzde 7,50'ye indirdi. Banka faiz koridorunun üst bandını yüzde 11,25'ten yüzde 10,75'e ve faiz koridorunun alt bandını yüzde 7,50'den yüzde 7,25'e çekti.

26 Şubat

Başbakanlık kaynakları, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Merkez Bankası  Başkanı Erdem Başçı'nın istifa haberlerine ilişkin, "Başbakanlık kaynakları olarak tümüyle reddediyor ve yalanlıyoruz. İddiaların nereden kaynaklandığını da anlamıyoruz. Biz bu iddiaları kesinlikle reddediyoruz" ifadelerini kullandı.

27 Şubat

TÜİK verilerine göre, Türkiye'nin ihracatı ocakta, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,6 azalarak 12 milyar 331 milyon dolar, ithalatı yüzde 13,7 azalarak 16 milyar 636 milyon dolar oldu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz fiyatları için Rusya ile yaptıkları görüşmeler neticesinde yüzde 10,25'lik indirim konusunda anlaştıklarını bildirdi.

- Başbakan Ahmet Davutoğlu, "3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi"ni, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen toplantıda açıkladı.

Merkez Bankası Sözcüsü Yücel Yazar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın görevinin başında olduğunu, iddiaların asılsız olduğunu bildirdi.

Merkez Bankası, döviz piyasasındaki koşullara göre döviz satım ihalesi tutarının günlük olarak belirleneceğini duyurdu.

3 Mart

- Dünyanın önde gelen ekonomi dergilerinden Forbes, 2015'in en zenginlerini açıkladı. Microsoft'un kurucusu Bill Gates'in liderliğini sürdürdüğü listeye Türkiye'den 32 kişi girdi. En zengin Türkler listesinin başında 4,4 milyar dolarlık serveti ile Murat Ülker yer aldı.

- Şubatta Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 0,71, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 1,20 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7,55, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 3,10 oldu.

- Dolar/TL bankalararası piyasada 2,5381'i görerek rekor seviyesini yeniledi.

4 Mart

- BDDK, Kaynak Holding'in kontrol gücüne sahip olduğu Sürat Basım ile Forum İnşaat'a ait Bank Asya pay defterine kayıtlı A grubu nitelikli hisselerin temettü dışındaki ortaklık haklarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından kullanılmasına karar verdi.

- AB Komisyonu, İspanyol BBVA'nın (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria) Garanti Bankası'nı satın almasına onay verdi.

5 Mart

- Futbol sitesi Goal (www.goal.com) tarafından hazırlanan ve kişisel servetleri açısından dünyanın en zengin futbolcularını gösteren "Goal En Zenginler" listesi açıklandı. Araştırmaya göre, 2014 yılında 148 milyon avro olan kişisel servetini 62 milyon avro artırarak 210 milyon avroya çıkaran Cristiano Ronaldo'yu, 200 milyon avroluk serveti ile Lionel Messi takip etti.

6 Mart

- Türkiye'de işsizlik oranı, 2014'te bir önceki yıla göre 0,2 puan artarak yüzde 9,9 oldu. İşsiz sayısı ise 2 milyon 747 bin kişiden 2 milyon 853 bin kişiye çıktı.

9 Mart

- Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, ocak ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,2, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de bir önceki aya oranla yüzde 1,4 azaldı.

10 Mart

- Bank Asya'nın 2014 yılı konsolide olmayan net zararı 876 milyon 872 bin lira oldu.

- Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde şubatta en fazla reel getiriyi dolar sağladı.

12 Mart

- Avro Bölgesi'nde sanayi üretimi, ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 azaldı, yıllık bazda ise yüzde 1,2 artış kaydetti.

13 Mart

- Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi, ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 4,9 düşüş gösterdi.

Dolar/TL, gün içerisinde 2,6486'yı görerek, tüm zamanların rekorunu kırdı.

16 Mart

Türkiye'de işsizlik oranı, geçen yılın aralık ayında yüzde 10,9, işsiz sayısı 3 milyon 145 bin kişi oldu.

-  Merkezi Yönetim Bütçesi, şubat ayında 2,4 milyar lira açık verdi.

17 Mart

Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel ekonominin bu yılın sonunda yüzde 2,7, 2016 yılında ise yüzde 3 büyüyerek hız kazanacağını bildirdi.

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesinin (TANAP) temel atma töreni gerçekleştirildi.

19 Mart

- ABD'de işsizlik maaşına ilk kez başvuranların sayısı geçen hafta 291 bine gerileyerek beklentinin hafif altında kaldı.

20 Mart

- Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi (EPİAŞ), İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğünde tescil işlemlerinin tamamlanmasıyla resmi olarak kuruldu.

- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu ve "durağan" not görünümünü teyit etti.

23 Mart

- Türkiye, geçen yılın aralık ayındaki doğalgaz ithalatıyla bu alanda rekor kırdı. Doğalgaz ithalatı aylık bazda ilk kez 5 milyar metreküp sınırını aştı.

26 Mart

-  Altının gramı, jeopolitik gerginlik ve TL'deki değer kaybıyla 102 lirayı aşarak son 2,5 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

28 Mart

Maden Tetkik Arama (MTA) için yaptırılan yerli sismik araştırma gemisi "TURKUAZ" denize indirildi.

31 Mart

- Türkiye ekonomisi 2014 yılında yüzde 2,9 büyüdü. Geçen yılın son çeyreğindeki ekonomik büyüme ise yüzde 2,6 oldu.

- Türkiye'nin ihracatı şubatta, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6 azalarak, 12 milyar 272 milyon dolar, ithalatı yüzde 7,2 azalarak, 16 milyar 927 milyon dolar oldu. Dış ticaret açığı ise yüzde 10,2 azalışla, 4 milyar 656 milyon dolara geriledi.

- TÜİK'e göre, kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla değeri 2014 yılında 10 bin 404 dolar oldu. Bu değer, 2013 yılında ise 10 bin 822 dolar olarak hesaplandı.

- Hazine garantili dış borç stoku, geçen yılın sonu itibarıyla 11,2 milyar dolar oldu.

- Türkiye'nin brüt dış borç stoku geçen yılın son çeyreğinde 402,4, net dış borç stoku ise 243,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

- Türkiye'nin birçok bölgesinde nakil hatlarında yaşanan sorun nedeniyle elektrik kesintisi meydana geldi.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ekonomide 2015 Böyle Geçti (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malatya'da inşaat sektörü seçim sonrası canlanmayı bekliyor
    11:41 Malatya'da inşaat sektörü seçim sonrası canlanmayı bekliyor

    Malatya'da yapılacak yerel seçimlerin ardından inşaat sektöründe ciddi bir artış ve hareketlilik bekleniyor. Deprem bölgelerinde konut ihtiyacının karşılanmasıyla birlikte sektörde istihdam ve konut ihtiyacında rahatlama olması öngörülüyor. İnşaat Mühendisi Musa Karagöz, kredi sorununun giderilmesi ve yeni yapılan deprem konutlarıyla birlikte güvenli ve yaşanabilir konutlar üretileceğini belirtti.

  • Manisa'da Kiraz Üreticileri Bereketli Bir Sezon Bekliyor
    11:37 Manisa'da Kiraz Üreticileri Bereketli Bir Sezon Bekliyor

    Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde, kiraz ağaçlarının çiçeklerinin bolluğu üreticileri yeni sezon için umutlandırdı. Üreticiler, zirai mücadele ve ağaç bakım çalışmalarını sürdürerek bereketli bir sezon bekliyor. Kirazın aromasının buraya özgü olduğunu belirten üreticiler, bu yıl daha iyi bir rekolte beklediklerini ifade etti.

  • TESOB Başkanı Metin Kara, ayakkabı üretim firmasını ziyaret etti
    11:27 TESOB Başkanı Metin Kara, ayakkabı üretim firmasını ziyaret etti

    Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (TESOB) Başkanı Metin Kara, ayakkabıcılık sektörüne yönelik proje çalışmaları kapsamında Mekap Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk İskender'le bir araya geldi. Kara, ayakkabıcılık sektörüne yeni eleman yetiştirilmesi ve Trabzon'da ayakkabı imalatının artırılması için proje fikri oluşturduklarını belirtti. Selçuk İskender ise sektöre destek vereceklerini ifade etti.

  • Türk Turizm Sektörü, Bu Yıl Rus Turist Sayısında Rekor Bekliyor
    11:18 Türk Turizm Sektörü, Bu Yıl Rus Turist Sayısında Rekor Bekliyor

    Türk turizm sektörü, bu yıl Rus turist sayısında geçen yıl kaydedilen 6 milyon konuk sayısının geride bırakılacağını öngörüyor. Türkiye, özellikle 2000'li yılların başından itibaren Ruslar için en popüler tatil destinasyonu haline geldi. Rusya, geçen yıl 6 milyonu aşkın kişiyle Türkiye'ye en çok turist gönderen ülkeler arasında ilk sırada yer aldı. Türk Hava Yolları gibi firmaların yaptığı sık uçuşlarla ulaşım kolaylığı konusunda da ön plana çıkan Türkiye, turizm için büyük bir pazar olan Rusya'nın ilgisini çekmeye devam ediyor. Turizm sektörü yetkilileri, 2024'ün Türkiye için iyi bir turizm sezonu olacağını ve Alanya'nın öne çıkacağını belirtiyor.

  • Antalya'da eski elektrik santrali restore edilecek
    11:18 Antalya'da eski elektrik santrali restore edilecek

    Antalya'nın Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Antalya Şubesi'ni ziyaretinde, eski elektrik santralini de restore ederek Antalya'ya kazandıracaklarını aktardı.

  • DOSAB ve DOSABSİAD Geleneksel İftar Programında Buluştu
    11:15 DOSAB ve DOSABSİAD Geleneksel İftar Programında Buluştu

    DOSAB ve DOSABSİAD tarafından düzenlenen geleneksel iftar yemeği programında bölge sanayicileri bir araya geldi. İftar organizasyonunda birlik ve beraberlik vurgusu yapılarak, ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatıldı. DOSAB Başkanı Levent Eski, yapılan faaliyetlerin yanı sıra birlik ve beraberliği güçlendirmenin de önemli olduğunu belirtti.

  • Van Çöreği Ramazan Ayında da Vazgeçilmezler Arasında
    11:13 Van Çöreği Ramazan Ayında da Vazgeçilmezler Arasında

    Van'da 1939 yılından itibaren üretilen ve dört mevsim tüketilen çörek, Ramazan ayında da vazgeçilmezler arasında yerini aldı. Küçük Yıldız isimli iş yerinde üretilen çöreği almak isteyen vatandaşlar ise uzun kuyruklar oluşturdu. Van çöreği, tereyağı, süt, sıvı yağ, şeker, maya, tuz ve unun belli miktarda karıştırılmasıyla yapılan bir lezzet olarak sofralardaki yerini koruyor. Çörekler, sipariş üzerine pek çok ülkeye de gönderiliyor. Van çöreğinin kalitesi ve lezzetiyle öne çıktığını belirten işletme sahibi Seyfi Duman, çöreğin bağımlılık yaptığını ve müşterilerin yıllar sonra bile tekrar gelip yediğini ifade etti. Ramazan ayında ise çörek talebinin arttığını ve işlerin daha da yoğunlaştığını söyledi.

  • Zorunlu kış lastiği uygulaması sona eriyor, yaz lastiği takma zamanı
    11:09 Zorunlu kış lastiği uygulaması sona eriyor, yaz lastiği takma zamanı

    Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, 1 Nisan itibarıyla zorunlu kış lastiği uygulamasının sona ereceğini belirterek, pazar günü yapılacak seçimler ve Ramazan Bayramı tatili öncesinde özel araçlarıyla yola çıkacak vatandaşların, hem yaz lastiklerini taktırmaları hem de yazlık bakımlarını yaptırmaları gerektiğini ifade etti.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi 'Halk Mama' Projesiyle Çocuklara Destek Oluyor
    11:08 Antalya Büyükşehir Belediyesi 'Halk Mama' Projesiyle Çocuklara Destek Oluyor

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç sahibi ve çocuk besinlerine erişmekte zorluk çeken ailelere destek olmak amacıyla başlattığı 'Halk Mama' projesi kapsamında Alanyalı çocukları da sağlıklı mama ile buluşturmaya devam ediyor.


Advertisement