Ekonomi Bakanı Zeybekci Tim Heyetini Kabul Etti - Son Dakika
Ekonomi

Ekonomi Bakanı Zeybekci Tim Heyetini Kabul Etti

Zeybekci: "10 Haziran ile 20 Temmuz arasındaki 2013 rakamları ile 2014 rakamlarını kıyasladığımız zaman, sadece Irak'la ilgili ihracatımızda yüzde 35 seviyesinde bir gerileme var" "Toplamda baktığımız zaman ise yıl sonu itibarıyla bu gerilemenin toparlanacağını düşünüyoruz" TİM Başkanı Büyükekşi: "Bu.

22.07.2014 16:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, geçen yılın 10 Haziran-20 Temmuz dönemi ile bu yılın aynı dönemi kıyaslandığında, Irak'a olan ihracatta yüzde 35 seviyesinde gerileme olduğunu bildirdi. Zeybekci, toplama bakıldığında ise yıl sonu itibarıyla bu gerilemenin toparlanacağını ifade etti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve beraberindeki heyeti makamında kabul eden Zeybekci, buradaki konuşmasında, TİM'in yeni yönetimine çalışmalarında başarılar diledi.

Türkiye'nin çok önemli günlerden geçtiğine işaret eden Zeybekci, bu dönemde TİM'in de ayrı bir önem arz ettiğini ifade etti.

Zeybekci, 1980 yılından bu yana 5 milyar dolar bile olmayan dış ticaret hacminden, 470 milyar dolarlık hacme ulaşıldığının altını çizen Zeybekci, "Onun için ben TİM ailesini kahramanlar grubu olarak adlediyorum. Çünkü yaptığımız her bir liralık fazla ihracat, ülkemizin dışa bağımlılığını azaltıyor" diye konuştu.

Haziran sonu itibarıyla Türkiye'nin ihracatının 157 milyar dolar seviyelerine ulaştığını anlatan Zeybekci, şunları kaydetti:

"Diğer taraftan da çok sevindirici bir şekilde, hammadde ve yatırım malları ithalatımızda bir gerileme olmazken, gereksiz olan ithalat kalemlerinde de yoğun bir şekilde gerilemeyle dış ticaret açığımız ve ihracatın ithalatı karşılama oranlarında da çok olumlu gelişmeler yaşandı. Şunu söylemek istiyorum; Türkiye, hammadde, enerji ve tüketim alışkanlıklarını başkalarının kontrol edildiği bir dönemde bunu sağladı ama bizim 2023 hedeflerimiz ki bunun en önemli fikir babası da TİM'dir. 2023 hedefinde bizim 500 milyar dolarlık ihracata, 150 milyar dolarlık hizmet gelirlerine ulaşmamız bugünkü şartlarla, bugünkü konseptle ulaşmamız mümkün değildir.

Belki 170 milyar dolara çıkacağız, belki 200 milyar dolara da çıkacağız ama ondan sonra Türkiye'nin bu konseptle, bu içerikle, bu dairenin içinde dönmeye başlama tehlikesi vardır. Dolayısıyla bizim sürdürülebilir şekilde hammadde ve enerji politikamızı kurmamız, bunu korumamız ve garanti altına almamız gerekiyor. Türkiye olarak biz, tüketim alışkanlıklarını başkalarının belirlediği bir dünyada üretim yapan değil, tüketim alışkanlıklarını belirlemede de etkin olan bir Türkiye moduna geçmemiz gerekiyor."

"Türkiye'nin tanıtımıyla ilgili aktiviteler artmalı" -

İhracatçı birliklerinin daha da aktif hale gelmesi gerektiğini vurgulayan Zeybekci, Türkiye'nin tanıtımıyla ilgili aktivitelerin daha da artırılması gerektiğini vurguladı.

Bakan Nihat Zeybekci, 2015'in de bu kapsamda çok önemli olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"2015'te G20 dönem başkanlığını yapıyoruz. İnşallah bu hafta içinde müjdesini de vermek istiyoruz, Dünya Ticaret Örgütü Ticaret ve Ekonomi Bakanları Zirvesini de yapmak istiyoruz. Ekonomi Bakanlığı, TİM ve ihracatçı birliklerimizle beraber her hafta bizim dünyada ve Türkiye'de etkinliğimizin olması lazım. Bu moda geçmemiz lazım artık ki 500 milyar dolar hedefini görebilelim. Yani hedef muhteşem ama performans düşük olursa, biraz zorlanırız diye düşünüyorum."

"Endişelerimiz büyük ölçüde ortadan kalktı" -

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Zeybekci, Irak'taki gelişmelerle ilgili ihracatçılarla bir araya gelerek toplantı yaptıklarını anlattı. "Biz tabii biraz endişe taşıyorduk" diyen Zeybekci, buna karşın ihracatçılarla yaptıkları toplantının ardından bu endişelerin büyük ölçüde ortadan kalktığını ifade etti.

Bakan Zeybekci, ihracatçıların kararlılığı, bölgeyi bilmeleri ve tecrübelerinin, kendilerini sevindirdiğini belirterek, önümüzdeki dönemle ilgili olumlu beklenti içinde olduklarını bildirdi.

Dünyada hiçbir ülkenin, "kültür coğrafyası" dedikleri bu alan içinde Türkiye kadar pozitif özelliklere sahip olmadığını ve olamayacağını vurgulayan Zeybekci, "Bizim oradaki dinamiklerimiz son derece güçlü. İnşallah 10 Haziran'dan itibaren Kuzey Irak'la ilgili yaşadığımız ihracatla ilgili olumsuzlukların, yakın zamanda toparlamaya başlayacağını, ertelenen satın alım taleplerin ve ihtiyaçlarının çok yüksek bir şekilde yeniden talep edilmeye başlanacağını görüyoruz" diye konuştu.

Irak'taki ihracat gerilemesi yüzde 35 oldu -

Irak'taki sorunlar nedeniyle 10 Haziran'dan bu yana, söz konusu ülkeye yapılan ihracattaki düşüşün, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 seviyesinde olduğunu belirten Zeybekci, "Yani 10 Haziran ile 20 Temmuz arasındaki 2013 rakamları ile 2014 rakamlarını kıyasladığımız zaman, sadece Irak'la ilgili ihracatımızda yüzde 35 seviyesinde bir gerileme var. Toplamda baktığımız zaman ise yıl sonu itibarıyla bu gerilemenin toparlanacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Yıl sonu itibarıyla da Türkiye'nin Irak'a olan ihracatı yüzde 35 seviyesinde düşerse, ihracatta bu ülkeden kaynaklanan 2,5 milyar dolarlık bir düşüş yaşanabileceğini anlatan Zeybekci, sözlerini şöyle tamamladı:

"Böyle de olmayacak arkadaşlar. Çünkü Irak'ın ihtiyaçlarını başka yerden tedarik etmesi mümkün değil. Ayrıca, Irak'taki tüketim alışkanlıklarındaki Türk ürünleri ve markaları, rekabet edilemez bir itibar kazanmış durumda. Başka ülkelerden gelen ürünlerle yer değiştirmesi oldukça zor. Onun için böyle bir avantajımız var. Biz bunu ertelenen bir talep olarak görüyoruz ve önümüzdeki günlerde ortadan kalkacaktır diye düşünüyoruz."

"Temmuz ayı ihracatımızda yüzde 10'luk artış var" -

TİM Başkanı Büyükekşi de geçen ay gerçekleştirdikleri genel kurulun ardından ilk ziyareti Ekonomi Bakanlığına yaptıklarını bildirdi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci'nin de bir ihracatçı olmasının, kendileri için büyük bir şans olduğunu dile getiren Büyükekşi, "Ekonomi Bakanımızın bizim içimizden biri olması, yani damdan düşenin halini damdan düşen anlar misali bize büyük bir destek sağlıyor" dedi.

Büyükekşi, Türkiye'nin çevresinde önemli gelişmelerin olduğuna değinerek, şunları söyledi:

"Türkiye'nin çevresindeki ülkeler çok büyük sıkıntılar içerisinde ve hepsi de çok önemli ihracat pazarlarımız ama bu kadar sıkıntıya rağmen bugün itibarıyla Temmuz ayı ihracatımızda yüzde 10'luk artış var. Bu insanlara kahraman denilmez de ne denir?

Zeybekci'nin dile getirdiği her hafta bir etkinlik konusunu da çok önemsediklerini belirten Büyükekşi, bu aktiviteleri daha da artırmak için tüm güçleriyle çalıştıklarını kaydetti.

Bir gazetecinin, "Temmuz ayındaki artışa ilişkin rakamları paylaşabilir misiniz?" sorusunu da yanıtlayan Büyükekşi, Temmuz ayı ihracat rakamının bugüne kadar 8 milyar 867 milyon dolar olduğunu ve bunun, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,7 artışı ifade ettiğini söyledi.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ekonomi Bakanı Zeybekci Tim Heyetini Kabul Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement