Ekonomi Bakanı Zeybekci Hakkındaki Gensoru - Son Dakika
Politika

Ekonomi Bakanı Zeybekci Hakkındaki Gensoru

MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, "Türkiye'ye benzer 27 ülkede dolar yüzde 6 artmışken Türkiye'de yüzde 14 arttı ve neredeyse yüzde 20'lere yaklaştı.

18.03.2015 18:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, " Türkiye'ye benzer 27 ülkede dolar yüzde 6 artmışken Türkiye'de yüzde 14 arttı ve neredeyse yüzde 20'lere yaklaştı. Bu gizli devalüasyondur" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, HDP'nin Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci hakkında verdiği gensoru önergesi üzerinde konuşan HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Türkiye'nin yüzde 10'luk kesiminin ekonomisinin çok iyi, mutlu ama yüzde 90'lık kesiminin çok kötü olduğunu iddia etti.

İktidarın yaptıklarının hesap verebilirliğinin olması gerektiğine işaret eden Tuncel, "Ayakkabı kutularından çıkan paraların, hırsızlığın hesabı verilmemiştir" dedi. Tuncel, ekonomideki krizin, görünenden çok daha derin olduğunu iddia ederek, AK Parti'nin seçim nedeniyle krizi gölgelemek amacıyla tedbir aldığını ancak halkın artık gerçeği bildiğini kaydetti.

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, bugün birilerinin eli yağda, balda iken, milyonlarca insanın borç batağında olduğunu savunarak, "Türkiye, ekonomide darboğazdan geçiyor, çarşafa dolanma hali var" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı her açıklamadan sonra doların kuruş kuruş arttığını kaydeden Tüzel, yılbaşından bu yana yüzde 16 civarında örtülü bir devalüasyon yaşandığını ileri sürdü. Tüzel, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, New York'ta tavsiye aldıktan sonra Merkez Bankası ile toplantı yaptığını ve işin tatlıya bağlandığını ancak yaşananların ülke ekonomisine maliyetinin 80 milyar lirayı aştığını savundu.

Levent Tüzel, "(Kim haksız zenginleşti?) diye sormalıyız, ardından da kim vatan haini sorusunu sormalıyız. Dış güçlerin müdahaleleri ile bile olsa, birileri olağanüstü zenginleşiyorsa, ülkemize yapılacak en büyük kötülük buradadır ve bunun da açıklanması gerekiyor" dedi.

Ekonomide yaşanan olumsuz tablo karşısında sermayenin kendisine yol bulacağını ancak ezilen işçi ve emek sınıfının manzarasının hiç de iyi olmayacağına dikkati çeken Tüzel, Hükümetin Soma, Ermenek ve Zonguldak'ta emekçilere verdiği hiç bir sözü tutmadığını iddia etti. Tüzel, AK Parti iktidarlarında, Cumhuriyet tarihinin en düşük büyüme oranlarının gerçekleştiğini, dolar kurunun bir yılda 2.63'e yükseldiğini ve bunda Hükümetin sorumluluğun olması gerektiğini söyledi.

MHP'li Tanrıkulu

MHP Grubu adına konuşan İzmir milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu ise Türkiye ekonomisinde, faiz tartışmasından daha derinlerde büyük sorun olduğunu, ülke ekonomisinin bıçak sırtında olduğunu iddia etti.

Ülkedeki risklerin, yabancıların sıcak parasının ülkeye gelmesinde engel teşkil ettiğini ifade eden Tanrıkulu, "Dolar durup dururken artmadı, 16 Ocak'ta 2.30 olan dolar kuru şimdi 2.6 oldu. Beştepe'de işi tatlıya bağlama brifingi verildi ve oradaki sunumda verilen bilgiler gerçeği yansıtıyor" dedi.

Tanrıkulu, Türkiye'ye benzer 27 ülkede dolar yüzde 6 artmışken Türkiye'de yüzde 14 arttığını, bunun neredeyse yüzde 20'lere yaklaştığını iddia ederek, "Bu da gizli devalüasyondur. Süleyman Şah gibi, nasıl manevi birtakım değerler korunamıyorsa, Türk Lirası da korunamıyor. Önümüzdeki günlerde bunun ithalatta faturası olacak, içeride faturası olacak ve sonuçta enflasyon artacak" diye konuştu.

Bu süreçte kredi kartı faiz oranlarına da dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden Tanrıkulu, bu oranın aylık olarak yüzde 2, yıllık olarak ise yüzde 30'ları bulduğunu ileri sürdü.

MHP'li Tanrıkulu, Türkiye'nin "kırılgan beşli" içinde yer aldığını ifade ederek, "Faiz lobisi kim? Bu, hep söyleniyor. 12 yıldır bu ülkede hem Hükümet hem Merkez Bankası kriz söylemiyle, yüksek faiz düşük kur politikası uygulayarak gerçek faiz lobisini yarattı, bu politikalar sonucunda da gerçek faiz lobisi oluştu" dedi.

Eskiden kamu borçlu iken, şimdi özel sektörün borçlu olduğunu kaydeden Tanrıkulu, "Daha önce borçların yüzde 60'ı kamunundu, şimdi borçların yüzde 70'i özel sektörde, yani Türkiye'nin borçları azalmadı, yer değiştirdi" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Ekonomi Bakanı Zeybekci Hakkındaki Gensoru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement