Eğitim Fakültelerinin İkinci Öğretim Programları Kapatılacak - Son Dakika
Güncel

Eğitim Fakültelerinin İkinci Öğretim Programları Kapatılacak

YÖK, istihdam sıkıntısı olan bazı bölümler ile eğitim fakültelerinin ikinci öğretim programlarının tamamen kapatılması konusunda mutabakat oluştuğunu açıkladı.

12.11.2015 11:12  Güncelleme: 11:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yükseköğretim Kurulundan (YÖK), başta eğitim fakülteleri olmak üzere istihdam sıkıntısı çekilen bazı programların kontenjanlarında tedrici azaltmaya gidilmesi ve eğitim fakültelerinin ikinci öğretim programlarının tamamen kapatılması konusunda mutabakat oluştuğu bildirildi.

BAKANLIK İLE MUTABAKAT OLUŞTU

Bu çerçevede Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan yazışmalar sonucunda öğretmen ihtiyaç analizlerinin de YÖK'e ulaştığı bildirilen açıklamada, "Konu alanı uzmanlarıyla yapılan çalışmalar sonucu, başta eğitim fakülteleri olmak üzere istihdam sıkıntısı çekilen bazı programların kontenjanlarında tedrici olarak bir azaltmaya gidilmesi ve eğitim fakültelerinin ikinci öğretim programlarının da tamamen kapatılması konusunda bir mutabakat oluşmuştur" bilgisi paylaşıldı.

"RASYONEL PLANLAMALAR YAPILIYOR"

Bu bağlamda, MEB'in hazırladığı Öğretmen Strateji Belgesi üzerindeki çalışmaların devam ettiği aktarılan açıklamada, MEB'in öğretmen ataması yaptığı pek çok alanda ihtiyacın çok üstünde öğretmen adayının atanma talebinde bulunduğunun da bilindiği belirtildi.

Kurulun, yükseköğretim planlama görevinden hareketle gelecek ile ilgili popülist yaklaşımlardan uzak rasyonel planlamalar yapmayı şiar edindiği kaydedilen açıklamada, öğretmenlerin de üstün mesleki niteliklere ve donanıma sahip yetiştirilmesinin önemine dikkat çekildi.

UZUN SÜRELİ GÖZLEM VE UYGULAMALAR...

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, lise öğretmenlerinin giderek artan oranda lisansüstü eğitim programları yoluyla yetiştirilmeye başlandığı tespitine yer verilen açıklamada, yeni eğilimlerde, okullarda yapılan uzun süreli gözlem ve uygulamaların da en az teorik eğitimler kadar önem kazandığı ifade edildi.

Geniş bir aday öğretmen havuzu içinden seçim yapma imkanının bütünüyle ortadan kaldırılmaması gerektiği belirtilen açıklamada şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Ülkenin geleceğinin teminatı olan çocukları ve gençleri yetiştirecek öğretmen adaylarının niteliği, mesleğe bağlılık ve yatkınlığı, mesleki yeterlilik ve yetkinliklere sahip olmaları gibi hususlar göz önünde bulundurulması gerekirken diğer yandan isteyen hemen herkese pedagojik formasyon belgesi vermek suretiyle gençlerimizi gereksiz bir beklenti içine sokmak da doğru bir yaklaşım değildir. Önümüzdeki dönemde daha nitelikli öğretmen adayları yetiştirmek için öğretmen yetiştirme programlarıyla ilgili bazı güncellemelerin yapılması düşünülmektedir.

"TERCİH KALİTE VE NİTELİK"

Ancak Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun 20 Şubat 2014 tarih ve 9 sayılı kararında ve söz konusu kararda güncellemenin yapıldığı Ağustos 2014 Tebliğler Dergisi'nde yer alan ve öğretmenliğe kaynaklık eden yükseköğretim programlarından mezun olanlar için açılan Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programları'nın sürdürülmesi konusunda da yoğun talepler gelmektedir. Kurulumuz, bu konudaki nicelik yani kemiyet ile nitelik yani keyfiyet ikileminde tercihini 'kalite ve nitelikten' yana yapmaktadır. Bu nedenlere bağlı olarak halen yürütülmekte olan Pedagojik Formasyon Programlarının lisansüstü düzeyde uygulanması konusunda Öğretmen Yetiştirme Çalışma Grubumuzca çalışmalar yapılmaktadır."

TALEP 15 BİN OLACAK

Bu konudaki çalışmalarda Öğretmen Strateji Belgesi'nin de YÖK'e yol gösterici olacağı ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Söz konusu çalışmalar sonuçlanıncaya kadar bu programların istihdam odaklı olarak daha sınırlı bir kontenjanla uygulanmasına karar verilmiştir. Bu dönem, pedagojik formasyon programı açma yeterliliğine sahip üniversitelere tahsis edilen toplam kontenjan 15 bin olarak belirlenmiş olup söz konusu kontenjanın alanlara göre dağılımı, talep ve istihdam dengesi de gözetilerek üniversitelerin ilgili kurulları tarafından yapılacaktır." YÖK, bu yıl eğitim fakültelerinin kontenjanlarını yüzde 10 oranında azaltmıştı.

Eğitim Fakültelerinin İkinci Öğretim Programları Kapatılacak
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eğitim Fakültelerinin İkinci Öğretim Programları Kapatılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • bayatlı19: 2.öğretim kapatacağına git de formasyonu kaldır açık öğretim kaldır. 16 3 Yanıtla
  • ben : hayret akıllıca bi karar almışlar. 12 2 Yanıtla
  • CAMUKAAAAAAAAA: CEHENNEMİM DİBİNE GİTSİN BUNLAR BÖYLE EĞİTİM HERYIL EĞİTİMDE DEĞİŞLİK YAPIYORLAR ALLAH BELANIZI VERSİN TÜRKİYE OKUYUP BİR BİR ŞEY OLAMAYAN İNSANLARLA DOLDU TAŞTI 9 1 Yanıtla
  • Rafet: Meeee meeee AKP iyi ki var meeee 5 2 Yanıtla
  • GÖKHAN ŞİMŞEK: Eğitim fakültelerinden ziyade fen edebiyat fakültesinden mezun kardeşlerimizin sayısı çok fazla örneğin ben lise matematik öğretmeniyim eğitim fakültelerinden benim alanımdan mezun sayısı 300 lerde iken fen edebiyat matematik bölümünden mezun olup formasyon alan sayısı senede belkide 2000-3000 kişi yani eğitim fakültesi mezunları da azaltılmalı ancak fen edebiyatlara herkes girememeli ve kontenjanları 5 de birine düşürülmeli saygılarımla... 5 1 Yanıtla
  • bi usak: Cok gec ama yerinde bir karar egitim ogretim oldukca laskalasti cunki okadar mezun var is yok bu ne ya 4 2 Yanıtla
  • cem: öğrenci velisi olarak yazıyorum,ikinci öğretim olmamalı hele İİBF gibi bölümlerde, oraya zar zor girmiş öğrenci birde tembelse vay o öğrencinin ailesine ocağı batar,bitirse iş yok .Sadık hocadanda geç bakalim gecebilirsen ,sistemin hatasını Aileler çekiyor.Hoca sana Allah merhamet versin.ve de senin gibilere. 3 0 Yanıtla
  • ata: öncelikle eğitim buna virajlar kafalarda dahil olacak okullu öğrencilerle okul cak sonra ustalık belgesi kalfa belgesi uzman belgesi alicak uzman belgesi alan üniversitelerde hoca sıfatı ile çalışacak usta olan ticari yer açma belgesi alicak anladın demi kalifiye işçi olacak hepimiz vatanın iscisiviz hayvancılıkla uğraşmadan olsa eğitimini alacak kasabalarda belgesiz olmayanı ise almak yok önce eğitim 1 0 Yanıtla

Advertisement