Efkan Ala: 31 Kişi Hayatını Kaybetti, 2 Emniyet Mensubu Şehit Oldu - Son Dakika
Güncel

Efkan Ala: 31 Kişi Hayatını Kaybetti, 2 Emniyet Mensubu Şehit Oldu

İçişleri Bakanı Efkan Ala: 'Olaylarda 31 kişi hayatını kaybetti, 2 emniyet mensubu şehit oldu' dedi.

10.10.2014 15:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

 İçişleri Bakanı Efkan Ala, IŞİD terör örgütünün Kobani’ye yönelik saldırıları bahane edilerek yapılan şiddet eylemlerinden 35 iyin etkilendiğini, olaylarda 31 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 2 güvenlik görevlisinin şehit olduğunu hatırlatarak, HDP ve CHP’nin tutumunu eleştirdi.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, düzenlediği basın toplantısında IŞİD terör örgütünün Kobani’yi ele geçirmesinden sonra yaşanan şiddet olaylarına değindi. Halkı sokağa davet eden HDP ile eylemcilerle güvenlik güçlerini aynı kategoride değerlendirdiğini söylediği CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştirdi.

Bingöl’de teröristlerin sonucu şehit olan güvenlik güçlerine rahmet dileyen ve yaralananlar hakkında bilgi veren İçişleri Bakanı Efkan Ala, “Şehit olan güvenlik güçlerimize rahmet, yaralılara şifalar diliyorum. Bu olaylar sebebiyle ölen vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Şehit olan güvenlik güçlerimizin yakınlarına da baş sağlığı diliyorum. Sabahleyin yaralı olan Bingöl Emniyet Müdürümüzü Başbakanımızla birlikte hastanede ziyaret ettik, Allah’a şükür durumu iyi. Bingöl’deki olayda koruma memuru ayağından yaralandı ve tedavisinden sonra evine gönderildi. Emniyet müdürümüzün durumu çok şükür iyiye gidiyor” dedi.

“TÜRKİYE HİÇ BİR AYRIM YAPMADAN KAPILARINI AÇTI”

Türkiye bölgesinde meydana gelen olaylara ve iç karışıklıklara yönelik dünyanın gıpta ettiği bir politika izlediğini ifade eden Bakan Ala, Türkiye’nin Irak ve Suriye’den gelen çok sayıda misafire ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, “Irak’ ve Suriye’den ülkemize 1 milyon 600 bin kişi gelmiştir ve bunlara 4 milyardan fazla yardım yapılmıştır. Kobani’de meydana gelen IŞİD saldırısından dolayı 2 günde 180 bine dayanan bir Suriyeli vatandaş akını oldu. Bunlar 1 hafta içinde Türkiye’ye alındı. Hiçbir ayrım yapmadan, orada bir hadise olmadan, burunları bile kanamadan, Türkiye kapılarını açtı ve misafir olarak alındılar” diye konuştu.

“HDP’NİN ÇAĞRISI SİYASİ MANTIKTAN YOKSUN BİR ÇAĞRIYDI”

Türkiye’nin böyle bir politika izlerken HDP’nin sokağa çıkılması konusunda yaptığı çağrının siyasi mantıktan yoksun bir çağrı olduğunu belirten Bakan Ala, “Hal böyleyken HDP bir çağrı gerçekleşti, bu çağrıda siyasi mantıktan yoksun bir çağrıydı. Vatandaşları sokağa davet ettiler, şiddete davet ettiler, sonuçta 1 haftadır hiç kimsenin faydasına olmayan, 77 milyonun zararına olan, hatta yardım etmeye çalıştıklarını söyleyen Suriye’deki Kürtlerin, Arapların, Türkmenlerin zararına olan, herkesin zararına olan bir 1 hafta geçirdik. Buradan soruyorum, bundan karlı çıkan kim? Yıllardır Türkiye’nin uğraştığı terör sorununu çözüm noktasına getirmek üzereyken ve millette umutlar belli bir noktaya gelmişken bu yapılıyor. Ne zaman Türkiye kendi sorunlarını ciddi bir şekilde ela alıp çözüm noktasına getirmişse derhal bu tür vakalarla karşılaşmıştır” şeklinde konuştu.

“KURNAZLIKLARLA DESTEKLENİR BİR DİL KULLANILMIŞTIR”

Olayların ardından yapılan açıklamalara değinen ve cümlelerin arasına gizlenmiş küçük kurnazlıklarla şiddet olaylarının desteklendiğini ifade eden Ala, “Cümleler arasına gizlenmiş küçük kurnazlıklarla bu şiddet eylemleri, sokak hareketleri aslında tamamen bitirilmesi çağrısı yapılması gerekirken, kurnazlıklarla desteklenir bir dil kullanılmıştır. Bunu hem HDP EŞ Başkanı hem de ana muhalefet partisi genel başkanı yapmıştır. Şiddetin çözüm olmadığını söylemesi gereken siyasi aktörler, maalesef gerekçelere sığınmışlardır. Hangi gerekçe şiddeti haklı kılabilir, hangi gerekçe polisin, askerin yaralanmasını, şehit olmasını, vatandaşın hayatını kaybetmesini haklı kılabilir? Siyaset o zaman ne için var? Türkiye’de siyasetin söyleyemeyeceği her hangi bir söz var mı, siyasetin konuşamayacağı herhangi bir konu var mı?” açıklamasında bulundu.

“KILIÇDAROĞLU EYLEMCİLERLE GÜVENLİK GÜÇLERİNİ AYNI KEFEYE KOYDU”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı açıklamada şiddet eylemi yapanlarla güvenlik güçlerini aynı kefede değerlendirdiğini kaydeden Ala, “Ana muhalefet partisi genel başkanı da sokakta şiddet kullananlarla, milletin canına, malına kast edenlerle, ortalığı yakıp yıkanlarla, okulları yakanlarla, bu şiddete karşı devletin verdiği görevi yapan, güvenlik güçlerinin yaptıkları görevi aynı kategoriye koymuş ve aynı şekilde değerlendirmiştir. Bu kabul edilebilir durum değildir” ifadelerini kullandı.

“31 VATANDAŞ HAYATINI KAYBETTİ, 2 GÜVENLİK GÖREVLİSİ ŞEHİT OLDU, 5 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ”

Son günlerde yaşanan olaylardan 35 ilin etkilendiğini açıklayan Bakan Ala, eylemlerde 31 kişinin hayatını kaybettiğini, büyük çoğunluğunun karşılıklı grupların şiddet eylemlerinde hayatlarını kaybettiklerini söyledi. Bakan Ala, “Bu eylemlerde 31 kişi hayatını kaybetmiştir, 2 emniyet görevlimiz şehit olmuştur. Olaylarda 221 sivil vatandaş, 139 güvenlik görevlisi olmak üzere toplam 351 kişi yaralanmıştır. 2 emniyet görevlisinin şehit olduğu saldırıyı gerçekleştiren 5 terörist ölü olarak ele geçirilmiştir. Diyarbakır’da bir saldırı gerçekleştirildi, saldırıyı yapan teröristler yaralı olarak ele geçirilmiştir. Bu olaylarda 212 okul, binası, 67 emniyet, 25 kaymakamlık,29 parti binası, çocuk yuvaları, Kızılay kan merkezleri olmak üzere 780 bina yakılmış ve tahrip edilmiştir. Özel araçlar, belediye araçları, polis araçları olmak üzere bin 177 araç kullanılamaz hale gelmiştir. Bu olaylar sırasında şiddet eylemlerine katılan, vandalizmi memleketimize yaşatan bin 24 şahıs gözaltına alındı, 58 tanesi tutuklandı, diğerlerinin soruşturmaları devam ediyor” dedi.

“ZARAR TESPİT ÇALIŞMALARI YAPILIYOR”

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatıyla Valiliklerde zarar tespit komisyonları oluşturulduğunun altını çizen Ala, “Vatandaşlarımızın zarar ve ziyanları tespit ediliyor. Başbakanlıktaki fondan bu zararlar karşılanacak. Türkiye’yi nasıl takip ettiği muhalefetin buradan görülüyor, elimizdeki imkan için yeniden yasa gerektiğini zannediyorlar. Bu olaylara katılan, şiddet eyleminde bulunanların tespit çalışmaları yürütülüyor. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamakla görevli olan güvenlik birimlerimiz kararlılıkla görevlerini yerine getirmektedirler. Şiddet eylemlerinin içinde bulunmayı bile mümkün görebilen bir zihniyet, maalesef bu vandalizmi engellemeye çalışan güvenlik birimlerimizle bu şiddeti ortaya koyunları bir tutan açıklamalar yapmışlardır. Bunu şiddetle kınıyorum” diye konutu.

“BUNUN HİÇ KİMSEYE FAYDASI YOKTUR”

İçişleri Bakanlığının üzerine düşeni en az maliyetle, en az zarar verir biçimde yerine getirmeye çalıştığını ifade eden Bakan Ala, “Taktir edilecektir ki, ülkenin kalkınmasıyla uğraşırken, bölgesinde ve dünyada daha etkili bir Türkiye olması konusunda çalışırken, böyle şiddet ile vandalizmle uğraştırmaya çalışan çeşitli gruplar olabilir, vardır da. Bizde bunlarla mücadele ediyoruz. Bunların başarılı olmaması için gerekli tedbirleri alıyoruz. Şu saatten sonra, bugüne kadar olan biteni çeşitli gerekçelere sığınarak meşru göstermeye çalışan siyasi aktörler dahil olmak üzere, siyasi rant elde etmek üzere kurnazlıklar ortaya koyanlar, hükümetin dış politikasını bu şiddetin gerekçesi olarak gösterme kurnazlığından vazgeçerek, el birliği ile bütün partiler, STK’lar, vatandaşlarımız, kamu kuruluşları, devlet ve millet bir bütün olarak bu olaylara derhal son vermek için herkes elinden geleni yapmalı ve milletimize gereksiz acılar yaşatmamalı, gereksiz bedeller ödetmemelidir. Bunun hiç kimseye faydası yoktur” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE BUNLARI AŞACAK GÜÇTEDİR”

Türkiye’nin bu tip olayları yönetme konusunda çok tecrübeli olduğunu söyleyen ve gereğinin yapıldığını ifade eden Bakan Ala, vatandaşlara çağrıda bulunarak şiddet olaylarının gereğini güvenlik güçlerinin yaptığını, güvenlik güçlerine güvenmelerini istedi. Ala, “Emniyet içinde, bütün geleceklerini kurgulayacakları bir Türkiye inşa etmeye çalışıyoruz. Bu süreçte bazı beklenmedik olaylarla karşılaşabiliriz, onlar bizi yıldıramaz. Şimdilerde bu bölgede gerçekten güçlenen, tek siyasi istikrara sahip Türkiye’yi örselemeye çalışan bir takım işbirlikleri olabilir. Türkiye bunları aşacak güçtedir. Tamamen dışında olan gerekçelerle Türkiye’nin içinde böyle bir şiddet olay ortaya çıkartılmış olması büyük bir talihsizliktir. Bunun gereğini yapıyoruz. Bu tedbirler alınırken 77 milyon olduğumuzu unutmamamız gerekir. Bölgede olaylara katılan insanların sayısının o şehirlerle kıyaslandığında, geri kalan kısmının çok büyük sağduyu içinde, Türkiye’nin gelişmesinden memnun olan tavırla, vakur bir şekilde olayların dışında kaldığını unutmamak gerekir” ifadelerini kullandı. 

Efkan Ala: 31 Kişi Hayatını Kaybetti, 2 Emniyet Mensubu Şehit Oldu
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Efkan Ala: 31 Kişi Hayatını Kaybetti, 2 Emniyet Mensubu Şehit Oldu - Son Dakika

  • iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler
    07:09 iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler

    Apple'ın geliştirici konferansına sayılı günler kala, iOS 18'in tanıtılması ve iPhone 16 serisi ile uyumlu olarak sunulacak olması büyük bir merak konusu haline geldi. Yapay zeka desteği, arayüzdeki tasarım değişiklikleri ve güvenlikle ilgili yenilikler gibi birçok önemli özellik bekleniyor. Özellikle güvenlik özellikleri dikkat çekici olacak ve Apple'ın güvenlik sistemlerinin etkinliği önümüzdeki dönemlerde test edilecek. Ayrıca, yapay zeka entegrasyonuyla Siri ve diğer uygulamaların kullanıcı deneyimini iyileştirmesi hedefleniyor. iOS 18 güncellemesinin hangi iPhone modellerini destekleyeceği de merak ediliyor ve bu güncelleme Apple ekosistemindeki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyecek.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta önceki gün meydana gelen 5,6'lık depremin ardından gün ağarınca hasarın boyutu netlik kazandı. Dron ile havadan görüntülenen merkez üssünde hasarın boyutu gözler önüne serildi. Depremin etkisiyle oluşan hasarın tam boyutu ve zarar görenlerin durumuyla ilgili detaylı bilgilendirme yetkililer tarafından gün içerisinde yapılması bekleniyor.

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.


Advertisement