Efes Müzesinde Tarihi Eser Sayısı 5'e Katlandı - Son Dakika
Yerel

Efes Müzesinde Tarihi Eser Sayısı 5'e Katlandı

Efes Müzesinde sergilenen tarihi eser sayısı, önceki haline göre yaklaşık 5 kat arttırıldı.

20.06.2015 12:31  Güncelleme: 12:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AHMET BAYRAM - Teşhir ve tanziminin yenilenmesi amacıyla 2012 yılında geçici olarak kapatılan ve geçen ay Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından yeniden açılışı yapılan Efes Müzesi'nde sergilenen tarihi eser sayısı, önceki haline göre yaklaşık 5 kat arttırıldı.

Yenilenen müzenin kapıları, bu kez Anadolu Ajansı için açıldı. Baştan aşağıya yenilenen, eserleri ve buluntuları ön plana çıkaran renklerin ve aydınlatmaların tercih edildiği müzeye yeni salonlar da eklendi. Daha önce sergilenmemiş 3 binden fazla buluntu da müzedeki yerini aldı.

Müzenin müdür vekili Halil Bölge, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzenin girişine, Efes'in milattan önce 7 binli yıllarda yapısallaşması ve çağlar boyu değişimini anlatan bir tanıtım filminin gösterildiği bilgilendirme salonu yapıldığını söyledi.

Buradan çeşme buluntuları salonuna geçildiğini aktaran Bölge, burada da Efes kazılarında ortaya çıkarılan su çeşmelerindeki heykeller ile Efes antik kentinin su yollarıyla ilgili bir planın sergilendiğini ifade etti.

"En değerlileri Artemis heykelleri"

Halil Bölge, Efes antik kentinde "Yamaç Evler" diye bilinen, zenginlerin yaşadığı tahmin edilen evlerde bulunan kalıntıların ilk kez bu kadar geniş kapsamlı sergilendiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Yamaç Evler, buluntu salonumuzda müzenin en önemli eserlerinden biri olan fil dişinden yapılmış, çok küçük parçalardan oluşan ve bu parçaların tek tek bir araya getirilerek restore edilmesiyle tamamlanmış, İmparator Traian'ın barbarlara karşı savaşa hazırlık sahnesini içeren bir friz bulunmakta. En değerli eserimiz, 'Efes' denildiğinde insanların aklına gelen dünyanın 7 harikasından biri kabul edilen 'Artemis Tapınağı'nın simgesi 'Büyük ve Güzel Artemis Heykelleri'dir. Bu iki eserimiz şu an içinde bulunduğumuz salonda sergileniyor. Eski müzede Artemis Tapınağı buluntuları pek sergilenmemişti. Bu müzede, Artemis salonunda yaklaşık 400 kadar Artemis Tapınağı buluntusu sergiliyoruz."

Müzede, arkeolojik kazılarda bulunan veya satın alma ya da bağış yoluyla kazandırılan 3 binden fazla sikkenin kronolojik sırasına göre sergilendiğini anlatan Bölge, "Yeni müzemizde eskisine oranla teşhir edilen arkeolojik eser sayısı yaklaşık 5 kat arttı. Daha önce 800-900 olan eser sayısı, şu an 4 bin civarında. Ayrıca müzeye yeni bir salon ilave ettik. Bu salonda Efes ören yerinin milattan önce 7 binli yıllardan başlayan tarih akışında Bizans dönemine kadar gelen bulgular sergileniyor" dedi.

Halil Bölge, müzeye gelenlerin Efes'teki 8 bin yıllık tarihin tüm dokularını, Efes halkının nasıl yaşadığını, nelere ilgi duyduğunu, eski çağlardaki moda kültürünü, tıp biliminin geçmişi ve günümüzle bağlantısını, ana tanrıça kültürünün Anadolu'da nasıl yayıldığını ve günümüze kadar nasıl geldiğini görebileceğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Efes Müzesinde Tarihi Eser Sayısı 5'e Katlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement