Düşük Dut Rekoltesi Düşündürüyor - Son Dakika
Yerel

Düşük Dut Rekoltesi Düşündürüyor

Düşük Dut Rekoltesi Düşündürüyor

Şebinkarahisar ilçesine yöresel yiyeceklerinden olan pestil ve kömenin ham maddesi olan dutlar kazanlarda kaynatılmaya başlandı.

02.07.2014 15:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şebinkarahisar ilçesine yöresel yiyeceklerinden olan pestil ve kömenin ham maddesi olan dutlar kazanlarda kaynatılmaya başlandı.

Özellikle Şebinkarahisarlı ev kadınlarının dut meyvelerini büyük kazanlarda kaynattıktan sonra çeşitli evrelerden geçirerek elde ettiği pekmez, pestil ve köme gibi birçok farklı yöresel ürünün üretimine başlanıldı. Pekmez, pestil ve kömenin ham maddesi olan dutun azlığında yakınan üreticiler, bu sene beklentilerinin düşük olduğunu söyledi.

Şebinkarahisar'a özgü birçok ürünün kurduğu tesiste üretimini yapan Atilla Tiryakioğlu dutların az oluşundan yakındı. Dutların az oluşunun fiyatları etkileyebileceğini söyleyen Atilla Tiryakioğlu, "Bu sene soğuklardan etkilenen dut ağaçlarının verimliliğinde yarı yarıya bir azalma var. Şebinkarahisar'a özgü olan özellikle pestil, köme ve pekmezin imalatında zaman zaman sıkıntı çekiyoruz. Yaz aylarının gelmesiyle ilçemize gelecek gurbetçilerimizle birlikte talep artışı bekliyoruz" dedi.

Özellikle pekmez üretiminde verimi artırmak için şeker kullananlara dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen üretici Atilla Tiryakioğlu, "Üretimin az oluşu satışlarımızı etkilese de ihtiyaca cevap vermeye çalışıyoruz. Yapımında şeker kullanarak verimi artırmaya çalışanlara karşı a tüketicilerin dikkatli olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Şebinkarahisar Ziraat Odası Başkanı Muhlis Arslan'da dutlarda yaşanan verim kaybıyla ilgili olarak ilçemizin en önemli istihdam ve gelir kaynağı olan dutun aşırı derecede etkilenmesi üreticilerimizi kara kara düşündürdüğünü söyledi.

İlçe nüfusunun yaklaşık yüzde 20'sinin dut ürünlerinden geçimini sağladığını söyleyen Ziraat Odası Başkanı Muhlis Arslan "İlçemizde bu üretim sezonunda önce don sonrasında ise kuraklık yaşanmasından dolayı ceviz ve dut başta olmak üzere tüm meyveler ile ekinlerde verim kaybı olmuştur. Zaman geçtikçe ve hasat zamanı geldikçe üreticilerin bağ, bahçe ve tarlalarından bekledikleri ürünleri alamamaları sonucu yaşanan afetin boyutunu ortaya çıkarmaktadır" diye konuştu. - GİRESUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Düşük Dut Rekoltesi Düşündürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • KENAN SAYILGAN: MALATYA DAN DUT KURUSU GETİRİP KAYNATARAK ŞEBİN PEKMEZİ VEYA ŞEBİN PESTİLİ DİYE SATANLARA ALLAH AZ BİLE YAPIYOR HİLELER ARTTIKÇA BİRGÜN GELİR ONUDA BULAMAZLAR 0 0 Yanıtla

Advertisement