Dünyanın En Modern 5 Fıstık Tesisinden Biri Siirt'te Kuruluyor - Son Dakika
Ekonomi

Dünyanın En Modern 5 Fıstık Tesisinden Biri Siirt'te Kuruluyor

Dünyanın En Modern 5 Fıstık Tesisinden Biri Siirt\'te Kuruluyor

Siirt’te, ’Entegre fıstık işleme tesisi projesi’ kapsamında 30 milyon lira bütçeyle dünyanın en modern 5 fıstık tesisinden birinin kurulacak olması fıstık üreticilerini heyecanlandırdı.

11.07.2015 09:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Siirt'te, 'Entegre fıstık işleme tesisi projesi' kapsamında 30 milyon lira bütçeyle dünyanın en modern 5 fıstık tesisinden birinin kurulacak olması fıstık üreticilerini heyecanlandırdı.

2000'li yılında dönemin Siirt Valisi Nuri Okutan tarafından başlatılan fıstık projesi, bugün 9 milyon adet fıstık ağacı sayısıyla kent ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Siirt fıstığının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla Avrupa Birliği'nin mali destek programına sunulan ve kabul edilen 9 milyon 864 bin Euro bütçeli proje onaylanarak, 12 Haziran 2015 tarihi itibarıyla inşaat yapım işi ihalesine çıktı.

Siirt Valiliği Avrupa Birliği Proje Koordinasyon Birimi ve Siirt Fıstık Üreticileri Birliği tarafından yürütülecek proje, Siirt'in sahip olduğu tarım potansiyelini ekonomiye kazandırılması bakımından hayati önem taşıyor.

TÜRKİYE'NİN EN MODERN FISTIK TESİSİ OLACAK

Dünyanın en modern 5 fıstık fabrikasından birinin Siirt'te kurulacağını belirten Siirt Valiliği Proje Etüt Merkezi Müdürü Nurettin Kebapçı, proje ile fıstığının daha iyi işlenmesi ve fıstıktaki aflatoksinin engellenerek depolama ve paketleme kalitesini yükselteceğini söyledi. Kebapçı, "Siirt fıstık işleme tesisi, Avrupa Birliği'nin İPA destekli projesidir. 2011 yılında süreci başlanan proje 30 milyon değerindedir. Tabi süreç biraz uzadı, çünkü Avrupa Birliği mevzuatı çok ağır işledi. 15 Eylül 2015 tarihinde ihale zarfları açılarak sonuçlanacak olan proje ile inşaat başlanacak. Bu proje ile yeşil altın dediğimiz fıstıklar çok daha iyi bir şekilde işlenip, zararlı oluşumu engellenecek, Proje kapsamında çok sayıda işçi çalıştırılacak istidam sağlanacak. Projenin bir özelliği de Dünyadaki en modern 5 fıstık fabrikasından birinin Siirt'te kurulacağıdır. Çok kaliteli bir şekilde fıstık işlenecek ve doğrudan Siirt ekonomisine katkı sağlayacaktır. Türkiye açısından da en modern fıstık işleme tesisi olacak" dedi.

Baykan ilçesi Veysel Karani beldesi yakınlarında fıstık fidanı üreticiliği yapan Abdulgaffar Kural ise, "Proje bizim sektörü pek ilgilendirmiyor, çünkü biz daha çok fidancılık üzerine çalışıyoruz. Ama fıstık üreticilerine elbette katkısı olacak. Çünkü günümüz şartlarında yapılan tarım, modern ve teknolojik tekniklerle ilerliyor. Bu proje ürünün kalitesini artıracağından Siirt fıstığının diğer fıstık çeşitleriyle rekabet etmesini sağlayacak" diye konuştu.

Kural, Siirt fıstık fidanına Gürcistan, Azerbaycan gibi yurt dışında birçok üreticinin talepte bulunduğunu, prosedürün aşılması durumunda Siirt fıstığının yurt dışına açılacağını da aktardı. 12 Haziran 2015 tarihi itibariyle ihale ilanına çıkan projenin, ihale dosyasının 15 Eylül 2015 tarihinde Ankara'da açılacağını, ihaleyi alan firmanın belirlenmesinin ardından tesis yapımına başlanacağı bildirildi. - SİİRT

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Dünyanın En Modern 5 Fıstık Tesisinden Biri Siirt'te Kuruluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement