Dünya Maviye Boyanıyor - Son Dakika
Sağlık

Dünya Maviye Boyanıyor

Tüm Dünya da bu hafta her yer MAVİ.

12.11.2015 17:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya Sağlık Örgütü'nün bulaşıcı olmayan en önemli hastalıklar listesinde üst sıralarda bulunan diyabete dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak amacıyla her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanan diyabet haftası için Türkiye Diyabet Vakfı'nın organizasyonunda 14 Kasım'ı da içine alan hafta süresince hemen her ilde pek çok aktivite yapılacak.

14 Kasım tüm Dünya'da DÜNYA DİYABET GÜNÜ olarak kutlanmaktadır. IDF (ULUSLARARASI DİYABET FEDERASYONU) tarafından belirlenen simge MAVİ HALKA'dır. MAVİ –umudu, HALKA birliği temsil etmektedir.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeni ile Türkiye Diyabet Vakfı'nın organize etmiş olduğu etkinlikler tüm yurt genelinde hem Diyabet konusunda farkındalığı artıracak hem de ülke bazında pek çok ilde ücretsiz şeker ölçümü taramasına platform sağlayacaktır.

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA ÜLKE SEMBOLLERİ MAVİ İLE AYDINLATILIYOR…

Bu yılın en önemli aktivitelerinin başında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tarihi ve sembol yapıların mavi renkle ışıklandırılması geliyor.

Dünya Diyabet Federasyonu (IDF)'in projesi olan "Bugün Her Yer Mavi' projesi kapsamında il ve ilçe belediyeleri ile yapılan işbirliği sayesinde Türkiye çapındaki 20 ilde önemli yapılar mavi aydınlatılacak.

Diyabet farkındalığını yaratmak için İstanbul'da boğaz hattında 13 Kasım ve 14 Kasım günlerinde maviye boyanacak binalar;

Boğaz hattında;

BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜ
KIZ KULESİ
BEYLERBEYİ SARAYI
KULELİ ASKERİ LİSESİ
ORTAKÖY FERİYE LOKANTASI
KABATAŞ ERKEK LİSESİ
ZİYA KALKAVAN DENİZCİLİK LİSESİ
FOUR SEASONS HOTEL
SHANGRI LA HOTEL
GALATA KULESİ * AYRICA TÜRKİYE DİYABET VAKFI GENEL MERKEZ BİNASI – ŞİŞLİ MAVİ İLE IŞIKLANDIRILIYOR.

DİYABET PARLAMENTOSU 6

Diyabetin önlenmesi, diyabetle yaşamda bakım ve tedavi kalitesinin artırılması için diyabetli hastalar, meslek örgütleri, T.B.M.M Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, T.C Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve T.C Sağlık Bakanlığı yetkililerinin ortak akıl geliştirdiği ve stratejileri oluşturduğu bir sağlık platformu olan Diyabet Parlamentosu'nun bu yıl 6.sı organize ediliyor. 13 Kasım'da Ankara'da gerçekleştirilecek olan Parlamento'ya bu yıl da, geçtiğimiz yıl olduğu gibi Sosyal Güvenlik Kurum ev sahipliği yapıyor.

Diyabet hastaları Diyabetle ilgili sorunları Devlet'in üst düzey yetkilileri ile tartışacak.

KATILIMCILAR

T.C. Cumhurbaşkanlığı, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanlığı, T.C. Sağlık Bakanlığı, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu, T.C. Halk Sağlığı Kurumu Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Daire Başkanlığı, Diyabet Hemşireliği Derneği, Diyabet Diyetisyenliği Derneği, Diyabetle Yaşam Derneği, Diyabetli ve Engelliler Derneği, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği, Türkiye Aile Hekimliği Vakfı, Türkiye Fizyoterapistler Derneği, Eğitim ve Sağlık Muhabirleri Derneği

Türkiye Diyabet Vakfı bu yıl da diyabetle ilgili birçok projeye imza attı. Endüstrinin de desteklediği bu projeler, amatör ve profesyonel tüm bisikletçilere açık olan "Mavi Pedal Bisiklet Turu Şile-2015", diyabet mucitlerinin ilginç fikirlerinin ödüllendirildiği "Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın", 14 Kasım günü İstanbul Cevahir Alışveriş Merkezi'nin önünde kurulacak olan ve ilginç aktivitelerin gerçekleştirileceği "Diyabet Çadırı" bu yılın organizasyonuna damga vuracak etkinlikler.

AVRUPA'NIN EN BÜYÜK DİYABET KAMPI

Avrupa'nın en büyük diyabet kampı olan Şile Diyabet Yaşam Köyü'nün açılışı da bu yıl gerçekleştiriliyor. 15 Kasım'da düzenlenecek görkemli bir törenle hizmete açılacak olan Diyabet Yaşam Köyü'nde yılda 5 bin diyabetliye eğitim verilebilecek. Türkiye Diyabet Vakfı olarak bize gurur veren bu merkez ülkemizden ve yurt dışından yüzbinlerce hastaya yaşam desteği verecek.

14 KASIM 2015 MAVİ PEDAL BİSİKLET TURU/ŞİLE

40 profesyonel ve yaklaşık 300 amatör bisikletçinin katılımı ile ŞİLE DİYABET VE YAŞAM KÖYÜ'ne diyabete dikkat çekmek ve diyabet hastalarına destek olmak için pedal çevirecek.

Türkiye'de diyabetin en çok görüldüğü köylerden biri olan Kömürlük köyünden başlayan bisiklet turu 'Şile Diyabet Eğitim ve Yaşam Köyü'nde son bulacak. Diyabetli bisikletçilerin de destek verdiği Mavi Pedal Bisiklet Turu'nun ardından Şile Diyabet Eğitim ve Yaşam Köyü'nde ödül töreni düzenlenerek '14 Kasım Diyabet Günü' çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Türkiye'de yedi milyon kişinin diyabet ve komplikasyonlarından etkilendiğini ancak sadece beş milyon kişinin tanı aldığını vurgulayan Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, "Dünya Sağlık Örgütü verileri Türkiye'de diyabetin artış hızının dünya ve Avrupa genelinin üzerinde olduğunu ortaya koymaktadır.

Diyabet ülkemizde en sık rastlanan ilk beş hastalık arasında yer alırken her iki diyabetliden biri hastalığının farkında değildir. Bu nedenle diyabet konusunda kamuoyunda farkındalığı artırmak son derece önemlidir" diyen Yılmaz, her yıl olduğu gibi bu yılda diyabete dikkat çekmek ve diyabetlilere destek olmak amacıyla çeşitli aktiviteler düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.

Güzergah:

11:00Şile Kömürlük köyü sapağında PROFESYONEL BİSİKLETÇİLER başlangıç

11:30Şile Sofular sapağı – Karaca mesire alanı AMATÖR BİSİKLETÇİLER buluşma

12:30Profesyonel bisikletçiler ve amatör bisikletçiler Sofular sapağında buluşma ve DİYABET EĞİTİM VE YAŞAM KÖYÜ'ne doğru hareket

Toplam parkur km: 38 km

■ Organizasyon

Türkiye Diyabet Vakfı

Tarih: 14 Kasım 2015

■ Profesyonel Bisikletçilerin Yarışı

Başlangıç Noktası: Şile Kömürlük Köyü Sapağı

Saat: 11:00

■ Halk Bisiklet Aktivitesi

Buluşma Noktası: Alemdağ-Şile Yolu Karaca Mesire Alanı

Saat: 11.30 Hareket: 12.30

300-400 bisikletli ile Alemdağ'dan Şile Diyabet Köyü'ne kadar bisiklet yarışı.

14 KASIM 2015 DİYABET FARKINDALIK EVİ - Halk Bilgilendirme Evi

Yer: Cevahir Avm/İstanbul

Saat: 10:00-20:00

Cevahir AVM önünde halka açık tüm gün DİYABET ÇADIRI kurulacaktır. Bu çadır içerisinde halkın bedelsiz kan şekeri ölçümü yapılacak ve diyabet riski taşıyan bireylere hekimler bilgi verecektir. Ayrıca çadır içerisinde çocuklar için ayrılan bölümde diyabeti resmetmeleri istenecektir.

Oluşturulan dilek ağacı bölümünde ise diyabetlilerin dileklerini yazmaları istenecek ve bu dilekler değerlendirilecektir.

15 KASIM 2015 37. AVRASYA MARATONU – 5.KITALARARASI ASYA'DAN AVRUPA'YA DİYABET YÜRÜYÜŞÜ

ASYA'DAN AVRUPAYA YÜRÜYORUZ…

Egzersizin diyabet tedavisindeki önemine dikkat çekmek amacıyla bu yıl da Asya'dan Avrupa'ya yürüyeceğiz. 15 Kasım'da Altunizade'de de buluşan yüzlerce diyabetli ve diyabetli yakını Boğaziçi Köprüsü'nden yürüyerek geçecek. Köprü'nün tam orta noktasında umudu simgeleyen mavi balonlar gökyüzüne bırakılacak.

Bu yıl da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi etkinliklerimizde sizlerle buluşmayı umuyoruz.

Buluşma yeri: Köprü gidiş yönü Altunizade katılımı

Buluşma saati:08:30

Her yıl sivil toplum kuruluşları, endüstri firmaları, klüpler, diyabetli hastalar ve hekimler, hemşireler, sağlık profesyonelleri ile birlikte ASYA'dan AVRUPA'ya maratonda mavi yağmurluklarımızı giyip elimizde mavi balonlarımız, dövizlerimiz, pankartlarımız ile yürüyoruz. Köprünün tam ortasına geldiğimizde hep birlikte balonlarımızı uçuyoruz. Amacımız en önemli sağlık sorunu olan diyabete karşı farkındalık yaratmak, birlik beraberlik içerisinde diyabeti durdurmak.

Ayrıca tüm Türkiye'de illerimizde ücretsiz kan şeker ölçümü yapılmakta ve eğitimler verilmektedir.

SEN BUL DİYABET KOLAYLAŞSIN!

Diyabetli hastaların günlük hayatlarını kolaylaştıracak fikirler üretilmesi amacıyla başlatılan yarışmanın bu yıl ikincisi düzenleniyor. Yarışmada öne çıkan projeler, şeker ölçüm yöntemi yerine alternatif pratik cihazlar, teknoloji ve modaya uygun insülin saklama kapları, tedavi sürecinin çocuklar için eğlenceli bir hale gelmesi için sevimli figürlü diyabet cihazları-eğitici interaktif oyunlar, sağlıklı beslenmeye yönelik otomatlar, diyabet kafeleri ve yaşlı hastalara özel destek cihazlar olarak sıralanıyor. Tıp Fakültesi, Beslenme ve Mühendislik bölümlerinin yanı sıra, Psikoloji, Sosyoloji, Sinema ve TV ve Mimarlık gibi farklı birçok bölümden toplam 200 üniversite öğrencisinin katıldığı yarışmada ilk 3'e giren projeye ödül verilecek.

Tarih: 12 Kasım 2015

Yer: The Marmara Otel Taksim

Saat: 10.00 - 12.00

TÜRKİYE GENELİNDE ÜCRETSİZ KAN ŞEKERİ TARAMASI;

Diyabetin iyi yönetilmesine kan şekeri kontrolü, egzersiz ve beslenme çok önemli olması sebebiyle kontrol ve ölçümün önemine dikkat çekmek amacıyla yurt çapında, daha önceden ilan edilen noktalarda hafta boyunca ücretsiz kan şekeri ölçümü yapılıyor. Ücretsiz ölçümlerin yapıldığı başlıca iller; Adana, Adıyaman, Ankara, Amasya, Antalya, Aydın, Muğla/ Bodrum, Çanakkale, Çorlu, Erzincan, Fethiye, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun Tokat, Uşak

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık Dünya Maviye Boyanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 112 Acil Çağrı Merkezi, Atatürk Anadolu Lisesi'nde eğitimlerine devam ediyor
    09:14 112 Acil Çağrı Merkezi, Atatürk Anadolu Lisesi'nde eğitimlerine devam ediyor

    112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü, acil durumlarda 112 eğitimlerine devam ediyor. Atatürk Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen son eğitimde öğrencilere acil durum kılavuzu da dağıtıldı. Eğitimlerde, hangi durumlarda 112 Acil Çağrı Merkezi'nin aranması gerektiği ve çalışma sistemi hakkında detaylı bilgilendirmeler yapıldı.

  • Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
    07:43 Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı

    Dün yeni filmi Mavi Mağara'nın provalarına başlamaya hazırlanan oyuncu Kerem Bürsin, koronvirüse yakalandı. Oyuncunun tedavisi başlarken prova da ileri bir tarihe alındı.

  • Bipolar bozukluk nedir ve neden Van Gogh ile ilişkilendiriliyor?
    05:45 Bipolar bozukluk nedir ve neden Van Gogh ile ilişkilendiriliyor?

    Ünlü Hollandalı ressam Vincent van Gogh'un bipolar bozuklukla ilişkilendirilmesi ve sağlık sorunlarıyla ilgili yapılan araştırmalar. Van Gogh'un mektupları ve sanatında bulunan ipuçlarına dayanarak, bipolar bozukluk ve depresyon geçirdiği tespit edildi. Uzmanlar, Van Gogh'un hayatta olsaydı teşhis konulabileceğini ve daha iyi bir tedavi alabileceğini belirtiyor.

  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor
    20:45 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni ziyaret ederek Malpraktis Yasası hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, dünyada benzeri olmayan şekliyle Malpraktis'in Türkiye'de çözüldüğünü belirtti.

  • Trabzon'da Aile Sağlığı Merkezleri ve 112 Acil Sağlık Hizmet Binaları İnşa Ediliyor
    20:23 Trabzon'da Aile Sağlığı Merkezleri ve 112 Acil Sağlık Hizmet Binaları İnşa Ediliyor

    Trabzon'un Maçka, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde aile sağlığı merkezleri ile 112 acil sağlık hizmet binalarının inşası devam ediyor. Maçka ilçesindeki inşaatın 15 Nisan'da tamamlanması planlanırken, Akçaabat ilçesindeki iki aile sağlığı merkezi ve acil sağlık hizmetleri binasının tamamlanmasıyla kısa sürede hizmete başlayacağı belirtildi. Çarşıbaşı ilçesinde ise Yavuz Aile Sağlığı Merkezi binasının tamamlanma tarihi 26 Nisan olarak açıklandı.


Advertisement