Dünya Ekonomik Forumu - Son Dakika
Güncel

Dünya Ekonomik Forumu

Dünya Ekonomik Forumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2) "Sayın Obama, bu koalisyonu destekleyenlerin sayısını ülke olarak 104 olarak açıkladı.

28.09.2014 21:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Sayın Obama, bu koalisyonu destekleyenlerin sayısını ülke olarak 104 olarak açıkladı. Belki o günden bugüne bu sayı daha da artmış olabilir. Eğer bu sayı 104'ün üzerine çıkacaksa veya 104'te dahi kalacak olsa bu sayı çok çok önemli bir sayı. Burada ortaya konacak dayanışma inanıyorum ki bu mücadeleyi çok daha hızlandıracaktır, rahatlatacaktır. Bunu yapmaya da mecburuz. Bunun dışında kalmak söz konusu değil" dedi.

Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu'nun Hilton Bomonti Otel'deki açılış toplantısının ardından, Dünya Ekonomik Forumu Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Klaus Schwab'ın sorularını cevapladı.

Schwab'ın "Doğruyu söylemek çok önemli. Çünkü ancak doğruyu bildiğinizde, gerçekliğini öne çıkardığınızda bir şeylere çözüm getirebiliriz bunun için de uluslararası dayanışmaya ihtiyaç var. Bir de uluslararası dayanışma meselesine geri gelmek istiyorum çünkü buna ihtiyacımız var. Sorum şu olacak: Siz hakikaten 1.5 milyon sığınmacıyı Türkiye'ye aldınız ve onları destekliyorsunuz. Ne kadar büyük paralar harcadığınızdan zaten bahsettiniz. Acaba uluslararası camia daha ne yapabilir? Size dayanışmasını nasıl sergileyebilir?" sorusu üzerine Erdoğan, uluslararası camianın her şeyden önce burada terörle mücadelede müşterek olarak alacakları kararların önemine işaret ederek, "Az önce de söylediğim gibi yani burada 'no fly zone' olayı bir defa şart. Bunun olması gerekiyor" ifadesini kullandı.

Erdoğan, güvenli bölgenin oluşturulmasının şart olduğunu vurgulayarak, "Üçüncüsü de eğit-donat meselesi. Eğit-donat nereyi hedefliyor? Gerek Suriye'de gerekse Irak'ta samimi olarak bu mücadelenin içerisine girenlerle paydaş, orada hareket edecek olan rejime Suriye'de, muhalif olan kesimleri. Ama bu muhalif olan kesimler tabii orada IŞİD terör örgütüyle de şu anda karşı karşıya olan örgütlerdir. Bunlarla müşterek orada hareket edilebilir" diye konuştu.

Aynı durumun Irak için geçerli olduğunu da aktaran Erdoğan, Kuzey Irak'ın samimi bir mücadele verdiğini, onların da eğit-donat ile güçlendirilmesi gerektiğini, aynı zamanda Irak ordusunun da merkezi noktada güçlendirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Erdoğan, onların da bu işin içerisinde yer almalarının önemli olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Yani onlar da bu işin dışında kalamazlar. Birlikte bu bölgede atacağımız adımla inanıyorum ki mesela Musul'dan kaçmış olanlar, şu anda çoğu Erbil'de. Bu insanlar yeniden ne yapacak, tabii ki Musul'a dönebilecek. Ama ne zaman? Terör örgütü oradan çıktıktan sonra dönebilecek. Terör örgütü oradan çıkmadıktan sonra Musul'a nasıl dönsün bu insanlar? Bir defa hepsinin can derdi var. Bu bir vaka. Diğer illerde olan durumlar var. Buraların temizlenmesi lazım. '3'te biri işgal altında' diyoruz. Buralardan çıkarılması lazım. Bütün bu adımları atarken dünya bu gerçekleri mesela Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki toplantıda Sayın Obama, bu koalisyonu destekleyenlerin sayısını ülke olarak 104 olarak açıkladı. Belki o günden bugüne bu sayı daha da artmış olabilir. Eğer bu sayı 104'ün üzerine çıkacaksa veya 104'te dahi kalacak olsa, bu sayı çok çok önemli bir sayı. Burada ortaya konacak dayanışma, inanıyorum ki bu mücadeleyi çok daha hızlandıracaktır, rahatlatacaktır. Bunu yapmaya da mecburuz. Bunun dışında kalmak söz konusu değil."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörle mücadelenin dünyadaki tüm devletlerin ortak vermesi gereken bir mücadele olduğunu anlatarak, "Yani sadece belli bir ülkenin veya iki ülkenin yapacağı bir mücadele değildir. Hiçbir ülke 'benim teröristim iyi, seninki kötü' diyemez. Bütün teröristler kötüdür ve hepsi teröristtir. Buna karşı da mücadeleyi hep birlikte vermemiz gerekir diye düşünüyorum" dedi.

"Bölgede ağırlığı olan bir ülkeyiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Schwab'ın, "Sayın Cumhurbaşkanı 5 yıllık bir görev süreniz var. 5 yıl sonraya baktığınızda acaba sizin yüreğinizden neler geçiyor? Bu 5 yılda neyin gerçekleşmesini yürekten istersiniz?" sorusu üzerine, öncelikle 2023 hedeflerinin daha önce başbakanı olduğu partinin bir kenara konulacak hedefleri olmadığını söyledi.

"Bu hedeflerin tahakkuku konusunda bir cumhurbaşkanı olarak bu iktidarı nasıl destekleyebilirim, bunun bilinci, idraki içerisindeyim" diyen Erdoğan, cumhurbaşkanı olmasının kendisini hükümetin çalışmalarından asla alıkoymayacağını dile getirdi.

Erdoğan, 2023 hedeflerinin hükümetin olduğu kadar, aynı zamanda Cumhurbaşkanı olarak kendisinin de hedefi olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bunu kolay kılmak, bu mücadeleyi sürdürmek. Bir diğer önemli sınav; bölgedeki bu sıkıntıları bir an önce aşabilmek. Bu konuda Türkiye olarak bölgede ağırlığı olan bir ülkeyiz. Birlikte adım atmamız gereken ülkeler var. Çünkü bütün bu olaylar konuşulurken biz kuzeyi bir kenara koyamayız. Rusya'da, Ukrayna'da malum gelişmeler var. Bizim Rusya ile Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey anlaşmamız var. Bununla beraber bizim bölgede çok farklı bir havayı estirmemiz gerekir. Tabii aynı şekilde bir diğer tarafta doğuda İran var. İran'ın bu konuda şu ana kadar gösterdiği yaklaşımı, Suriye ile ilgili check etmesi gerekir diye düşünüyorum. Bunun telkinini yapacağız. Aynı durumda olmaması lazım. Tabii Çin'in yine aynı şekilde bir yaklaşımı var. Çin'in bu noktadaki yaklaşımını çok daha farklı bir konuma getirmemiz lazım. Öbür tarafta tabii bölgede Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye olarak birlikte attığımız adımlar var. Bakü-Tiflis- Ceyhan, Bakü-Tiflis- Kars, Bakü-Tiflis- Erzurum gibi adımlar ve bunun yanında bir de şimdi TANAP olayımız var ki bunlar evrensel yanı olan yatırımlarımız. Bu yatırımlarımızı hızla takip etmek önemli görevimiz."

"Dünyayı hep birlikte ayağa kaldıralım"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir diğer önemli konunun ise eğitimde başarılı olma hususu olduğunu ve bunun Türkiye'nin en önemli hedefleri arasında yer aldığını anlatarak, "Bunu bir defa artık nitelikli hale getirmek suretiyle başarmak. İki, sağlıkta başarılı olmak. Bunu arzuladığımız hedefe taşımak. Üç, enerji artık dünyanın belirleyici bir gücü. Bu noktada başta yenilenebilir enerji olmak üzere, burada başarıyı yakalamak. Tabii, diğer bunun yanındaki başka hedeflerimiz var. Bunları sağlamak. Bir diğer önemli adım da Avrupa Birliği sürecinde bugüne kadar ertelenen hedefleri süratle netleştirebilmek. Bir neticeye ulaştırabilmek. Tabii, Malili değerli Başbakan kardeşimin ifade ettiği konu, bizim için çok önemli. Mali'de yine teröre çok ciddi bedeller ödemiş bir ülke. Aynı şekilde Orta Afrika bunun çok ağır bedellerini ödüyor. Bunların farkındayız. Ben Sayın Başbakanımıza onu söyledim, dedim ki 'Siz şu anda yurt içi çalışın, ben de ekibimle beraber, arkadaşlarımızla beraber, dünyayı yoğun bir şekilde dolaşayım. Türk Cumhuriyetleri'nden tutunuz, Avrupa Birliği ülkelerine, Afrika, Latin Amerika ülkelerine varıncaya kadar buraları dolaşalım ve el, güç birliğiyle artık dünyayı hep birlikte ayağa kaldıralım. Çünkü yoksulların üzerinden geçinilen bir dünya bizim için dünya değildir. Güçlünün haklı olduğu bir dünya bizim için dünya değildir. Haklının güçlü olduğu bir dünya bizim gerçek anlamda bir dünyadır. Bunu hep birlikte başarmamız lazım" şeklinde konuştu.

Açılıştan notlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu'nun "Bölgesel Kalkınma için Kaynakların Ortaya Çıkarılması" temalı özel toplantısının açılış konuşmasını yaptı.

Erdoğan'ın konuşmasının ardından, soru cevap bölümüne geçildi. Bu bölümde Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Klaus Schwab'ın sorularını cevapladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının açılışının gerçekleştiği Hilton Bomonti Otel'deki Genel Kurul Salonu'na, Dünya Ekonomik Forumu Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Klaus Schwab ile geldi. Erdoğan, kendisinden önce konuşan Schwab'ı, kürsünün bulunduğu platformda yer alan koltukta dinledi. Schwab'ın konuşması sırasında, Erdoğan'ın notlar aldığı görüldü.

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünya Ekonomik Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Milletvekili Fatih Dönmez, şehit Jandarma Uzman Çavuş Mevlüt Kahveci'nin ailesini ziyaret etti
    12:38 AK Parti Milletvekili Fatih Dönmez, şehit Jandarma Uzman Çavuş Mevlüt Kahveci'nin ailesini ziyaret etti

    AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, 2021 yılında Irak'ın kuzeyindeki Gara bölgesinde şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Mevlüt Kahveci'nin annesi Ayşe Güler'i ziyaret etti. Dönmez, ziyarette şehit annesinin metanetine ve dik duruşuna şahit olduğunu belirterek, şehit ailelerinin baş tacı olduğunu vurguladı. Ziyarette dua edildi.

  • İranlılar İsrail'e yönelik saldırılara destek için yürüyüş düzenledi
    12:38 İranlılar İsrail'e yönelik saldırılara destek için yürüyüş düzenledi

    İranlılar, ülkenin geçen hafta İsrail hedeflerine yönelik misilleme saldırılarına desteklerini ifade etmek üzere ülke çapında yürüyüşler düzenledi. Tahran'da göstericiler İsrail ve ABD karşıtı sloganlar içeren pankartlar taşıyarak saldırılara desteklerini ifade etti. Benzer mitingler diğer şehirlerde de düzenlendi ve katılımcılar İran'ın insansız hava aracı ve füze saldırılarını 'meşru savunma' olarak nitelendirdi.

  • Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere: Tabloyu tam netleştiremedik
    12:38 Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere: Tabloyu tam netleştiremedik

    Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, İktidar Yolunda CHP Belediyeciliği Çalıştayı öncesi belediyenin çalışmalarını ve incelemelerini açıkladı. Tutdere, önümüzdeki hafta ayrıntılı bir şekilde kamuoyuna açıklama yapacaklarını belirtti.

  • Afyonkarahisar'da Minibüs Kazası: 5 Kişi Yaralandı
    12:38 Afyonkarahisar'da Minibüs Kazası: 5 Kişi Yaralandı

    Afyonkarahisar'ın Susuz beldesi yakınlarında meydana gelen minibüs kazasında 5 kişi yaralandı. Minibüs, kontrolünü kaybederek yol kenarındaki ağaç ve tabelaları devirerek bir fabrikanın bahçesinde yan yatarak durabildi. Olayın ardından sağlık, polis, itfaiye ve AFAD ekipleri kaza yerine sevk edildi.

  • Adıyaman'ın Gölbaşı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğrencileri Ağaçlara Kuş Yuvası Astı
    12:38 Adıyaman'ın Gölbaşı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğrencileri Ağaçlara Kuş Yuvası Astı

    Gölbaşı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, atıl durumdaki malzemeleri kullanarak okulun bahçesindeki ağaçlara renkli kuş yuvaları astı. Proje, geri dönüşüm farkındalığı ve doğayla zaman geçirme fırsatı sunuyor.

  • Didim'de uyuşturucu ticareti yapan şüpheli tutuklandı
    12:36 Didim'de uyuşturucu ticareti yapan şüpheli tutuklandı

    Aydın'ın Didim ilçesinde uyuşturucu madde ticareti yapmak suçundan yakalanan şüpheli, tutuklandı. Didim Narkotik Suçlarla Mücadele Büro Amirliği ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda, Ç.K. adlı şüpheli gözaltına alındı. Yapılan aramalarda 25,56 gram esrar ve 58 bin TL ele geçirildi. Şüpheli, adliyeye sevk edildikten sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • Bursa Bilfen Koleji Mudanya İlçe Şampiyonu Oldu
    12:34 Bursa Bilfen Koleji Mudanya İlçe Şampiyonu Oldu

    Bursa'da düzenlenen 2023-2024 öğretim yılı Futsal Küçük Erkekler turnuvasında, Bursa Bilfen Koleji Mudanya ilçe şampiyonu oldu. Bilfen, grup aşamasında rakiplerini yenerek finale yükseldi. Final müsabakasında ise Mehmet Yazıcı Ortaokulu ile karşılaşan Bilfen, penaltı atışları sonucunda galip geldi. Turnuvada Bilfen Koleji birinci, Mehmet Yazıcı Ortaokulu ikinci, Halitpaşa Ortaokulu üçüncü ve Mavi Dünya Koleji dördüncü oldu.


Advertisement