Dr. Aslan:Meme Kanseri Tedavisi Erken Evrelerde YüzdeYüz Sağlanabilir - Son Dakika
Sağlık

Dr. Aslan:Meme Kanseri Tedavisi Erken Evrelerde YüzdeYüz Sağlanabilir

Dr. Aslan:Meme Kanseri Tedavisi Erken Evrelerde YüzdeYüz Sağlanabilir

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan "Meme kanseri tedavisi, erken evrelerde yüzde yüz sağlanabilir" dedi.

07.10.2015 16:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan 1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası nedeniyle açıklama yaptı. 2004 yılından beri kadınların meme kanserinin erken teşhisinin önemini ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla Ekim ayının tüm dünyada ve ülkemizde meme kanseri bilinçlendirme ve farkındalık ayı olarak belirlendiğini hatırlatan Dr. Aslan, yurt genelinde meme kanserine yönelik eğitimler ve bilinçlendirme kampanyaları gerek sivil toplum kuruluşları gerekse bakanlıkça sürdürüldüğünü söyledi.

Meme Kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser olup, yılda yaklaşık 15.000 kadını etkilemektedir diyen Aslan, "2000'li yıllardan beri tüm kanser istatistiklerimizde kadın kanserlerinin yüzde 20-25'i meme kanseridir ve her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır.Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. En sık görülen tipi; meme kanallarından kaynaklanan"duktal"kanser denen kanserlerdir" şeklinde konuştu.

'Meme kanseri oluşumunda genetik değişiklikler önemli bir unsurdur'

Meme kanserinin nedenleri ve risk faktörleri ile ilgili Aslan şunları söyledi: "Günümüzde meme kanserinin nedeni ve nasıl gelişim gösterdiği tam olarak bilinmemekte ancak Meme kanseri oluşumunda genetik değişiklikler önemli bir unsurdur. Genetik yapıda çeşitli faktörlerin ve normal yaşlanmanın etkisiyle ortaya çıkan bozukluklar kansere neden olur. Ancak meme kanserlerinin sadece yüzde 7-9'luk bir kısmı ailesel geçişlidir. Özellikle anne tarafında genç yaşta meme kanseri ve erkek meme kanseri görülmesi ailesel bir geçişe işaret edebilir. Kadın cinsiyeti ve yaşlanma meme kanseri için en önemli risk faktörleridir. 30 yaşından sonra ilk doğumunu yapanlarda, 18 yaş öncesinde ilk doğumunu yapanlara göre risk artmaktadır. İlk adetini erken yaşlarda görenler, yaşam boyu daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalacaklarından dolayı risk artmaktadır Menopoz bilindiği gibi kadının adetten kesildiği, doğurganlığının sona erdiği dönemdir. İleri yaşta (>55 yaş) menopoza girme meme kanseri riskini arttırmaktadır. Burada da etken uzun süre östrojen hormonuna maruz kalınmasıdır."

'Meme kanseri tedavisi, erken evrelerde yüzde yüz sağlanabilir'

Aslan, "Mamografi üzerinde son yıllarda bazı tartışmalar olsa da, halen en güncel bilimsel veriler ile en az % 20 yaşam katkısı sağlamaktadır Kanser taramaları gönüllülük esasına dayanır ve kadınlarımızın katılımı ile başarıya ulaşabilir. Bu nedenle kadınların meme kanseri nedenleri, belirtileri, korunma yöntemleri, taramanın ne zaman ve nasıl yapılacağı hakkında bilgilendirilmesi ve farkındalık kazandırılması çok önemlidir. 40-69 yaş arasındaki kadınlar meme kanseri taraması için Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Aile Hekimliklerine başvurarak Büyükşehir Belediyesi karşısı Yenişehir Mahallesi Lise Caddesi 4.Sokak No:22 adresinde hizmet veren Diyarbakır Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Biriminde kurulan Dijital Mamografi cihazıyla ücretsiz Mamografi çekimi yaptırabilirler" şeklinde konuştu.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Sağlık Dr. Aslan:Meme Kanseri Tedavisi Erken Evrelerde YüzdeYüz Sağlanabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement