Dr. Aslan'dan Yaz Hastalıkları Uyarısı - Son Dakika
Güncel

Dr. Aslan'dan Yaz Hastalıkları Uyarısı

Dr. Aslan\'dan Yaz Hastalıkları Uyarısı

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, yaz ayında hastalıklara dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.

12.07.2014 14:25  Güncelleme: 14:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, sıcaklar nedeniyle kısa kollu ve şort biçiminde giysilerin giyilmesi ve açık alanlarda gezmenin tercih edilmesinin, arı sokması, böcek ısırması, yılan sokması, kene ısırması gibi sağlık sorunlarının görülmesini kolaylaştırdığını söyledi.

Bazı insanlar, arı sokmasına karşı doğuştan alerjik olduğuna dikkat çeken Aslan, şöyle konuştu:

"Bu kişilerde arı sokması ölümle sonuçlanabileceği için arılara karşı daha dikkatli olmalı ve her zaman yanlarında alerjik belirtileri önleyecek adrenalin, kortizon gibi ilaçlar bulundurmalıdırlar. Arıların bulunabileceği ormanlık alanlara giderken kapalı giyinmeli ve tek başlarına gitmemelidirler."

AKREP YILAN VE ARI SOKMASI

Arı sokmasında alınacak önlemlere değinen Aslan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yaralı bölge yıkanır. Derinin üzerinden görülüyorsa arının iğnesi çıkarılır. Soğuk uygulama yapılır. Eğer ağızdan sokmuşsa ve solunumu güçleştiriyorsa buz emmesi sağlanır. Ağız içi sokmalarında ve alerji hikayesi olanlarda 112 ekibinden tıbbi yardım istenir. Akrep ve yılan sokmasında ise sokmanın olduğu bölge hareket ettirilmez. Yatar pozisyonda tutulur. Yaraya soğuk uygulama yapılır. Kan dolaşımını engellemeyecek şekilde bandaj uygulanır. Yara üzerine hiçbir girişim yapılmaz. Hastanın sakinleşip dinlenmesi sağlanır. Yaraya yakın bölgede baskı yapabilecek yüzük, bilezik gibi eşyalar çıkarılır. Yara yeri, baş veya boyunda ise yara çevresine baskı uygulanır. Yaşamsal bulgular izlenir. Tıbbi yardım istenir."

İSİLİKLER VE ALERJİKLERE DİKKAT

Sıcağın etkisiyle aşırı terlemeye bağlı olarak isilikler ve alerjik reaksiyonların da görüldüğünü belirten Aslan, bu durumun en çok bebeklik yaş grubunda karşılaştığını ifade etti.

Çocuğa her gün banyo yaptırarak ve ince giydirerek, ilaç bile sürmeden isiliklerin kendiliğinden geçtiğini anlatan Aslan, ancak aşırı kaşıntılı ve ilerlemiş vakalar da mutlaka hekime danışılması, özel krem ve solüsyonlarla tedavi edilmesi gerektiğini kaydetti.

GÜNEŞ YANIĞI VE SICAK ÇARPMASI

Yaz mevsiminde güneş yanığı ve güneş çarpması vakalarına da sıkı sık rastlandığını ifade eden Aslan, bu durumlarda ise alınacak önlemleri şöyle sıraladı:

"Güneş yanığı, tedaviyle veya kendiliğinden 5-6 gün içinde büyük oranda iyileşme gösteriyor. Ciltte kaşıntı, ağrı ve kızarıklık gibi belirtilerle ortaya çıkan güneş yanığı, ciddi durumlarda deride kabarcıklar da yapabiliyor. Kişi öncelikle serin bir ortama alınmalıdır. Serin su ile bol duş alması sağlanmalıdır. Yanık bölgeler gerekli durumlarda yanık ve kaşıntı kremleri ile rahatlatılmalıdır. Yaygın olarak uygulanan, yoğurt, diş macunu ve zeytinyağı gibi maddelerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Yanık oluşan cildin koruyucu özelliği hasar gördüğü için bu tarz müdahalelerin ciddi enfeksiyona neden olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır. Yüksek derece ısı ve nem nedeniyle vücut ısısının ayarlanamaması sonucu ortaya çıkan tabloya sıcak çarpması adı verilir. Sıcak çarpmasında hastada adale krampları, yorgunluk, baş dönmesi, davranış bozukluğu, sinirlilik, soluk ve sıcak deri, bol terleme, kusma, bulantı, bilinç kaybı ve hızlı nabız gibi belirtiler görülür. Özellikle şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanılmalıdır. Mevsim şartlarına uygun, terletmeyen, açık renkli ve hafif giysiler giyilmelidir. Bol miktarda sıvı tüketilmelidir. Vücut temiz tutulmalıdır. Her öğünde yeterli miktarda gıda alınmalıdır. Direk güneş ışığında kalınmamalıdır. Kapalı mekanların düzenli aralıklarla havalandırılmasına özen gösterilmelidir. Hasta serin ve havadar bir yere alınır. Giysiler çıkarılır. Sırtüstü yatırılarak, kol ve bacaklar yükseltilir. Bulantısı yoksa ve bilinci açıksa su ve tuz kaybını gidermek için 1 litre su, 1 çay kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı tuz karışımı sıvı ya da soda içilir. Bilinç kaybı varsa tıbbi yardım istenmelidir."

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Dr. Aslan'dan Yaz Hastalıkları Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement