Intel ISEF'te Dört Türk Projesine Ödül! - Son Dakika
Teknoloji

Intel ISEF'te Dört Türk Projesine Ödül!

Intel ISEF\'te Dört Türk Projesine Ödül!

Intel'in ABD'de düzenlediği büyük fuarda Türkiye için yarışan 10 projeden 4'ü ödüle layık görüldü!

09.06.2014 01:00  Güncelleme: 16:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

11-16 Mayıs tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleştirilen 65. Intel Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı'nda bu sene 70'in üzerinde ülkeden 1.700'ü aşkın öğrenci, toplam 5 milyon dolarlık ödül ve burs için yarıştı.

Los Angeles'ta gerçekleştirilen etkinliğe katılan Türk projeleri TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri yarışmasından seçilmişti. Türkiye adına yarışan 10 projeden 4'ü ödüle layık görüldü.

Edirne Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencileri Hamdi Göktan Özmenekşe ve Ata Aydın Uslu'nun matematik dalında hazırladıkları "Özdeş Boncukların Halkaya Sıralanması" isimli araştırma, American Mathematical Society özel ödülüne layık görüldü. American Mathematical Society, 1988 yılında matematik konusunda araştırma ve burslarına ilgiyi artırmak ve yayınlar, toplantılar ve farklı etkinliklerle Amerika ve dünyada bu alanda hizmet vermek amacıyla kuruldu. Matematikçi Karl Menger'in anısına ailesi her yıl Intel ISEF yarışmasında verilen ödül için fona katkı sağlıyor.

Yarışmaya kimya dalında katılan İzmir Özel Çakabey Lisesi öğrencisi Büşra Ban, elektrik ve mekanik mühendislik alanında katılan Deniz Harp Okulu öğrencileri Ömer Özbekler ve Mustafa Erdoğan ile uygulamalı fizik manyetik ve elektromanyetik alt kategorisinde katılan İzmir Özel Takey Anadolu Lisesi öğrencileri Mehmet Ege Karaesmen ve Ahmet Berk Selvi de kendi kategorilerinde dördüncülük elde ettiler.

"Gençlerimiz ülkemizi başarıyla temsil ettiler"

Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, "Intel olarak gençlerin gelecekte inovasyonun gelişmesinde rollerinin çok büyük olduğuna inanıyoruz. Dünya çapında 70 ülkede eğitimin geliştirilmesi için son 10 yılda eğitime 1 milyar doların üzerinde yatırım yaptık. Türkiye'de de Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile Intel Öğretmen Programı ile 2003 yılından bu yana 200 bin öğretmene ulaştık. Intel Öğrenci Programı ile de 2005 yılından bu yana teknolojiye erişimi kısıtlı olan 95 bin gencimizin bilgisayar ve internetle tanışmalarını sağladık. Gençlerin matematik ve mühendislik dallarına ilgilerini artırmak için düzenlediğimiz Intel ISEF yarışması da, bu çalışmaların önemli bir ayağı. Türk gençlerinin, TÜBİTAK tarafından seçilen projelerinin Intel ISEF'ten ödüllerle dönmesinden büyük gurur duyuyoruz" diye konuştu.

Kimya dalında yarışmaya katılan İzmir Özel Çakabey Lisesi'nden Büşra Ban'ın projesi, sentezi kolay ve ucuz olan tiyofen esaslı tiyosemikarbozon monomerinin tiyofenle kopolimerini uygun elektrokimyasal yollarla sentezlenmesini, sentezlenen kopolimerin elektrokromik özelliklerinin incelenmesini konu alıyor.

Deniz Harp Okulu öğrencileri Ömer Özbekler ve Mustafa Erdoğan, çıplak gözle görülemeyen 980 nm dalga boylu kızılötesi lazer yardımıyla hedefleri işaretleyerek, kamerayla hedefin sürekli takibini gerçekleştirecek bir sistem tasarladılar. Öğrenciler geliştirdikleri bu proje ile personelin güvenli bir uzaklıktan gözetleme ve hedef tayinini gerçekleştirmesini sağlayacak sistemler geliştirilmesini amaçlıyor.

İzmir Özel Takev Anadolu Lisesi öğrencileri Mehmet Ege Karaesmen ve Ahmet Berk de, manyetik parçacığın manyetik özelliklerini incelemek için kolay yapılabilir ve düşük maliyetli "Titreşimli örnek manyetormetresi (VSM)" üretmek amacını taşıyan araştırmayla VSM'nin temel manyetik malzemelerin manyetizasyon çalışmalarında kullanılabileceği gösteriyorlar.

Kaynak: Chip.com.tr

Son Dakika Teknoloji Intel ISEF'te Dört Türk Projesine Ödül! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Erciyes Teknopark'ta iş yerlerini ziyaret etti
    15:39 Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Erciyes Teknopark'ta iş yerlerini ziyaret etti

    Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı ve AK Parti Melikgazi İlçe Başkanı Tayyar Şahin ile Erciyes Teknopark'ta faaliyet gösteren iş yerlerini ziyaret etti. Başkan Palancıoğlu, teknoparktaki firmaların faaliyet alanları hakkında bilgi aldı ve belediyenin teknolojiyi her alanda kullanma çabalarını vurguladı. Ayrıca, teknoparkların önemine dikkat çeken Palancıoğlu, burada yapılan Ar-Ge çalışmaları ve teknolojik gelişmelerle gurur duyduklarını belirtti.

  • Yapay Zeka Çağı ve Kütüphanelerin Geleceği
    14:23 Yapay Zeka Çağı ve Kütüphanelerin Geleceği

    İstanbul Bilgi Üniversitesi Kütüphane ve e-Kaynaklar, 60. Kütüphane Haftası kapsamında 'Yapay Zeka Çağı ve Kütüphanelerin Geleceği' başlıklı bir panel düzenledi. Panelde, yapay zekanın yükselişi ve akademik çalışmalardaki kullanımı ele alındı. Yapay zekanın kataloglama ve sınıflama gibi işlemlerde etkili olduğu belirtilirken, dijitalleşme ve veri setlerine dayanan yapay zekanın kütüphaneleri nasıl etkilediği tartışıldı. Ayrıca, yapay zekanın doğru bilgiye ulaşma konusunda kullanıcıları nasıl yönlendireceği üzerinde duruldu.

  • Xiaomi, yeni enerjili araç SU7'yi satışa çıkardı
    12:34 Xiaomi, yeni enerjili araç SU7'yi satışa çıkardı

    Çinli teknoloji firması Xiaomi, kendi geliştirdiği ilk yeni enerjili araç olan SU7 modelini Perşembe günü satışa çıkardı.

  • Kocaeli'de Açılan Otomotiv Kursu Ara Elaman Yetişmesine Katkı Sağlıyor
    11:47 Kocaeli'de Açılan Otomotiv Kursu Ara Elaman Yetişmesine Katkı Sağlıyor

    Kocaeli'de açılan otomotiv kursu, sektörün ara elaman ihtiyacını karşılamaya yardımcı olurken, vatandaşların araçlarındaki arızalara müdahale etmelerini kolaylaştırıyor. Kursiyerler hem teorik hem de uygulamalı eğitimler alarak sektörde iş bulma imkanı elde ediyor.

  • TAİDER Yapay Zeka Paneli: Yapay Zeka Diyalogları: Back to the Future
    11:42 TAİDER Yapay Zeka Paneli: Yapay Zeka Diyalogları: Back to the Future

    Türkiye Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER), yapay zeka ile ilgili düzenlediği panelde, yapay zekanın konumu ve kullanım alanları ele alındı. Panelde, yapay zekanın aile işletmelerindeki sürdürülebilirlik üzerindeki önemi vurgulandı ve yapay zekanın aile şirketleri için bir dönüşüm aracı haline geldiği belirtildi.


Advertisement