Dönüşüm Devam Ediyor" Programı - Son Dakika
Güncel

Dönüşüm Devam Ediyor" Programı

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, kayıpları telafi etmek için belediye başkanlarının, bakanlıkların, hükümetin koşması gerektiğini belirterek, "Bir an evvel, deprem gelmeden riskli bina, riskli alan problemi olabildiği kadar aza insin ve Türkiye bu kayıplarını koştuğumuz için, daha hızlı hareket ettiğimiz için karşılayabilsin" dedi.

29.04.2015 13:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, kayıpları telafi etmek için belediye başkanlarının, bakanlıkların, hükümetin koşması gerektiğini belirterek, "Bir an evvel, deprem gelmeden riskli bina, riskli alan problemi olabildiği kadar aza insin ve Türkiye bu kayıplarını koştuğumuz için, daha hızlı hareket ettiğimiz için karşılayabilsin" dedi.

Güllüce, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Cevahir Hotel Asia'da "kentsel dönüşüm aileleri"nin katılımıyla düzenlenen "Dönüşüm Devam Ediyor" programında, dünyanın en zor paylaşılan şeyinin gayrimenkul olduğunu dile getirdi.

Kentsel Dönüşüm Kanunu çıktığında komisyon başkanı olduğunu ve dönüşümün bu kadar hızlı ilerleyeceğini tahmin etmediğini ifade eden Güllüce, "Daha uzun bir zaman alacağını sanıyordum. Genç, yeni bir uygulama, kaynak problemi var, başka problemleri var gibi sorular vardı kafamın içinde. Türkiye çok büyük hızla kentsel dönüşüme gidiyor" diye konuştu.

Güllüce, hangi partiden olursa olsun bütün belediye başkanlarına kentsel dönüşümde birlikte çalışma çağrısı yaptı.

Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığını hatırlatan Güllüce, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Nasıl dünyanın en büyük havaalanını başlattık ve bitireceksek, nasıl hızlı treni yaptıysak, nasıl dünyanın sağlıkta en hızlı yükselen ülkesi konumuna geldiysek, sahra çadırı gibi koğuşların olduğu ve her koğuşta 20-40 kişinin yattığı hastanelerde 1-2 kişinin yattığı odalara döndürmeyi başarabildiysek, biz kentsel dönüşümü de başarabileceğimizi düşünüyoruz.

3-4 katlı metroların yapıldığı Batı ülkelerinin yanında biz daha 2 sene sonra İstanbul'da 500 kilometrelik metroya ulaşacağız. Hükümetin ve çok başarılı belediye başkanlarımızın el ele vermesiyle başarıyı elde etmiş olacağız. Oysa bunu dışarıdaki ülkeler çok önceleri halletmişler. Bu kayıpları telafi etmek için hem belediye başkanlarımızın hem bakanlıklarımızın, hükümetimizin koşması lazım. Bakan olduğum gün brifing almaya başladığımda arkadaşlarıma 'Türkiye'de en hızlı iş görülen bakanlık olmaya çalışacağız, siz de buna uyacaksınız' dedim. Belediye başkanlarımızın böyle bir bakanlıkla muhatap olduklarını bilmelerini isterim. Onlar da aynı hızla koşturmaya çalışsınlar. Bir an evvel, deprem gelmeden riskli bina, riskli alan problemi olabildiği kadar aza insin ve Türkiye bu kayıplarını koştuğumuz için, daha hızlı hareket ettiğimiz için karşılayabilsin."

Konuşmasının ardından Güllüce, Ağrı, Ankara, Sivas, Konya, Bursa, Kahramanmaraş, Kayseri, Tokat, Ordu'nun bulunduğu illerden gelen "kentsel dönüşüm aileleri"ne hediye verdi. Programın sonunda ailelerle hatıra fotoğrafı çekildi.

Kordon'daki "yükseklik" tartışmaları

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, kentsel dönüşümün gelişmiş ülkelerde bile uzun bir zamanda yapıldığını belirterek, "Hangi partiden olursa olsun kentsel dönüşüme cesaret eden, bunu yapmaya çalışan belediye başkanlarını alkışlamak lazım. Türkiye'de beklenenden, en azından benim beklediğimden daha hızla ilerliyor. Birçok alanda şu an çatır çatır kentsel dönüşüm ilan ediliyor" diye konuştu.

Kentsel dönüşüm bittiğinde 3 milyar liralık enerji tasarrufu sağlanacağını kaydeden Güllüce, kentsel dönüşümde deprem riskinin azaltıldığını, çağdaş Türkiye'ye uygun şehir yaratıldığını anlattı.

Güllüce, İzmir Kordon'daki yükseklik tartışmalarına ilişkin bir soruya şu karşılığı verdi:

"Yönetmelikte bina yüksekliği değil, kat yükseklikleri arttırıldı, yani 3 metre yerine 3,5 metre. Ama binanın yüksekliği imar planında belli zaten, 18 metre. Belediye Başkanı oranın imar planını 10 kat, 20 kat yapıyorsa, onun yaptığı doğrudur ya da değildir. O kendi bileceği iştir. Bunun yönetmeliğe bağlanması, teknik bir tartışmayı bakanlığa iletmesi çok doğru olmayan bir iştir. Kurnazlık yapmaktır. Kurnazlıkla da devlet yönetilmez, milletin karşısına çıkılmaz. Teknik bir şeyi farklı anlatarak, kendilerinin yaptığı yanlışı başkalarının üzerine atmanın doğru olmadığını söyledim. Bu kurnazlıkla hep iktidar olacağını sandığı için 60 senedir iktidar olamadılar. Olamayacaklar da. 600 senede de olamazlar. Bu millet kurnazlığı değil, iş yapanı alkışlıyor. Doğruyu alkışlıyor."

Kentsel dönüşüm

Toplantıda verilen bilgiye göre,  2012'den bu yana ilan edilen 159 riskli alan projesinin tamamının proje çalışmaları başladı ve bunların büyük çoğunluğu 2018'de tamamlanacak.

Kentsel dönüşüm için riskli alan ilan edilen 123 bölgede belediyeler yetkilendirilirken, 29 projede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 5 projede TOKİ, 2 projede ise maliklerce uygulama yapıldı. Söz konusu projelere ek olarak Belediye Kanunu kapsamında 2012'den bu yana ilgili belediyelerce yürütülen 54 Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi bulunuyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 200'e yakın proje teklifi halen inceleniyor. Uygun görülenler ve riskli alan ilan edilen bölgelerde de 2018'e kadar projeler başlayacak.

Kentsel dönüşüm için 1 milyar 350 milyon lira harcandı. Kentsel dönüşüm, 1 milyon 150 bini kentsel dönüşüm alanlarında, 850 bini bireysel yapılarda olmak üzere toplam 2 milyon kişiyi etkiledi. 2013'ten bu yana 2 yıl içinde 475 milyon lira kira yardımı yapıldı.

Bir yapının dönüşümünden sadece dış cephe yalıtımı ile yıllık 500 lira yakıt tasarrufu sağlanırken, gerek alan bazında gerekse bireysel yapı bazında yapılan dönüşümlerle 500 binden fazla yapı yenilendi. Bunun ülkeye enerji tasarrufu bakımından yıllık katkısı 250 milyon lira oldu. 6,5 milyon yapının dönüşümü sağlandığında miktarın yıllık bazda 3 milyar lirayı aşması bekleniyor.

Büyük ölçekli kentsel dönüşüm projeleri şöyle:

"İstanbul Yenişehir Projesi, İstanbul Finans Merkezi, Diyarbakır Sur İçi Bölgesi Master Plan Çalışması, Ankara Demetevler Bölgesi Master Plan Çalışması, İzmir Karabağlar İlçesi Kentsel Dönüşüm Projesi, Erzurum Yakutiye ve Aziziye Kentsel Dönüşüm Projesi, Sakarya Erenler Kentsel Dönüşüm Projesi, Ankara Altındağ, Mamak, Çankaya ve Elmadağ kentsel dönüşüm projeleri, Kütahya Merkez ve Pazarlar İlçesi kentsel dönüşüm projeleri, İstanbul Gaziosmanpaşa, Esenler, Beyoğlu, Küçükçekmece, Zeytinburnu, Pendik, Bağcılar ve Kadıköy kentsel dönüşüm projeleri, Adana Seyhan ve Ceyhan İlçeleri kentsel dönüşüm projeleri, Çorum Osmancık Kentsel Dönüşüm Projesi, Edirne Menzilahir Kentsel Dönüşüm Projesi, Bursa Yıldırım İlçesi Kentsel Dönüşüm Projesi."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dönüşüm Devam Ediyor' Programı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce'yi ziyaret etti
    11:25 AK Parti Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce'yi ziyaret etti

    AK Parti Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce'yi ziyaret etti. Ünlüce, Albayrak ve beraberindeki AK Parti heyetiyle görüşerek yeni görevinde başarılar diledi.

  • Derin Tarih Dergisi 12. Yaşını Kutladı
    11:24 Derin Tarih Dergisi 12. Yaşını Kutladı

    Albayrak Medya bünyesinde yayın hayatını sürdüren Derin Tarih dergisi, İstanbul Rami Kütüphanesi'nde düzenlenen törenle 12. yaşını kutladı. Derginin genel yayın yönetmeni Taha Kılınç, Derin Tarih'in editoryal bağımsızlık, ekonomik güç ve çalışkan yazı işleri kadrosuyla seçkin bir konumda olduğunu belirtti. Dergi, Osmanlı'nın denizlerdeki hakimiyeti, Köprülü Ailesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun hakim olduğu coğrafyalarda yaşananlar gibi birçok önemli konuyu dosya olarak işlemektedir. Ayrıca, dergi üç ayda bir özel sayı da yayınlamaktadır.

  • Diyarbakır'da Gasp ve Yaralama Olaylarına Karışan 6 Şüpheli Tutuklandı
    11:24 Diyarbakır'da Gasp ve Yaralama Olaylarına Karışan 6 Şüpheli Tutuklandı

    Diyarbakır'da gasp ve yaralama olaylarına karışan bir gruba yönelik düzenlenen operasyonda 6 şüpheli tutuklandı. Şüphelilerin kullandıkları suç aletleri ele geçirildi.

  • Muğla'da Fırtına Sonrası Enerji Nakil Hatlarındaki Patlamalar
    11:23 Muğla'da Fırtına Sonrası Enerji Nakil Hatlarındaki Patlamalar

    Muğla'nın Ula ilçesinde sabah saatlerinde başlayan sağanak yağış ve fırtına sonrası evlerin ve araçların yakınından geçen enerji nakil hatları birbirine temas etmesi sonrası şiddetli patlamalar yaşandı. Fırtına nedeniyle elektrik tellerinin birbirine temas etmesi ve yaşanan patlama sonrası ilçede elektrik kesintisi yaşandı.

  • Eskişehir'de Şiddetli Yağmur ve Rüzgar Etkili Oldu
    11:23 Eskişehir'de Şiddetli Yağmur ve Rüzgar Etkili Oldu

    Eskişehir'de sabah saatlerinde aniden bastıran şiddetli yağmur ve kuvvetli rüzgar nedeniyle cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu. Sürücüler ve yayalar yollarda güçlük çekerken, polis ve karayolları ekipleri önlem aldı.

  • İzmit Belediyesi Ücretsiz Mantar Dağıtımına Devam Ediyor
    11:23 İzmit Belediyesi Ücretsiz Mantar Dağıtımına Devam Ediyor

    İzmit Belediyesi, mantar üretim tesisinde yetiştirdiği istiridye mantarlarını vatandaşlara ücretsiz olarak ulaştırmaya devam ediyor. Son olarak Belsa A Blok önünde gerçekleştirilen mantar dağıtımıyla vatandaşlar memnuniyetini dile getirdi.

  • İran'ın İsfahan kentindeki askeri üslere saldırı düzenlendi
    11:22 İran'ın İsfahan kentindeki askeri üslere saldırı düzenlendi

    İran'ın İsfahan kentindeki askeri üslere yapılan saldırıda, insansız hava araçları ve füzeler hedef alındı. İranlı yetkililer saldırının sembolik önemine dikkat çekerken, İsrail'in İran'ın nükleer silah geliştirme programına gönderme yapmak istediği düşünülüyor. İran medyası ise üç patlamanın meydana geldiğini duyurdu. Rusya ise İsrail'e İran'ın gerilimi yükseltmek istemediği mesajını iletti.

  • Özgür Özel, Anıtkabir'i ziyaret etti
    11:22 Özgür Özel, Anıtkabir'i ziyaret etti

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Milletvekilleri, İl başkanları ve parti yöneticileriyle birlikte Anıtkabir'i ziyaret etti. Özel ve beraberindeki heyet Aslanlı Yol'dan yürüyerek Atatürk'ün mozolesine ulaştı. Özel ve heyet mozoleye çelenk bırakılmasının ardından saygı duruşunda bulundu. Daha sonra Özgür Özel Misak-ı Milli Kulesi'ne geçerek Anıtkabir Özel Defteri'ni de imzaladı. Özel ve beraberindeki heyet, Anıtkabir avlusunda bulunan 2'nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün kabrini de ziyaret etti.

  • Bursa'da istinat duvarının çöktüğü alan böyle görüntülendi
    11:20 Bursa'da istinat duvarının çöktüğü alan böyle görüntülendi

    Bursa'nın Gemlik ilçesinde yağmurun etkisiyle istinat duvarı apartmanın üzerine çöktü. Olayda 2 apartman hasar gördü, 2 kişi yaralandı ve 2 otomobil duvarın altında kaldı. İstinat duvarının çöktüğü alan dron ile görüntülendi. Apartmandakiler tahliye edildi.


Advertisement