Dondan Etkilenen Çiftçinin Yaraları Sarılacak - Son Dakika
Yerel

Dondan Etkilenen Çiftçinin Yaraları Sarılacak

Dondan Etkilenen Çiftçinin Yaraları Sarılacak

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Çiftçimizle alakalı yardım talebinde bulunacağız. Raporlar elimize henüz ulaşmadı.

12.05.2014 11:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HAYATİ AKÇAY - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, doğal afetlerden ürünü zarar gören üreticilere ilişkin, "Çiftçimizle alakalı yardım talebinde bulunacağız. Raporlar elimize henüz ulaşmadı. Bu raporlar elimize ulaştığı takdirde hızlı bir şekilde çiftçilerimizin yaralarını sarmaya başlayacağız" dedi

Bayraktar, kuraklık, don ve dolu afetlerinden zarar gören çiftçilerin sorunlarının konuşulacağı Doğal Afetleri Değerlendirme Toplantısı için geldiği Ordu'da, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Mart ayının son günlerinde etkili olan soğuk havayla oluşan zirai donun bazı ürünlere ciddi zarar verdiğine işaret eden Bayraktar, " Karadeniz Bölgesi'nde kivide, cevizde, fındıkta ve çayda zararımız var. Bunların yanında tüm meyvelerimizde zararlarımız var" diye konuştu.

Zirai donun ardından tespit çalışmalarının devam ettiğini ve komisyonların çalışmalarının bir an önce sonuçlanmasını beklediğini ifade eden Bayraktar, şöyle dedi:

"Yapacağımız toplantıda çıkan sonuç ve oda başkanlarından gelen raporları ilgili yerlere sunacağız. Bu raporları önce sayın Başbakan'a ve ilgili bakanlıklara, bu bakanlığın başında Maliye Bakanlığı geliyor, daha sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı geliyor, bu raporları sunacağız. Çiftçimizle alakalı yardım talebinde bulunacağız. Raporlar elimize henüz ulaşmadı. Bu raporlar elimize ulaştığı takdirde hızlı bir şekilde çiftçilerimizin yaralarını sarmaya başlayacağız."

Don afetinin üreticinin moralini bozduğunu ve yapmaları gerekenin, üreticinin moralini yüksek tutmak olduğunu belirten Bayraktar, şöyle konuştu:

"Eylül ile şubat arasında Türkiye genelinde maalesef kuraklık tarım sektörüne büyük zarar verdi. Bu nedenle yalancı baharla meyvelerde çiçeklenme dönemi başladı. Bu süreç başladıktan sonra biz de zirai don korkusunu yaşamaya başlamıştık. Sonunda korktuğumuz başımıza geldi. Nitekim mart ayının sonu itibarıyla sadece Karadeniz Bölgesi'nde değil Türkiye'nin muhtelif bölgelerinde eksi 18 dereceleri gördük. Özellikle çiçek açan meyve bahçelerimizde müthiş bir yangın meydana geldi."

"Üreticinin morali yukarıda tutulacak"

Dondan zarar gören bazı ürünlerin ekonomik ağırlığını bildiklerini anlatan Bayraktar, " Rize'de çayın, Karadeniz'in diğer illerinde ise fındığın müthiş derecede ekonomik ağırlığının olduğunu biliyoruz. Bu iki ürünü çektiğinizde Rize'nin de ekonomisi çöker, Doğu Karadeniz ve hatta Batı Karadeniz'in bazı illerinin ekonomisi çöker. Şimdi böyle bir afetle karşı karşıyayız. Rakımı 300 metrenin üzerinde olan yerlerde yüzde 100'lere varan zarar var. Bu da şu demektir, üretici fındık üretemeyecektir. Bundan üreticinin yanı sıra esnaf, tüccar, ihracatçı ve sanayici zarar görecektir. Bunların da ötesinde tüketici zarar görecektir" ifadelerini kullandı.

İlk amaçlarının, üreticinin moralini yukarıda tutmak olduğunu vurgulayan Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Onları motive etmemiz lazım. Onlara gerekli yardımların yapılması lazım. Bunlar hem Karadeniz ekonomisinin ayağa kalkması açısından hem de üreticinin sağlıklı bir şekilde ilerleyen yıllarda üretim yapması açısından önemli. Eğer biz bunu yapamazsak, gerekli yardımları çiftçilere yapamazsak önümüzdeki yılın da büyük ölçüde üretimini olumsuz etkiler. Bunun için sunacağımız raporlar çok önemli. Biz bölge çiftçisine yardım almak için ve onların yaralarını sarmak için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz. Ortada yangın olduğu kesin. Ateş düştüğü yeri yakar. Şu an benim çiftçimin ocağına ateş düştü. Biz de bu nedenle bu yaraları sarmaya çalışıyoruz."

Fındık ithalatı yönündeki açıklamalar

Fındıkta oluşan zirai donun ardından fındık ithalatı yönündeki açıklamaları da değerlendiren Bayraktar, şunları kaydetti:

"Maalesef bu beyanatları verenler üretici değil, üreticinin sırtından para kazanmaya çalışanlar. Bu açıklamalar zamanlama olarak doğru değil. Doğal afetlerle karşılaştığımız bu tablo içerisinde mantıklı da değil. Biz perişan olan üreticiyi kurtarmaya çalışırken birileri kalkmış fındık ithalatından bahsediyor. Üreticinin morali zaten bozuk. Üreticinin moralini daha da bozmaya kimsenin hakkı yok. Biz yaraları sarmaya çalışırken bir yandan da üreticinin moralini bozacak açıklamalar yapılıyor.  Bu gibi söylemler ülkeye hizmet vermez. Çiftçimize hizmet vermez. O nedenle herkesi bu gibi söylemlerden uzak tutmaya davet ediyorum."

Bayraktar, zirai don nedeniyle Ankara'da kutlayacakları 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü programını iptal ettiklerini sözlerine ekledi. - Ordu

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Dondan Etkilenen Çiftçinin Yaraları Sarılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • halil pekdemir: Teşekkür ederim Syn başkanım FINDIK BAHCEMİZDE BU YIL FINDIK YOK Dondu Tarım krediye olan borcumu donmadı DEVLET OLMANIN GEREĞİ YARDIM YAPILMALI 2005 yılı gibi olmasın 100 yanık var BOZAT VE CİVARINDA 0 0 Yanıtla
  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement