Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde "Gebe Okulu" Açıldı - Son Dakika
Sağlık

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde "Gebe Okulu" Açıldı

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde (DEÜ) Sağlık Bakanlığının başlattığı "Anne Dostu Hastane" uygulamasının hazırlığı kapsamında ve normal doğumu teşvik etmeye yönelik eğitim programlarını içeren "Gebe Okulu" açıldı.

23.06.2017 12:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde (DEÜ) Sağlık Bakanlığının başlattığı "Anne Dostu Hastane" uygulamasının hazırlığı kapsamında ve normal doğumu teşvik etmeye yönelik eğitim programlarını içeren "Gebe Okulu" açıldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nden yapılan açıklamaya göre, "Anne Dostu Hastane" uygulaması kapsamında, DEÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı ile DEÜ Hemşirelik Fakültesi'nin birlikte hayata geçirdikleri "Gebe Okulu"nda anne adayları, 4 haftalık "Doğuma Hazırlık Kursu"na katılacak.

Normal doğuma faydalı olacak çalışmaların gerçekleştirileceği okulda, kurslar hamilelik sürecinin 24. haftasından itibaren başlayacak. Kurs kapsamında haftada 2'şer saatlik eğitimle anne ile bebeğin konforunun ön plana çıktığı egzersizler, nefes alıp verme teknikleri ve psikolojik destek gibi normal doğuma faydalı olacak çalışmalar gerçekleştirilecek. Doğuma hazırlık kurslarına anne adaylarının yanı sıra eşleri de katılabilecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Dokuz Eylül Üniversitesi Başhekimi Prof. Dr. Erkan Derebek, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi ve Hemşirelik Fakültesi olarak güvenli ve kaliteli hizmet anlayışıyla pek çok kuruluşa rol model olduklarını belirterek, amaçlarının sağlıklı nesiller yetiştirilmesine katkı sağlamak olduğunu ifade etti.

DEÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erbil Doğan da tüm dünyada ve Türkiye'de artan sezaryen oranlarının alarm verici düzeye çıktığına işaret ederek, anne adayları ve bebekler için en güvenli ve rahat yoldan doğumu gerçekleştirmeleri gerektiğini kaydetti.

Türkiye'de son 15 yılda anne ve bebek ölüm hızlarında çok anlamlı azalmalar görüldüğünü aktaran Doğan, "Buna karşılık sezaryen oranlarında kabul edilemez artışlar var. Biz ülke olarak anne ve bebek ölüm hızlarındaki bu azalmaları da koruyarak, artık sezaryen oranlarımızı daha makul düzeylere çekmeliyiz. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi olarak da uzun yıllardır elde ettiğimiz birikimi ve deneyimi kullanarak, bu yönde adımlar atmak istiyoruz. Bu kapsamda, "Gebe Okulu" uygulamamızı başlattık. Sağlık Bakanlığı'nın "Anne Dostu Hastane" projesine katılmak için de hastane ve bölüm olarak hazırlıklarımızı yürütüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

DEÜ Hemşirelik Fakültesi Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Hülya Okumuş da sezaryen doğum artışının Türkiye'de anne, bebek ve toplum sağlığını etkileyen önemli bir problem olduğuna dikkat çekerek, artan sezaryen oranlarını iyileştirmek için Sağlık Bakanlığı tarafından "Anne Dostu Hastane" uygulamasının başlatıldığını belirtti.

Hedeflerinin "Anne Dostu Hastane" ünvanını alacak ilk üniversite hastanesi olmak ve topluma hizmet etmek olduğunu kaydeden Okumuş, şu görüşlerini paylaştı:

"Güvenli ve kaliteli gebelik izlemi, doğum hizmetinde kanıta dayalı uygulamaları kullanma ve gebe okulu gibi uygulamalar sağlık profesyonellerinin yürüttüğü önemli girişimlerdir. Kanıta dayalı uygulamaların sonuçlarını başarılı ve ümit verici buluyoruz. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, bu eğitimlerde uluslararası sertifikaları bulunan öğretim üyeleri ile önemli bir kimliğe sahip ve bu eğitim programlarını 1998 yılında ilk başlatan, halen de sürdürmekte olan bir fakültedir. Kursiyerimiz olan anne baba adaylarına, program sonunda birer sertifika ile katılımları için teşekkür ediyor, ileride çocuklarına, onlara verdikleri değeri gösteren bir belge sunuyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde 'Gebe Okulu' Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türkiye'de 3'üncü: Bu merkezde bedensel engelli bireyler spor yapacak
    18:14 Türkiye'de 3'üncü: Bu merkezde bedensel engelli bireyler spor yapacak

    Kastamonu'da hizmet vermeye başlayan ve Türkiye'de 3'üncü olan merkezde bedensel engelli bireyler spor yapma imkanı bulacak. Merkezin tanıtım programında konuşan Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, 'Ciddi bir emek var. Böyle bir merkez bir İstanbul'da var, bir Antep'te var üçüncüsü de burada var' dedi.

  • Yüreğir Belediyesi tarafından yapılan aile sağlığı merkezi hizmete girdi
    17:01 Yüreğir Belediyesi tarafından yapılan aile sağlığı merkezi hizmete girdi

    Yüreğir Belediyesi tarafından yapılan aile sağlığı merkezi, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılışta konuşan Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, merkezin hayırlı olmasını diledi ve sağlık alanında yapılan yatırımların devam edeceğini belirtti. Törene, Cumhur İttifakı'nın Yüreğir Belediye Başkan adayı Halil Nacar da katıldı.

  • Antalya'da izinsiz tıbbi işlem yapan kişi yakalandı
    16:25 Antalya'da izinsiz tıbbi işlem yapan kişi yakalandı

    Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde, izinsiz ve yetkisiz bir şekilde tıbbi işlem yapıldığı ihbarı üzerine yapılan operasyonda, bin 757 tıbbi malzeme ve cihaza el konuldu. Yabancı uyruklu işletme sahibi gözaltına alındı ve hakkında adli ve idari işlem yapıldı. Antalya Emniyet Müdürlüğü, vatandaşların sağlığını tehlikeye atan ve haksız kazanç elde eden kişilere yönelik çalışmaların devam edeceğini açıkladı.

  • Antalya'da izinsiz tıbbi işlem yapan işletmeye adli ve idari işlem
    16:12 Antalya'da izinsiz tıbbi işlem yapan işletmeye adli ve idari işlem

    Antalya'da, izinsiz ve yetkisiz tıbbi işlem yapılan bir işletmenin yabancı uyruklu sahibine adli ve idari işlem yapıldı. Konyaaltı İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Konyaaltı İlçe Sağlık Müdürlüğü görevlileri tarafından gerçekleştirilen çalışmada, Kuşkavağı Mahallesi'ndeki bir apartman dairesinde yapılan aramada, bin 757 adet çeşitli tıbbi malzeme ve cihaz ele geçirildi.

  • Alzheimer hastası eşine 82 yaşındaki koca destek oluyor
    15:40 Alzheimer hastası eşine 82 yaşındaki koca destek oluyor

    Gaziantep'te 82 yaşındaki Ahmet Kılavuz, 57 yıl önce evlendiği eşi Sabiha Kılavuz'un Alzheimer hastalığıyla mücadelesinde en büyük destekçisi oldu. Eşini Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Moral Evi'ne götüren Kılavuz, burada eşinin hafızasını güçlü tutmaya çalışıyor. Eşinin hastalığı sonrası hayatlarının büyük oranda değiştiğini belirten Kılavuz, ölene kadar eşine destek olacağını söyledi.

  • Balıkesir Büyükşehir Belediyesi 20 İlçede Sağlık Merkezleri Açacak
    15:18 Balıkesir Büyükşehir Belediyesi 20 İlçede Sağlık Merkezleri Açacak

    Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, 20 ilçenin tamamında tam teşekküllü sağlık merkezleri açacak. Sağlık merkezlerinde ayakta muayene, teşhis ve tedavi, tahlil, enjeksiyon/pansuman, ağız ve diş sağlığı, psikolojik danışmanlık, aile danışmanlığı, diyetisyen ve evde bakım hizmetleri verilecek.

  • Malatya'da Sahte Doktor Yakalandı
    15:07 Malatya'da Sahte Doktor Yakalandı

    Malatya'da kendisini dahiliye ve kadın doğum doktoru olarak tanıtan S.E'nin para karşılığı Suriye uyruklu kişileri evinde muayene ettiği ortaya çıktı. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda suçüstü yakalanan şüphelinin evinde birçok tıbbi malzeme ve büyük miktarda para ele geçirildi. Gözaltına alınan zanlı, adli mercilere sevk edilecek.

  • Malatya'da Sahte Doktor Suçüstü Yakalandı
    15:05 Malatya'da Sahte Doktor Suçüstü Yakalandı

    Malatya'da yabancı uyruklu bir şahıs, kendisini doktor olarak tanıtarak yine yabancı uyruklu kişileri muayene ederken suçüstü yakalandı. Sahte doktorun evinde yapılan aramalarda çeşitli tıbbi malzemeler ve ilaçlar ile büyük miktarda para ele geçirildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Kütahya Şehir Hastanesi'nde Hasta Kabulüne Başlandı
    14:45 Kütahya Şehir Hastanesi'nde Hasta Kabulüne Başlandı

    Yapımı tamamlanan Kütahya Şehir Hastanesi'nde hasta kabulüne başlandı. Polikliniklere başvuran hastalar muayene edildi ve görevliler hastaların yeni hastanede işlemlerini zorlanmadan yapmalarına yardımcı oldu. Vali Musa Işın ve protokol üyeleri hastaneye gelerek incelemelerde bulundu. Hastanenin resmi açılışının Cumhurbaşkanı tarafından yapılacağı belirtildi. Hastane, 180 bin metrekare kapalı alana sahip olup 610 yatak kapasitesine sahiptir. İl Sağlık Müdürü Ertuğrul Ünkoç, hastanenin iki ayrı yerleşkeden oluştuğunu ve toplamda 122 poliklinik bulunduğunu açıkladı. Başhekim Hasan Emre Aydın ise hastanede 50'nin üzerinde poliklinikte hekimlerin çalışmalarına devam ettiğini belirtti.

  • Kırıkkale'de otizmli öğrenciler atlar ile terapi alıp kendilerini geliştiriyor
    14:42 Kırıkkale'de otizmli öğrenciler atlar ile terapi alıp kendilerini geliştiriyor

    Kırıkkale'de otizmli öğrenciler, Adnan Şener Özel Eğitim Uygulama Okulu'nda bulunan özel bir at çiftliğinde atlar ile terapi alarak kendilerini geliştiriyor. Proje kapsamında misafir edilen öğrenciler, binicilik eğitimi alarak fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan gelişim sağlıyor. Veliler ise çocuklarının mutluluğunun her şeye bedel olduğunu belirtiyor.


Advertisement