Doç.dr. Özben: Acun Ilıcalı Oyunların Efendisi - Son Dakika
Güncel

Doç.dr. Özben: Acun Ilıcalı Oyunların Efendisi

Doç.dr. Özben: Acun Ilıcalı Oyunların Efendisi

Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi (ATA-AÖF) ve İletişim Fakültesi'nin 7-8 Mayıs günlerinde Türkiye'de ilk kez düzenlediği uluslararası katılımlı 'Oyun ve oyuncak kongresi' hazırlıkları sürüyor.

12.04.2015 09:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi (ATA-AÖF) ve İletişim Fakültesi'nin 7-8 Mayıs günlerinde Türkiye'de ilk kez düzenlediği uluslararası katılımlı 'Oyun ve oyuncak kongresi' hazırlıkları sürüyor. Kongrede 'Oyun Oyna(t)mayı Oynayan Adam, Acun Ilıcalı' başlıklı bir bildiri ile katılacak ATA-AÖF Sosyoloji Program Koordinatörü Doç. Dr. Mevlüt Özben, Ilıcalı'yı 'Oyunların efendisi' olarak nitelendirdi.

Doç. Dr. Mevlüt Özben, muhabir olarak başladığı televizyon dünyasında yarışmalardan elde ettiği kazançla patronluğa yükselen Acun Ilıcalı hakkında bildir hazırlarken bunu uluslararası kongrede sunacağını söyledi. Doç.Dr. Özben, günümüzde özellikle kitle oyunları bakımından, oyunun değer ve önemini arttıran unsurun seyirci ya da katılımcı sayısıyla ilgili olduğunu anlattı. Acun Ilıcalı'nın oyunlarının da bu türden olduğunu belirten Doç.Dr. Özben, Ilıcalı'nın 'Kitlelere oyun oynatmayı oynayan adam' olarak kendisini kabul ettirdiğini belirtti. Ilıcalı'yı eylemlerinin sonuçlarından korkması gerekmeyen bir usta ve asla bedel ödemeyen bir cüretkar olarak değenlendiren Doç. Dr. Mevlüt Özben, kongrede sunacağı tebliğle ilgili olarak şunları söyledi:

"O, oyun oynatmayı oynuyor. Oyun oyna(t)mayı oynamak, oyunun sahibi, yönlendiricisi veya izleyicisi-hakemi olmaktan farklı ve tüm bunları kendisinde toplayan özel bir kategoridir. Ona farklılığını veren şey, oyun olgusunun bir parçası olması, ancak oyuna dahil olan unsurların hem kendinden saydığı hem de kendisinin dışında gördüğü bir yerde konumlandırılmasıdır."

"SURVIVOR'DA İZLEYECİ DE YARIŞIYOR" İDDİASI

Acun Ilıcalı'nın yarışma programlarından Survivor'daki oyunun kurallarının gündelik yaşamdaki gibi değişebildiğini vurgulayan Doç.Dr. Özben, bu yarışmada seçeneklerin sürekli açık tutulduğu ve peş peşe tekrarlanan oyunlarla ümitsizliğe kapılma veya bir yerde pes etmenin önüne geçildiğini ifade etti. Doç.Dr. Özben, şunları ekledi:

"Survivor'da da bekleme yapmaya fırsat bırakılmıyor. Ilıcalı, 'oyun oyna(t)mayı oynayan adam' olarak, yürekleri 'bekleme yapma(ma)nın' heyecanı ile atan insanlara, tam da istedikleri şeyi, yani 'bekleme yapma(ma)yı', 'bekleme yapma(ma)nın' riskleri ve korkularının devre dışı kaldığı yerde, evde televizyon aracılığıyla sunmaktadır. Ödül-doyum ikiliği, insanlık tarihinin tüm dönemlerinde farklı biçimlerle de olsa yaşamlarımızı motive eden en önemli etkenlerden biri olmuştur. Bu nedenle Survivor çok ilgi görüyor. Yarışmada kimi tutuyorsak, ünlüler ya da gönüllüler, o takımın kazandığı ödülü sanki biz almış ya da ödül yiyecekse sanki biz yemiş gibi tatmin olabiliyoruz. Bu yüzden, Survivor'da, kendi yaşama dünyalarımızda muhatap olduğumuz 'oyunlar ve fırsatlarla' paralellik kurarak, bir bakıma biz de yarışıyoruz."

TELEVİZYON İKONU

Türkiye'de Acun Ilıcalı'ya olumsuz bakan ya da hoşlanmayan kişilerin bir kısmının sol bakış açısına sahip olduğunu bir kısmının da muhabirlikten medya patronluğuna uzanan barış hikayesini hazmedediklerini ileri süren Doç.Dr. Özben şöyle devam etti:

"Hm kimi sol romantikler, hem de kimi elitistler Acun Ilıcalı'yı kitleler tarafından sevildiği ve sayıldığı için sevmiyor. Çünkü Ilıcalı, tüm bu unsurların ulaşmakta zorlandığı insanlara çok kolay ulaşabiliyor. Bu yüzden de, günümüz postmodern toplumlarında sıradan insanların yüz vermediği bu elitistler ve ideoloji saplantılı tipler Acun Ilıcalı'ya karşı büyük bir haset besliyor. Ilıcalı onlar için 'İdeal öteki' aslında. Kendi yetersizlikleri ile olarak, yapamadıklarını başka bir yerde başka biri yapabiliyor, başarıyor. Ilıcalı farklı farklı yaşama dünyaları için her kılığa bürünebilen bir modeldir." - Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Doç.dr. Özben: Acun Ilıcalı Oyunların Efendisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanlarında 212 okul hedef alındı
    17:19 İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanlarında 212 okul hedef alındı

    Birleşmiş Milletler ile ortaklaşa gerçekleştirilen bir incelemeye göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanlarında bölgedeki 212 okul doğrudan hedef alındı. Uydu görüntüleri, saldırıların başladığı tarihten bu yana en az 53 okulun tamamen yıkıldığını gösteriyor.

  • Galatasaraylı Kaleci Günay Güvenç'e 2 Maç Cezası
    17:16 Galatasaraylı Kaleci Günay Güvenç'e 2 Maç Cezası

    Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Galatasaraylı kaleci Günay Güvenç'e 2 maç ceza verdi. PFDK'nın bugün yaptığı toplantı sonrası aldığı kararlar arasında, çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle Galatasaray ve Kasımpaşa'ya para cezaları ve tribün kapatma cezaları da bulunuyor. Ayrıca, Galatasaraylı futbolcu Günay Güvenç, müsabaka hakemine yönelik hakareti nedeniyle 2 resmi müsabakadan men edildi ve para cezası aldı.

  • Düzce'de Anaokulu Öğrencileri Kütüphane Ziyareti Yaptı
    17:16 Düzce'de Anaokulu Öğrencileri Kütüphane Ziyareti Yaptı

    Düzce'de bulunan Sabiha Ulusoy Kütüphanesi, Kütüphaneler Haftası'nda anaokulu öğrencilerini ağırladı. Öğrenciler, öğretmenleri eşliğinde kitapları inceleyerek keyifli vakit geçirdi. Düzce genelinde haftanın 7 günü hizmet veren kütüphaneler, ramazanda sahura kadar açık tutuluyor ve öğrencilere nezih bir ortamda ders çalışma imkanı sunuyor.

  • Fatih'te 'Ramazan hoca' olarak tanınan şahsın öldürülmesiyle ilgili soruşturma tamamlandı
    17:15 Fatih'te 'Ramazan hoca' olarak tanınan şahsın öldürülmesiyle ilgili soruşturma tamamlandı

    Fatih'te 'Ramazan hoca' olarak tanınan Ramazan Pişkin'i başkası zannettiğini öne sürüp bıçaklayarak öldürdüğü iddiasıyla tutuklanan şüpheliye yönelik yürütülen soruşturma tamamlandı. Hazırlanan iddianamede, şüphelinin 'kasten öldürme' suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

  • CHP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Veli Ağbaba, Malatya'yı kısa sürede ayağa kaldıracak projelerini açıkladı
    17:15 CHP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Veli Ağbaba, Malatya'yı kısa sürede ayağa kaldıracak projelerini açıkladı

    CHP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Veli Ağbaba, askeri hastanenin yanındaki alanda konut yapacaklarını ve kentsel dönüşümü hızlı bir şekilde başlatacaklarını söyledi.

  • DEM Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Meral Danış Beştaş: Oyumuz hiç kimseye değil
    17:13 DEM Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Meral Danış Beştaş: Oyumuz hiç kimseye değil

    DEM Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Meral Danış Beştaş, DEM Parti'nin Türkiye'nin partisi olduğunu vurgulayarak, seçim meydanlarında kendilerini anlatmaya çalıştıklarını belirtti. Beştaş, oyumuzun hiç kimseye değil, kendimize ve DEM Parti'ye olduğunu söyledi.

  • Erkan Petekkaya'nın babası son yolculuğuna uğurlandı! Saruhan Hünel cenazede bir vatandaşa çarptı
    17:13 Erkan Petekkaya'nın babası son yolculuğuna uğurlandı! Saruhan Hünel cenazede bir vatandaşa çarptı

    Kavacık Görele Camii'nde düzenlenen cenaze törenine ünlü isimler katıldı. Akın Petekkaya'nın cenaze namazı kılındıktan sonra Görele Mezarlığı'na defnedildi. Cenaze alanında yaşanan bir olayda Saruhan Hünel, kalabalığın içindeki bir vatandaşa çarptı ve vatandaşın ayağı şişerek morardı. Hünel, kaza sonrası yaşanan gerginlik üzerine açıklama yaparak, hastaneye gitmeyi teklif ettiğini söyledi.

  • Edirne'de toprağa gömülü ceset bulundu
    17:13 Edirne'de toprağa gömülü ceset bulundu

    Edirne'de Hıdırağa köyünde yaşayan Hamit Kır'ın kayıp ihbarı üzerine yapılan soruşturma sonucunda, 12 gündür kayıp olan Kır'ın cesedi Küçükdöllük Göleti yakınında toprağa gömülü halde bulundu. Ceset, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi morguna kaldırıldı. Olayla ilgili köyde bir çiftlikte çalışan şüpheli gözaltına alındı.

  • BBP Genel Başkanı Mustafa Destici: Türkiye seçimlerin en sağlıklı yapıldığı ülkelerden biri
    17:13 BBP Genel Başkanı Mustafa Destici: Türkiye seçimlerin en sağlıklı yapıldığı ülkelerden biri

    BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Türkiye'nin seçimlerin en sağlıklı yapıldığı ülkelerden biri olduğunu belirterek, seçim süreçlerinin şeffaf bir şekilde yürütüldüğünü söyledi. Destici, Gölbaşı'ndaki partisinin Seçim Koordinasyon Merkezi'ni ziyaret ederek, Gölbaşı'nın belediye başkan adayı Gökhan Koçak'ın önde olduğunu ileri sürdü. Ayrıca, Cumhur İttifakı'nın ruhunun devletin bekasını öncelikli tuttuğunu vurgulayan Destici, Türkiye'nin seçim güvenliğinin sağlandığını ve seçimlerin güvenli bir şekilde yapıldığını ifade etti.

  • Babadağ Belediye Başkanı Ali Atlı, toplu iş sözleşmesiyle en düşük maaşı 22 bin TL'ye çıkardı
    17:13 Babadağ Belediye Başkanı Ali Atlı, toplu iş sözleşmesiyle en düşük maaşı 22 bin TL'ye çıkardı

    Babadağ Belediye Başkanı ve İYİ Parti Başkan Adayı Ali Atlı, toplu iş sözleşmesi toplantısı gerçekleştirdi. Başkan Atlı, çalışma arkadaşlarının 'Toplu İş Sözleşmesi' ile en düşük maaşın 22 bin TL'ye çıkarıldığını açıkladı.


Advertisement