Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Aslan Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Aslan Açıklaması

"Her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riski vardır"

13.10.2014 16:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riski bulunduğunu söyledi.

Aslan, yaptığı açıklamada, ekim ayının tüm dünyada ve Türkiye'de meme kanseri bilinçlendirme ve farkındalık ayı olarak belirlendiğini ifade ederek, meme kanserinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu belirtti.

Meme kanserinin yılda yaklaşık 15 bin kadını etkilediğini vurgulayan Aslan, şöyle dedi:

"Her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riski vardır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. En sık görülen tipi, meme kanallarından kaynaklanan 'duktal'  kanser denen kanserlerdir. Meme kanseri oluşumunda genetik değişiklikler çok önemli. Özellikle anne tarafında genç yaşta meme kanseri görülmesi ve erkek meme kanseri görülmesi ailesel bir geçişe işaret edebilir."

Aslan, kadın cinsiyeti ve yaşlanmanın meme kanseri için en önemli risk faktörleri olduğuna işaret ederek, 30 yaşından sonra ilk doğumunu yapanlarda, 18 yaş öncesinde ilk doğumunu gerçekleştirenlere oranla riskin arttığını kaydetti.

Meme kanserinin tedavisinin erken evrelerde yüzde 100 sağlanabildiğini anlatan Aslan, "İleri evrede meme kanseri hem yaşam süresini kısıtlar hem de tedavi seçimleri hastalar için yaşam kalitesini düşürür. Bu nedenle meme kanserinde topluma yönelik tarama programlarının uygulanması gerekir" diye konuştu. - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Aslan Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement