Diyarbakır'da Yağlı Tohum Bitkileri Üretim Olanakları Paneli - Son Dakika
Yerel

Diyarbakır'da Yağlı Tohum Bitkileri Üretim Olanakları Paneli

Diyarbakır\'da Yağlı Tohum Bitkileri Üretim Olanakları Paneli

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda "Yağlı Tohum Bitkileri Üretim Olanakları" konulu bir panel düzenlendi.

11.05.2015 17:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Önemli miktarda ithal edilmekte olan yağ bitkileri üretimine katkı sağlamak üzere Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda "Yağlı Tohum Bitkileri Üretim Olanakları" konulu bir panel düzenlendi.

Moderatörlüğünü Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahsin Söğüt'ün yaptığı panele, Dekan Prof. Dr. Bekir Bükün, Diyarbakır Teknik Bilimler Müdürü Prof. Dr. Davut Karaaslan, Lice Yağ Fabrikası kurucuları Amedist Yönt. Kur. Başk. Reşit Cantürk ve Refik Bulutçu, Progen Tohum Firmasından Prof. Dr. Cafer Mart, Diyarbakır'daki Tarımsal kuruluşlardan teknik elemanlar, özel firma temsilcileri, çiftçiler, akademisyenler ve öğrenciler katıldılar.

Panelde, Türkiye'nin bitkisel yağ ihtiyacı, nüfus artışı ve farklı sektörlerde kullanımına bağlı olarak her yıl artış göstermekte olduğu fakat üretimin arttırılması yerine, ihtiyaç duyulan tohum ve ham yağ ihtiyacı yurtdışından ithalat yoluyla karşılanmakta ve karşılığında her yıl 3.5-4.0 milyar dolar döviz ödenmekte olduğu vurgulandı.

"AB ülkeleri ve ABD son beş yılda yağlı tohum üretimini 4 katına çıkardığı, Türkiye'de ise her geçen yıl daha fazla yağ açığı ortaya çıkmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi iklim ve toprak özellikleri, başta soya ve ayçiçeği olmak üzere birçok yağlı tohum bitkilerinin yetiştirilmesi bakımından önemli bir potansiyele sahiptir. Özellikle buğday-arpa hasadı sonrası soya ve ayçiçeği üretimi ülkemiz yağ açığının azaltılması/kapatılmasına önemli katkılar sağlayacak, üreticilerimizin yılda 2 ürün yetiştirerek gelir seviyesinin artmasına neden olacaktır. Bölgede üretimin arttırılması birçok faktöre bağlı olmakla birlikte bu ürünleri işleyecek tesislerin kurulması oldukça önemlidir" denilen panelde, Diyarbakır'a bağlı Lice ilçesinde kurulu fabrikanın üretime geçmesi ile başta soya ve ayçiçeği üretiminin arttırılması bakımından bir şans olduğu ve diğer sektörlerin de gelişmesine katkıda bulunacağı ifade edildi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Diyarbakır'da Yağlı Tohum Bitkileri Üretim Olanakları Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement