Diyarbakır'da Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi Heyecanı - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'da Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi Heyecanı

Diyarbakır\'da Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi Heyecanı

Almanya'nın Bonn kentinde başlayan ve 8 Temmuz'a kadar sürecek toplantıda, Diyarbakır'ın tarihi surlarının UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesi için nihai karar verilecek.

30.06.2015 12:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'nın Bonn kentinde başlayan ve 8 Temmuz'a kadar sürecek toplantıda, Diyarbakır'ın tarihi surlarının UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesi için nihai karar verilecek. Adaylık dosyasının ele alınacağı toplantıya, 2 Temmuz tarihinden itibaren Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ile Eş Başkan Fırat Anlı da katılacak.

Diyarbakır'ın simgesi olan, üzerindeki yazıtlar, kitabeler ve kabartma figürlerle bir açık hava müzesini andıran 5 bin 700 metre uzunluğunda, 12 metre yüksekliğindeki tarihi surlar ile özgün işlevini binlerce yıldır koruyan 700 hektarlık alanı kapsayan Hevsel Bahçeleri'nin, 'Dünya Mirası' olarak tescillenmesi için tüm hazırlıklar tamamlandı.

Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı dosyasının görüşüleceği ve karara bağlanacağı UNESCO 39'uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı UNESCO'nun dönem sözcüsü olan Almanya'nın Bonn kentinde 28 Haziran'da başladı. 8 Temmuz'a kadar sürecek toplantıya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Alan Yönetimi, İmar, Dış İlişkiler ile Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Birimi'nden çok sayıda belediye çalışanı ile yöneticisi de katılarak, lobi faaliyetinde bulunuyor. Alan Yönetim Başkanlığı tarafından hazırlanan tüm döküman ve yayınlar, UNESCO delegasyonuna sunularak, destek isteniyor.

Türkiye'nin de aralarında yer aldığı Cezayir, Kolombiya, Finlandiya, Almanya, Hindistan, Jamaika, Japonya, Kazakistan, Kore Cumhuriyeti, Lübnan, Malezya, Peru, Filipinler, Polonya, Portekiz, Katar, Senegal, Sırbistan delegasyonunun başkanlarıyla temasa geçilerek, verilecek karar öncesi mirasın tanıtım çalışmaları yapılıyor.

Diyarbakır'ın adaylık dosyasının görüşeceği toplantıya, 2 Temmuz'dan itibaren Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ile Eş Başkan Fırat Anlı, merkez Sur ile Yenişehir Belediyesi eş başkanları da katılacak. Toplantıda ayrıca tehlike altındaki miras alanları da görüşülerek, Suriye, Irak ve Afganistan'daki saldırılar nedeniyle yıkılan ya da tahribata uğrayan miras alanları için devletlere çağrıda bulunulacak. - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır'da Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi Heyecanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement