Diyarbakır'da Kız Öğrenci Yurdu İnşaatı Sürüyor - Son Dakika
Yerel

Diyarbakır'da Kız Öğrenci Yurdu İnşaatı Sürüyor

Diyarbakır\'da Kız Öğrenci Yurdu İnşaatı Sürüyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kamusal yurt imkânlarının yetersiz olması nedeniyle mayıs ayında temelini attığı 272 kişilik Kız Öğrenci Yurdu'nun inşaatına devam ediyor.

08.08.2015 15:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, üniversiteli kız öğrencilerin barınma sorununu bir nebze olsun gidermek amacıyla mayıs ayında temelini attığı Kız Öğrenci Yurdu'nun inşaatı devam ediyor. Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından eski Yıldız Havuzu'nun bulunduğu Yıldız Sokak'ta 2 bin 50 metrekarelik alana inşa edilen, zemin artı 8 kattan oluşan yurdun, zemin inşaatı tamamlandı.

272 öğrenci kapasiteli, 2 kişilik 136 odadan oluşan Kız Öğrenci Yurdu'nda, yemekhane, kütüphane, bilgisayar odası, kantin, etüt odası, ütü odaları, çamaşırhane, ziyaretçi odası, mutfak, revir, müşahede odası, idari bürolar, personel büroları, terzi, mutfak deposu, temizlik odası, sığınak ve teras da yer alacak. Yaklaşık 5,5 milyon liraya mal olacak yurt, 2016–2017 eğitim-öğretim yılında hizmet vermeye başlayacak.

Kız Öğrenci Yurdu inşaatı çalışmaları hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Sevinç, belediyenin eğitim yatırımlarının kreşlerle başladığını, Kız Yurdu ile devam ettiğini hatırlattı. Belediyenin kamusal yatırım alanında önemli bir duruşu olduğuna işaret eden Sevinç, Kız Öğrenci Yurdu'ndan sonra erkek öğrenciler için de yurt inşa etmeyi planladıklarını kaydetti. Eğitime kaynak ayırma konusunda belediyelerin sıkıntılar yaşadığının altını çizen Sevinç, şöyle konuştu: " Türkiye'de genel olarak ulusal bütçeden alınan paylar yüzde 6 civarındadır. Önümüzdeki süreçte bu oranlar yükselirse belediyeler bu hizmetleri yerinde ve daha hızlı bir şekilde yapabilir."

Yerel yönetimler bölgede ilk kez yurt inşa ediyor

Diyarbakır'da özellikle üniversite düzeyinde kız öğrencilerin barınma problemlerinin olduğuna dikkat çeken Sevinç, Kredi Yurtlar Kurumu'nun (KYK) bir takım çalışmalarına rağmen birçok öğrencinin açıkta kaldığını, belediyenin de bundan dolayı söz konusu yatırımı yaptığını kaydetti. Bölgede yerel yönetimler eliyle Kız Öğrenci Yurdu'nun ilk kez Diyarbakır Belediyesi tarafından yapıldığına işaret eden Sevinç, "Belediyemizin özellikle kamusal yatırım alanında önemli bir duruşu var. Biliyorsunuz inşaatın bulunduğu alan çok ciddi rant getirecek bir yer. Konum olarak kent merkezine yakın ve buraya yapılacak bir ticari yer ciddi bir rant da getirebilirdi; ama belediye bu alanda kamu yararını düşünüp öğrencilerin barınma sorununu çözmek adına bir adım attı." diye konuştu.

Ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin çocukları yararlanacak

Yurt faaliyette geçtiğinde bazı kriterler koyarak öğrencileri yurda kabul edeceklerini ifade eden Sevinç, "Kız Öğrenci Yurdu'ndan özellikle ekonomik durumu iyi olmayan, ihtiyaç sahibi ailelerin çocukları faydalanacak." dedi. Daha önce yurt odalarında yaklaşık 12 öğrencinin kaldığını, bunun çok sağlıklı olmadığını ifade eden Sevinç, belediyenin inşa ettiği Kız Öğrenci Yurdu'nda her odada 2 öğrencinin kalacağını vurguladı.

Öğrencilerin tüm ihtiyaçları göz önünde bulunduruldu

Yurdu planlarken ilk etapta öğrencilerin barınma sorununu merkeze aldıklarını ardından öğrencilerin sosyal anlamda yapacaklarını göz önünde bulundurduklarını vurgulayan Sevinç, "Öğrenciler yurdu sadece barınma için kullanmayacak. Binanın içinde kütüphane de yer alacak. Yine bilgi teknolojilerini kullanma noktasında bilgisayar odasına da yer vereceğiz. Etüt, dinlenme odaları gibi öğrencilerimizin rahat edebileceği ve rahat ortamda ders çalışabileceği bir ortam yaratıldı. Sadece proje çalışması 1 yıl sürdü. Yapılan tartışmalarla projeyi bu noktaya getirdik. Yapılan yurt öğrencilerimizin evlerindeki konforu aratmayacak." dedi.

Yurt 2016–2017 eğitim döneminde açılacak

Kız Öğrenci Yurdu'nun inşaat çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Sevinç, bölge itibariyle zeminin bazalt olmasından dolayı kazı çalışmalarının zor ve yavaş geçtiğini söyledi. Temel çalışmasının tamamlandığını, bodrum katın yapımına geçildiğini ifade eden Sevinç, Kız Öğrenci Yurdu'nun kaba inşaatını hızla tamamlayıp ince çalışmalarını yapmaya başlayacaklarını aktardı. İnşaatı Temmuz 2016'da tamamlamayı hedeflediklerini açıklayan Sevinç, inşaatın planlanan ayda bitmesiyle yurdun 2016–2017 eğitim-öğretim dönemine yetişeceğini ve eylül ayından itibaren hizmet vereceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Diyarbakır'da Kız Öğrenci Yurdu İnşaatı Sürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement