Diyarbakır'da Halk Sağlığı Haftası Kutlanıyor - Son Dakika
Sağlık

Diyarbakır'da Halk Sağlığı Haftası Kutlanıyor

Diyarbakır\'da Halk Sağlığı Haftası Kutlanıyor

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, Halk Sağlığı Haftası'nın bu yıl temasının "Güvendesiniz; çünkü Halk Sağlığı yanınızda" olduğunu söyledi.

03.09.2015 18:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, 3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanan Halk Sağlığı Haftası nedeniyle basın açıklaması yaptı. Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl 3-9 Eylül tarihleri arasında Halk Sağlığı Haftası olarak kutlamalar yapıldığını belirten Dr. Aslan "Bu hafta kapsamında halk sağlığının ve koruyucu hekimlik hizmetlerinin toplum sağlığı açısından önemi vurgulanmaktadır. 2001 yılından beri Bakanlığımız önderliğinde kutlanan Halk Sağlığı Haftası'nın bu yılki teması 'Güvendesiniz; çünkü Halk Sağlığı yanınızda' olarak belirlenmiştir" dedi.

Açıklamasında sağlığın tanımına da değinen Dr. Aslan "Sağlık, sadece hastalık ve sakatlığın olmaması değil, bedensel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. Halk Sağlığı, yürütülen proje ve faaliyetler neticesinde; çevre sağlığı koşullarını düzelterek, bulaşıcı hastalıkları önleyerek, hastalıkların erken tanı ve koruyucu tedavisini sağlayarak, toplumdaki her birey için sağlıklı bir yaşam sağlayacak biçimde hastalıklardan korunmayı, yaşamın uzatılmasını, beden ve ruh sağlığı ile çalışma gücünün arttırılmasını sağlayan, eğitim çalışmaları ile toplumda sağlık bilinci oluşturan bir bilimdir. Halk sağlığı uygulaması sağlıklı bireyin sağlıklı toplumu oluşturacağı anlayışından yola çıkarak, bireyin anne rahminden itibaren sağlıklı yaşam sürmesini ve hastalıklardan korunmasını amaçlar. Bireyi fiziksel, biyolojik ve sosyal çevresi ile bir bütün olarak görür, sağlık hizmetini kişiye hem sağlıklı iken hem hasta iken sunar" diye konuştu.

Diyarbakır'da hastalığı tedavi edici sağlık hizmetlerinin yanında hem yaşam kalitesini yükseltmek, hem de hastalıkları oluşmadan önlemek için halk sağlığına yönelik koruyucu sağlık hizmetlerinin de kesintisiz olarak devam ettiğini kaydeden Dr. Aslan şöyle devam etti:

"Bu kapsamda; toplumun beden ve ruh sağlığının korunması, bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve tedavisi, çevre sağlığı, obezite ve kronik hastalıkların önlenmesi, kanser ile mücadele kapsamında kanserden korunma, hastalıkların erken tanı ve tedavisi, yaşlı sağlığı, kadın, çocuk ve ergen sağlığı konularında proje ve çalışmalar sürdürülmektedir. Bu çalışmalarımıza bir örnek olarak; Valiliğimiz himayesinde Halk Sağlığı Müdürlüğümüz tarafından kadınlarımızı kadın sağlığı konusunda bilinçlendirmek üzere Kadın Sağlığı Eğitim Projesi yürütülmektedir. Proje kapsamında çalışmalarımız hızla devam etmekte olup şimdiye kadar toplamda 12856 kadınımıza eğitim verildi. Bu kadınlarımızdan 553 kişiye klinik meme muayenesi yapıldı. Yapılan muayenelerde 97 kişide anormal bulgu tespit edilerek ileri tetkik ve tedaviye yönelik takiplerine devam edilmektedir. Tüm vatandaşlarımızın sadece hastalıkta değil sağlıklı iken de sağlık kuruluşlarımıza başvurup erken tanı ve tedaviye yönelik koruyucu sağlık hizmetlerinden faydalanmaları halk sağlığı uygulamaları açısından büyük önem arz etmektedir"

Dr. Aslan Halk Sağlığı Haftası nedeniyle bir dizi slogan da belirlediklerini ifade ederek, bunları da şöyle sıraladı:

"Biz 100 bin kişilik sağlık gönüllüleri ordusuyuz. Her gün 14 bin noktada bir milyon kez vatandaşlarımızla buluşuyoruz. Her yıl sağlık tesislerimize ulaşamayan 250 bin vatandaşımızın evine gidiyoruz. Her yıl doğan 1 milyon 300 bin çocuğumuzun ve annelerinin sağlığını koruyoruz. Her yıl geleceğimizin güvencesi çocuklarımızı korumak için 40 milyon doz aşı yapıyoruz. Her yıl yüz binlerce öğrencimizi ağız ve diş sağlığı taramasından geçiriyoruz. Her gün 24 saat boyunca bulaşıcı hastalıkları ortaya çıkar çıkmaz tespit ederek yayılmasını engellemek, sınırlarımız ötesindeki hastalıkların ülkemize girmesine mani olmak için görev başındayız. Her yıl 62 bin noktadan aldığımız numunelerle 170 bin tahlil yaparak içtiğiniz suyu sürekli kontrol ediyoruz. 1200'den fazla noktadan aldığımız 35 bin örnekle yüzme sularının güvenliğini sağlıyoruz. Her yıl sizleri kanserden korumak için 5 milyon tarama yapıyoruz. Her gün ALO 171 sigara bırakma hattımız ve yurt sathına yayılmış 400'den fazla sigara bırakma polikliniği ile sigaradan kurtulmak isteyen vatandaşlarımıza destek veriyoruz. Her bir çalışanımıza sizlere daha iyi hizmet etmek için çeşitli konularda ortalama yılda en az iki kez eğitim veriyoruz. Mutlu ve sağlıklı bir geleceğe birlikte yürüyelim"

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Sağlık Diyarbakır'da Halk Sağlığı Haftası Kutlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı
    21:45 Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde söyleşiye katılan jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme dirençli yerleşim alanların oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Görür, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen 'İskenderun'un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun' söyleyişine katıldı.

  • Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli
    18:26 Kahverengi kokarcaya 'hunili tuzak' engeli

    Samsun'un Çarşamba ilçesinde kahverengi kokarca zararlısı ile ilgili mücadele kapsamında tuzak asılımı gerçekleştirildi. Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında feromon içeren 'hunili tuzaklar' üreticilere dağıtıldı.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi
    17:53 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi

    Bozüyük Belediyesi İlaçlama Ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını hızlandırdı. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, parklar ve yeşil alanlarda düzenli olarak ilaçlama yapıyor.

  • Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı
    17:38 Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı

    Karabük'ün Yeşil Mahallesi'nde oynayan 2 yaşındaki Ömer Ali A, dengesini kaybederek yaklaşık 10 metre yükseklikten bir apartmanın istinat duvarı ile toprak zemin arasına düştü. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekibi sevk edildi. Yaralanan çocuk, ambulansla Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

  • Fazla kilo takıntısı hayatını kabusa çevirdi: 1 milyon 400 bin lira ödediği ameliyatta midesi delindi
    17:17 Fazla kilo takıntısı hayatını kabusa çevirdi: 1 milyon 400 bin lira ödediği ameliyatta midesi delindi

    İstanbul'da yaşayan 61 yaşındaki Sabiha Eldenüstün, kilo vermek için mide balonu ameliyatı oldu. Ancak kısa süre sonra midesinin delindiği ortaya çıktı. Eldenüstün, 2 ayrı mide ameliyatı geçirdi ve toplamda 1 milyon 400 bin lira ödeme yaptı. Şikayetçi olduğu doktor ise iddiaları reddetti.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor
    17:15 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor

    Bozüyük Belediyesi ilaçlama ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, yeşil alanlar ve ağaçlık bölgelerde düzenli olarak ilaçlama yaparken, ayrıca park, bahçe ve yeşil alanlarda bitki ilaçlaması ve kene ilaçlaması da gerçekleştiriyor. İlaçlama çalışmalarında çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen ilaçlar kullanılıyor.


Advertisement