Diyarbakır Barosu: Cizre'de Öldürülen 3 Sivil Başlarından Vurulmuş - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır Barosu: Cizre'de Öldürülen 3 Sivil Başlarından Vurulmuş

Diyarbakır Barosu: Cizre\'de Öldürülen 3 Sivil Başlarından Vurulmuş

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde meydana gelen olaylarda 3 kişinin başlarına tek kurşun sıkılarak öldürüldüğünü söyledi.

31.08.2015 16:57  Güncelleme: 21:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Barosu Başkanı, Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde yaşanan çatışmalarda hayatını kaybeden 3 kişinin başlarına isabet eden tek kurşunla hayatlarını kaybettiğini açıkladı.

HEM GÜVENLİK GÜÇLERİNE, HEM KCK'YA ÇAĞRIDA BULUNDU

Diyarbakır Barosu, 4 sivilin yaşamını yitirdiği çatışmaların ardından Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde bir heyet göndererek incelemelerde bulundu. Aralarında Baro Başkanı Tahir Elçi'nin de bulunduğu heyetin yaptığı inceleme sonucunda hazırlanan rapor basın toplantısı ile açıklandı. Toplantıda konuşan Tahir Elçi süreç sona erene kadar hem güvenlik güçlerine, hem KCK'nın silahlı güçlerine hukuka, yaşam hakkına ve insancıl hukuka riayet etmeleri gerektiği çağrısında bulunduklarını söyledi.

3 SİVİL BAŞLARINA ATEŞ EDİLEREK ÖLDÜRÜLMÜŞ

Cizre'de ölen 4 sivilin otopsi raporlarını incelediklerini belirten Elçi, ölen 3 kişinin de başlarına birer el ateş edildiğini anlatırken şöyle dedi:

"Sağlık personeli Eyüp Ergen (27), DEDAŞ görevlisi Mesut Sanrı (39) ve küçük çocuk Emin Yavaş'ın (10) ölüm nedeni tıbbı raporlara göre kafatasından aldıkları tek kurşundur. 7 yaşındaki Baran Çağlı'nın ölüm nedeni henüz açıklığa kavuşmamıştır.Kafatasının tümüyle tahrip olduğu ancak bir kurşun izine rastlanmadığı tespit edilmiştir. Cizre'de mahallelere bağlanan sokakların neredeyse tümünde hendek kazılmış ve barikat kurulmuştur.

"ÖLÜMLER KEYFİ VE YARGISIZ İNFAZ BİÇİMİNDE GERÇEKLEŞTİ"

Bütün ölümler askeri birliğin hemen yanından geçen ve tepeye doğru uzanan yolda gerçekleşmiştir. İki askeri birliğin duvarları üzerindeki mevziler ölümlerin meydana geldiği Botaş Caddesi'ni cepheden görmektedir. Her 3 ölüm bu cadde üzerinde meydana gelmiştir. Görgü tanıkları 2-3 saat boyunca iki askeri birlikten tek tek ve nokta atışı şeklinde keskin nişancılar tarafından ateş açıldığını ve ölümlerin bu şekilde gerçekleştiğini ifade etmiştir. Bu ölümlerin keyfi ve yargısız bir infaz biçiminde gerçekleştiği sonucuna varılmıştır."

"EVLERE YOĞUN VE UZUN SÜREN ATEŞ AÇILDI"

Raporun sonuç kısmını okuyan Elçi, Cizre'de bulunan askeri birliğe yapılan saldırının ardından Botaş Caddesi'nde bulunan evlere yoğun ve uzun süren etkili silahlarla ateş açıldığını öne sürdü. Atışlarda özellikle lastiklerine ateş açılarak araçların etkisiz hale getirildiğini iddia etti.

"ATIŞLAR NEDENİYLE YARALI ARAÇ İÇİNDEN ALINAMADI"

Elçi, "Ardından içindeki insanların tek tek hedeflenerek vurulduğu, 3 sivilin aynı caddede farklı zamanlarda başlarından vurularak öldürüldükleri, askeri birlikten eğitimli keskin nişancılar tarafından açılan ateşle vuruldukları kanaatine varılmıştır. Sağlık personeli Eyüp Ergen'in uzun süre açılan ateş nedeniyle olay yerinden kaldırılamadığı, yaralıyı almaya gelen ambulansın da güvenlik gerekçesiyle mahalleye girişinin geciktirildiği ve yaralının bulunduğu noktaya yapılan atışlar nedeniyle sağlık ekibinin bir süre yaralıyı araç içinden alamadığı, adı geçen maktulün geç müdahale ve kan kaybından yaşamını yitirdiği tespit edilmiştir" dedi.

"HENDEK VE TAŞLI BARİKATLARIN KALDIRILMASI GEREKİR"

Cizre'de hendek ve yolların taş ve diğer malzemelerle kapatılmasının halkın sosyal, sağlık, eğitim ve diğer günlük yaşamını olumsuz etkilediğini belirten Elçi, "Hendek kazma ve yol kapatma faaliyetlerinin sorunların çözümüne bir katkı sunmayacağından bir an önce herhangi bir çatışmaya mahal verilmeden hendek ve taşlı barikatların kaldırılması gerekir.

"HENDEK KAZMAK, PATLAYICI KOYMAK KABUL EDİLEMEZ"

Şehir merkezlerinde hendek kazılarak hem güvenlik görevlilerinin mahallelere girişinin engellenmesi, hem bu hendekleri kapatmak üzere mahallere giren güvenlik görevlilerinin yoluna patlayıcı yerleştirilmesinin doğru olmadığını, yanlış olduğunu, kabul edilemez olduğunu ve bu uygulamanın sona ermesi gerektiğini defalarca ifade ettik. Bu uygulama ile öz yönetim ve özerklik talebi gibi taleplerin birbiriyle örtüşmediğini, bu uygulamanın demokratik bir talep olan özerklik biçimindeki yapılanmaya zarar verdiğini çok kez ifade ettik" diye konuştu.

"ÖZERKLİK KONUSUNDA REFERANDUMA GİDİLMESİ MÜMKÜNDÜR"

Öz yönetim ve özerklik gibi isteklerin demokratik ve meşru yollarla tartışılması gerektiğini vurgulayan Elçi, "Belki de Kürt meselesinin barışçıl ve demokratik yollarla çözümü bağlamında önümüzdeki süreçte ülkesel düzeyde veya bölgesel düzeyde özerklik, demokratik özerklik veya öz yönetim biçiminde bir yapılanmaya halkın böyle bir ihtiyaç duyup duymadığı biçiminde bir referanduma da gidilmesi pekala mümkündür. Demirtaş'ın da dün ifade ettiği özerklik, öz yönetim talebi ile silahlı mücadelenin bağdaşmadığı, silah ve şiddet yoluyla öz yönetim veya özerklik oluşturulamaycağı biçimindeki tespitini paylaşıyoruz" dedi.

"SAĞLIK PERSONELİNİN VURULDUĞU ARAÇ YAKILDI"

Cizre'deki olaydan 24 saat sonra bölgeye gittiklerini, ancak hiç bir soruşturma makamının olay yerine ulaşmadığını gördüklerini belirten Elçi, şu iddialarda bulundu:

"Eyüp Ergen'in içinde öldürüldüğü aracın uzun bir süre orada beklediği, ancak kimsenin inceleme yapmadığı, gece yarısı ise tümüyle yakılarak kül haline getirildiğini gördük. Soruşturmanın bu tablosu tam bir fecaat. Tam biz aracın başındayken bir çekicinin gelip o aracı alıp götürmeye kalkıştığını tespit ettik ve müdanhale ettik.

"SAHİBİ BELİRLENEMEYEN BİR ARAÇ TESPİT EDİLDİ"

BOTAŞ Caddesi üzerinde bir evin bahçesine doğru park edilmiş, kime ait olduğunu tespit edemediğimiz bir araç vardı. Ön camının tam şoför mahalindeki kişi ve yanındaki yolcu koltuğuna oturmuş kişinin kafasına isabet edecek şekilde muntazam iki kurşun deliği tespit ettik. O araç kimindi, araçta kim bulunuyordu, o araçta vurulan kimlerdi? O araca önden hedeflenerek tam isabetle ateş açıldığı ve vurulduğu anlaşılıyor. Etkili bir soruşturmaya dair ciddi kuşkularımız var."

"DİYARBAKIR, ADANA, ANKARA, İSTANBUL HALEP'E DÖNMEMELİDİR"

Kazılan hendeklerin halkın yaşamını zorlaştırdığını kaydeden Elçi, "Bu yolla sorunu çözmenin zor ve sonuçlarının daha çok tahripkar olacağını ifade ederken şöyle dedi:

"Sivil insanların yaşamına saygı uyarınca bu uygulamadan vazgeçilmesini, bu hendek ve barikatların kaldırılmasını, aksi halde çatışmalarda çok sayıda masum insanın yaşamını yitirebileceğini öngörüyoruz. Bu sürecin Kürt meselesinin barışçıl ve demokratik yollarla çözümüne yarar sağlamayacağını, özellikle toplumumuzun birlikte yaşama zeminine çok büyük zarar verdiğini, birlikte yaşama zemini dinamitlediğini, gerginliğin giderek arttığını, toplumun farklı kesimlerini karşı karşıya getirecek etrafımızdaki korkunç örneklerini gördüğümüz uygulamalara yol açabileceğini gözetmemiz lazım. Türkiye Kürt sorunu bağlamında Suriyelileşmemeli, Iraklaşmamalıdır. Ne olursa olsun Diyarbakır, Adana, Ankara, İstanbul Halep'e dönmemelidir.

"ÖCALAN İLE GÖRÜŞME SÜRECİN DURDURULMASINA KATKI SUNACAKTIR"

Biz Türkiye toplumu olarak böyle bir sonucu hak etmiyoruz. Devletin Kürt toplumunun Ortadoğu'daki kazanımlarından rahatsız olmamasını, bölünme korkusunu yaşamaması grektiğini, özellikle Suriye'deki yapılanmadan korkmamasını, birlikte yaşama iradesine ve bu meselenin demokratik yollarla çözülmesine zarar verecek adımlardan kaçınmaları gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle bir an önce silahların susmasını bekliyoruz. Silahlar susmalı ki konuşabilelim. Bir kez daha Öcalan ile yapılacak bir görüşmenin sürecin durdurulmasında katkı sunacağını düşünüyoruz. Bölge Baroları olarak sayın Öcalan ile görüşmeye ve kendisinden alacağımız pozitif bir mesajı topluma sunmaya ve bu yangına bir kova su dökmeye hazır olduğumuzu ifade etmek isterim."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır Barosu: Cizre'de Öldürülen 3 Sivil Başlarından Vurulmuş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (92)

  • Ddddd: Pkk da demekki ic karisiklik cikmis birbirlerinj vurmus birisi yazmis on yedi yasinda diye lan daga cemil bayik a harem kurarken kizlarin yasina mi bakiyorsunuz ondort onbes onalti 101 13 Yanıtla
  • eses: ulan adi köpekler asker ve polisler kalleşce şehit edilirken neden konuşmuyorsunuz, bankamatikten para çekerken başından tek kurşunla vurularak asker şehit ediliyor, eşinin gözlerinin önünde assubayımız şehit ediliyor, bunlara da sesinizi çıkartsanıza, teröre destek verdikleri için bu hainlerde tutuklanıp, avukatlık belgeleri ellerinden alınmalı 101 7 Yanıtla
  • asker: şehit olduğunda vatandaşın aracı yandığında sesiniz çıkmaz kansızlar 59 20 Yanıtla
  • Ddddd: Pkk linin babasinin oglumu sikar gecer devlet vurdu der propaganda yapar yada orgut infaz karari almis hain ilan etmistir nasil olsa devlete attimi sucu kancak adam var 56 21 Yanıtla
  • eses: sivil halkın elinde roket ve el bombası ne geziyor o zaman, asker en iyisini yapmış, bu köpekleri kanasla geberteceksin 43 8 Yanıtla
  • hasan er: iki polis memuruda uyurken başlarından vurulmuşlardı. 41 8 Yanıtla
  • canakkale ruhuna ihtiyac var: PKK vurdu diyemeyecekse bu hukuk ne ise yarar. Kimin vurdugunu onlar daha iyi bilirler. PKK oldugu icin boyle kiviriyorlar. PKK nin stratejisi belli zorun gucu. ..oldur ki itaat etsinler 39 9 Yanıtla faşistler: allah senin ve senin devletini belasını versin allahım sen şahitsin bu lan emici faşistlere 1 4
  • 1000 göl: tayyip baba yol baraj yapıyo bunlar yikiyo kansız bunlar 31 17 Yanıtla
  • Sat: Amedin müslüman halkı sizin gibi Ermenileri affetmeyecek bunu bir yere yazın avukat geçinen cici çocuklar 31 15 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti
    04:15 Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 olurken, muhalefet partisi SDP'nin oy oranı yaklaşık yüzde 26 oldu. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyonun en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti
    04:11 Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 oldu ve parlamentoda 60 sandalye elde etti. Muhalefet partisi SDP'nin oy oranı ise yaklaşık yüzde 26 oldu ve 42 sandalye kazandı. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyon en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    03:43 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 02.35'te merkez üssü olan 4,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. İkinci depremin herhangi bir olumsuzluğa neden olmadığı bildirildi. Ekipler sahada çalışmalarını sürdürüyor.

  • Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti
    03:09 Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti

    Geçimini sağlamak için fotoğraflarını ve albümlerini satışa çıkarmak zorunda kalan Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti. Kendisine yardım sözünde bulunan ünlü isimlerin zamanla sözlerini unuttuğunu belirten Örümcer, Cem Karaca Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde izleyicilerle dans etti. Konserde elde edilen gelirlerle Örümcer'in borçları kapatılacak.

  • Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında
    03:05 Tokat'ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin anı güvenlik kameralarına yansıdı. Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı.

  • Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı
    02:59 Mersin'de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

    Mersin'de kontrolsüz kavşakta meydana gelen trafik kazasında, 68 BT 456 plakalı otomobil ile 34 HJY 494 plakalı araç çarpıştı. Kazada 5 kişi yaralandı. Bölge sakinleri, kavşağa ışık ve kamera sistemi takılması taleplerinin henüz karşılanmadığını belirtti.

  • Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
    02:59 Tokat'ta 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

    Tokat Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Belediye Başkanı Davut Kılıç, herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını açıkladı. Deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar
    02:44 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar

    İstanbul'da bir grup taksici, öldürülen taksici Yaşar Yanıkyürek için ve son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetleri, kötü şartları protesto etmek için eylem yaptı. Göztepe Köprüsü önünde toplanan taksiciler, Beşiktaş Meydanı önüne kadar konvoy yaptı. Taksiciler, protestoyu sonlandırdıktan sonra yetkililere seslenerek, bu tür olayların yaşanmaması için önlem alınmasını istedi.

  • İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı
    02:26 İstanbul'da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı

    İstanbul'da yüzlerce taksici, gasp edilip öldürülen meslektaşları Yaşar Yanıkyürek için bir araya geldi. Taksiciler, Zincirlikuyu Mezarlığı'na cenazeyi getirdi ve güvenlik önlemleri altında basın açıklaması yaptı.


Advertisement