Elçi: Silvan'da 48 Saatliğine Operasyon Durdurulsun - Son Dakika
Güncel

Elçi: Silvan'da 48 Saatliğine Operasyon Durdurulsun

Elçi: Silvan\'da 48 Saatliğine Operasyon Durdurulsun

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Silvan ilçesinde 10 günden bu yana devam eden operasyonun 48 saatliğine durdurulmasını istedi.

12.11.2015 15:38  Güncelleme: 16:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, 48 saat süreliğine Silvan ilçesinde sürdürülen operasyonların durdurulması çağrısında bulundu.

"TEMEL YAŞAM GEREKSİNİMLERİ BÜYÜK BİR SORUN"

Diyarbakır Barosu'nun Silvan İlçesi'nde yaptığı inceleme ardından Baro Başkanı Tahir Elçi, basın toplantısı düzenledi. Elçi, Tekel, Mescit ve Konak Mahallesi'nde 10 günden bu yana iletişim, su, elektrik, gıda, ilaç süt ve ekmek gibi temel yaşam gereksinimlerinin büyük bir sorun oluşturduğunu kaydetti.

"SİLVAN HALKIYLA DAYANIŞMA SERGİLENMELİDİR"

3 mahalleden binlerce insanın göç ettiğini ifade eden Elçi, şöyle dedi:

"Orada dehşet verici silah sesi geliyordu. Helikopterler hareket halindeydi. Top benzeri sesler duyuyorduk. Silvan, diken üstünde. Acil yardım kampanyası başlattık. özellikle battaniye kışlık giyecek ve kuru gıdaya acil ihtiyaç var. Halkımız Silvan halkıyla bu zor günlerde dayanışma sergilemelidir.

"BÜTÜN ÖLÜMLER BİZİM ÖLÜMLERİMİZ"

Çok büyük acılar yaşanıyor. İnsanlar, çocuklar, sivillir ölüyor ve yaralanıyor. Dün biz oradayken 3 masum sivil ağır bir biçimde yardalandı. Bunlardan 2'si çocuktu. Diyarbakır, 2 gün önce hayatını kaybeden Silvanlı Yakup Sinbağ'a ağladığı gibi çatışmada yaşamını yitiren Muğlalı Teğmen Altuğ Tek'e de ağlıyor, Konyalı polis memuru Arif Demir'e de ağlıyor. Bütün ölümler bizim ölümlerimiz. Bütün acılar bizim acılarımız, Türkiye'nin acısı. Umarım bu anlamsız, acıtan süreç bir an önce sona erer. Şu anda Silvan'da çok büyük bir çıkmaz var."

"SİLVAN'DAKİ TABLO KOBANİ'DEN FARKLI DEĞİL"

Silvan'ın toplumdan daha fazla ilgili ve dayanışma beklediğini belirten Elçi, Silvan'ın 3 mahallesindeki tablonun Kobani'den, Cizre'den daha farklı olmadığına ilişkin değerlendirmeler yapıldığını söyledi.

"OPERASYONLARIN 48 SAATLİĞİNE DURMASINI İSTİYORUZ"

Elçi sözleri şu şekilde sürdürdü:

"Silvan'ın feryadını duymak lazım. Silvan halkının bunu hak etmediğini düşünüyoruz. Bu duruma son vermek, buradan bir çıkış bulmak gerekiyor. Diyarbakır Barosu olarak bir çağrıda bulunmak istiyoruz. Yetkililere bu çağrıyı doğrudan ileteceğiz. Silvan'ın 3 mahallesinde 10 gündür askeri araç ve ağır silahlarla yürütülen ve Silvan halkının yaşamını tehlikeye atan bu ağır operasyonun en azından geçici bir biçimde; 48 saatliğine durdurulmasını talep ediyoruz. Silvan halkının yaşamı, güvenliği, geleceği gereği 48 saatliğine yürütülen bu ağır askeri operasyon durdurulmalıdır. Bu 48 saat içerisinde bu 3 mahallede bir süreder faaliyet yürüten silahlı gruplar da silahlı faaliyetlerine son vermelidir. Bu süre içinde ne kadar silahlı grup varsa Silvan'ın yerleşim merkezinden çekilmelidir. Bunun Silvan halkının da isteği olduğunu düşünüyoruz.

"21 TEMMUZ ÖNCESİ POZİSYONA DÖNÜLMELİDİR"

Bu sadece Silvan için geçiçi bir çare olur. Bir bütün olarak bölge diken üstünde. Silahların yeniden devreye girdiği sürecin bir an önce sona ermesi ve bir kez daha silahların devreden çıkarılarak konuşmaya, diyaloga, masaya müzakereye dönülmesi gerekir. Bir an önce 21 Temmuz öncesi pozisyona herkes dönmelidir. Bu gidişat Türkiye toplumuna çok ağır bir bedel ödetecektir. Önümüze hiç hayal etmediğimiz ağır bir fatura koyacaktır. Silvan'da küçük silah seslerinden farklı patlama ve bomba sesleri yoğun bir şekilde geliyordu. Helikopterler de faaliyet içindeydi. Tam olarak hava araçlarından bir bombalama olup olmadığına ilişkin bir şey diyemeyiz. Buna bizzat tanık olmadık."

"CNN TÜRK'E CEZA KABUL EDİLEMEZ BİR DURUM"

RTÜK tarafından kendi sözleri nedeniyle CNN Türk'e verilen ceza ile ilgili de değerlendirme yapan Tahir Elçi, kendi sözleri ve yaptığı tespit nedeniyle bu kanalın cezalandırılmasını doğru bulmadığını söyledi. Elçi, şöyle konuştu:

"Haksız ve adaletsiz bir cezalandırma olarak görüyorum. Basın ve ifade özgürlüğüne yapılmış çok ağır bir müdahale olarak görüyorum. Kabul edilemez bir durumdur. O karar hukukumuza, Anayasa'ya, yasalara, hem de taraf olduğumuz uluslararası insan hakları sözleşmelerine açıkça aykırıdır. Bu karar kesinlikle idari yargıdan dönecektir. Hukuka aykırı bir karardır. Oradan dönmezse Anayasa Mahkemesi'nden dönecektir. Anayasa Mahkemesi'nden sonuç çıkmazsa AİHM'den dönecektir. Ama ben Danıştay'dan bu kararın çok kısa bir sürede iptal olacağını düşünüyorum.

"AMAÇ MEDYANIN BASKI ALTINA ALINMASI"

Canlı yayın sırasında hukuki ve cezai sorumluluğunu almaya hazır olduğum, gözaltına alınarak tutuklama talebi ile götürüldüğüm yargıçlara o sözlerimin arkasındayım dediğim sözler nedeniyle etkili bir televizyon kanalının bu şekilde cezalandırılması, amacın o kavrama ilişkin olmadığını, amacın Türkiye'de medyanın, basının baskı altına alınmak olduğundan hiçbir şüphe duymuyorum.

"MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜ AK PARTİ'NİN HEDEFİ HALİNE GELMİŞTİR"

Bir Diyarbakır Milletvekili bu kararı daha çok MHP'li bazı üyelere dayandırmıştır. Bu doğru değildir. AK Partili 3 RTÜK üyesinin oyu ve 2 MHP'li üyenin desteği ile bu karar çıkmıştır. Konuyu saptırma, başka yere çekme, sorumluluğu sadece MHP'ye atmanın bir anlamı yok. Türkiye'de basın, medya ve ifade özgürlüğü MHP'den daha fazla AK Parti'nin hedefi haline gelmiştir."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Elçi: Silvan'da 48 Saatliğine Operasyon Durdurulsun - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (36)

  • Müslüman Kürt: Yapma ya kalkan olmadı sıra 48 saat Ateşkes he yemezler devam durmak yok yola devam 28 16 Yanıtla
  • .: çıkıpda demiyolarki hala pkk ülkeyi terk etsin. Anca içinde yaşadakları ülkenin devletine durun diyolar. Bütün bu olanları tek sebebi pkk ve yandaşları 19 1 Yanıtla
  • Salih: Tek bir pkk lı kalmayıncaya kadar devam 7 12 Yanıtla
  • Diyarbakır: Samimi isen oradaki tek illegal silahlı gruba sesleneceksin. Bir yerde rehine durumu varsa polise operasyonu kes demek gibi bir şey bu. Hepimiz siz ve hevallerinizin niyetini biliyoruz, iyi öğrendik, Diyarbakır merkezde yemedi şimdi ilçelere musallat oldunuz.hepiniz defolunuz efendim bu topraklardan istemiyig ma zorlandır? 13 6 Yanıtla
  • zeyzey : hadi be durdurulsunda siz muhimmat elde edin diye 7 12 Yanıtla
  • havin: nasıl bir müslümansın yazıklar olsun bari ismini değiştir senin gibi yobazlar müslüman olamaz 8 9 Yanıtla
  • ..: Baro baskani sen kendi isine bak 10 6 Yanıtla
  • ARMADA: Hdpkk li elci ve havelleri neyin saati neyin durmasi madem cok duyarlisin cok uzuluyorsun Sunu demeyi denesene TUM ORDA DEVLETIMIZE KARSI KOYAN HAVELLER YETER ARTIK YETER ORDAKI HALKA EZIYET EDIYORSUNUZ BIZ KARDESIZ HALKIZ BU ULKEMIZ HEPIMIZIN DERHAL ORAYI TERKEDIN ama nerde bulmussunuz abali hesabi vurun ha vurun nasil olsa bu devlet sana karsi elide kalkmaz hadi gorelim hemen acikla bakalim 15 1 Yanıtla
  • Sakaryaa: Teroristler kacsin diye 48saat he 24saatte degil tum muhimmat techozatida goturcekler yok ole bisi hepinizi oraya gomecezzzz 8 6 Yanıtla
  • habeşistan: Hepsine ağlıyormuşlar nah....! Herkes asker polis ölür diye dua ediyorlaar 11 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Konya'da Zirai İlaçlama Yapan Kişi Zehirlenerek Hastanelik Oldu
    15:52 Konya'da Zirai İlaçlama Yapan Kişi Zehirlenerek Hastanelik Oldu

    Konya'nın Karapınar ilçesinde bir kişi, rüzgarlı havada tarlasında zirai ilaçlama yaparken zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından ilk müdahalesi yapılan kişi, Karapınar Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Mersin'de PTT 52. Balkan Ülkeleri Postacı Yürüyüş Yarışması Bölge Seçmeleri Gerçekleştirildi
    15:50 Mersin'de PTT 52. Balkan Ülkeleri Postacı Yürüyüş Yarışması Bölge Seçmeleri Gerçekleştirildi

    Mersin'de düzenlenen PTT 52. Balkan Ülkeleri Postacı Yürüyüş Yarışması Bölge Seçmeleri'ne 124 personel katıldı. Yarışmalarda erkekler ve kadınlar kategorisinde dereceye girenler Türkiye Geneli Eleme Yarışması'na katılma hakkı kazandı. Mersin PTT Başmüdürü Recep Öztürk, etkinliğin sosyal dayanışmayı arttırdığını ve sportmenlik ruhunu geliştirdiğini belirtti.

  • İsrail'in Lübnan'a düzenlediği hava saldırılarında bir sivil yaralandı
    15:48 İsrail'in Lübnan'a düzenlediği hava saldırılarında bir sivil yaralandı

    Lübnan'ın doğusuna ve güneyine düzenlenen İsrail hava saldırılarında bir sivil yaralanırken, çok sayıda ev yıkıldı.

  • Karabük'te kaza yapan otomobil sitenin duvarında asılı kaldı
    15:48 Karabük'te kaza yapan otomobil sitenin duvarında asılı kaldı

    Karabük'ün Şirinevler Mahallesi'nde meydana gelen trafik kazasında, 78 AZ 229 ve 54 AIT 676 plakalı otomobiller çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle savrulan 78 AZ 229 plakalı otomobil, çevredeki bir sitenin bahçe duvarında asılı kaldı. Kazada yaralanan olmazken, olay güvenlik kamerası tarafından kaydedildi.

  • Adıyaman Belediye Başkanı 'Altın İğne' projesinin açılışını gerçekleştirdi
    15:46 Adıyaman Belediye Başkanı 'Altın İğne' projesinin açılışını gerçekleştirdi

    Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, kadınların tekstil sektöründe istihdam edilmesini sağlayacak olan 'Altın İğne' projesinin açılışını gerçekleştirdi. Belediye Başkanı olarak ilk açılışını gerçekleştiren Tutdere, 'Adıyaman Belediyesi olarak projelerimizle kadınlarımızın yanında olacağız' dedi.

  • Adıyaman'da otomobil ile motosiklet çarpışması: 1 yaralı
    15:45 Adıyaman'da otomobil ile motosiklet çarpışması: 1 yaralı

    Adıyaman'da Yeni Mahalle 3.Çevre Yolu Demokrasi Okulu yakınlarında meydana gelen kazada, Berkay B. idaresindeki motosiklet ile Gülsüm D. idaresindeki otomobil çarpıştı. Kazada motosiklet sürücüsü Berkay B. ağır yaralandı ve Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralının sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Edirne'de trafik kazası: 1 ölü, 2 yaralı
    15:45 Edirne'de trafik kazası: 1 ölü, 2 yaralı

    Edirne'nin Keşan ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, 1 kişi hayatını kaybederken 2 kişi de yaralandı. Keşan istikametinde seyreden bir hafif ticari araç, arkadan gelen bir otomobilin çarpması sonucu şarampole uçarak takla attı. Kazada yaralananlar hastaneye kaldırıldı, ancak bir kişi tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Kazaya karışan otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Soruşturma devam ediyor.


Advertisement