Disk/genel İş: Genel Hizmetler İşkolunda Taşeron İşçi Sayısı 650 Bini Buldu - Son Dakika
Güncel

Disk/genel İş: Genel Hizmetler İşkolunda Taşeron İşçi Sayısı 650 Bini Buldu

DİSK/Genel-İş Sendikası; belediye hizmetleri, genel temizlik, çevre düzenlemesi ve bakımı faaliyetleri, itfaiye hizmetleri, cenaze hizmetleri ve konut işleri gibi işleri kapsamına alan genel hizmetler işkolunda taşeron işçi sayısı 650 bini bulduğunu belirtti.

20.08.2014 12:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DİSK/Genel-İş Sendikası; belediye hizmetleri, genel temizlik, çevre düzenlemesi ve bakımı faaliyetleri, itfaiye hizmetleri, cenaze hizmetleri ve konut işleri gibi işleri kapsamına alan genel hizmetler işkolunda taşeron işçi sayısı 650 bini bulduğunu belirtti.

DİSK/Genel-İş Sendikası Araştırma Dairesi, Türkiye'de kamuda istihdam ve sorun alanlarını ortaya koyan "Kamu İstihdam Raporu"nu hazırladı. Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından her dört ayda bir yayınlanan Kamu Sektörü İstihdam Verileri (IV. dönem), TÜİK, ÇSGB verilerinin kullanıldığı araştırmada şu sonuçlara ulaşıldı:

"-Kamuda İstihdam Düşmeye Devam Etti: Özel sektörde istihdam, kamu sektöründeki istihdama oranla 10 kat daha fazla büyüdü. 2007 yılında kamu sektöründe istihdam sayısı 2 milyon 925 bin iken 2013 yılına gelindiğinde yüzde 13,5 artarak 3 milyon 319 bin olurken, özel sektörde istihdam 2007 yılında 17 milyon 812 bin iken 2013 yılına gelindiğinde yüzde 24,7 oranında artarak 22 milyon 204 bine yükseldi. Bu yıllar arasında kamuda 394 bin 278 kişilik istihdam yaratılırken, özel sektörde 4 milyon 391 bin kişilik istihdam artışı sağlanmış oldu. Bu demek oluyor ki, toplam istihdam içerisinde her yüz kişiden sadece 13'ü kamu sektöründe istihdam olanağı bulabiliyor.

-Toplam İstihdam İçerisinde İşçiler Ağırlıklı: 2007 yılında 12 milyon 534 bin olan ücretli ve yevmiyeli çalışanların sayısı, 2013 yılında yüzde 30,5 artarak 16 milyon 353 bine yükselirken, işveren konumunda çalışanların oranı 2007'den 2013'e binde 6 azalmıştır. Bu durum, emeğinden başka geçim kaynağı olmayan işçilerin sayısının her geçen gün arttığını göstermektedir. Nitekim toplam istihdam içerisinde en geniş tanımıyla işçi (ücretli ve yevmiyeli) olarak çalışanların oranı 2007 yılında yüzde 60,4 iken 2013 yılında yüzde 64'e yükselmiştir.

-Kamu Sektöründe İşçilik Geriledi: 2007 yılında kamu sektöründe işçi sayısı (kadrolu-geçici) 484 bin 497 iken, 2013 yılında yüzde 22,8 düşerek 373 bin 942 olmuştur. Aynı yıllarda sadece kadrolu işçi sayısındaki düşüş oranı da yüzde 8,3'dür.

-Kamuda İstihdam Eğitim, Sağlık, Adalet, Emniyet ve Diyanet Hizmetlerinde: Kamu sektöründe istihdamın dağılımına bakıldığında, en fazla istihdamın Milli Eğitim Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nda olmuştur. Bu kurumlar arasında 2007'den 2013 yılına kadar en fazla istihdam artış oranı ise Adalet Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nda olmuştur. Diyanet İşleri Başkanlığı'nda istihdam artış oranı yüzde 52 iken, Adalet Bakanlığı'nda istihdam artış oranı da yüzde 64'tür.

-Belediyelerde Çalışan İşçi Sayısı Yüzde 30 Düştü: Kamu hizmetlerinin daraltılması sonucunda belediye hizmetleri, halkın ihtiyaçlarından ve taleplerinden uzaklaşmış, kamu hizmeti anlayışından kopartılarak piyasalaştırılmıştır. Bu durum, bir yandan kamu hizmetlerinin kalitesini düşürürken, diğer yandan da yerel yönetimlerde kadrolu ve güvenceli istihdam olanaklarının zayıflamasına yol açmıştır. Yerel yönetimlerde toplam istihdam 2007'den 2013 yılına yüzde 19 düşmüştür. En fazla azalma ise işçi statüsünde çalışanlarda olmuştur. Belediyelerde işçi olarak çalışanlar 2007 yılında 179 bin 424 iken, 2013 yılında yüzde 30 düşerek 125 bin 553 olmuştur.

-Genel Hizmetler İşkolunda Taşeron İşçi Sayısı 650 Bini Buldu: Belediye hizmetleri, genel temizlik, çevre düzenlemesi ve bakımı faaliyetleri, itfaiye hizmetleri, cenaze hizmetleri ve konut işleri gibi işleri kapsamına alan genel hizmetler işkolunda taşeron işçi sayısı 650 bini buldu. ÇSGB tarafından 14 Temmuz 2014 tarihi itibariyle Sendikamıza genel hizmetler işkolunda çalışan işçilere ilişkin verilen istatistiklere göre, genel hizmetler işkolunda çalışan işçi sayısı 880 bini bulmuştur. Bunlar içerisinde yerel yönetimlerde yaklaşık 120 bin işçi çalışırken, 760 bini de özel sektörde istihdam edilmektedir. Özel sektörde istihdam edilenlerin içerisinde ise 105 bini konut işçisi, geriye kalan 655 bin işçinin ise taşeronlarda çalıştığını söyleyebiliriz."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Disk/genel İş: Genel Hizmetler İşkolunda Taşeron İşçi Sayısı 650 Bini Buldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kastamonu'da Sentetik Ecza Hapı Operasyonu: 227 Adet Hap Ele Geçirildi
    13:48 Kastamonu'da Sentetik Ecza Hapı Operasyonu: 227 Adet Hap Ele Geçirildi

    Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan aramalarda, bir iş yerinde ve bir evde toplamda 227 adet sentetik ecza hapı ele geçirildi. Olayla ilgili bir kişi gözaltına alındı ve adliyeye sevk edildi.

  • Ayşenur Karadibek ve Sevgi Akgül'ün küratörlüğünde 'Sanata Dair' karma sergisi Büyük Çamlıca Camisi'nde açıldı
    13:48 Ayşenur Karadibek ve Sevgi Akgül'ün küratörlüğünde 'Sanata Dair' karma sergisi Büyük Çamlıca Camisi'nde açıldı

    Ayşenur Karadibek ve Sevgi Akgül'ün küratörlüğünü yaptığı 'Sanata Dair' karma sergisi, Büyük Çamlıca Camisi sergi salonunda sanatseverlerle buluştu. Sergide, ev hanımı sanatçılar tarafından yapılan modern çalışmaların yanı sıra klasik suluboya, hat, minyatür, çini, gravür, yağlıboya ve kolajların da yer aldığı 300'den fazla eser sergileniyor. Sergi, 27 Nisan'a kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

  • Bakan Fidan, Hollanda Başbakanı Rutte ile görüştü
    13:44 Bakan Fidan, Hollanda Başbakanı Rutte ile görüştü

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar'daki temaslarının ardından Hollanda'ya gelerek Lahey'de Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile bir araya geldi. Görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri ve bölgesel gelişmeler ele alındı.

  • Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı halkın sahiplenmesiyle başarıya ulaştı
    13:44 Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı halkın sahiplenmesiyle başarıya ulaştı

    Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nın halkın sahiplenmesiyle başarıya ulaştığını belirtti. Karnavalın ekonomiye değer kattığını ifade eden Karnaval Komitesi Başkanı Ali Haydar Bozkurt, gelecek sene daha kalabalık bir katılım beklediklerini söyledi. Adana Valisi Yavuz Selim Köşger ise karnavalın yerel idareler, sivil toplum ve merkezi idare işbirliğiyle gerçekleştirilmesinin önemini vurguladı.

  • Göçük altında kalan işçi hayatını kaybetti
    13:44 Göçük altında kalan işçi hayatını kaybetti

    Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde kanalizasyon borusu döşerken meydana gelen göçükte toprak altında kalan işçi hayatını kaybetti.

  • Kars'ta Uyuşturucu Ticareti Yapan 2 Kişi Yakalandı
    13:43 Kars'ta Uyuşturucu Ticareti Yapan 2 Kişi Yakalandı

    Kars'ta İl Jandarma Komutanlığı tarafından uyuşturucu ticareti yapanların yakalanması için başlatılan çalışmada, Kağızman Akçay köyü kırsalında hareketlerinden şüphelenilen 2 kişi yakalandı. Jandarma ekipleri tarafından yapılan aramada, tarlada 60 gram sentetik uyuşturucu ele geçirildi. Şüphelilerin evlerinde ise uyuşturucu kullanma aparatı bulundu. Şüphelilerin jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • 10. Kamu Bilişim Zirvesi başladı
    13:42 10. Kamu Bilişim Zirvesi başladı

    Kamu Bilişim Derneği tarafından düzenlenen, '10. Kamu Bilişim Zirvesi' Antalya'da başladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, zirvenin Türkiye'nin güçlü ilerleyişine ışık tutacağını belirtti. Kamu hizmetlerinde dijitalleşme konusunda Türkiye'nin hızlı yol kat ettiğini vurgulayan Sayan, e-Devlet ve e-Nabız'da 70 milyon kişiye ulaşıldığını söyledi. Zirvenin ilk gününde, çeşitli özel ve kamu kurumlarının projeleri paylaşıldı.

  • GATHİB 2023 Genel Kurulu'nda İhracat Düşüşü Değerlendirildi
    13:41 GATHİB 2023 Genel Kurulu'nda İhracat Düşüşü Değerlendirildi

    Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB), 2023 yılı Olağan Genel Kurulu'nu gerçekleştirdi. Toplantıda, 2023 yılında yaşanan ihracat düşüşü ve sektördeki zorluklar değerlendirildi. GATHİB Başkanı Fikret Kileci, üyelerin dirençli bir duruş sergilediğini belirtirken, uluslararası talep daralması ve 6 Şubat depremlerinin ihracatı olumsuz etkilediği vurgulandı. Ayrıca, 2023 yılında en fazla ihracat yapılan mal grupları ve ülkeler de açıklandı. GATHİB, 2024 yılında da yoğun bir takvimle çalışmalarına devam edeceğini duyurdu.

  • Beylikdüzü'nde Bir Dükkanın Camına Ateş Açıldı
    13:39 Beylikdüzü'nde Bir Dükkanın Camına Ateş Açıldı

    Beylikdüzü'nde bulunan bir butik giyim dükkanının camına gece saatlerinde 5 el ateş açıldı. Dükkan sahibi tehdit almadıklarını belirtirken, olayla ilgili polis ekipleri inceleme başlattı.


Advertisement