Dışişleri: NATO'dan Asker Talebimiz Yok - Son Dakika
Güncel

Dışişleri: NATO'dan Asker Talebimiz Yok

"Türkiye'yi korumaya hazırız." diyen NATO'ya Dışişleri Bakanlığı'ndan yanıt geldi.

09.10.2015 12:07  Güncelleme: 14:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in "NATO, Türkiye'yi korumaya hazır. Gerekirse, NATO gücüyle Türkiye'ye destek veririz." açıklamasına Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç'ten cevap geldi.

"BÖYLE BİR TALEBİMİZ YOK"

Bilgiç "NATO'dan asker talebimiz yok." açıklamasında bulunarak hassasiyeti için NATO'ya teşekkür etti.

Rusya'dan askeri heyet talebinde bulunduklarını dile getiren Bilgiç, buna henüz yanıt gelmediğini ifade etti.

"YENİ BİR GÖÇ DALGASI İHTİMALİ VAR, ENDİŞELİYİZ"

Suriye'den Türkiye'ye gelen göç konusunda ise Bilgiç "Yeni bir göç dalgası ihtimali var bundan endişeliyiz." diye konuştu.

Türk hava sahası ihlaline ilişkin olan Rus yetkililerin kendilerine bilgi vermelerini istediklerini, bunun için Rus makamlarını Türkiye'ye davet ettiklerinin altını çizen Bilgiç, Patriot bataryaları dahil Türkiye'nin savunması için gerekli tüm tedbirlerin hem NATO'da hem de ikili olarak müttefiklerle temasların sürdüğünü kaydetti.

"PROTESTOMUZU RUS BÜYÜKELÇİSİNE İLETTİK"

Daha önceden Türk hava sahasını ihlal eden Suriye hava araçlarına uygulanan angajman kurallarının yine Suriye sınırından Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçaklarına uygulanmadığı yönündeki soruya cevap veren Tanju Bilgiç, "Bu konuya ilişkin olarak protestomuz Rus Büyükelçisine iletildi. Türkiye'nin sınırları dokunulmazdır. Türkiye'nin sınırlarına yapılacak taciz, tecavüze angajman kuralları çerçevesinde Türkiye tarafından mukabele edilecektir. Herhangi bir farklılığın olduğunu söylemek zor." dedi.

Bilgiç; Rusya'nın Suriye'deki operasyonlarının yeni bir göç dalgası oluşturmasının söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine, "Suriye'deki karışıklıktan ve istikrarsızlıktan hiçbir ülke bizim gibi etkilenmiyor. Rusya'nın son haftalarda gerçekleştirdiği ve bu operasyonların pek çok kısmının ılımlı muhalefete yöneldiğini anlıyoruz. Tabiatı ile bir göç dalgası oluşturma ihtimali de mevcut. Bu konuda endişemiz var. Biz özellikle Reyhanlı'nın tam karşısındaki Atme kampına çok sayıda insanın son hava saldırıları dolayısıyla geldiğini biliyoruz. Biz gerekli tedbirleri alıyoruz. Bu konuda zaten tecrübemiz de var. Suriyelilere elimizden geldiği kadar iyi bir misafirperverlik gösteriyoruz." diye konuştu.

"BU TÜR ENGELLEMELER DE KAMUOYUMUZDA BİR HAYAL KIRIKLIĞI OLUŞTURMAKTADIR"

Alman Başbakan Angela Merkel'in Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğunu yineleyen açıklamasının sorulması üzerine Tanju Bilgiç, "Bizim AB ile ilişkilerimizdeki temel hedefimiz tam üyelik. Bu bizim stratejik bir tercihimizdir. Biz AB'ye yönelik politikalarımızı dar görüşlü ve kısa dönemli hesaplarla değil, daima uzun vadeli çıkarlarımız çerçevesinde şekillendirdik. Türkiye AB ilişkilerinin temel unsurlarından birisi ve itici gücü olan müzakere sürecinde ilerleme sağlanması diğer alanlardaki ilişkilerimizde de bir ivme kazandıracaktır. Göç krizinde de görüldüğü üzere ortak sorunlara çözüm getirmek için Türkiye ve AB birbirine ihtiyaç duymaktadır. Bu göç krizi de Türkiye'nin AB'ye tam üyelik hedefinin bir seçenek değil bir gereklilik olduğunu ortaya koymuştur. Üyelik hedefinde devam ettiğimiz müzakere sürecinin siyasi saiklerle suni olarak engellenmeye devam edilmesi kimsenin çıkarına değildir. Bu tür engellemeler de kamuoyumuzda bir hayal kırıklığı oluşturmaktadır." şeklinde konuştu.

"BİZİM İSTEDİĞİMİZ AB İLE BU KONUDA YÜK TRANSFERİ DEĞİL YÜK PAYLAŞIMI"

Mülteci Göç Eylem Planı'na ilişkin bilgi veren Tanju Bilgiç, Türkiye'de 2.2 milyon Suriyeli mülteci olduğunu, bunların 260 bininin kamplarda yaşadığını ifade ederek, Türkiye'nin dünyada en fazla mülteci barındıran ülke konumunda olduğunun altını çizdi. Türkiye'de bulunan mülteci çocuk sayısının 960 bin, okul çağındakilerin sayısının ise 60 bin olduğunu belirterek, Türkiye'de bugüne kadar 66 bin Suriyeli bebeğin hayata geldiğini aktardı. Suriye'deki istikrarsızlık devam ettiği sürece Suriyelilerin komşu ülkelere sığınmaya devam edeceğini belirten Tanju Bilgiç, " Akdeniz'de boğulan mülteci sayısı 6 bin civarında. Türkiye tarafından denizden kurtarılan mülteci sayısı 60 bin. Türkiye bugüne kadar Suriyeli mültecilere 7.6 milyar ABD doları harcadı, uluslararası toplumdan aldığı katkısı sadece 417 milyon dolar civarında. Bir yanda GSMH'sı 18.5 trilyon dolar olan 570 milyonluk AB ülkeleri, diğer yanda GSMH'sı 800 milyar dolar olan 77 milyonluk Türkiye. Bizde 2.2 milyon Suriyeli mülteci var, AB'de ise sadece 500 bin civarında. Bizim istediğimiz AB ile bu konuda yük transferi değil yük paylaşımı. AB kurumları özellikle Suriye'deki sıkıntılara göç dalgaları kendi kapılarına gelene kadar ciddi bir reaksiyon vermediler. Bizim hedefimiz göç konusunda geçici tedbirlerle bunun engellenmesine çalışmak değil, Suriye'deki siyasi krizin ortadan kaldırılması lazım, bu ortadan kaldırılmadığı taktirde göç dalgası maalesef devam edecek. Önemli olan bu ülkelerin kendi ülkelerine geri dönmeleri ve güvenli bir şekilde yaşamaları için orda bir siyasi ortamı oluşturmak." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE BUNDAN SONRA DA, DAHA ÖNCEDEN OLDUĞU GİBİ LİBYA'DA MÜZAKERE SÜRECİNİ DESTEKLEYECEK"

Libya'da 2015 Ocak ayından bu yana devam siyasi diyalog sürecinde yeni bir aşamaya geçilmesini takip ettiklerini belirten Bilgiç, "Siyasi anlaşmaya ilişkin müzakerelerin tamamlanmasından sonra bu kez BM Genel Sekreteri'nin Libya Özel Temsilcisi ulusal mutabakat hükümetinde yer alabilecek isimleri önerdi. Müzakere süreci bu çerçevede sonlandırıldı. Libyalı müzakerecilerin gayretleri ile ortaya çıkan metinlerin onaylanması aşamasına geçildi. Akabinde ise siyasi anlaşma heyetlerinin imzalanması öngörülüyor. Biz bu sürecin bu şekilde sonuçlanmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Ancak bunu söylerken sürecin tam anlamıyla sonuçlanmadığını bilmek lazım. Önemli olan bunun nihai hale getirilmesi. Türkiye bundan sonra da daha önceden olduğu gibi Libya'da müzakere sürecini destekleyecek." açıklamasında bulundu.

Dışişleri: NATO\'dan Asker Talebimiz Yok

Son Dakika Güncel Dışişleri: NATO'dan Asker Talebimiz Yok - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (19)

  • Koçer: Kürtler bu sefer size yardım etmez kıbrıs Çanakkale gibi savaşlarda Kürtler kazandı Kürtleri kaybettiniz 11 29 Yanıtla
  • Kekowa: Nato yetiş türkiye yusuf yusuf :)))))))) 7 12 Yanıtla TC AGRI 04: Ismin kadar karekterin kekowa 3 1
  • Kekowa: Nato bize bakmir :)))))) ABD bizi korimir :)))) 16 3 Yanıtla
  • LÜTFÜ: TAYYİP SAVAŞ ÇIKARTIP İNGİLTEREYE KAÇACAK 5 13 Yanıtla orhan: lütfü savaş çıksada bunu biri çıkardı denmez bu milli meseledir,senin gibiler kaçabilir,gerek yok zaten,saf değiştirir sizin gibi düşünenler,tayyip düşmanliği milli duyguları almış bazılarının ona üzülüyorum 2 0
  • turkiye: Muhalefet yapmanin bir yeri vardir eger vataninin sozkonusu olursa hepbir olmamiz hayirlidir 9 4 Yanıtla
  • ÇAPULCULAR ODASI: BURADA YEDİ DÜVELE MEYDAN OKUMUŞ HER YERE YETİŞMİŞ NE KORESİ NE JAPONYASI KALMIŞ MEHMETÇİK VE ONLARIN TORUNLARI VAR SENİN NATONDAKİ SARHOŞLAR SENİN OLSUN BU ÜLKEDE HALA ÇANAKKALE RUHU MEVCUT AT KUYRUKLU KULAĞI KÜPELİ ÇAPULCULAR OLSA DA ONLAR BEDELLİ YAPIYOR 6 6 Yanıtla orhan: ömer hangi ırktansın çok merak ediyorum,belli oluyor çanakkale zaferinde savaşmayıp,pisirik pisirik kaçan yabancı ırklar,bugün bole başimiza vatan haini olarak çıktı,yav kendi milletini dişarıya karşi niye kotülersin,iç meselelerde beğenmeyebilirsin ama milli konularda kendi devletini savunmayanın ırkı ve cinsinden şüphe ederim 1 1
  • mmmmmbbbbb: isteyemez korkudan zaten 2 9 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Çukurova'da Üretilen Turp, Ispanak ve Pırasa Malatya İçin Hasat Ediliyor
    10:57 Çukurova'da Üretilen Turp, Ispanak ve Pırasa Malatya İçin Hasat Ediliyor

    Çukurova'nın bereketli topraklarında yetişen turp, ıspanak ve pırasa, deprem bölgesi Malatya için hasat ediliyor. Kadınlar Ramazan ayında zorlu mesailerini sürdürerek ürünleri toplarken, erkekler ise nakliye işlemleriyle uğraşıyor. Ürünler tazyikli sularda yıkanarak Malatya'ya sevk ediliyor.

  • Düzce Milli Eğitim Müdürlüğü, Yaşayan Kütüphane Projesiyle Yazarlık Atölye Çalışması Gerçekleştirdi
    10:56 Düzce Milli Eğitim Müdürlüğü, Yaşayan Kütüphane Projesiyle Yazarlık Atölye Çalışması Gerçekleştirdi

    Düzce Milli Eğitim Müdürlüğü, Yaşayan Kütüphane Projesi kapsamında öğrencilerin düşünme ve yazma becerilerini geliştirmek için Yazarlık Atölye çalışması düzenledi. Okul Öncesi ve Çocuk Kitapları Yazarı Bilge Sunay Sönmez tarafından gerçekleştirilen atölye çalışmasına Milli Eğitim Müdürü Emrullah Aydın da katıldı.

  • Muş ve Hakkari'de Karla Mücadele Ekipleri Çalışmalarını Sürdürdü
    10:55 Muş ve Hakkari'de Karla Mücadele Ekipleri Çalışmalarını Sürdürdü

    Muş ve Hakkari'de karla mücadele ekipleri, metrelerce karın bulunduğu yollarda çalışmalarını sürdürdü. Muş'ta 10 köy ve 21 mezraya ulaşımın sağlandığı Üçevler grup köy yolunu açmak için çalışma başlatan ekipler, Çavuştepe mevkisinde kar kalınlığının 7 metreye ulaştığı zorlu bir bölgede ilerlemekte güçlük çekti. Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde ise ekipler, 5 metreyi bulan kar kalınlığına rağmen üs bölgelerinin yollarını açmak için çalışmalarını sürdürdü.

  • Adana'da kamyonet çalan çift kamerada
    10:55 Adana'da kamyonet çalan çift kamerada

    Adana'da bir kadın 8 yaşındaki çocuğu ve sevgilisiyle park halindeki kamyoneti çaldı. Olayın ardından kadın ve sevgilisi tutuklandı. Kamyoneti çalan çift, güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerle tespit edildi.

  • Troya Müzesi'ne ait dijital dergi araştırmacıların hizmetine sunuldu
    10:54 Troya Müzesi'ne ait dijital dergi araştırmacıların hizmetine sunuldu

    Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyünde bulunan Troya Müzesi, Troy Museum Journal adlı dijital dergiyi araştırmacıların kullanımına sundu. Dergi, müzecilik, arkeoloji, tarih, sanat tarihi, etnografya, sosyoloji, coğrafya, edebiyat tarihi, felsefe tarihi ve kültürel çalışmalara ait içerikler içermektedir. Amacı, bilimsel araştırmaların ve çalışmaların yayınlanması ve araştırmacılarla paylaşılmasıdır. Derginin ilk sayısı yayınlanmış olup, ikinci sayısı eylül ayında yayınlanacak ve yılda iki sayı olarak devam edecektir. Troya Müzesi, derginin uluslararası platformlarda da taranmayı hedeflemektedir.

  • MHP'li Baki Ersoy, Sarız'a 2. Etap TOKİ müjdesini verdi
    10:54 MHP'li Baki Ersoy, Sarız'a 2. Etap TOKİ müjdesini verdi

    MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Cumhur İttifakı kapsamında MHP'nin aday çıkardığı ilçelerde çalışmalarına devam ediyor. Ersoy, Sarız İlçesine yapılacak olan 2. Etap TOKİ konutlarıyla ilgili müjdeyi sosyal medya üzerinden duyurdu.

  • Ankara'da Kuyumcu Soygunu: 2 Tutuklama
    10:53 Ankara'da Kuyumcu Soygunu: 2 Tutuklama

    Ankara'nın Keçiören ilçesinde bir kuyumcuya silahlı saldırı düzenleyen 2 kişi ile onlara yardım eden 1 kişi tutuklandı. Şüpheliler, kuyumcudan çok sayıda ziynet eşyası çaldıktan sonra olay yerinden kaçtı. Polis ekipleri, şüphelilerin İstanbul'a kaçtığını tespit etti ve eş zamanlı operasyonla gözaltına aldı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda, çalınan eşyalar ve ruhsatsız tabanca ele geçirildi. Şüpheliler, adli işlemlerin ardından tutuklandı.

  • Erzincan'da Huzur İçin Erzincan Projesi kapsamında 'Birlikte Emniyetteyiz' paneli düzenlendi
    10:53 Erzincan'da Huzur İçin Erzincan Projesi kapsamında 'Birlikte Emniyetteyiz' paneli düzenlendi

    Erzincan Valiliği himayesinde yürütülen Huzur İçin Erzincan Projesi kapsamında, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Erzincan Emniyet Müdürlüğü iş birliği ile 'Birlikte Emniyetteyiz' paneli düzenlendi. Panele Rektör Prof. Dr. Akın Levent, İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt ve diğer yetkililer katıldı. Panelde erken yaşta evlilik, aile içi şiddet, siber suçlar ve kadın destek hattı gibi konular ele alındı.

  • İzmit'te Lokomotif Çocuk Köyü'nde Eğlence ve Eğitim Bir Arada
    10:51 İzmit'te Lokomotif Çocuk Köyü'nde Eğlence ve Eğitim Bir Arada

    Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmit'te kurulan Lokomotif Çocuk Köyü'nde çocuklar hem eğleniyor hem de yeni bilgiler öğreniyor. Köyde düzenlenen etkinlikler arasında sahne gösterileri, yarışmalar ve atölyeler yer alıyor. Ayrıca, çocuklar ve ebeveynler için psikolojik danışmanlık hizmeti de sunulacak.


Advertisement