Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Gerekirse Müdahaleler Yapılır - Son Dakika
Güncel

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Gerekirse Müdahaleler Yapılır

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Sınırımızda bir tehdit oluşursa gerekli müdahaleyi yaparız, içeriden bir tehdit geliyorsa oraya da müdahale ederiz." dedi.

30.06.2015 15:05  Güncelleme: 15:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suriye'de 'güvenli bölge' oluşturabileceği iddialarıyla ilgili olarak, gerektiği zaman iç ve dış müdahalelerde bulunabileceklerini açıkladı. Bakan Çavuşoğlu, Suriye sınırındaki tehditlerin arttığını belirterek, "Bir tehdit sınırımızda oluşursa, ona yönelik de tedbir alırız. PKK'ya yönelik nasıl içeri girildi, gerekirse yapılır. İçerden bir tehdit geliyorsa, oraya da müdahale yapılır. Şu anda yapılan yığınak, gönderilen askeri birlikler var. Gerekli tedbirlerimiz var." dedi.

"BİZE KARŞI TEHDİTLER HER GÜN ARTIYOR"

A Haber'de soruları yanıtlayan Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle:

"Bize karşı tehditler her gün artıyor. Bizim şu an tek taraflı müdahalemiz, Türkiye'yi hiçbir zaman maceraya atmadık. Çatışmalar sınırımızın hemen öbür tarafında oluyor. Orada yaşayan insanların da yaşamını tehlikeye atıyor, bize karşı da tehditler artıyor.

MGK'da da güvenlik toplantısında da, MGK cumhurbaşkanımızın başkanlığında, başbakanımızın başkanlığında toplantımızı yaptık. Gelinen noktada, bunlara yönelik tedbir almak gerekiyor, tehdidin boyutu değiştikçe, tezkerelerimiz var biliyorsunuz. Tekrar kabul edildi, yetki verildi hükümete.

"HER AN HAZIRLIKLI OLMALIYIZ"

Ve BM Güvenlik Konseyi kararları var. Bu çerçevede bize yönelik tehdide karşı ne yapabiliriz, her an hazırlıklı olmalıyız. Bir tehdit sınırımızda oluşursa, ona yönelik de tedbir alırız.
PKK'ya yönelik nasıl içeri girildi, gerekirse yapılır. Gerekirse müdahaleler yapılır.
Süleyman Şah Saygı Karakolu'nda koridorda yapabilirdik. Biz sınırımıza yakın bir yere taşıdık ve şu anda orada. Biz dolayısıyla, gerekçe aramaya da gerek yoktu yapabilirdik.
Kendimize yönelik tehditlere karşı tedbirleri alamazsak istikrarı riske atmış olabiliriz.
bugüne kadar çok şükür Türkiye'nin güvenliği korundu. Ama arazideki durum giderek karmaşık hale geliyor. Bunun oluşturacağı riskleri de görmek, neler yapılabileceğini gözden geçirmek bizim en doğal hakkımızdır.

"İÇERİDEN BİR TEHDİT GELİYORSA..."

İçerden bir tehdit geliyorsa, oraya da müdahale yapılır. Şu anda yapılan yığınak, gönderilen askeri birlikler..Gerekli tedbirlerimiz var. Biz tabi risklerin arttığını görüyoruz. Bize yönelik tehdit oluştuğu zaman buna gerekli cevabı vermemiz lazım. Bize gelen top atışı olduğu zaman misliyle karşılığını veriyoruz. Eğer bize yönelik tehdit oluştuğu zaman içerde müdahale etmek gerekiyorsa, yok etmek gerekiyorsa bunu yapmak askerimizin de görevi.

Ama durup dururken biz şöyle olursa gireriz, böyle olursa gireriz, bunu gündemin üstünde tutmak da doğru değil. Gerekli olduğu zaman, hangi şartlarda olabileceği zaten görüşülüyor, kararlarımızda yetkilerimiz de var. Sık sık toplanıyoruz. acil bir durum olursa, gerekli tedbirleri alırız.

SORU: ASKERE YETKİ VERİLİP VERİLMEDİĞİ TARTIŞILIYOR

Tabi ki Bakanlar Kurulu kararı, tezkere var. Sivil irade bunu kullanmasını istediği zaman, zaten beraber karar veriyoruz. Zaten toplantılarda da hep beraberiz. Askerimiz de oluyor, MİT de oluyor, ilgili bakanlar da oluyor. Kararı da birlikte verdiğimize göre, uygulayıcılar da bu talimatları yerine getirecek.

SORU: ASKERİN YAZILI TALİMAT İSTEDİĞİNE DAİR HABERLER VAR

Tezkere, Bakanlar Kurulu yazılı bir talimat değil mi? Gerekli olduğu zaman tabi ki yazılı talimat da veririz.

SORU: ASKER İSTEDİ Mİ

Şu anda herhangi bir talimat konusunda böyle bir şey söz konusu değil ama zaten tezkere çerçevesinde onun ayrıntıları var. Zaten yazılı talimat neler yapılabilir, bu. Burada asker ile hükümet arasında bir kamplaşma var gibi soru soruyorsunuz.
Bu tezkere zaten askerlerle birlikte hazırlanıyor. Bakanlar kurulu askerlerle birlikte hazırlanıyor. Toplantıda da kararlar beraber alınıyor.
Biz sürekli istişareler içindeyiz. Birkaç gün evvel John Kerry ile birlikte telefonda görüştük.

SORU: MÜDAHALE KAÇINILMAZ OLURSA, TEK TARAFLI MI ÇOK TARAFLI BİR MÜDAHALE Mİ PLANLANIYOR?

Bizim terör örgütüyle mücadele etmemiz gerekiyor. Ve rejimin üzerinde gerekli baskının oluşturulması gerekir. Siyasi çözüm olması gerekir. Biz siyasi çözümü ön planda tuttuk. DEAŞ terör örgütü var,diğer terör örgütleri var, gerkeli tedbirlerin alınması gerekiyor. Biz Türkiye olarak, NATO ile işbirliği yapabiiriz, patriot füzelerinin ülkemizde olmasının nedeni de bu. Her ülke kendi tedbirini alır, almakla da yükümlüdür. Bizde tehdit oluştuğu zaman bunun tehdidini pekala alırız. Bunun da hukuki zemini var.

SORU: KERRY'NİN YAKLAŞIMI NASIL OLDU

Bizimle bu endişelerimizi paylaştığını da söyledi. Bunun siyasi çözümünü de konuştuk tabi. Son zamanlarda siyasi çözüm konusunda diplomasi çalışmaları da hızlandı. Rusya ile görüşmelerimiz devam ediyor. Rusya Fransa, Rusya ABD görüşmeleri devam ediyor. Bu ihtimal üzerinde daha fazla duruyoruz ki, doğrusu da budur. Tüm bu tehditlerden terörden kurtarabiliriz.

Bizim tüm görüşlerimiz arzumuz da budur. Irak halkı kendisini yönetecek bir hüviyete kavuşması lazım.

SORU: CNN TÜRK'ÜN HABERİ VARDI. ABD'NİN SİLAHLI PREDATÖRLERİNDEN SİLAHLI UÇMAYA DAİR

Predatörler zaten biliyorsunuz Türkiye'de iki tane var. Bunlar zaten uçuyorlar. Gerektiği zaman diğer amaçla da kullanılabilecek ama daha çok bilgi paylaşımı için kullanılıyor. Zaten predatörlerin ikisi de silahlı. Silahlı olması da doğal. Şu anda ABD ile işbirliğimiz var.

SORU: SURİYE'NİN KUZEYİNDE OLUŞTURULMAK İSTENEN NET OLARAK NEDİR? KÜRT KUŞAĞI MI OLUŞTURULMAK İSTENİYOR?

Herkesin amacı farklı. YPG PKK kendi alanını oluşturmaya çalışıyor. DAEŞ olarak zaten kendisini devlet olarak ilan etti. Onların amacı daha farklı.

El nusra kendisine alan oluşturulmaya çalışıyor. Suriye, dışındaki tüm unsurlar Suriye'yi bölmek için bir mücadele veriyorlar. Özgürlük için, barış için mücadele etmiyorlar.

SORU: AMERİKAN SAVUNMA BAKANI'NIN BİR LAFI VAR. MEMLEKETLERİ İÇİN SAVAŞMAYI İSTEYEN YETERLİ SURİYELİ YOK DİYE. ÖZGÜR SURİYE ORDUSUNA YETERLİ ASKER SAĞLANAMADIĞI İDDİASI VAR.

Eğit donat programı yeni başladı. Biraz gecikme olmuştu. Politikalar konusunda bir ayrılık yok. Burada önemli olan bu programa katılacak insanların tespiti. O da belli bir zaman alıyor. Az bir sayıyla başlatıldı, bu sayı giderek artıyor. Şu anda istediğimiz düzeyde değil. Şu anda son rakamı hatırlamıyorum, askerlere sormak lazım. Bunlar hepsi teknik çalışmalar.
Biz bu işin siyasi çerçevesini çiziyoruz sadece. Her şey yolunda giderse sadece Türkiye'de 2 bin kişi eğitilip donatılacak.

SORU: ASSANGE BİR AÇIKLAMASI OLDU. DER Kİ, TÜRKİYE SUUDİ ARABİSTAN VE KATAR, 2012 YILINDA ESAD'I DEVİRMEK İÇİN ANLAŞMA YAPTILAR. BU DOĞRU MU?

Benim böyle bir anlaşmadan haberim yok. Böyle bir anlaşmanın da içinde değiliz. Biz Esad rejiminin gitmesi, gerekiğini söylüyoruz. Bu kadar insanı öldüren bir kişi, bir rejim Suriye'yi yönetemez. Birlik beraberliği sağlayamaz. Esad'sız bir yönetimle sağlanır. Esad'ın meşruiyetini kaybettiğni herkes söylüyor. Esad'ın mutlaka gitmesi lazım ve siyasi dönüşümün sağlanması lazım.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Gerekirse Müdahaleler Yapılır

Son Dakika Güncel Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Gerekirse Müdahaleler Yapılır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (51)

  • Zaza Kürt: Edı diya tırkanım..... Bütün Kürtler artık Kurmanci ya da Zazaki yazsın..... tırrekler dediğimizi anlamasın.... Anlamak isteyen Kürtçe öğrensin..... 11 34 Yanıtla
  • haldun: pkk delikanlıysa askeri birliğe saldırsın bu saatten sonra pkk ya acımak yok silah bırakmadı anlasmayı bozdu tsk vurucak bundan sonra 27 15 Yanıtla
  • ......: pkk ypg leş kargalari Türk kartallari icabiniza bakacaktir 30 12 Yanıtla
  • lice: kaç yıldır iş-it köpekleri ile komşuydunuz hiç rahatsız değildiniz efendi şimdi mi ihtiyaç duyuyorsunuz elinizi kolunuzu sallayarak giremezsiniz birader o kadar 14 21 Yanıtla
  • ALEX: Bu ülkenin dış siyasetini 13 yıldır yöneten AKP dir, Suriyede emevi camide namaz kılacağız diyen de AKP nin patronudur, çeşitli grupları silahlandıran halkı birbirine kırdıran yine bir ölçüde AKPdir, Esad ile zamanında kanka olan yine AKPdir, hayalci AKP hala Suriyenin toprak bütünlüğünü savunurken, bir Kürt devleti, bir Sunni radikal islam devleti, bir de nasuri olmak üzere Suriye zaten 3 e bölünmüş durumda.. AKP derhal görevi bırakıp defolup gitmeli.. 9 25 Yanıtla
  • lice: gerekirse böyle gerekirse şöyle yaparız deme birader boşuna elinizi kolunuzu sallayarak giremezsiniz bu kadar basit 9 23 Yanıtla
  • köylü: IŞİD ile mücadele ediyorum görüntüsü vererek kürt oyları geri kazanmak, Kürt devleti kurdurmayacağım diyerek milliyetçi oyları geri kazanmak istiyor erken seçim havası var 11 20 Yanıtla
  • d e w r o: Kaybol işid ci 8 22 Yanıtla
  • diyarbakır güzel bağlar : kürtler kaybedecek hiç birşey yok savaş çıkar türkiye bulunmuştur demektir ama bulmek istiyorsa savaşa gerek yok biraz utanin ayıptır günahtır fakir fukara çocukların üzerinde savaş çıkarıyorsunuz kim saldırmış size sadece kürt düşmanlığın utesinde birşey deyil sizinki 15 14 Yanıtla
  • ANALİST34: TÜRKİYE BÖLGESİNDE OLAN BU OLAYLARA SEYİRCİ KALACAK PASİFLİKTE OLMAMALI. BAŞINI KALDIRANIN BAŞINI KESMELİ, İHANET EDENİN HAKKINI VERMELİ, İŞİD MİŞİD HİKAYE OYUN BÜYÜK, İŞİD - YPG - PKK HEPSİ AYNI OYUNCAK... HAÇLININ OYUNCAKLARI. TÜM DÜNYA MÜSLÜMANLARININ BAŞINA HALİFE ŞART ARTIK TEK VÜCUT OLMA ZAMANI GELDİ. GERÇEK TÜRK GERÇEK KÜRT BUNU ANLADI ARTIK OYUNUNUZ İNŞAALLAH HAÇLININ VE SİYONİSTLERİN OYUNLARI BAŞLARINA GEÇEGEK, ‘’KAFİRLER İSTEMESEDE ALLAH NURUNU TAMAMLAYACAKTIR’’… 21 6 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Samsun'da Polis Ekipleri Trafik Bilgilendirme Çalışması Yaptı
    18:06 Samsun'da Polis Ekipleri Trafik Bilgilendirme Çalışması Yaptı

    Samsun'da polis ekipleri, trafik kuralları konusunda bilgilendirme çalışması yaparak, trafik kazalarının önlenmesi ve yaya önceliği bilincinin oluşturulması için çaba sarf etti. İl merkezinde 204 araç sürücüsü ve 281 yayaya el broşürleri dağıtılarak bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirildi. Denetim ve bilgilendirme faaliyetlerinin sürekli olarak devam edeceği belirtildi.

  • Antalya Grand Slam Judo Turnuvası Başladı
    18:05 Antalya Grand Slam Judo Turnuvası Başladı

    Dünyanın en prestijli judo turnuvalarından Antalya Grand Slam, Antalya'da başladı. Türkiye'yi 21 kadın ve 25 erkek sporcu temsil ediyor. Turnuvaya 93 ülkeden toplam 652 sporcu katılıyor. İlk gününde 48, 60, 66 kiloda müsabakalar yapıldı. Milli judocu Sıla Ersin gümüş, Salih Yıldız ise bronz madalya kazandı. Turnuva 31 Mart'ta sona erecek.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Tekirdağ'da Esnafı Ziyaret Etti
    18:05 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Tekirdağ'da Esnafı Ziyaret Etti

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Tekirdağ'da esnafı ziyaret etti. Göktaş, Tekirdağ programı kapsamında Çerkezköy ilçesine geldi. Atatürk Caddesi'nde esnafı ziyaret eden Göktaş, vatandaşlarla da fotoğraf çektirdi. Göktaş, ziyaretlerinde Cumhur İttifakı Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan adayı Cüneyt Yüksel ve Cumhur İttifakı Çerkezköy Belediye Başkan adayı Abdullah Öğe'ye destek istedi. Göktaş, Tekirdağ gelini olduğu için sık sık kente geldiğini söyledi. Seçimin önemli olduğunu ifade eden Göktaş, Tekirdağ'a eser ve hizmet siyaseti gelsin istediklerini belirtti.

  • Marmaris'teki 2 Bin 500 Yıllık Kaya Mezarı Düzenlenecek
    18:05 Marmaris'teki 2 Bin 500 Yıllık Kaya Mezarı Düzenlenecek

    Muğla'nın Marmaris ilçesinde bulunan Karya dönemine ait 2 bin 500 yıllık kaya mezarının çevresi düzenlenecek. Mezarın çevresi temizlenecek, yürüyüş güzergahı gibi çalışmalar yapılacak ve turizme kazandırılacak. Mezarın Lykia tipi olduğu ve milattan önce 4. yüzyılda yaşamış önemli bir aileye ait olduğu tahmin ediliyor.

  • Ekrem İmamoğlu mu, Murat Kurum mu? Seçime saatler kala İstanbul'daki son anket sonucu ortaya çıktı
    18:02 Ekrem İmamoğlu mu, Murat Kurum mu? Seçime saatler kala İstanbul'daki son anket sonucu ortaya çıktı

    ORC Araştırma'nın yayınladığı son anket sonuçlarına göre, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yapılan ankete katılanların yüzde 42,4'ü Ekrem İmamoğlu'na oy vereceğini belirtirken, yüzde 41,3'ü Murat Kurum'u tercih etti. Diğer adayların destek oranları ise daha düşük seviyelerde kaldı.

  • CHP İstanbul İl Başkanlığındaki 'para sayma' görüntülerine ilişkin soruşturmada iş adamının ifadesi ortaya çıktı
    17:58 CHP İstanbul İl Başkanlığındaki 'para sayma' görüntülerine ilişkin soruşturmada iş adamının ifadesi ortaya çıktı

    CHP İstanbul İl Başkanlığındaki 'para sayma' görüntülerine ilişkin soruşturma kapsamında iş adamı Hüseyin Köksal'ın savcılığa verdiği ifade açıklandı. Köksal, suçlamaları kabul etmediğini belirterek, o tarihte başlatılan kampanyaya bağış yapmadığını ve para görüntüleriyle ilgisinin olmadığını söyledi.

  • Melikgazi Belediyesi, Ortaköy Sokağı'nı Kuracak
    17:57 Melikgazi Belediyesi, Ortaköy Sokağı'nı Kuracak

    Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, ilçeye 'Ortaköy Sokağı' ismini verecekleri gastronomi sokağı kuracaklarını duyurdu. Proje kapsamında, kumpir, dondurma ve yerel tatların yer alacağı mekanlar oluşturulacak. Palancıoğlu, projenin insan odaklı olduğunu ve ailelerin keyifli vakit geçirebileceği bir mekan oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası Antalya'da başladı
    17:57 Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası Antalya'da başladı

    Antalya'nın Muratpaşa ilçesinde düzenlenen Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası'na 27 ülkeden 108 sporcu katılıyor. İlk gün erkekler ve kadınlar bireysel alet elemeleri gerçekleştirdi. Türkiye'yi erkeklerde 9, kadınlarda ise 5 sporcu temsil ediyor. Organizasyon 31 Mart'ta finallerle sona erecek.

  • Eskişehir'de yapılan denetimlerde 362 şüpheli sorgulandı, 1 çocuk yetkililere teslim edildi
    17:56 Eskişehir'de yapılan denetimlerde 362 şüpheli sorgulandı, 1 çocuk yetkililere teslim edildi

    Eskişehir'de polis ekipleri tarafından yapılan denetimlerde, işletmeler, okul çevreleri ve parklar incelendi. 362 şüpheli sorgulanırken, kavşaklarda ve trafik ışıklarında dilendiği tespit edilen 1 çocuk Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne teslim edildi.

  • Yanan villanın içi böyle görüntülendi, cinayet şüphesi var
    17:54 Yanan villanın içi böyle görüntülendi, cinayet şüphesi var

    Bursa'da bir villada çıkan yangında Mustafa Şentürk hayatını kaybederken, Ali Vurgun ağır yaralandı. Cinayet Büro Amirliği ekipleri, evin ateşe verildiği ihtimalini değerlendirirken, villanın içi oda oda görüntülendi. İncelemeler sonucunda villanın bodrum katında yanmış bir ceset bulundu. Yangının çıkış sebebi ve ölüm sebebiyle ilgili cinayet masası dedektiflerinin araştırması devam ediyor.


Advertisement