Dha İstanbul Bülteni - 2 - Son Dakika
Güncel

Dha İstanbul Bülteni - 2

1- CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DÜNYA TİYATRO GÜNÜ MESAJI...Haber: Serpil KIRKESER / İstanbul DHACumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü münasebetiyle bir mesaj yayınladı.

26.03.2017 13:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1- CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DÜNYA TİYATRO GÜNÜ MESAJI...

Haber: Serpil KIRKESER/ İstanbul DHA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü münasebetiyle bir mesaj yayınladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında şu ifadelere yer verdi: "İyiyi, güzeli ve doğruyu esas alan bir sanat anlayışı, toplumların gerek kültürel yapısını gerekse ahlaki birikimini sağlamlaştıran bir niteliğine sahiptir. İnsani ve vicdani yönlerimizi güçlü bir şekilde ifade eden, uygarlık tarihinin en kadim sanat dallarından biri olan tiyatro, kendine özgü araçları ve ifade biçimleriyle toplumların gelişiminde, evrensel değerlerin benimsenmesinde önemli rol oynamaktadır. Meddah, kukla ve gölge oyunu gibi türleriyle gelenekselleşen, vatandaşlarımız tarafından her dönem yoğun ilgi gösterilen tiyatronun, çocuk ve gençlerimiz başta olmak üzere tüm toplum için etkili bir eğitim aracı olduğu unutulmamalıdır. Bu anlayışla milli kültürümüzü yaşatma ve geliştirme, evrensel değerlerle bütünleştirme çabalarında, tüm sanat dallarımızda olduğu gibi tiyatroda da toplumsal hassasiyetlerin gözetildiği, kaliteli ve seçkin eserlerin izleyiciyle buluşturulması büyük önem taşımaktadır. Ülkemizi her alanda olduğu gibi, kültür ve sanat alanında da muasır medeniyetler seviyesinin üzerine taşırken, bu yolda önemli katkı sağlayan kıymetli sanatçılarımızın hayat şartlarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalarımızı sürdürecek, sanatsever vatandaşlarımızın da desteğiyle bu alandaki zenginliklerimize her zaman sahip çıkacağız. Değerli tiyatro sanatçılarımızın, tiyatro çalışanlarının ve sanatseverlerin Dünya Tiyatro Günü'nü kutluyor, tüm vatandaşlarımı en kalbi duygularımla selamlıyorum."

//////////////////////////////////////////////////////////////////////

2 - MARKET VE PTT GASPÇISI YAKALANDI

Haber: Çağatay KENARLI, İstanbul DHA

İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri yaşanan Kağıthane, Beyoğlu ve Şişli'de son bir ayda yaşanan gasp olaylarına ilişkin başlattığı çalışma kapsamında şüpeli H.A'yı gözaltına aldı. H.A. çıkarıldığı mahkemce tutuklanırken, H.A.'nın gasp yaptığı anlar da marketlerdeki güvenlik kameralarına yansıdı.

MARKET VE PTT ŞUBELERİNİ HEDEF SEÇMİŞ

Polis ekipleri yaptığı çalışmalarda 33 yaşındaki H.A.'nın 13 bin 400 lira gasp yaptığını belirledi, H.A.'yı 21 Mart Salı günü düzenlediği operasyonda gözaltına aldı. H.A.'nın yapılan üst aramasında 1 kurusıkı tabanca ele geçirildi. Polis ekipleri yaptığı detaylı incelemede H.A.'nın 14 Şubat'ta Kağıthane Mehmet Akif Mahallesi'nde bir marketten 200 lira, 5 Mart'ta Beyoğlu Fetihtepe Mahallesi'nde bir marketten 3 bin 200 lira, 10 Mart'ta Şişli Halide Edip Adıvar Mahallesi'nde bulunan PTT Şubesi'nden 10 bin lira gasp yaptığını tespit etti. Ekipler, H.A.'nın 21 mart günü Kağıthane Gürsel ve Talatpaşa Mahallelerinde bulunan marketlerde silahlı gasp teşebbüslerine karıştığını belirledi.

GASP ANI GÜVENİLK KAMERASINDA

Asayiş Şube Müdürlüğü'ndeki işlemleri tamamlanan H.A. sevk edildiği adliyede çıkartıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. H.A.'nın gasp yaptığı anlar marketlerin güvenlik kameraları tarafından görüntülendi.

Görüntü Dökümü:

----------------------

-(Güvenlik Kamerası - Polis Kamerası)

-H.A.'nın farklı marketlerden gasp yapması

-H.A.'nın adliyeye sevk edilmesi

-Genel ve detaylar

26.03.2017 - 13.28 Haber Kodu : 170326047

///////////////////////////////////////////////

3 - MİLLİ EĞİTİM BAKANI YILMAZ: YENİ SİSTEM DAHA DEMOKRATİK BİR SİSTEMDİR

* Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz,

"Çok net söylüyorum bu gelecek olan sistem daha demokratik bir sistemdir. Daha milli iradeye uygundur. Çünkü bundan sonra hiçbir hükümet bundan sonra yüzde ellinin altında ülkeyi yönetemeyecek"

Haber- Kamera: Ümit TÜRK/ İstanbul DHA

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz Ümraniye'de okul müdürleri, öğretmenler ve okul aile birliği temsilcileriyle bir araya geldi. Ümraniye Nikah Salonu'nda gerçekleşen toplantıda konuşan Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, eğitimin önemine dikkat çekti. Türkiye'nin eğitimden daha öncelikli bir konusunun olmadığını belirten Yılmaz, eğitimin; sağlıktan da, savunmadan da önce geldiğini söyledi. Yılmaz, "Çünkü eğitiminiz iyi olursa sağlıkta iyi olur, onu takip eden güvenliğiniz de iyi olur. Genel kural şu, eğitime önem veren her şeye önem vermiş demektir" dedi.

"EĞİTİME AYRILAN PAY YÜZDE 20..."

Ak Parti hükümetlerinin de eğiteme her zaman önem verdiklerini ifade eden Yılmaz, merkezi hükümet bütçesinden eğitime yüzde 20 pay ayırdıklarını bunun da 122 milyar liraya tekabül ettiğini söyledi. Yılmaz, bu oranın 2002 de yüzde 10 olduğunu ve 11 milyar liraya tekabül ettiğini dile getirdi.

"İKİLİ EĞİTİMİ KALDIRACAĞIZ"

Yılmaz, Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatıyla ikili eğitimi de kaldırcaklarını söyledi. Yılmaz, "İkili eğitim de kalitenin önünde bir engeldir. Bunu kaldırcağız. Bunun içinde 77 bin derslik lazım. Onu da yapacağız" dedi. Kaliteli eğitimde öğretmen başına düşen öğrenci sayısının da makul seviyede olması gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, öğretmen başına düşen öğrenci sayısının ilkokullar da 28'den 16'ya, ortaokul ve liselerde ise 18'den 13'e düştüğünü belirterek bunun yolunun da öğretmen sayısını artırmaktan geçtiğini söyledi. Yılmaz geçen yıl Şubat ayında 30 bin, Ekim'de ise 50 bine yakın öğretmen ataması yaptıklarını bunlardan bin 300'ünün de atama yapmalarına rağmen gitmediklerini belirterek, "Bugünlerde yine tercih alıyoruz. Ataması yapılıp gitmeyenlerin yerine puanı en yakın puan alanları atayacağız. Yani 90 puan alıp gitmeyenin yerine 89 puan alanı çağıracağız" dedi.

"YENİ SİSTEM DAHA DEMOKRATİK BİR SİSTEMDİR"

İyi bir yolda ilerlemek için iyi bir yönetime sahip olmak gerektiğini belirten Yılmaz, "Daha iyi bir yönetime sahip olmamız için de önümüzde 16 Nisan'da yapılacak bir halk oylaması var. Vatandaşa şu sorulacak; 'Egemenliğin sahibi sensin. Şimdi hükümeti de sandıkta sen kurmak ister misin? Buna millet hükümeti diyoruz" dedi. Milletin yanlış yapmayacağını, seçtiklerinin yanlış yapması durumunda da 5 yıl sonra yine önüne gelince hesabını sorabileceğini belirten Yılmaz, "Çok net söylüyorum bu gelecek olan sistem daha demokratik bir sistemdir. Daha milli iradeye uygundur. Çünkü bundan sonra hiçbir hükümet bundan sonra yüzde ellinin altında ülkeyi yönetemeyecek" dedi.

"YENİ SİSTEM İSTİKRARI DA GETİRECEK..."

Gelecek olan sistemin daha istikrarlı bir sitem olduğunu da ifade eden Yılmaz, 94 yıllık Cumhuriyet döneminde 65 hükümet geldiğini bunun da 1,5 yılda bir hükümetin başa geldiği anlamına geldiğini söyledi. Yılmaz, "Her hükümete 1.5 yıl düşmez ise siz, projelerinizi yapamazsınız. Geçen yıl yatırım programına aldığımız okulların daha ihale aşamasına geldiğini öğrendim. Siz bir buçuk yıllık hükümetlerle ne projeler yapabilirsiniz, ne de yatırımlar yapabilirsiniz" dedi.

Görüntü Dökümü:

---------------------------------

-Bakan İsmet Yılmaz'ın nikah salonuna gelmesi

-Bakanın karşılanması

-Salondan detaylar

-Bakan Yılmaz'ın konuşması

-Genel ve detaylar

26.03.2017 - 13.20 Haber Kodu : 170326043

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

4 - KUZEY ORMANLARI SAVUNMASI'NDAN BELGRAT ORMANI'NDA BAHAR YÜRÜYÜŞÜ

Haber-Kamera: Özgür EREN - Akın ÇELİLTAŞ/ İstanbul DHA

Kuzey Ormanları Savunması, Belgrat Ormanı'nda 'bahara hoşgeldin' yürüyüşüne çıkmak için biraraya geldi. Kuzey Ormanları Savunması üyeleri saat 11.30 sıralarında Hacıosman Metro İstasyonu çıkışında toplandı. Kuzey Ormanları Savunması üyesi Başar Toros" Biliyorsunuz İstanbul'a yakın Fatih Ormanı tehdit altında. Kuzey Ormanları İstanbul için nefes ve su demek. Şu an Kuzey Marmara Otoyolu adı altında kesim her yerde devam etmeye başladı. Yaklaşık 5 milyon ağacımızı kaybettik, havalimanı ve köprü projelerinde. Yaklaşık 2 milyon ağacıda keseceklerini söylüyorlar. Bunun sürdürülebilirliği yok, mantıklı bir açıklaması yok. Bu bakımdan bunların olmamasını istiyoruz. Kuzey ormanlarının korunmasını istiyoruz. Su kaynaklarımızın korunmasını istiyoruz. Bütün İstanbulluların yapması gerektiğini söylüyoruz buradan.Bizim yanımızda olsunlar, kuzey ormanlarının elini bırakmasınlar.Nasıl ki Kuzey Ormanlarını anlara nefes oldu; onlarda bugün Kuzey Ormanlarının ihtiyacı olduğu bir gün nefes olsunlar ormanlara; aslında kendi çocuklarına kendi geleceklerine" diye konuştu. Yürüyüşe katılmak için gelen Elif Köklü ise"Bugün burada Kuzey Ormanları tehdit altında olduğu için geldik. İstanbul büyüyor ve kuzeye doğru inşaat projeleri ile İstanbul genişletilmeye çalışılıyor. Betona boğulduk ve nefes alamıyoruz. Nefesimizi ve Kuzey Ormanlarını savunmak için bir aradayız.Hep birlikte bir orman yürüyüşü gerçekleştireceğiz" dedi. Grup daha yürüyüş yapmak için otobüslerle Belgrat Ormanı'na gitti.

Görüntü Dökümü:

----------------------

-Gruptan görüntü

-Başar Toros ile röportaj

-Elif Köklü ile röportaj

-Grubun otobüse binmesi

-Genel ve detaylar

26.03.2017 - 12. 51 Haber Kodu : 170326036

////////////////////////////////////////////

5 - BULGARİSTAN'DAKİ SEÇİM İÇİN İSTANBUL'DA SAAT 07.00'DE SANDIK BAŞINA KOŞTULAR

İhsan DÖRTKARDEŞ/ İstanbul DHA

Türkiye'de bulunan çifte vatandaşlar, Bulgaristan'da 240 sandalyeli parlamento seçimleri için günün ilk ışıkları ile birlikte sandık başına akın etti.Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 70 ülkede 371 sandık açıldı. Türkiye'de yerleştirilen 35 seçim sandığında çifte vatandaşlar, 07.00-20.00 saatleri arasında 'Komşu'daki seçim için Avcılar, Beşiktaş, Esenyurt, Bağcılar, Sultangazi, Başakşehir ve Kartal'da belirlenen adreslerde 8 seçim sandığında siyasi tercihlerini yapmaya başladı.

Günün ilk ışıkları ile birlikte Avcılar'daki İnsa 50'nci Yıl Lisesi'ne gelerek sandığın açılmasını bekleyenlerden 28 Şubat'a kadar internet üzerinden başvurmayan seçmenler, doğrudan kimlik veya pasaportlarını göstererek oy kullandı. Buna karşılık seçmen kaydı yaptırmayan Bulgaristan vatandaşları başka bir seçim sandığında oy kullanmadığına dair 'Deklaratsiya'yı (Taahhütname) Bulgar Seçim Sandık Kurulu görevlileri önünde imzaladıktan sonra oylarını kullanabildi. Bu yıl sandık sayısının azaltılması nedeniyle sandık başında yığılma olacağını göz önüne alanlar oylarını erken kullanmayı tercih ettiklerini söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis üyesi Mehmet Özgür de saat 07.00'de oy kullanmaya gelirken, kalabalığa değinerek Bulgar hükümetinin 141 olan seçim sayısını Türkiye'de 35'e düşürmesini eleştirdi.Ülkeleri dışında oy kullanacak Bulgaristan vatandaşları için ülke dışında en fazla Birleşik Krallık'ta 58 sandık tahsis edildi. Almanya'da Bulgaristan'ın diplomatik temsilciliği bulunan 8 yerleşim yerinde 13 sandık açıldığı belirtildi. Türkiye'de saat 07.00'de başlayan oy verme işlemi saat 20.00'de sona erecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de oy kullanılacak merkezlere seyyar mutfak göndererek çay servisi yaptı.

Görüntü Dökümü:

--------------------

Oy verme işlemi

Kuyrukta bekleyenler

Röportajlar

26.03.2017 - 9.32Haber Kodu : 170326012

//////////////////////////////////////////

6 - 27 AFGAN MÜLTECİNİN ÖLDÜĞÜ TEKNE FACİASINA İLİŞKİN DAVA YARGITAY'DA BOZULDU...

YARGITAY SANIKLARA AZ CEZA VERİLDİĞİ GEREKÇESİYLE KARARI BOZDU...

YARGITAY: SANIKLARA ADALET VE HAKKANİYETE UYGUN OLMAYACAK ŞEKİLDE AZ CEZA VERİLMİŞTİR

Haber: Özden ATİK/ İstanbul, DHA

Sarıyer Rumeli Feneri'nde Kasım 2014'de 13'ü çocuk 27 Afgan mültecinin hayatını kaybettiği teknesi faciasına ilişkin dava, Yargıtay'da bozuldu. "Bilinçli taksirle öldürme" suçundan 3 sanığa verilen hapis cezasını az bulan üst mahkeme, sanıklara 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası öngören "Olası kastla öldürme" suçundan ceza verilmesi gerektiğini belirtti ve ekledi: "Gece vakti tehlikeli olacağı kaçınılmaz deniz yolculuğu için gerekli güvenlik, önlem ve ekipmanların alınmasını kaçak göçmenlerin inisiyatif ve iradesine bırakan sanıkların, muhtemel tüm sonuçları öngörmelerine rağmen kabul ederek yani "olursa olsun" diyerek fiillerini icra ettiler.Sanıklara adalet ve hakkaniyete uygun olmayacak şekilde az ceza tayin edilmiştir"

OLAYLA İLGİLİ DAVA AÇILMIŞTI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Kasım 2014'te Sarıyer'de gerçekleşen faciaya ilişkin hazırladığı iddianamade, biri firari 4 şüphelinin "olası kast ile öldürme" ve "göçmen kaçakçılığı" suçundan 13'er kez müebbet ve 254'er yıldan 362'şer yıla kadar hapis cezası talep edilmişti. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nce yapılan yargılama sonunda, sanık Kerem Senayi Çakan'a "Göçmen kaçakçılığı" suçundan 8 yıl 4 ay; "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan da 11 yıl 3 ay olmak üzere toplam 19 yıl 7 ay hapis cezası vermişti. Sanıklar Serkan Uysal ile Doğan Odacıoğlu'na ise "Göçmen kaçakçılığı" suçundan 6 yıl 11 ay 10 gün; "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan da 9 yıl 4 ay 15 gün olmak üzere toplam 16 yıl 3 ay 25 gün hapis cezası vermişti.

SUÇ VASFINDA YANILGIYA DÜŞÜLDÜ

Sanık avukatlarının itirazı üzerine Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin yerel mahkemenin kararını bozdu. Yargıtay'ın bozma ilamında, "sanıkların müsait olmayan mahal ve hava koşullarına rağmen açık denize açılmaya elverişli olmayan ve maksimum 6-8 kişi taşınabilen, yeterli güvenlik ekipmanları bulunmayan tekneye 42 göçmeni bindirdikleri" belirtildi. Bozma ilamında, gece vakti tehlikeli olacağı kaçınılmaz deniz yolculuğu için gerekli güvenlik, önlem ve ekipmanların alınmasını kaçak göçmenlerin inisiyatif ve iradesine bırakan sanıkların, muhtemel tüm sonuçları öngörmelerine rağmen kabul ederek yani "olursa olsun" diyerek fiillerini icra ettikleri anlatıldı. Sanıklar hakkında "Olası kastla öldürme" suçundan dolayı mahkumiyet kararı verilmesi gerekirken suç vasfında yanılgıya düşülerek sanıkların 2 ila 15 yıl arasında hapis cezası tayin eden "Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan cezalandırıldığı kaydedildi. İlamda, tam kusurlu eylemlerinden dolayı sanıklara adalet ve hakkaniyete uygun olmayacak şekilde az ceza tayin edildiğinden kararın bozulduğu ifade edildi.

27 MÜLTECİ ÖLMÜŞTÜ

2 Kasım 2014 gecesi Rumeli Feneri açıklarında yabancı uyruklu 42 kişinin bindirildiği tekne yolculuktan kısa bir süre sonra batmıştı. Kazada, 13'ü çocuk, 27 Afgan mülteci hayatını kaybetmişti. 6 kişinin sağ kurtulduğu kazada, 9 kişi ise kaybolmuştu.

Görüntü Dökümü:

----------------------

Arşiv görüntüler

26.03.2017 - 12.15 Haber Kodu : 170326030

/////////////////////////////////////////////////

7 - MÜZEDE SERGİLENECEK VATOZLARA BİLİMSEL İNCELEME

İhsan DÖRTKARDEŞ/ İSTANBUL, DHA

İzmirli balıkçılar tarafından Akdeniz'de avlanan, 10'u Yunanistan'a satılan, 14'ü İstanbul'daki Türkiye Deniz Canlıları Müzesi'nde sergilenmek üzere gönderilen 'manta' türü vatozların kurutulma işlemine başlanmasından önce genetik yapısının incelenebilmesi için örnekler alındığı belirtildi. Okyanuslarda yaşayan ve 'misafir' olarak geldikleri Akdeniz'de balıkçılar tarafından yakalanan her biri 150-200 kilo ağırlığındaki 'manta' türü 30 vatoz İstanbul Beylikdüzü'ndeki 1500'e yakın balık ve deniz ürününün sergilendiği Türkiye Deniz Canlıları Müzesi'ne gönderildi. Birkaç gün ziyaretçilere sergilenen vatozların içi boşaltılırken, kan ve damarları alındı, karınları dikilerek en az 6 ay sürecek kurutma işlemine başlandı. 'Balıkçı Kenan' olarak tanınan Kenan Balcı, Türkiye Deniz Canlıları Müzesi ile ziyaretçilere hizmet verdiklerini anlatırken, vatozların Akdeniz'de avlanıp kendisine gönderilmesinden sonra haksız eleştirilere maruz kaldıklarını söyledi. Balcı, "Bunların Türkiye'de tutulması yasak değil, avlanması serbestti. Zaten biz tutmadık. Vatozları avlayanlar, bunları dış ülkelere gönderilecekti. Türkiye'de ilk olan müzeye dahil olması için ricada bulunduk. Arkadaşlar da bizi kırmadı. İzmir'den buraya gönderdilerö dedi. Kenan Balcı, İstanbul Üniversitesi'nden gelen bilim insanlarının genetik inceleme yapmak üzere vatozlardan örnekler aldığını, yaşamları, yaşları, cinsiyetleri başta olmak üzere çeşitli araştırmalar yapacaklarını anlatırken, "Böylece bilimsel çalışmalara da katkıda bulunduğumuz için mutluyuz. Öğrencilerimiz gelip inceliyorlarö dedi.

MÜZE ÜCRETSİZ

Balcı, Beylikdüzü'nde balıkçılık yaptığı işyerinin hemen yanında 9 yıldan bu yana iki teşhir salonu bulunan Türkiye Deniz Canlıları Müzesi'nde ziyaretçilere ücretsiz hizmet verdiğini anlatırken bahçede yaptırdığı bölmelerde tavşan, kaz, ördek, kuzu, tavus kuşu, bıldırcın da besliyor. Kenan Balcı, müzede balıkları inceleyen çocukların şehirde ancak ders kitaplarında fotoğraflarını görebildikleri hayvanları canlı görünce ve onları besleyebilince son derece sevindiklerini kaydederek, "Onların bu mutluluğu bize yetiyorö dedi.

Görüntü Dökümü:

----------------------

Kenan Balcı'nın konuşması

Balıklardan görüntü

Genel ve detaylar

26.03.2017 - 9.33 Haber Kodu : 170326013

////////////////////////////////////////////////

8 - ZEYTİNBURNU'NDA YARIN BAZI YOLLAR KAPATILACAK

İSTANBUL, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı "TÜGVA 4. Gençlik Programı" nedeniyle Zeytinburnu'nda yarın bazı yollar kapatılacak. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılacan açıklamada şöyle denildi: "27.03.2017 Pazartesi günü İlimiz Zeytinburnu ilçesinde bulunan Abdi İpekçi Spor Salonunda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN'ın katılımlarıyla yapılacak olan "TÜGVA 4. Gençlik Programı" etkinliği ile ilgili alınan emniyet tedbirleri kapsamında; 27.03.2017 günü 08.00-20.00 saatleri arasında Zeytinburnu Genç Osman Caddesi-10.Yıl Caddesi Kesişimi (BP Önünden) ve Belgradkapı Caddesi-10. Yıl caddesi Kesişimi (Belgradkapı Kavşağı) trafiğe kapatılacaktır. Kamuoyunun bilgisine sunulur. "

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha İstanbul Bülteni - 2 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement