Devlet Bahçeli İlk Üniversite İşgalini Yapmış - Son Dakika
Güncel

Devlet Bahçeli İlk Üniversite İşgalini Yapmış

1968 yılında sol grupların başlattığı üniversite işgal eylemlerine karşı sağ kesimi örgütleyerek ilk üniversite işgalini yapan kişinin Devlet Bahçeli olduğu ortaya çıktı.

01.08.2014 10:36  Güncelleme: 11:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Öğrenci hareketlerinin başladığı 1968 yılında Devlet Bahçeli'nin, sol grupların başlattığı üniversite işgal eylemlerine karşı sağ kesimi örgütleyerek ilk üniversite işgalini yapan kişi olduğu ortaya çıktı.

1969 yılında öğrencisi olduğu Ankara İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisi'ni işgal eden Devlet Bahçeli, 8-9 bin öğrencisi bulunan akademinin işgal planını, 1980 öncesinde Ülkücü Hareket'in tanınmış isimlerinden Oğuzhan Cengiz'in kaleme aldığı "Türkmen Beyi Devlet Bahçeli" isimli kitapta anlattı.

"MASUM OLARAK BAŞLADI"

Öğrenci olaylarının masum öğrenci hakları talepleriyle doğduğunu ve bütün öğrencilerin ilgisini çektiğini belirten Bahçeli, bir süre sonra birtakım sol düşünceye ait ifadelerin kullanılmaya başlandığını söylüyor. Sol düşüncenin okullarda yaygınlaştığını, basının öğrenci olaylarının üzerinde durduğunu hatırlatan Bahçeli, öğrenci hareketlerinin boykot ve işgaller sürecini şöyle anlatıyor:

"1968 yılından itibaren akademide öğrenci olduğumuz birinci yılda boykot ve işgaller başladı. Zannediyorum o dönemde Hukuk, Dil, Tarih-Coğrafya fakültelerinde başlayan öğrenci olayları hemen Ankara İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisi (eski adıyla İktisadî ve Ticarî İlimler Yüksek Okulu)'ne de sirayet etti."

BİRKAÇ ARKADAŞIMIZLA ÜLKÜ OCAKLARINI KURDUK

"Bir grup öğrenci 1968 imtihan döneminde okulda boykota gitmek istedi. Buna karşı çıkan grubun içerisindeydik. Bu Marksist-Leninist düşünceye dayalı, okula alınmama, derslere sokulmama ve fiilî okul işgallerinin gündeme geldiği dönemde okuma arzusu taşıyan, bu tür olaylara karışmayıp derslerine girmek isteyen öğrencilere karşı da bir direnç doğdu. Onlar da kendi aralarında derlenip toparlanma ihtiyacı hissettiler. Bizler de Ankara İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisi'nde 1969 yılında bunun öncülüğünü yapan bir kişi olarak ortaya çıktık. Birkaç arkadaşımızla burada Ülkü Ocakları'nı kurduk…"

İŞGAL 2 GÜN SÜRDÜ

Kitapta, 2 gün sürdüğü belirtilen işgal eylemi şöyle anlatılıyor:

"Devlet Bahçeli ile arkadaşları akademiyi solun elinden kurtarmak için plan yaparlar. Okulu geceden işgal ederler ve iki gün içeride kalırlar. Okulu tekrar ele geçirmek isteyen solcu militanlar Devlet Bahçeli ve arkadaşları çıkarken silâh kullanırlar. Devlet Bahçeli okulun ele geçirilişinin uzun mücadelelerden sonra olduğunu belirtir. O dönemde komünist militanlardan da ülkücülerden de vurulanlar oluyordu. Devlet Bahçeli de olaylarda birçok arkadaşını kaybetti."

ÖĞRENCİLERİN İLK KİTLESEL EYLEMİ; KIBRIS MİTİNGİ

İşgal için "Bizim açımızdan bir dönüm noktasıdır" diyen Bahçeli, kendisinin lise yıllarında böyle bir örgütlü hareketin olmadığını söylüyor. Alparslan Türkeş'in Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi (CKMP) Genel Başkanı olduğu 1965 yılında okullarla büyük bir alakasının olmadığını belirten Bahçeli, Kıbrıs olayları nedeniyle Türkiye Millî Gençlik Federasyonu ve Millî Türk Talebe Birliği'nin önderliğinde yapılan mitinge lise öğrencilerinin de katılmasına dikkat çekiyor. Bahçeli, öğrencilerin kitlesel olarak iştirak ettiği siyasi olay olarak Kıbrıs mitingini gösteriyor. Bahçeli ayrıca yatılı okudukları için o dönemde üniversite gençliğiyle de bir irtibatlarının olmadığını belirtiyor.

Devlet Bahçeli İlk Üniversite İşgalini Yapmış
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Devlet Bahçeli İlk Üniversite İşgalini Yapmış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (10)

  • reis: Demek sayın Bahçeli anarşist biri bunu tahmin ediyordum fakat bakın adam Tövbe etmiş beskuvitli çay içiyor başka kim vardı 7 19 Yanıtla
  • KANUNA UYGULA: ZAMAN ZAMAN ZAMAN . . . . . . . . . ZAMAN İNSANLARI NASIL DA DEĞİŞTİRİYOR . . O GÜNLERDE SOLCULARLA ÇARPIŞIYOR ARKADAŞLARINI KAYBEDİYOR BU GÜN SOLCULARLA KUCAK KUCAĞA GERÇEK ÜLKÜCÜLERİ KAYBEDİYOR ZAMAN İNSANLARI NE KADAR DEĞİŞTİRİYOR 9 16 Yanıtla
  • orjinal: bahçeli kurdum diyor ama rahmetli ecevitin yanında kuzu olmuştu. şimdi kemelın yanında kuzu oldu. . kimden emir alıyor kimden korkuyorki. de böyle kuzuya dönüyor. pöskovütcü. . 10 14 Yanıtla
  • orjinal: bunların adayı mhp. limi. chp. limi. pkk. lımı. öbür ufak partilerinmi. kimin adayı. hepsinin adayısa siyasi görüşü ne bu ekmelin. istiklal marşımızı bilmiyor. DIŞ GÜÇLERİN GÖNDERDİGİ İÇ GÜÇLERİNDE BİZE DAYATTIKLARI ADAY. DIR. yetiştirip zamanı gelince uygulamaya koyuyurlar. yahudiler. 10 10 Yanıtla Cevap: Sevgili kardeşim bu ülke kurulduğundan beri yaptığı iki büyük iş var biri hatay in bağlanması di geride kıbrıs harekatı kıbrıs harekatında chp başkanı ecevit başbakan msp başkanı erbakan başbakan yardımcısı ydi bütün ambargo lara rağmen harekatı yaptılar sağ ile sol ilk defa aynı görüşte birlesmiyor anlayacağım diyeceğim ama senin gibi klavye piyadesinde bunu algilayabilecek yetenek var midir emin değilim 0 0
  • mustafa yılmaz: seksen öncesinde bir araya gelemeyip cumhurbaşkanı bile seçemeyen bu siyaset adamları bu gün tayip düşmanlığından dolayı bir araya gelip kualisyo kura biliyorlar. dün düşman gördüklerini bugün ortak görebiliyorlar. seksendeki hata kenen evreni oluşturdu ülkemeizi otuz yıl geriye götürdü. 1998 deki hata ilkemizin ekonomi yönündeki batışını oluşturdu sayısız banka battı. sonucunda tayip geldi. sonuç bu kualisyonun hatası ülkemize nasıl bir zarara sebep olur bilinmez. biraz tayıp düşmanlığını bırakıp ülke ve bölge gerçeklerine odaklansak daha iyi olur. 7 8 Yanıtla
  • koray: tayyip amerikanın uşağı değil yani diyorsun bop eş başkanı 10 2 Yanıtla
  • Totemin gücüne inanırım ben:)): KÖTÜNÜN İYİSİ , TÜRKEŞ İN SAÇININ TELİ ETMEZ. . 4 3 Yanıtla
  • BİRİ: bunu yaparken kaç solcunun canını yaktı acaba yaşadığımız 2000 li yıllarda chp nin de mhp ile yakınlaşması sol parti olmadığını ortaya çıkardı. bu iki parti 2002 yılına kadar aslında beraber çalıştı bide asker var tabi ki şimdi ülke içinde kaos yaratarak eski pozisyonlarını almaya çalışıyorlar. 1 5 Yanıtla
  • Burak: Mezara kadar mhp nin başında :)) bu mhp ya da ülkücü diye gecinen kesim şiddete cakalıga vurdugu sürece bu millet hıc bır zaman tek başına iktidar yapmaz NERDE O ESKİ ÜLKÜCÜLER 3 0 Yanıtla
  • Diyarbakır'da Dicle Nehri'nde ceset olduğu ihbarı üzerine arama çalışması başlatıldı
    22:09 Diyarbakır'da Dicle Nehri'nde ceset olduğu ihbarı üzerine arama çalışması başlatıldı

    Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan Dicle Nehri'nde bir ceset olduğu ihbarı üzerine AFAD, 112 Acil Sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Ekipler, nehirde bir süre arama çalışması yaptıktan sonra çalışmaya yarın sabah da devam edecek.

  • Tokat'ta meydana gelen deprem Kayseri'de bir evin duvarlarında hasara neden oldu
    22:08 Tokat'ta meydana gelen deprem Kayseri'de bir evin duvarlarında hasara neden oldu

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki deprem sonucunda Kayseri'de ikamet eden Ferdi Yakupoğlu'nun evinin duvarlarında çatlaklar oluştu. Yakupoğlu, evin oturulacak halde olmadığını ve ailesinin risk altında olduğunu belirtti. AFAD'a bilgi verildi.

  • Alaçatı Ot Festivali coşkuyla başladı
    22:06 Alaçatı Ot Festivali coşkuyla başladı

    Bu yıl 13.'sü düzenlenen Alaçatı Ot Festivali 'Öz'e Dönüş' konseptiyle kapılarını açtı. Festivale katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli stantları gezerek, vatandaşlarla selamlaştı.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Amasya'nın Taşova ilçesindeki bir evin bahçesinde çıkan yangın söndürüldü
    22:03 Amasya'nın Taşova ilçesindeki bir evin bahçesinde çıkan yangın söndürüldü

    Amasya'nın Taşova ilçesindeki bir evin bahçesinde bulunan depoda çıkan yangın, ahır ve samanlığa da sıçradı. Yangın itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürülürken, depo, ahır ve samanlık kullanılamaz hale geldi. Yangında 500 saman balyası ve 1 ton yem yandı.


Advertisement