Dersim Müzesi Olacak Kışla Harabe Durumda - Son Dakika
Güncel

Dersim Müzesi Olacak Kışla Harabe Durumda

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun müze olacak dediği ve 1936-37 Dersim olaylarında üs olarak kullanılan kışla harabe durumda ve içinde yoksul vatandaşlar ikamet ediyor.

23.11.2014 19:11  Güncelleme: 19:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bugün Tunceli'de konuşan ve Tunceli'nin üniversitesi'nin isminin Munzur üniversitesi olarak değişeceği müjdesini veren Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun " Dersim'de eski kışla müzeye dönüştürülecek ve adı da Dersim Müzesi olacak. Bunun için 10 milyon Türk liralık ödeneğin talimatını verdik" dedi ve bir müjde daha verdi ancak Başbakan'ın sözünü ettiği eski kışla binası, şu anda harebe durumunda bulunuyor. Ve içinde yoksul vatandaşlar yaşıyor.

ALMAN TARZINDA İNŞA EDİLDİ

Tunceli'de 1936-37 yıllarında Alman mühendislerin öncülüğünde Alman mimarisi tarzında inşa edilen Kışla binası, 1938 Dersim Harekatı sırasında üs binası olarak kullanılmıştı. Tunceli il merkezindeki iki kışla binasından biri olan ve Seyit Rıza Meydanı'nda bulunan Kışla binası 1938 yılından 1950 yılına kadar askeri kışla olarak kullanılıyordu.

YOKSUL VATANDAŞLAR İKAMET EDİYOR

Daha sonra Milli emlak'a devredilen bina memur ve yoksul vatandaşlara lojman olarak kullanılmaya başlandı. 1990'yılından sonra sadece yoksul vatandaşların kaldığı binada 80 aile ikamet ederken 2 yıl önce çıkan yangında binanın bazı bölümleri yanmış ve 10 aile binadan tahliye edilmişti. Perişan halde bulunan kışla binasının içinde şu an yoksul vatandaşlar çok zor şartlarda ikamet ediyor.

TARİHİ ESERLERE EV SAHİBLİĞİ YAPACAK

Önümüzdeki yıl nisan ayından itibaren içindekiler tahliye edildikten sonraı binada gerekli tadilatlar yapıldıktan sonra Dersim Müzesi olarak faaliyete geçecek. Müzede 1938 Dersim olayları sırasında hayatını kaybedenlere ait eşyaı, belgeler ve yöreye ait tarihi eserler ve Alevi ocaklarının belgeleri sergilenecek.

ÜNİVERSİTEDE 'BAŞBAKAN'A MEKTUP' YAZILI ZARF

Bu arada Başbakan Ahmet Davutoğlu, Tunceli Üniversitesi'nde konuşma yaptığı sırada akademik personelin sorunlarını içeren 'Başbakan'a mektup' yazılı zarflar, basın mensuplarına dağıtıldı.

Mektupta, şöyle denildi:

"Sayın Başbakanımız, öncelikle bir akademisyen olarak bizi daha iyi anlayacağınız ümit ve beklentisi ile duygularınıza seslenmek istiyoruz. 1-2 toplantıda akademik yaşantınız sürecinde yaşadığınız mobbingden bahsetmiştiniz. Sizi iyi anlıyoruz sayın başbakanımız. Ancak siz bizden daha şanslınısınız. Çünkü biz Tunceli Üniversitesi'nde çalışan akademisyenler, memurlar olarak hala mobbing uygulamalarına maruz kalmaya devam ediyoruz. Üniversite içindeki yapılanmanın Dersimlileri, Alevileri ötekileştiren bir yapılanma olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bunun için üniversitede Dersimli akademisyen sayısan ve yöneticilerin kimlerden oluştuğuna bakmanız yeterli olacaktır. Üniversitemizimin ofis, derslik, labaratuvar, kütüphane internet ,sosyal mekanlar mediko-sosyal gibi önemli sorunları bulunmaktadır. üniversiteye ayrılan büteçinin akılcı yönetilmesini beklemekteyiz. Dersimli akademisyenler, çalışanlar olarak Dersim katliamının gündelik siyasetin polemik konusu olmasından rahatsızlık duyduğumuzu bilmenizi istiyoruz. 1937-38 katliamında rol almış bazı kimselerin isimlerinin caddelerden, okullardan, hava meydanlarından kaldırılmasını istiyoruz."

Dersim Müzesi Olacak Kışla Harabe Durumda
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Dersim Müzesi Olacak Kışla Harabe Durumda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • o zaman geliyor: Ey tuncelililer, veya dersimliler. bu iktidar sizin ofkenizi ulke aleyhine ve kendi lehlerine oya cevirmek icin sizi aptal yeine koyuyor, a kusa bak diyor. onu gorunce 2 kisa soru sorun , ikiyuzlulugunu amacini hemen anlayin. Soru 1- partinizde 335 milletvekili icinde alevi kokenli varmi? 2- Neden. Bakin ne cevap veriyor. olmayan surati ne renk oluyor. 8 3 Yanıtla
  • BUNLAR ŞIMARIK: CUMHURİYETİN ŞIMARIK ÇOCUKLARI HERYERDE MEMURDURLAR AMA DÜZENİ İSTEMEZLER HERYERDE RANT YER BUNLAR PATNOSA TAPU MÜDÜRÜ YAPARSIN YİNEDE YER BUNLAR 3 0 Yanıtla
  • alican: Secim vâr 2 0 Yanıtla
  • dersimli: Dersim isyan değildir aptallar. Dersim planlı projeli olarak aşamalı gerçekletirilmiş devletin sindirme politikasının sonucudur. Bütün resmi kaynaklara göre dersimde isyan değil dersimde devletin aşamalı olarak yıllar önce planlanmış harekat işlemlerini görebilir. Sebep ise yine devlet kaynakalrında Dersimlileri asimile etmek ve karşı çıkanları sürgünle ölümle cezalandırmak olarak geçer. Cahil arkadaşlar her ölümde öldüren haklıdır diyorlar ama devletin kendi kaynaklarından bakabilirler. Arşivlerin çoğu açıldı. Bu yorumu da beğenmezler çünkü işlerine gelmez halbuki gerçek olan budur. 0 2 Yanıtla

Advertisement