Derleme Gün İçinde Geçilen "İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü" Başlıklı Haberlerimizi... - Son Dakika
Güncel

Derleme Gün İçinde Geçilen "İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü" Başlıklı Haberlerimizi...

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Valiliğin belirlediği alanlardan Kadıköy Yeni Salı Pazarı ve Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda kutlamalar gerçekleştirilirken, izinsiz olarak Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen gruplara müdahale edildi.

01.05.2015 19:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Valiliğin belirlediği alanlardan Kadıköy Yeni Salı Pazarı ve Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda kutlamalar gerçekleştirilirken, izinsiz olarak Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen gruplara müdahale edildi. 6'sı polis 24 kişinin yaralandığı olaylarda, 203 kişi gözaltına alındı.

Sime-Sen ve Vatan Partisi'nin de aralarında bulunduğu bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarını, İstanbul Valiliği'nin belirlediği toplantı ve gösteri yürüyüşü alanlarından Kadıköy Yeni Salı Pazarı ve Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda gerçekleştirdi.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Valiliğin belirlediği alanlar yerine Taksim Meydanı'nda kutlamak isteyen 1 Mayıs Tertip Komitesi'nin kararı üzerine, kentte geniş güvenlik önlemi alındı. Taksim Meydanı'na çıkan yollar barikatla araç ve yaya trafiğine kapatılırken, bazı sendikaların temsilcilerine Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk sunmaları için izin verildi.

Beşiktaş, Şişli, Taksim, Okmeydanı, Mecidiyeköy'e çıkan yollar da araç trafiğine kapatılırken, yayaların geçişine de kontrollü izin verildi. Ayrıca kent genelinde 20 binin üzerinde polisin görev yaptığı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde, Taksim, Şişli, Beşiktaş, Kadıköy, Bakırköy başta olmak üzere birçok ilçede geniş güvenlik önlemleri alındı.

Bu kapsamda İstanbul emniyetinin polis helikopterleri de gün boyunca kontrol amaçlı uçuş yaptı.

Vali Şahin'den "sağduyu" mesajı

İstanbul Valisi Vasip Şahin, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden "Sağduyu, huzur, barış ve kardeşliğin hakim olması dileğiyle başta işçilerimiz olmak üzere herkesin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutluyorum" mesajını paylaştı.

Kazancı Yokuşu'na karanfil

Gümüşsuyu'ndaki Türk-İş İstanbul Temsilciliği önünde toplanan sendika üyeleri, ellerinde karanfiller ve sendika bayraklarıyla Taksim Meydanı'na yürüdü.

İstanbul Valiliği ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün verdiği izinle Kazancı Yokuşu ve Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koyarak 1 Mayıs'ı kutlayabildiklerini ifade eden Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, "Önümüzdeki süreçte daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi diyerek, Taksim Meydanı'nın tekrar emekçilere ve emek dostlarına açılmasını talep ediyoruz" dedi.

Sendika üyeleri, daha sonra 1977'deki 1 Mayıs kutlamalarında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunarak, Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı.

Gümüşsuyu'nda toplanan Birleşik Kamu İş Görenleri Sendikaları Konfederasyonu üyeleri, yürüyerek Taksim Cumhuriyet Anıtı'na geldi. Sendika üyeleri, burada 1977 yılındaki 1 Mayıs kutlamalarında hayatını kaybeden işçiler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunarak, anıta karanfil bıraktı.

Aksiyon-İş Konfederasyonu ve Cihan Sendikalar Konfederasyonu temsilcileri ve üyeleri de Cumhuriyet Anıtı'na 1 Mayıs dolayısıyla çelenk koydu.

Bu arada, Kazancı Yokuşu'nun yakınındaki bir handan aniden çıkan bir grup, ellerinde pankartlarla polis barikatını aşarak Taksim Cumhuriyet Anıtı'na ulaştı. Bu sırada güvenlik güçlerince dağıtılan gruptaki bazı kişiler gözaltına alındı.

Hak-İş üyeleri de Gümüşsuyu'nda toplanıp, Kazancı Yokuşu'ndan yürüyerek, Taksim Cumhuriyet Anıtı'na geldi. Anıta karanfiller bırakan grup adına konuşan Hizmet-İş 6 No'lu Şube Kadın Komite Başkanı Tülin Şahin, Türkiye'nin geleceği ve bütünlüğü için alanlarda olduklarını söyledi.

Beşiktaş'ta müdahale

Öte yandan, DİSK, KESK, Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği'nden (TTB) oluşan 1 Mayıs Tertip Komitesi üyeleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Taksim Meydanı'nda kutlamak için Beşiktaş'ta toplandı.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Genel Sekreter Arzu Çerkezoğlu, KESK Genel Başkanı Lami Özgen ile Genel İş, Birleşik Metal İş, TTB ve TMMOB üyeleri, Beşiktaş çarşıdan yürüyerek, sloganlarla Beşiktaş Meydanı'na geldi.

Beko, gazetecilere yaptığı açıklamada, "1 Mayıs'ı Taksim'de normal bir şekilde kutlamak istediğimizi ilettik ve 2010-2011-2012'de 1 Mayıs'ı Taksim'de kutladığımızı ve herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını söyledik. 2013-2014'te Taksim'e çıkışın engellendiğini ifade ettik. 2015'e gelince diyoruz ki 'Demokrasi kazansın, barış kazansın'. Taksim özgürleşmeden Türkiye özgürleşemez" dedi.

Kadıköy'de de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için otobüslerle İstanbul'a gelen Eğitim-Sen üyeleri ile polis arasında arbede yaşandı. General Şahap Gürler Caddesi'ne gelen ve kutlamalara katılmak için Avrupa Yakası'na gitmek isteyen Eğitim-Sen üyesi grubun bulunduğu otobüse takograf nedeniyle trafik cezası kesilince, gruptakiler otobüsten inerek yürümek istedi.

Yürüyüşe izin vermeyen polisle gruptakiler arasında arbede çıktı.

Okmeydanı ve Tarlabaşı'nda gözaltı

Bu arada, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin önünde toplanan grubun dağılmaması üzerine polis müdahale etti. Gruptan 5 kişi gözaltına alındı.

Tarlabaşı Bulvarı'nda da güvenlik önlemi alan polislere bir kadın tepki gösterdi. Bağırarak, elindeki kitapları yere atan kadını ekipler gözaltına aldı.

HDP'li bir grup, Barbaros Bulvarı'nın Yıldız girişinden Beşiktaş Meydanı'na gitmek istedi. Geçişe izin vermeyen polis, bulvarın girişinde gruba biber gazıyla müdahale etti. Müdahalenin ardından grup, ara sokaklara dağıldı.

Zincirlikuyu'da toplanmak isteyen küçük bir grup da müdahale edilerek dağıtıldı.

Şişli'de 17 molotofkokteyli ele geçirildi

Şişli'de izinsiz gösteri yaptığı için gözaltına alınan 4 kişinin üstünde 17 molotofkokteyli ele geçirildi. Ayrıca Kurtuluş'ta toplanarak Taksim Meydanı'na yürümek isteyen grubu, polis dağılmaları yönünde uyardı. Buna rağmen ilerleyişini sürdüren gruba biber gazıyla müdahale edildi.

Müdahalenin ardından ara sokaklara dağılan eylemcilerden bazıları da caddedeki bir börekçi dükkanına girdi. Börekçide, polisin kimlik kontrolüyle üst araması yaptığı gruptan bazı kişiler gözaltına alındı. Daha sonra gözaltıları protesto eden ve uyarıları dinlemeyen yaklaşık 30 kişilik gruba da müdahale edildi.

Zeytinburnu metrobüs durağı yakınında toplanan Eğitim-Sen üyesi bir grup, pankart açıp slogan atarak, E-5 yanyoldan yürüyüşe başladı.

Taksim'e yürümek isteyen grubun önünü kesen polis, yürüyüşün yasal olmadığını belirterek "dağılın" uyarısında bulundu. Uyarılara rağmen yürüyüşe devam eden gruba biber gazıyla müdahale edildi. Müdahalenin ardından gruptakiler dağıldı.

Caddede futbol

Kentteki güvenlik önlemleri kapsamında, DİSK Genel Merkezi'nin de bulunduğu Abide-i Hürriyet Caddesi, araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Bu durumu fırsat bilen mahalle sakinleri, caddede futbol oynadı.

- İş kazalarında hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı

Sabah saatlerinde Fatih Camisi avlusunda toplanan gruptakiler, iş kazalarında hayatını kaybeden işçiler için gıyabi cenaze namazı kılıp, dua etti.

Buradan Eminönü'ne yürümek isteyen gruba polis izin vermedi.

Turistler otellerine yaya olarak gitti

İstanbul'un hareketli bölgelerinden İstiklal Caddesi, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde en sakin günlerinden birini yaşadı.

Caddeye çıkan ara sokaklar, güvenlik önlemleri kapsamında bariyerlerle kapatılırken, çevik kuvvet polisleri sokak girişlerinde konuşlandırıldı.

Turistler, İstiklal Caddesi ve Talimhane çevresinde kaldıkları otellere yaya gitmek zorunda kaldı. Polisler, açık yollar konusunda turistlere bilgi verdi. Bazı turistler de İstiklal Caddesi'nde gezdi.

İstiklal Caddesi'ne çıkan Balıkçılar Pazarı olarak da bilinen Sahne Sokak, caddenin en hareketli yeri olarak dikkati çekti. Kapalı bankaların ATM'lerinin de kepenklerle kapatıldığı gözlendi.

Taksim Meydanı'ındaki sakinliği fırsat bilen bir grup çocuk, burada futbol oynadı.

Altınok, İstiklal Caddesi'nde incelemelerde bulundu

İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, ilgililerle İstiklal Caddesi'nde incelemelerde bulundu. Altınok, herhangi bir sıkıntı olmadan 1 Mayıs'ı Valiliğin belirlediği alanlarda kutlamak isteyenlere gerekli kolaylığı gösterdiklerini ifade etti.

Bazı caddeler trafiğe açıldı

Alınan önlemler kapsamında trafiğe kapatılan bazı yollar, akşam saatleri itibarıyla trafiğe açıldı. Beşiktaş'ta Barbaros Bulvarı, Halaskargazi Caddesi ve Abide-i Hürriyet Caddesi'nde trafik akışı çift yönlü ve kontrollü olarak sağlanmaya başlandı.

Şişli'de gün boyunca kapalı olan işletmeler, kapılarını yeniden açarken, bazı işletmelerin kapı önüne masa ve sandalye çıkardığı da görüldü.

Vatandaşların caddedeki yoğunluğu artarken, güvenlik önlemleri kapsamında bölgede görevli bazı polis ekiplerinin bir kısmı çekildi. Caddede bulunan TOMA'lar da belirlenen noktalara gönderildi.

Vali Şahin ve Emniyet Müdürü Altınok'tan basın toplantısı

İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, akşam saatlerinde Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde basın toplantısı düzenledi.

İstanbul'da 1 Mayıs'ta kutlama için izin verilen alanlarda herhangi bir olaya rastlanmadığını, 1 Mayıs'ın birlik ve beraberlik içerisinde kutlandığını dile getiren Vali Şahin, "İstanbul'da işçilerimizin, halkımızın büyük bir çoğunluğu yapılan yasa dışı çağrılara itibar etmemiş ve yasal zeminlerde bayramlarını kutlamışlardır" diye konuştu.

Şahin, az da olsa zaman zaman çeşitli alanlarda Taksim'e çıkmak isteyen gruplarla karşılaşıldığını ifade ederek, "Personelimiz bunlara da oldukça orantılı ve sabırlı şekilde müdahale ederek herhangi bir yasa dışılığın oluşmasına engel olmuşlardır. Özellikle halkımızın, işçilerimizin sağduyusundan dolayı teşekkür ediyorum. Görev yapan ham amir hem memur bütün güvenlik görevlilerimize, başta Sayın Valimiz olmak üzere teşekkür ediyorum" dedi.

Gözaltı ve yaralı sayısına ilişkin soruya Vali Şahin, "Şu ana kadar 203 gözaltı var. Onlarla ilgili adli işlemler devam ediyor. 6 polis memuru arkadaşımız ve 18 gösterici yaralı. Hamdolsun ağır yaralımız yok. Genellikle ayakta tedavi edilen yaralılarımız" yanıtını verdi.

İstanbul Emniyet Müdürü Altınok da emniyet teşkilatının 1 Mayıs'ı bu yıl da hep beraber, vatandaşlarla güzel ve arzu edilen bir şekilde kutlamak için yoğun gayret gösterdiğini söyledi.

Altınok, yönetici kadrosuna, emniyet personeline ve 1 Mayıs'ın kutlanması noktasında sağduyuyla davranan İstanbullulara teşekkür ederek, "20 binin üzerinde polis memuru sayısıyla bu güvenlik olgusunu oluşturmaya çalıştık. Allah'a hamd ediyoruz. Herhangi bir müessif, bizi yarın öbür gün üzecek bir sıkıntılı olay söz konusu olmadan günü tamamlamış olduk" diye konuştu.

Tedbirlerin devam ettiğini, Taksim Meydanı'nın ikinci bir emirden sonra açılacağını vurgulayan Altınok, trafikle alakalı tedbirlerin büyük kısmının saat 18.00 itibarıyla kaldırıldığını söyledi.

Altınok, şu bilgileri verdi:

"18.00'den sonra sadece Levent-Yenikapı metrosu ve Tünel hariç olmak üzere trafikteki alınan tedbirlerin tamamı kaldırılmış olacak. Tepebaşı-Şişli arasındaki yol kapalı kalacak, diğerlerinin hepsi açılacak. Füniküler kapalı. Onların da ilerleyen saatlerde tekrar açılması için gayret göstereceğiz. Hem basınımıza hem İstanbul'da yaşayan hemşehrilerimize hem de görev alan bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Allah kaza bela vermeden bugünü sağlıklı bir şekilde atlatmamızı nasip etti. İnşallah gelecekteki 1 Mayısların bugünlerden daha güzel, daha sağlıklı ortamlarda yapılmasını temenni ediyorum."

İstanbul Valiliği'nin açıklaması

İstanbul Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada da şu ifadelere yer verildi:

"1 Mayıs kutlamalarını bahane ederek, halkın huzur ve güvenini bozmak isteyen marjinal bazı gruplar, Taksim Meydanı'na girmeye çalışmışlardır. Özellikle Taksim Meydanı'na gitmek isteyen bu grupların üst aramaları ve kontrollerinde çok sayıda patlayıcı ve yakıcı madde bulunmuş ve bunlara el konmuştur. Yapılan çalışmalar neticesinde saat 16.00 itibarıyla, 2 adet ses bombası, 1 adet silah, 54 adet molotofkokteyli, 5 adet havai fişek rampası, 6 adet sapan, 6 adet maske, 1 adet telsiz ve 1 adet kar maskesi ele geçirilmiştir."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Derleme Gün İçinde Geçilen 'İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü' Başlıklı Haberlerimizi... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Aksaray'da Tır ve Otobüs Kaza Yaptı: 8 Yaralı
    04:42 Aksaray'da Tır ve Otobüs Kaza Yaptı: 8 Yaralı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önünden geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.


Advertisement