Prof. Dr. Barış: Depreme Hazırlık İçin Kentsel Dönüşüm Bir Fırsattır - Son Dakika
Yerel

Prof. Dr. Barış: Depreme Hazırlık İçin Kentsel Dönüşüm Bir Fırsattır

Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şerif Barış, depreme hazırlık için kentsel dönüşüm çalışmalarının bir fırsat olduğunu söyledi.

18.12.2014 11:33  Güncelleme: 13:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şerif Barış, Türkiye'nin her bölgesi için deprem riski bulunduğunu belirterek, depreme hazırlık için kentsel dönüşüm çalışmalarının bir fırsat olduğunu söyledi.

Barış, Jeofizik Deprem ve Kentsel Dönüşüm Paneli için geldiği Elazığ'da, insanların deprem gerçeğinden korkmak yerine depreme karşı hazırlıklı olması gerektiğini belirtti.

Asıl korkulması gerekenin deprem riskine karşı önlem alınmaması olduğunu ifade eden Barış, Türkiye'de zaman zaman bazı kişilerce birçok bölgenin yüksek deprem riski taşıdığı yönünde açıklamalar yapıldığını dile getirdi.

Deprem olasılığının ne kadar olduğunun açıklanmamasının insanlarda tedirginliğe yol açtığını belirten Barış, bir yer için deprem riskinden bahsedilmesi halinde yüzde kaç olasılık bulunduğunun açıklanması gerektiğini ifade ederek, "Bunlar, uzun dönem deprem verilerine bakarak, yer kabuğuna kurulan deprem istasyonlarından elde edilecek verilerle söylenebilir" dedi.

Televizyona çıkıp "Büyük bir deprem bekliyorum, deprem burayı hallaç pamuğu gibi atacak" diye öngörüde bulunan kişiler olduğunu dile getiren Barış, özellikle 17 Ağustos depreminden sonra uzman olmayan kişilerin ekranlarda yer almaya başladığını belirterek, deprem konusunda, jeofizik mühendisliğinin dalı olan sismoloji (deprem bilimi) alanında çalışan akademisyenlerin söylemlerinin dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Barış, 17 Ağustos depreminde oluşan fay kırığında Japon bilim adamlarıyla yaptıkları araştırmalar ve diğer bilimsel araştırmalardan elde ettikleri verilere göre, 7'den büyük deprem üreten fayların kırılması halinde, tekrar deprem üretebilmesi için en az 150-200 yıl geçmesi gerektiğini savunarak, daha önce büyük deprem geçiren Kocaeli, Adapazarı, Düzce, Erzincan ve Elazığ illerinde en az 150-200 yıl geçtikten sonra tekrar büyük deprem meydana gelebileceğini ileri sürdü.

Depremin nerede ve nasıl oluştuğunu çok iyi bildiklerini ancak bilmedikleri ve üzerinde çalıştıkları konunun depremin ne zaman meydana geleceği hususu olduğunu kaydeden Barış, şunları söyledi:

"Türkiye'de yaklaşık 15'e yakın bölgede yıkıcı bir deprem olma ihtimali her an vardır ama ben bunları, medyada insanlara tek tek, isim isim açıklamam. Deprem riskinin olması demek depremin hemen olacağı anlamına gelmez. Deprem riski 100 yıl için hesaplanır. Marmara'da işte 7'den büyük bir depremin 100 yıl içerisinde olma olasılığı yüzde 65'tir."

"Depreme karşı hazırlıklı olunmalı"

Barış, Türkiye'nin birçok bölgesinde deprem riski olmasına karşın deprem istasyonlarının bulunmamasının çok önemli bir eksiklik olduğunu belirtti. Dünyanın birçok yerinde kurulan araştırma istasyonlarında, depremin önceden belirlenmesi noktasında çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Barış, deprem ülkesi olan Türkiye'de de bu istasyonların yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

Kurumların iş birliği içerisinde hareket ederek kuracakları deprem istasyonlarıyla bölgelerini izleyebileceklerini belirten Barış, insanların deprem gerçeğiyle yüzleşip gerekli tedbirleri alması ve depreme hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Şerif Barış, şunları kaydetti:

"Evinizde, iş yerinizde herhangi bir afete karşı önlem aldınız mı? Almadınız. Dolayısıyla Türkiye'de yaşayan insanlar nerede olursa olsun bir deprem riskinin içerisindedir. Siz bana yarın başka bir şehre gitmeyeceğinizi, orada çalışmayacağınızı garanti edebilir misiniz? Türkiye'nin yüzde 92'si birinci ve ikinci derece deprem bölgesidir. Herhangi bir yere gittiğinizde ya da herhangi bir yerde yaşadığınızda oradaki ya da civardaki bir deprem sizi etkileyebilir. Öncelikle depreme dayanıklı yapı yapmayı ve depreme dayanıklı yapılarda oturmayı öğreneceğiz. Kentsel dönüşüm bunun için bir fırsattır ama tek başına yeterli değildir."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Prof. Dr. Barış: Depreme Hazırlık İçin Kentsel Dönüşüm Bir Fırsattır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement