Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı - Son Dakika
Yerel

Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, "Eğer Kuzey Anadolu Fayı'nın tümü bir defada kırılacak olursa 7,6'ya varabilecek bir büyüklükten bahsedilebilir.

12.11.2015 17:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, "Eğer Kuzey Anadolu Fayı'nın tümü bir defada kırılacak olursa 7,6'ya varabilecek bir büyüklükten bahsedilebilir. O zaman Kocaeli çevresinde de 8'e varan bir şiddetin etkili olacağını modellemeler bize söylüyor" dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince, Kocaeli Ticaret Odası'nda (KOTO) düzenlenen "Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı"nda konuşan Tüysüz, Türkiye'nin açık ve net bir deprem ülkesi olduğunu ve önemli bir deprem kuşağının tam ortasında yer aldığını söyledi.

Kıtaların ve okyanusların sürekli hareket ettiğini, ancak insanoğlunun yaşam süresi içerisinde bunu izlemesinin pek mümkün olmadığına dikkati çeken Okan Tüysüz, son derece yavaş olduğu için dünyada görünen hareketleri doğrudan gözleme şansları olmadığını ama GPS sistemi sayesinde bunları açık ve net bir biçimde izleyebildiklerini kaydetti.

Prof. Dr. Tüysüz, bu hareketlere baktıklarında Arap Yarımadası'nın her yıl 15 milimetre Anadolu'nun üzerine doğru geldiğini ve Anadolu'yu sıkıştırdığını gördüklerini anlatarak, "Bu sıkışma hareketleri yaklaşık 11 milyon yıldan beri sürüyor ve bunun sonucunda sıkışan Anadolu, daha rahat olan batıya doğru bir kaçış gerçekleştiriyor. Tıpkı bir kirazı elinizle sıkarsanız çekirdeği nasıl dışarıya doğru çıkarsa, Anadolu da iki tane fay boyunca batıya doğru hareket ediyor" diye konuştu.

Bu faylardan birinin şu an üzerinde bulundukları "Kuzey Anadolu Fayı", diğerinin de "Doğu Anadolu Fayı" olduğu bilgisini veren Tüysüz, şöyle devam etti:

"Batıya doğru ilerleyen Anadolu, Akdeniz'in içerisinde yer alan bir başka kuşak tarafından güneye doğru çekiliyor ve bu çekilme Batı Anadolu'nun kuzey-güney yönünde genişlemesine sebep oluyor. Dolayısıyla Türkiye, Arap Yarımadası'nın kuzeye sıkıştırması sonucu iki önemli fay boyunca batıya kaçan ve batıdan giderek genişleyen bir görünüm sergiliyor ve bu hareketi sağlayan bütün faylar da ülkenin depremselliğini oluşturan temel unsurlar olarak karşımıza çıkıyor."

"Kuzey Anadolu Fayı hep deprem üretti ve bundan sonra da üretecek"

Prof. Dr. Okan Tüysüz, Kocaeli'nin de üzerinde bulunduğu önemli fay sistemi olan Kuzey Anadolu Fayı'nın, Bingöl Karlıova'dan başlayıp, Erzincan'dan Tosya'ya, oradan Bolu'ya geldikten sonra Bolu'dan itibaren birkaç kola ayrıldığı bilgisini verdi.

Bunun bin 600 kilometre boyunda, dünyanın en önemli faylarından, en önemli deprem kaynaklarından biri olduğuna işaret eden Tüysüz, şunları kaydetti:

"Bunun bin 200 kilometresi Türkiye içerisinde yer alıyor ve Türkiye'de bugüne dek olmuş ve olacak en önemli depremleri üreten temel bir kaynak niteliği de taşıyor. 'Kuzey Anadolu Fayı', tek bir fay değil, bir ana fay ve çok sayıda küçük faydan oluşuyor. Dolayısıyla bu fay gerek ana kolu, gerek ona eşlik eden kolları vasıtasıyla hep deprem üretti ve bundan sonra da üretecek. Bu faydaki kollardan en kuzeyde yer alanı, en sık ve en büyük deprem üretendir. İzmit Körfezi'nden Marmara Denizi'nin içerisine giriyor, denizi geçtikten sonra Evreşe Ovası'nda karaya çıktıktan sonra tekrar Saros Körfezi vasıtasıyla Ege Denizi'nin içerisine girip, Yunanistan'a kadar uzanıyor. Bu koldaki hareket yılda 1,5 santimetre. Bu da çok hızlı dünya ölçeğinde önemli bir deprem potansiyeli demektir."

"Kuzey Anadolu Fayı'nın üzerinde iki tane bölge kaldı"

Okan Tüysüz, 1939'da Erzincan'da meydana gelen depremle, 1942, 1943, 1944, 1951, 1967 ve 1999 depremleri sonucunda Kuzey Anadolu Fayı'nın Karlıova'dan başlayıp Marmara Denizi'ne kadar olan kısmının büyük ölçüde kırıldığını dile getirerek, "Bu kırılan faylar üzerinde bir daha deprem olması için aradan birkaç yüzyıl geçmesi gerekiyor. Kuzey Anadolu Fayı'nın üzerinde iki tane bölge kaldı. Biri, 'Yedisu' dediğimiz Bingöl Karlıova ve çevresinde yer alan fay, ikincisi de Marmara Denizi'nin içi. Dolayısıyla Kuzey Anadolu Fayı'nın üzerinde bundan sonra deprem beklediğimiz iki bölge Bingöl Yedisu ve Marmara Denizi olarak gösterilebilir" şeklinde konuştu.

Kuzey Anadolu Fayı'nın tarihi kayıtlarına baktıklarında, milattan sonra 29 yılından başlayan ve 12 Kasım 1999'a kadar uzanan süreçte önemli, yıkıcı büyük depremler ürettiğini gördüklerini anlatan Prof. Dr. Tüysüz, "Bu dizinin son aşaması 17 Ağustos ve 12 Kasım depremleriydi. 17 Ağustos 1999 depremi olduğu zaman bunun doğusunda ve batısında iki tane deprem bekleniyordu. Biz İTÜ öğretim üyeleri olarak o dönemde Başbakan'a kadar gidip, açıklamalar yaptık ve nitekim 3 ay sonra 12 Kasım depremi oldu. Marmara Denizi'nde bir deprem bekliyorduk, bu deprem henüz olmadı ve hala beklediğimiz bir deprem olarak sırada duruyor. Bugün yapılan araştırmalar, Marmara Denizi içerisinde bir büyük deprem olma olasılığının oldukça yüksek olduğunu gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Kocaeli, depremin kaynağının üzerinde oturan bir şehirdir"

Okan Tüysüz, Marmara Denizi'nde meydana gelecek olası bir depremin çevresini nasıl etkileyeceğini gösteren modellemeleri içeren bir harita göstererek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kocaeli'nin jeolojik haritasına bakacak olursak, Adapazarı'ndan Sapanca'ya, oradan İzmit Körfezi'ne kadar uzanan çukurluk içerisinde zayıf zeminlerin yaygın olduğunu görüyoruz. Bu düz alanlar konforlu olmaları nedeniyle tarihsel dönemlerden beri yerleşim için tercih edilmiş yerler ama sağladıkları bu konfora karşılık zemin nitelikleri zayıf yerler. Dolayısıyla bu zemin koşullarına bağlı olarak Marmara Denizi'nde bir deprem olursa, genellikle beklediğimiz sarsıntının bu çukurluğun içerisini dolduran zayıf zeminlerin daha şiddetli sarsılması, kayalık alanda ise nispeten daha az bir sarsılmayla olayın atlatılacağı şeklinde bir genelleme yapılabilir. Eğer Kuzey Anadolu Fayı'nın tümü bir defada kırılacak olursa 7,6'ya varabilecek bir büyüklükten bahsedilebilir. O zaman Kocaeli çevresinde de 8'e varan bir şiddetin etkili olacağını modellemeler bize söylüyor. Türkiye bir deprem ülkesidir, Kocaeli de depremin kaynağının üzerinde oturan bir şehirdir. Geçmişte depremden etkilenmiştir, gelecekte de etkilenecektir. Bunun ne zaman olacağını söylemek ise maalesef pek mümkün değil."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement