Deniz Yıldızı 2015 Tatbikatı - Son Dakika
Yerel

Deniz Yıldızı 2015 Tatbikatı

Donanma Komutanlığınca planlanan, Kuzey Görev Grup Komutanlığı tarafından sevk ve idare edilen Deniz Yıldızı 2015 Tatbikatı yapıldı.

11.04.2015 17:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Donanma Komutanlığınca planlanan, Kuzey Görev Grup Komutanlığı tarafından sevk ve idare edilen Deniz Yıldızı 2015 Tatbikatı yapıldı.

Tatbikat, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurlarının katılımıyla gerçekleştirildi. Tatbikata katılan bir denizaltı, bir korvet, 2 fırkateyn, 4 hücumbot ve bir akaryakıt gemisi, Samsunport Limanı'nda vatandaşların ziyaretine açıldı. Gemilerin bugün ve yarın ziyarete açık olduğu belirtildi.

Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, TCG SALİHREİS Gemisi'nde yaptığı açıklamada, Deniz Yıldızı 2015 Tatbikatına geçen yıllarda olduğu gibi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan yoğun katılım sağlandığını söyledi.

Tatbikat kapsamında "Su Üstü Harbi", "Hava Savunma Harbi" ve Denizaltı Savunma Harbi" başta olmak üzere çeşitli deniz harekat türlerine yönelik eğitimler ile yüksek süratli insansız hava ve su üstü hedeflerine fiili silah atışları ve Hava Kuvvetleri unsurlarıyla müşterek eğitimlerin icra edildiğini belirten Kösele, şunları kaydetti:

"Deniz Kuvvetlerimizin harekat imkan ve kabiliyetlerinin geliştirilmesi bakımından çok önemli ve en geniş çaplı diğer bir tatbikat olan Deniz Kurdu 2015 Tatbikatı ise 14-28 Mayıs 2015 tarihleri arasında Marmara Denizi, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'e istinaden icra edilecektir. Denizkurdu Tatbikatı öncesinde, Deniz Yıldızı 2015 Tatbikatı ile birlik ve gemilerin harbe hazırlık eğitiminin en üst seviyeye çıkarılması hedeflenmektedir. Tatbikata, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 6 fırkateyn, 3 korvet, 6 hücumbot, 2 denizaltı, 5 lojistik destek gemisi, 2 karakol gemisi, 3 deniz karakol uçağı, 6 helikopter, 1 eğitim uçağı, Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan ise 2 arama kurtarma gemisi, 9 Sahil Güvenlik botu ve arama kurtarma helikopteri iştirak etmektedir."

Deniz Yıldızı 2015 Tatbikatına 35 gemi, 21 uçak ve helikopter olmak üzere 56 birliğin katıldığını ifade eden Kösele, şunları söyledi.

"Tatbikatın birinci safha faaliyetleri kapsamında deniz eğitimleri ile yüksek süratli insansız hava ve su üstü hedeflerine G/M ve top atışları icra edilmiştir. İkinci safhada icra ettiğimiz liman ziyaretleri kapsamında gemilerimiz Karadeniz'de 11 yurtiçi limanına ziyaretler gerçekleştirmektedir. Liman periyotlarında mülki erkan ziyaretlerinin yanı sıra aziz şehitlerimizin bizlere emaneti olan aileleri ve gazilerimizi gemimizde ağırlıyoruz. Donanmamızın göz bebekleri olan gemilerimiz halkımızın ziyaretine açılarak, halkımızın gemileri gezmesi ve deniz kuvvetlerini, gemilerini tanıması faaliyetleri icra edilecek."

Duruş gücü, vuruş gücü ve eğitim seviyesi ile dünyanın sayılı donanmaları arasında yer alan Türk Deniz Kuvvetleri'nin Türk milletinin güvenine layık olduğunu belirten Kösele, Deniz Yıldızı 2015 Tatbikatı ile aynı dönemde, NATO Daimi Deniz Görev Grubu kapsamında bir fırkateynin Akdeniz, Atlantik Okyanusu ve Baltık Denizi'nde olduğunu söyledi.

Kösele, şu bilgileri verdi:

"Bir fırkateyn, 1 denizaltımız ve NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 kapsamında 1 mayın avlama gemisi, çok uluslu Joint Warrior tatbikatına iştirak etmek üzere Baltık Denizi'nde, bir fırkateyn, bir korvet, bir denizaltı ve bir hücumbotumuz, Akdeniz'de güvenliğin sağlanmasına katkı olarak yürüttüğümüz Akdeniz Kalkanı Harekatı'na iştirak etmek üzere Doğu Akdeniz'de, bir fırkateynimiz Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya seyrinin 125. yıl dönümü kapsamında Japonya'da düzenlenecek anma etkinliklerine iştirak etmek üzere Hint Okyanusu ve Pasifik Okyanusu'nda."

Kösele, "Anavatanda güvende olmak için, denizde güçlü olmak, dünyada söz sahibi olmak için tüm denizlerde var olmak prensibiyle Türk Deniz Kuvvetleri üzerine düşen her türlü görevi icra etmeye hazırdır" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Deniz Yıldızı 2015 Tatbikatı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement