Deniz Emniyeti ve Güvenliği-2015 Tatbikatı" Gerçekleştirildi - Son Dakika
Güncel

Deniz Emniyeti ve Güvenliği-2015 Tatbikatı" Gerçekleştirildi

Sahil Güvenlik Komutanlığı koordinesinde denizlerde acil durumlara ve yasa dışı faaliyetlere müşterek müdahale edebilme kabiliyetinin ve kurumlar arası iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla "Deniz Emniyeti ve Güvenliği-2015 Tatbikatı" düzenlendi.

27.11.2015 17:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sahil Güvenlik Komutanlığı koordinesinde denizlerde acil durumlara ve yasa dışı faaliyetlere müşterek müdahale edebilme kabiliyetinin ve kurumlar arası iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla "Deniz Emniyeti ve Güvenliği-2015 Tatbikatı" düzenlendi.

Marmara Denizi'nin Adalar Bölgesi açıklarında düzenlenen tatbikatta ilk olarak TCSG UMUT gemisinin 2. Komutanı Binbaşı Umut Yavaş, basın mensuplarına gemiyi tanıttı ve uyulması gereken güvenlik kurallarından bahsetti.

Konuşmanın ardından, sabah saatlerinde senaryo gereği, içinde uyuşturucu bulunan bir tekneye operasyon düzenlendi.

Tekne, Sahil Güvenlik ekipleri eşliğinde Sarıyer Büyükdere İskelesi'ne çekildi. Burada jandarma ve emniyet ekipleri, köpeklerle teknede arama yaptı. Aramada, teknede bir miktar uyuşturucu ele geçirildi ve 3 kişi gözaltına alındı.

Bu sırada kaçmaya çalışan bir "uyuşturucu kaçakçısı", Sahil Güvenlik teknesine çarparak denize düştü. Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarılan kişi, karada bekletilen ambulansa teslim edildi. İlk müdahalesi burada yapılan şahıs, hastaneye sevk edildi.

Tatbikatın ikinci aşamasında ise senaryo gereği Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden atlayan bir kişi için Sahil Güvenlik ekipleri, hem su yüzeyi hem su altında arama kurtarma faaliyeti başlattı. Arama sonucu yaralı halde bulunarak Sahil Güvenlik botuna alınan kişiye kalp masajı yapıldı.

- Teröristlerin kaçırdığı yolcu gemisine operasyon

Tatbikatın öğleden sonraki aşamasında da senaryo gereği istihbarat birimlerince teröristler tarafından kaçırıldığı bilgisi verilen bir yolcu gemisi için Sahil Güvenlik uçağıyla arama çalışması başlatıldı.

Yeri tespit edilen gemiye helikopterlerden durması için uyarıda bulunuldu. "Dur" ihtarına uymayan geminin çevresine gerçek mermilerle uyarı ateşi yapıldı.

Senaryoya uygun olarak gemide teröristlerce el bombası patlatıldı. Patlamanın ardından yangın çıkan gemiden dumanlar yükseldi. Yangın nedeniyle panik yaşayan bazı "yolcular" denize atladı. Bunun üzerine Sahil Güvenlik helikopterinden halatla denize inen bir personel, sudaki kazazedeyi kurtararak helikoptere aldı.

Daha sonra helikopterden sarkıtılan halatlarla gemiye Sahil Güvenlik özel timi indirilirken, aynı zamanda bir sahil güvenlik botundan da çıkarma gerçekleştirildi.

Operasyonda denize atlayan iki teröristin yeri Sahil Güvenlik uçaklarınca işaret fişeği ile belirlendi ve kurtulmaları için şişme bot atıldı. Sudaki 4 yolcu da Sahil Güvenlik botları tarafından kurtarıldı.

Yanan gemi, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü gemilerince söndürülürken, operasyonda 5 "terörist" etkisiz hale getirildi.

Tatbikatın diğer aşamasında ise Gıda Tarım ve Hayvancılık İstanbul İl Müdürlüğü ekiplerince balıkçı gemilerine kontrol ve denetim yapıldı.

Denizde çevre kirliliğine neden olan gemilere ise Sahil Güvenlik ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekiplerince müdahale edilerek, cezai işlem uygulandı. Bu sırada durumu ağırlaşan bir kişi, Sağlık Bakanlığının deniz ambulansına alındı ve kişiye ilk müdahale yapıldı.

Tatbikata, Sahil Güvenlik Komutanlığından 2 Sahil Güvenlik gemisi, 4 Sahil Güvenlik botu, 1 Sahil Güvenlik uçağı, 3 Sahil Güvenlik helikopteri, 1 Sahil Güvenlik özel harekat timi, 2 dalış, emniyet, güvenlik ve arama kurtarma timi, 1 sivil tekne ile Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı unsurlar da katıldı.

Tatbikatın sonunda bir konuşma yapan Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, ilk kez icra ettikleri tatbikatın fiili kısmını tamamladıklarını söyledi.

Tatbikatın hedeflerine başarıyla ulaştıklarını belirten Üstem, "Denizde icra edilecek bütün faaliyetler yapılmış ve kurumlar arasındaki iş birliği geliştirilmiştir. Sahil Güvenlik Komutanlığı, Ege Denizi'ndeki göçmen kurtarma faaliyetlerinde olduğu gibi, Türkiye etrafındaki tüm denizlerin daha güvenli hale gelmesi için çalışmalarına devam etmektedir" diye konuştu.

Üstem, tatbikata katılan tüm kurumlara ve personele teşekkür etti.

Tatbikata, İstanbul Vali Yardımcısı Nurullah Naci Kalkancı, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Kıdemli Albay Yavuz Geçim, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Burak Bilgin ve diğer yetkililer katıldı.

Tatbikatın sonunda selamlama töreni yapıldı ve hatıra fotoğrafı çektirildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Deniz Emniyeti ve Güvenliği-2015 Tatbikatı' Gerçekleştirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay Dörtyol'da 23 Nisan etkinlikleri kapsamında güreş ve masa tenisi müsabakaları düzenlendi
    18:33 Hatay Dörtyol'da 23 Nisan etkinlikleri kapsamında güreş ve masa tenisi müsabakaları düzenlendi

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen spor müsabakalarında 330 öğrenci güreş ve masa tenisi yarışmalarına katıldı. Dereceye giren sporcular, 23 Nisan'da yapılacak törende ödüllerini alacak.

  • CHP Belediye Başkanları İlk Kez Bir Araya Geldi
    18:33 CHP Belediye Başkanları İlk Kez Bir Araya Geldi

    Ankara Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner, CHP'nin düzenlediği 'İktidar Yolunda CHP Belediyeciliği Çalıştayı'na katıldı. Toplantıda, belediye başkanlarının görüşleri, önerileri ve önümüzdeki dönemle ilgili talepleri dinlendi.

  • Diyarbakır Sur Belediyesi'nde Atatürk ve Erdoğan'a hakaret iddiasıyla bir kişi gözaltına alındı
    18:31 Diyarbakır Sur Belediyesi'nde Atatürk ve Erdoğan'a hakaret iddiasıyla bir kişi gözaltına alındı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Diyarbakır'ın Sur Belediyesi'nde DEM Partililerin Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret içeren sözler söylediği iddialarına ilişkin U.G. adlı şüphelinin gözaltına alındığını açıkladı.

  • Sur Belediyesi, Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret iddialarını reddetti
    18:29 Sur Belediyesi, Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret iddialarını reddetti

    Sur Belediyesi, mazbata töreninin ardından belediyede DEM Parti yöneticilerinin Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret içeren sözler söyledikleri iddiasıyla Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma başlatması üzerine açıklama yaptı. Açıklamada, “Parti Yönetimimiz ve Eş Başkanlarımız tarafından söylendiği iddia edilen sözler, bizlerden bağımsız bir yurttaşın söylemi olup, tarafımıza yöneltilen iddialar asılsızdır” denildi.

  • Samandağ'da dikiş kursiyerleri tasarladıkları kıyafetleri anaokulu öğrencilerine hediye etti
    18:24 Samandağ'da dikiş kursiyerleri tasarladıkları kıyafetleri anaokulu öğrencilerine hediye etti

    Hatay'ın Samandağ ilçesinde dikiş eğitimi alan kursiyerler, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Cumhuriyet İlkokulu'nu ziyaret ederek, diktikleri kıyafetleri ana sınıfına giden öğrencilere hediye etti. Merkezin dikiş kursu öğretmeni Nuray Aslan, etkinliğe destek verenlere teşekkür etti.

  • Adana'da 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında düzenlenen 'Lezzet Treni' turizm gezisi
    18:24 Adana'da 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında düzenlenen 'Lezzet Treni' turizm gezisi

    Adana'da düzenlenen 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında, turizm gezisi için tasarlanan 'Lezzet Treni' ile Adana'nın yöresel lezzetleri tanıtıldı. Tren, Adana Tren Garı'ndan hareket ederek Pozantı ilçesine ulaştı ve Belemedik Tabiat Parkı'nda kahvaltı organizasyonu düzenlendi. Davetliler, doğa yürüyüşü yaparken tarihi Varda Köprüsü'nde mola verip hatıra fotoğrafı çektirdi. Etkinliğe, Vali Yardımcısı, Belediye Başkanı, gazeteciler ve sosyal medya fenomenleri de katıldı.

  • Türkmen Şair ve Filozof Mahtumkulu Firaki Ankara'da Anıldı
    18:23 Türkmen Şair ve Filozof Mahtumkulu Firaki Ankara'da Anıldı

    Türkmen şair ve filozof Mahtumkulu Firaki'nin doğumunun 300. yılı, Ankara'da çeşitli etkinliklerle kutlandı. TÜRKSOY tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında Firaki heykelinin açılışı yapıldı, kitap tanıtımı programı düzenlendi ve bir konser gerçekleştirildi. Törenlere Türkmenistan Büyükelçisi, TÜRKSOY Genel Sekreteri ve davetliler katıldı. Firaki'nin Türkmenistan edebiyatındaki önemi vurgulanan konuşmalarda, onun şiirlerinin Türkmen halkının ruhunu yansıttığı ve Türk Dünyası'nın edebi mirasında derin izler bıraktığı belirtildi. Ayrıca, Türk Dünyası Kültür Başkenti Anev ve Mahtumkulu Firaki'nin doğumunun 300. yılına özel bir konser düzenlendi.


Advertisement