Denetlenen 4 İnşaattan 3'ü Mühürlendi - Son Dakika
Güncel

Denetlenen 4 İnşaattan 3'ü Mühürlendi

Denetlenen 4 İnşaattan 3\'ü Mühürlendi

Türkiye'de Soma'da 301, Ermenek'te 18 madencinin hayatını kaybetmesinin yanı sıra, İstanbul Mecidiyeköy'deki Torunlar inşaat şantiyesinde asansör kazasında 10 işçinin can vermesi, iş sağlığı ve güvenliği konusunu gündemde tutuyor.

20.11.2014 11:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de Soma'da 301, Ermenek'te 18 madencinin hayatını kaybetmesinin yanı sıra, İstanbul Mecidiyeköy'deki Torunlar inşaat şantiyesinde asansör kazasında 10 işçinin can vermesi, iş sağlığı ve güvenliği konusunu gündemde tutuyor. Bu konuda çok eleştiri alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin incelemeleri, ülke genelindeki şok gerçeği ortaya çıkardı. Aralarında İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerin de bulunduğu 45 ilde geçen ekim ayında, 2 bin 87 projede inceleme yapan müfettişler, işçiler için hem güvenlik hem de barınma konusunda uygun şartlar olmadığı gerekçesiyle bin 610 inşaata mühür vurdu. Çarpıcı tespitte bulunan Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, "Görünen o ki, bu konudaki resim iyi değil ve kurallara uyulmuyor" dedi.

Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki maden faciasında, 301 işçi yaşamını yitirdi. Facianın ardından işçi sağlığı ve güvenliği konusu sık sık gündeme gelip tartışma konusu oldu. İşçi sağlığı ve güvenliğine uygun olmadıkları gerekçesiyle, ilçede faaliyet gösteren iki maden ocağı için de kapatma kararı verildi. Bunun sonrasında geçen 6 Eylül tarihinde bu kez, İstanbul Mecidiyeköy Büyükdere Caddesi'ndeki eski Ali Sami Yen Stadı'nın bulunduğu alanda yapımı devam eden, Torunlar firmasına ait rezidans ve AVM inşaatında, işçileri taşıyan asansör 32'nci kattan zemine düştü. Bu olayda 10 işçi can verdi. Son olarak da 28 Ekim'de Ermenek'te, suyla dolan maden ocağının içinde 18 işçi mahsur kaldı. Bunlardan 10'unun cesedi çıkarılırken, 8 işçiyi arama çalışmaları sürüyor.

BAKANLIĞIN DENETİMLERİ ARTTI

Kısa aralıklarla meydana gelen bu kazaların ardından, iş sağlığı ve güvenliğine yönelik yeterli denetim yapılmadığı gerekçesiyle, en çok eleştiriyi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı aldı. Bakanlık müfettişlerinin geçen ekim ayı içerisinde aralarında İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerin de bulunduğu 45 ilde, devam eden inşaat projelerine yönelik denetimleri, ülke genelindeki şok gerçeği ortaya çıkardı. Müfetişler, özellikle inşaat sektörünün en fazla geliştiği bölgelerde denetimlerde bulundu. Ekim ayındaki incelemelerde 2 bin 87 inşaat denetlendi. Bu inşaatlardan, işçilerin güvenlik ve barınma koşulları gibi yaşamsal öneme sahip şartların hiçbirisini yerine getirmedikleri saptanan bin 610'una mühür vuruldu. Denetlenen proje sayısına göre, mühür vurulan inşaatların oranı yüzde 77'yi buldu. Bu rakam da, işçilerin hemen her yerde, ölümle burun buruna çalıştıklarını gözler önüne serdi.

ÇÜRÜK İSKELELER, UYGUNSUN BARINMA YERLERİ

Bakanlık müfettişlerin inşaatlardaki denetimlerde elde ettikleri bulgular sonrasında hazırladıkları raporlar da, yine yaşanan olumsuzlukları gözler önüne serdi. Buna göre, işçiler için hayati önemdeki unsurlardan bir tanesi olan ve ölüm olaylarının en çok yaşandığı iskelelerle ilgili ortaya çıkan gerçek dikkat çekti. İnşaat firmalarının, TSE kurallarına göre standartları belli olan iskeleler yerine, ya daha ince profilleri, ya da ağırlığa dayanıksız malzemeleri kulladıkları tespit edildi. Yine firmaların önemli bir bölümünün ise eski ve artık içten paslanıp çürümeye başlamış olan iskele profillerini, boyayıp yeniymiş gibi kullanmayı sürdürdükleri de belirlendi. Yine ölüm tehlikesi taşıyan bu iskelelerin, firmalarca onlarca kat yükseklik çıkılarak yapılan inşaatlarda hiç tereddütsüz kullanıldığı, işçilerin de üzerlerine çıkartıldığı raporlarda yer aldı. Ayrıca denetimlerde ortaya çıkan bir başka olumsuzluk ise, yüzlerce işçinin kaldığı inşaat alanlarındaki barınma yerleri oldu. Buraların da, kötü ve hijenden uzak olmalarının yanı sıra dar oldukları, ısıtma, soğutma sistemlerinin, havalandırmalarının bulunmadığı, yangın sırasında acil çıkış kapısı gibi önlemlerin de alınmadığı saptandı.

BAKANLIK BÜROKRATINDAN ACI TESPİT

Bakanlık müfettişleri, eksiklikleri bulunan inşaatlardaki faaliyetleri durdurmalarının yanı sıra yüksek miktarda idari para cezaları  uyguladı. Denetimler sonrasında ortaya çıkan tabloyla ilgili en çarpıcı değerlendirmeyi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel yaptı. Tezel şunları söyledi:

"Görünen o ki, bu konudaki resim iyi değil ve kurallara uyulmuyor. Yapı işlerinde işveren, iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymuyor. Kurallara uyulmadığı gibi malzemelerden de kaçılıyor. Bunun sonucunda da acı kazalar maalesef ortaya çıkıyor. Biz denetimlerimizi artırdık. Kimsenin gözünün yaşına bakılmıyor. Kurallara uymayanlara müsamaha olmayacak." - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Denetlenen 4 İnşaattan 3'ü Mühürlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türkiye'den 9. İyilik Gemisi ile Gazze'ye 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi ulaştı
    00:23 Türkiye'den 9. İyilik Gemisi ile Gazze'ye 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi ulaştı

    Türk Kızılay tarafından temin edilen gıda, bebek malzemeleri ve diğer ihtiyaç malzemeleriyle yola çıkan 9. İyilik Gemisi, Mısır'ın El-Ariş Limanı açıklarına ulaştı. Gemide bulunan 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi, Gazze'ye taşınmak üzere tırlara yüklenecek.

  • ABD, Filistin'in BM tam üyeliği talebini veto etti
    00:23 ABD, Filistin'in BM tam üyeliği talebini veto etti

    ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in BM'ye tam üyeliği talep edilen karar tasarısını veto etti.

  • Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralandı
    00:19 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralandı

    Manisa'nın Selendi ilçesinde meydana gelen trafik kazasında okul servisi ile kapalı kasa kamyonet çarpıştı. Kazada 9 öğrenci hafif şekilde yaralanırken Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, öğrencileri hastanede ziyaret etti. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    23:58 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 18.11'de 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevre illerden de hissedildi. AFAD ve diğer kurumlar çalışmalara devam ediyor. Can kaybı yaşanmazken, bazı binalarda hasar oluştu. Vatandaşlar açık alanlarda bekliyor. İçme suyu konusunda uyarı yapıldı.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti
    23:43 Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti

    Bolu Belediye Meclisi'nde yapılan toplantıda, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması konusu görüşüldü. Gölcük Platformu üyeleri, bungalovların kullanımına karşı çıkarak protesto gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Tanju Özcan, maddenin komisyona iade edileceğini açıkladı.

  • Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi
    23:38 Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi

    Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteride binlerce Bosnalı Sırp, Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği bir protestoya katıldı. Gösteride RS Başkanı Milorad Dodik ve diğer önemli Sırp yetkililer konuşma yaptı. Dodik, Srebrenitsa'da yaşananların savaş sonucu işlenen bir suç olduğunu ancak soykırım olmadığını savundu. RS hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü karar taslağına tepki olarak bu gösteriyi düzenledi.


Advertisement