Denetlenen 152 Bin Asansörden Yüzde 64'ünün Yüksek Risk Taşıdığı Belirlendi" - Son Dakika
Ekonomi

Denetlenen 152 Bin Asansörden Yüzde 64'ünün Yüksek Risk Taşıdığı Belirlendi"

Denetlenen 152 Bin Asansörden Yüzde 64\'ünün Yüksek Risk Taşıdığı Belirlendi"

AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Targıt: "Kontrolü yapılan 152 bin 278 asansörün sadece 44 bin 329'u risksiz görülüp yeşil etiket alırken, 96 bin 542 asansörün ise yüksek risk taşıdığı tespit edildi"

13.01.2015 13:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği (AYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Targıt, bir yıllık süre içinde kontrolü yapılan 152 bin 278 asansörün sadece 44 bin 329'unun risksiz görülüp yeşil etiket alabildiğini belirterek, "Denetlenen 96 bin 542 asansörün yüksek risk taşıdığı tespit edildi. Bu tablo, kabul edilebilir ve sürdürülebilir değildir" dedi.

Targıt, son dönemde tartışılan asansörler konusunda düzenlenen bilgilendirme toplantısında her yıl ortalama 20-25 bin asansörün hizmete girdiği Türkiye'de 2013 sonu itibarıyla yeni asansör tesis iç pazarının 1,2 milyar lira büyüklüğe ulaştığını, bakım pazarının 300 milyon lira, ihracatın ise 150 milyon dolar civarında büyüklüğe sahip olduğunu söyledi.

Dünyada her yıl 875 bin yeni asansörün hizmete girdiğini anlatan Targıt, "Dünya genelinde şu anda 12 milyon asansör çalışıyor. Bunların neredeyse yarısı Avrupa, Rusya ve Orta Doğu'nun içinde bulunduğu bölgede yer alıyor. 7,2 milyar nüfusa sahip dünyada 2014 yılında her bin kişiye 1,6 asansör düşerken, Türkiye'de her bin kişiye 5 asansör düşüyor" diye konuştu.

Targıt, Türkiye'de kullanımda olan yaklaşık 400 bin asansörün her gün 50 milyon insan taşıdığını dile getirerek, asansörlerin, çok sayıda mekanik ve elektronik parçadan oluştuğunu, bunların da tıpkı otomobil ya da uçaklardaki gibi düzenli bakım ve kontrollerinin mutlaka uzman kişilerce yapılması gerektiğini belirtti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın, belediyelere görevini hatırlatmak için Türkiye'nin 7 bölgesinde farkındalık toplantıları yapmak zorunda kaldığını anlatan Targıt, yapılan denetimlerde ise asansörlerin yüzde 64'ünün yüksek riskli çıktığını bildirdi. Targıt şöyle devam etti:

"2013 yılından 2014 başına kadar geçen sürede kontrolü yapılan 152 bin 278 asansörün sadece 44 bin 329'u risksiz görülüp yeşil etiket alırken, 96 bin 542 asansörün ise yüksek risk taşıdığı tespit edildi. Bu tablo, kabul edilebilir ve sürdürülebilir değildir. Biz sektör mensupları olarak, değerlendirme kriterlerinin doğru olmadığı, piyasadaki hemen kapatılması gereken yüksek riskli asansörlerin yüzde 20 civarında olduğu ve bu durumdaki asansörlerin hiç tavizsiz hemen kapatılması gerektiği kanaatini taşıyoruz. İncelenen asansörlerde bulunan eksikleri değerlendirdiğimiz zaman bu kanaate vardık. Diğer eksikliklerin asansör çalışırken de zaman tanınarak tamamlanabileceğini biliyoruz. Bu yönde değişiklik talebimizi bakanlığımıza ilettik, gereğinin en kısa zamanda yapılacağını umuyoruz."

"Bina sorumluları kontrolü atlamanın peşinde"

Avrupa Asansör Derneği  (ELA) verilerine göre 2013 yılında aralarında Türkiye'nin de bulunduğu derneğe üye 18 Avrupa ülkesinde toplam 835 asansör kazasının meydana geldiğini aktaran Targıt, bu kazalarda ölen 17 kişinin 12'sinin Türk olduğuna işaret etti.

Targıt, mevcut yönetmeliğe göre, asansörün, güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla düzenli olarak bakımını, onarımını ve yıllık kontrolünü yaptırmaktan sorumlu olan, binanın maliki veya kat maliki/malikleri ya da bunların yetki verdiği gerçek veya tüzel kişilerin "Bina Sorumlusu" olarak tanımlandığını hatırlattı.

Yönetmeliğe göre bu sorumlu kişilerin, "Asansörün kurallarına uygun olarak güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla, düzenli olarak bakımını yaptırmaktan ve kontrolünü asansörün piyasaya arz edildiği tarih itibarıyla ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere yaptırmaktan sorumlu" olduğunu söyledi.

Bina sorumlularının sorumlu gibi davranmadığından yakınan Targıt, "Maalesef asansör firmalarını ve muayene elemanlarını ayartmaya çalışarak, onları, mevcut riskleri görmezden gelip yeşil etiket vermeleri konusunda yoldan çıkarmaya çalışıyorlar. Şu andaki duruma göre bina sorumluları, emniyeti artırmanın değil kontrolü atlamanın peşindeler" diye konuştu.

"Bir paket sigara parasına canınızı tehlikeye atmayın"

Yaşanan ölümlü ve yaralanmalı kazaların birçoğuna, düzenli bakım yapılmadığı için yaşanan teknik arızaların neden olduğunu söyleyen Targıt,  "Bir asansörün aylık ortalama bakım masrafı ortalama 150 TL. Minimum 10 daireli bir binayı örnek alırsak, daire başına ayda sadece 15 TL düşüyor. Bir paket sigara bedeline, kendinizin ve aile fertlerinizin canını tehlikeye atmayın. Bina sorumlularını, asansör bakımı konusunda uyarın" ifadelerini kullandı.

Asansör kazalarının meydana gelmesindeki temel nedeni, düzenli bakım ve periyodik muayenelerin yapılmasındaki eksiklik olarak gösteren Targıt, yetkilendirilmiş kuruluşlarda, teknik yeterliliğe sahip eleman sıkıntısı yaşandığını belirtti.

AYSAD olarak asansörde sadece güvenliği değil, inovasyonu da teşvik etmeyi misyon edindiklerini belirten Targıt, İFO Fuarcılık ile birlikte 6.'sını düzenledikleri Uluslararası Asansör Tasarım Yarışması'nın bu yılki konusunu "Mevcut binalara yapılacak yeni asansörler" olarak belirlediklerini söyledi.

Asansörlerin üzerinde çok düşünülüp emniyet önlemleri geliştirilmiş araçlar olduğuna dikkati çeken Targıt, "İnsan taşıyan araçların en emniyetli ve insan hatasına yer bırakmayan cihazlarla donatılmış olanı asansörlerdir. Yeter ki ehliyetli kişilerce tasarlanıp, tesis edilsin ve bakımları yine ehliyetli kişilerce yapılsın. Otomobillere gösterilen ihtimam, asansörlere de gösterildiği takdirde, kaza olması söz konusu değildir" değerlendirmesini yaptı.

Sefa Targıt, bir soru üzerine, asansörlerin denetimine ilişkin mevzuatın önümüzdeki dönemde daha emniyet odaklı olarak uygulanacağını belirtti. Mevcut asansörlerin yarısının yeşil ya da kırmızı etiketle derecelendirildiğini dile getiren Targıt, geri kalanların derecelendirilmesin de kısa süre içinde tamamlanacağını belirtti.

Targıt, şantiye asansörlerinin AYSAD'ın alanında olmadığını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından denetlendiğini söyledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Denetlenen 152 Bin Asansörden Yüzde 64'ünün Yüksek Risk Taşıdığı Belirlendi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İran'a İsrail saldırısı sonrası petrol ve altın fiyatları yükseldi
    14:37 İran'a İsrail saldırısı sonrası petrol ve altın fiyatları yükseldi

    ABD’li yetkililerin bir İsrail füzesinin İran’ı vurduğunu açıklamasının ardından, petrol ve altın fiyatlarında yükseliş oldu. İsrail saldırısının haberi duyulunca, Brent ham petrolünün varil fiyatı 90 doların üzerine çıktı; daha sonra İran saldırının önemli olmadığını söyleyince biraz geriledi. Altının ons fiyatı bir ara rekora yaklaşırken, daha sonra 2400 doların altına düştü. Orta Doğu’daki gerilimin tırmanmasının petrol sevkiyatını aksatabileceğinden korkuluyor.

  • Ağrı'da baharın gelişiyle besiciler hayvanlarını meraya çıkarmaya başladı
    14:34 Ağrı'da baharın gelişiyle besiciler hayvanlarını meraya çıkarmaya başladı

    Ağrı'da küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın yaygın olduğu kentte, baharın gelmesiyle besiciler hayvanlarını meraya çıkarmaya başladı. Bol yağışlı geçen havaların ısınmasıyla meralar yeşillendi. Besiciler, sabahın erken saatlerinde hayvanlarını meraya çıkarıp akşam köylerine geri götürüyor. Baharın gelmesiyle çobanlık mesailerine başlayan besiciler, sezonun bereketli geçmesini temenni ediyor.

  • Beijing'in GSYİH'sı 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 6 arttı
    14:29 Beijing'in GSYİH'sı 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 6 arttı

    Çin'in başkenti Beijing'in gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYİH), 2024'ün ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artarak 1,05 trilyon yuanı (yaklaşık 148 milyar ABD doları) aştı. Kentin birincil sektörlerinin katma değeri yüzde 3,2 artarken, ikincil sektörlerinin katma değeri yüzde 7,3 artış gösterdi. Kentin üçüncül sektörlerinin katma değeri ise yüzde 5,8 arttı. Beijing, 2024 yılı için yüzde 5 civarında GSYİH büyüme hedefi belirlemiş bulunuyor.

  • Niğde'de ilaçlanan patatesler neden kırmızıya dönüştü?
    14:24 Niğde'de ilaçlanan patatesler neden kırmızıya dönüştü?

    Türkiye'nin patates üretiminde lider konumunda olan Niğde'de, üzerine ilaç sıkılan patateslerin neden kırmızıya döndüğü merak konusu oldu. Sağlık açısından herhangi bir zararının olup olmadığı ise bilinmiyor.

  • Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, çiftçilere nohut tohumu dağıttı
    14:10 Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, çiftçilere nohut tohumu dağıttı

    Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hasancı Mahallesi'nde çiftçilere nohut tohumu dağıttı ve tarımsal üretimi artırarak Kayseri'yi tarımsal üretim merkezi haline getireceklerini ifade etti. İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav da çiftçilere destek verdiklerini belirtti.

  • Karabük'teki MARZİNC Fabrikasında İşçiler Eylem Yaptı
    14:07 Karabük'teki MARZİNC Fabrikasında İşçiler Eylem Yaptı

    Karabük'teki MARZİNC fabrikasında çalışan DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası'na üye işçiler, 2023-2025 dönemi toplu sözleşmendeki haklarını alamadıkları gerekçesiyle eylem yaptı. Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar, işçilere destek vererek, toplu iş sözleşmesindeki eksikliklerin giderilmesini istedi.

  • Türkiye ve Tanzanya Arasında Yıllık 1 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefi Belirlendi
    14:05 Türkiye ve Tanzanya Arasında Yıllık 1 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefi Belirlendi

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, iki ülke arasında yıllık 1 milyar dolarlık ticaret hedefinin belirlendiğini açıkladı. Bolat, tarım, sanayi, tekstil-giyim, ilaç gibi sektörlerde önemli fırsatlar bulunduğunu ve geçen yıl 350 milyon dolar olan ticaret hacminin hedefe ulaşabileceğini belirtti.

  • Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda Ticaret Hedefleri Konuşuldu
    14:00 Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda Ticaret Hedefleri Konuşuldu

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Tanzanya arasındaki ticaret hacminin arttığını ve hedeflerinin 1 milyar dolar olduğunu belirtti. Yılmaz, Afrika kıtasıyla olan ticaretin de önemli ölçüde arttığını vurgulayarak, Türk müteahhitlerinin Tanzanya'da üstlendiği projelerin başarılı olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türk iş insanlarını Tanzanya'ya yatırım yapmaya teşvik etti.

  • Gaziantep'te kaçakçılık operasyonu: 1 şüpheli gözaltına alındı
    13:59 Gaziantep'te kaçakçılık operasyonu: 1 şüpheli gözaltına alındı

    Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde yapılan bir işyerine düzenlenen kaçakçılık operasyonunda 10 ton 950 gram sahte markalı deterjan ve 66 bin 430 çeşitli markalara ait ambalaj ele geçirildi. Operasyonda 1 şüpheli gözaltına alındı.


Advertisement