Demirtaş: Neden Bir Kürt Cumhurbaşkanı Olmasın (3) - Son Dakika
Güncel

Demirtaş: Neden Bir Kürt Cumhurbaşkanı Olmasın (3)

Demirtaş: Neden Bir Kürt Cumhurbaşkanı Olmasın (3)

Demirtaş: TEK DİL, TEK MİLLET HİTLER SLOGANIDIR Hakkari'den Van'a geçen Selahattin Demirtaş, Edremit İlçesi'nde bir otelde STK temsilcileri ile bir araya geldi.

29.07.2014 20:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Demirtaş: TEK DİL, TEK MİLLET HİTLER SLOGANIDIR

Hakkari'den Van'a geçen Selahattin Demirtaş, Edremit İlçesi'nde bir otelde STK temsilcileri ile bir araya geldi. Toplantıya, HDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, Diyarbakır Milletvekili Meral Danış Beştaş, Hakkari Milletvekili Esat Canan, Van Milletvekili Özdal Üçer, Nazmi Gür, ilçe Belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı. Burada konuşan Demirtaş, devletin en önemli koltuğuna halkın kendi duruşuyla, talepleriyle ilk kez bu kadar yakın olduğunu söyledi. Demirtaş şöyle konuştu: "Bizi bu kadar heyecanlandıran asıl neden budur. Biz Cumhurbaşkanlığı seçimini, bir makam koltuk, bir kişinin adaylığı üzerine kurmadık. Bizim açımızdan savunduğumuz ilkeler, en önemli kazanımımızdır. Bu ilkelere Türkiye'nin her yerinden destek almak en büyük kazanımımız olacaktır. Bugüne kadar hiçbir aday, ben seçilirsem Türkiye'yi geriye götüreceğim demedi. Demezde. Ama bu güne kadar umudu vadedenler, lafta sözde ifade edip de o koltuğa oturanlar bunun hakkını vermediler. Türkiye'de karşı karşıya olduğumuz devlet modeli, özgürlükleri hayata geçirmek için uygun değil. İki aday da mevcut devleti en çok ben yönetirim ve ben güçlü kılarım anlayışına hakim. Biz bu devleti inşa ederken, yanlışlıklar yaptık diyemiyor. Hala tek dil, tek millet diyorlar.

Tek dilin ve tek millet dayatması, Hitler'den kalma dönemin dili ve sloganıdır. Türkiye'deki 'vatanın bölünmez bütünlüğü' lafı Hitler sloganıdır. Bunu icat eden Erdoğan değil, Kenan Evren değil. Hitler'dir. Soykırımcı tek ırka dayalı Alman ırkını yaratmak için dünyayı kasıp-kavuran Hitlerdir. Şimdi ise bu milli birliğin formülü olarak sunuluyor. Oysa tam tersi. Milletin kendi içindeki birliği, teklik üzerine değil, çokluk üzerine kurulur. Bir milletin içinden Kürt, Arap, Çerkez, Ermeni her etnik kimlikten insan bir araya gelir. Kendi kimliğini asilime etmeden kendi kültürünü oluşturabilirler. Nar gibi. Nar birdir, tekdir içinde binlerce tane vardır. Bunların söylediği Allah'ın emirlerine aykırıdır, insanın ruhuna aykırıdır."

SİZ PARÇALADINIZ, BİZ BÜTÜNLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ

Demirtaş, Türklerin yapay Türklük tarihi üzerinde yok edildiğini de belirterek, "Tek dil ve tek millet Türk halkının yararına mıdır? Ahlaklıcı bakıldığında kimsenin yararına değil. Türklerin de yapay Türklük tarihi üzerinden yok edildiğini görebilirsiniz. Ortaya atılan Türklük tarihi, Türk halkına da hakarettir. Herkese anasından doğduğu şekilde, geçmişini inkar etmeden, yaşadığı yeri inkar etmeden, inkar etmek zorunda kalmadan, kimlikten utanmadan, baskı görmeden o inanca sahip diye onu saklama korkusu yaşamadan özgürce yaşama çağrısı yapıyoruz. Bu nedenle hayacanlandırıyor. 'Tek milletten vazgeçersek paramparca oluruz' diyorlar. Bundan daha parçalanmış bir toplum yoktur. Siz milleti paramparça etmişsiniz, biz bütünleştirmeye çalışıyoruz. Sünni, Alevi arasında düşmanlık yaratan sizsiniz. Onların ibadetini küçümseyen sizsiniz. Din işleri devletin işi değildir. Şu anda var olan bize dayatılan Allah ve peygamberin din değil, diyanetin devletin dayattığı dindir. Onların istediği şekilde hocalar Cuma'da vaaz verebiliyor. Devletin dini değil, Allah'ın dini özgürce yaşasın diyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, devletin bir numaralı koltuğuna halkın oturacağını da belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: "O zaman Türkiye'de değişim yaşanacak. Türkiye birliği sağlamış olur ve bir numaralı koltuk halkın yanında olur. Halkın başına gelen her felaketi düşünün, depremi, Soma'yı, Roboski'yi düşünün her olayda devletin sorumlu olduğu, vicdanen sanık olduğu olaylar. Oy vererek seçtikleriniz, görev verdikleriniz asla zor gününüzde yanınızda olmaz. Onlar için önemli olan devletin çıkarlarıdır. Bizim kendi elimizde yarattığımız şey bir canavara dönüşmüş. Kendi paramızla kendimizi dövdürüyoruz. Bu hale getirmişiz devleti. Devlet halkın özellikle emekçilerin üzerinde inşa edilmiştir. Yüzde 80 emekçiler karlşılıyorsunuz. Gelir dağıtılırken kazancın yüzde 80 ise nüfusun yüzde 5 arasında paylaştırılır. Bütün kazancımızı alıp götürürler, buna itiraz ettikçe kafamıza cop iner. İlle onlara boyun eğmek zorundayız. İşte yarattığımız ceberrut devlet böyle bir devlettir. Sanki Allah böyle yaratmış gibi böyle düşünürüz. İnsanlar olarak biz, yetki, görev verdik bizim özgürlüğümüzü sağla dedik. Ama yetkilerini aşan bir canavara dönüştü devlet ve bunu dizginlememiz lazım. Bu seçim bu kararı vereceğmiz için önemlidir. Önümüze böyle bir fırsat var. Cumhuriyet tarihi boyunca devleti değiştirmek için uğraştık. Bu topraklarda herkes bedel ödedi. Özgür olmak, onurlu yaşamak için. Önemli noktaya geldik. İstedğimiz şeyi yaratamadık. Ama önemli noktaya geldik. Sizlerin var ettiği değer ve ilkeler şimdi Türkiye'de en çok kabul gören ilkelere dönüştü. Eşit, adil yarış olsun büyük farkla kazanırız. Çünkü Türkiye'de ahlaklı namuslu insanların sayısı bize oy verenlerin sayısından fazladır. AKP oy veren bizim düşmanımız değildir. MHP oy veren işçi temel ilkeleri rahatlıkla savunabilir. Önemli olan hepsinin yüreğine ulaşabilmemizdir. Herkes kendi partisinin adayını sorgulamaya başlayacak. İlkeler herkes tarafıdan daha iyi hissediliyor. Türkye'de sadece biz bu ilkelerin arkasındayız diye düşünmeyin, Adil yarış olsa inanın Çankaya'ya halk çıkacak. İnsanlar artık etnik kimliklerinden dolayı ne birini horlamak, ne de kendisinin horlanmasını istiyor."

Türkiye'nin halen Kenan Evren'in yaptıklarını acısını yaşadığını, hükümeti de freni boşalmış kamyona benzeten Demirtaş, " Suriye'yi görüyorsunuz. Mezheplerinden, inançlarından dolayı insanlar bir kentte bile birlikte yaşayamıyorlar. Ama biz gittiğimiz yerlerde sofralarımızda herkesle aynı düşüncede olmayan insanlarla birlikte oturuyoruz. Bir cumhurbaşkanı adayı olarak gittiğimiz yerlerde örtülü, başı açık, köylü, işçi, işveren de var. Bu devletten ceberrut anlayıştan herkes bıkmış. Halk kendi başkanını seçerken buna dikkat ederek oy kullanırsa, Türkiye de değişim başlayacak. 'Çankaya'da başkan olalım devleti ele geçirelim' demiyoruz. Askine devleti ellerinden alalım halk yönetsin diyoruz" dedi.

KPSS KALDIRILMALI

Demirtaş, Kürt halkının içinden çıktığını belirterek konuşmasını şöyle tamamladı: "Kürt halkının mücadelesinin içinde yaşadım, ama bu dezavantaj değil, avantajdır. Birinin ezilmemesi gerektiğini, o zülmün içinde öğrendim. Dilin yasak olmasının ne demek olduğunu burada öğrendik. Bu yangın yerinin içinde çıkan bir siyasetçi olarak ezilenleri en çok biz temsil ederiz. İlk kez Kürt kökenli, kendi kimliği, duruşuyla tüm halkların temsiliyetini orada oluşturmuş oluruz. KPSS kaldırılmalıdır. Cumhurbaşkanı'nın buna yetkisi yoktur. Ama Anayasa Mahkemesi'ne Danıştay'a götürebilir. KPSS'nin kaldırılması için elimden ne gelirse yaparım. Atanamayan öğretmenlerin sorunları var. Yıllardır atanmayı bekleyen öğretmenlerimiz var. Her hafta neredeyse seslerini duyurmak için eylem yapıyorlar. Ama devlet şu anda 300 bin civarında polis alma kararı verdi. Memleketin öğretmenleri işsiz durumda, ama kendisi polis alıyor. Çünkü halk bilinçleniyor ve bilinçlenince ne yapacak polis alacak. Engelleri kardeşlerimizin sorunları var. Biz yokmuş gibi davransak da, hepimizin boynunun borçudur. Her evde bir engelli var ve hepimiz bir engelli adayıyız. Sorunları bizim sorunumuz değil gibi davranamayız. Kenti yeniden inşa ederken bileceğiz ki orada engelliler de yaşıyor. Engelliler tüm imkanlardan yararlanabilmeli, siyasete katılabilmeli. Bizden eksiklerinin olmadığını göstermeliyiz. Cumhurbaşkanının rektör atama yetkisi kaldırılmalıdır. Öğrencilerde rektör seçimlerinde oy kullanabilmelidir. Geleceği kazanmak Demirtaş Çankaya'da koltuğu kazanması değil, her yerde insanların özgürce yaşayacağı günlerdir. İnşallah etkili sonuçlar alacağız. Asla yarıştan kopmadık kapmayacağız. Hakkari'de çocuklar harçlıklarını toplarak kampanyamıza yatırdılar. İnanın bizim için ne kadar doğru iş yaptığımızın göstergesidir. Yüzlerce trilyonlarla seçim çalışması mı olur? Cebinden kuruş çıkmıyor. Devletin imkanlarıyla tüm çalışmalar yapılıyor. Devletin velisiyle işadamlarını çağırıp zorla bağış yaptırıyor. İnanılmaz para ve güç savdası var. Allah onu ıslah etsin ama bizde ıslah olması için oy vermeyelim."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Demirtaş: Neden Bir Kürt Cumhurbaşkanı Olmasın (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı
    03:20 Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde iftar vakti gökyüzünde dikey şeklinde duran ve sarı bir ışık yayan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı. Esad Tek isimli vatandaş, evine giderken yolda bu ilginç manzarayla karşılaştı ve hızlıca evinin balkonuna çıkarak gökyüzünde duran cismi ve ışığı cep telefonuyla kayıt altına aldı. Cisim bir süre hareketsiz durduktan sonra kayboldu.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.


Advertisement