Demirtaş: Kimse Üstümüzü Çizmez - Son Dakika
Politika

Demirtaş: Kimse Üstümüzü Çizmez

Dün BDP'nin grup toplantısında konuşan Demirtaş, gazetecilerin "İsminizin üstü çizildi mi?" sorusuna "Kimse üstümüzü çizmez" yanıtını verdi.

23.04.2014 08:13  Güncelleme: 08:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı olacak ismin Türkiye'deki bütün kimlikleri, inançları, değişik toplumsal kesimleri temsil etme gücüne sahip olması gerektiğini belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu özelliklere sahip olmadığını söyledi.

BDP grubunda bir grup gazeteci ile görüşen Demirtaş, yeniden aday olup olmayacağı şeklindeki soruya "HDP kongresinde de eşbaşkanlığa aday olmayı düşünmüyorum. HDP milletvekili olarak çalışmalarımı sürdüreceğim" diye cevap verdi.

İşte Demirtaş'ın açıklamalarından satırbaşları;

ERDOĞAN'IN GARANTİSİ Mİ VAR?

Partimizin hiçbir yetkili kurulunda bu konu henüz konuşulmadı. Fakat biz başka bir partinin gösterdiği ve desteklediği adayı destekleme durumunda değiliz. Ben kişisel tahmini söylüyorum, yani muhtemelen bizim de destekleyeceğimiz bir aday çıkacak. Yoksa biz başka partilerin aldığı kararları destekleme tavrı içinde olmayacağız. İkinci tura kimler kalıyor bir bakılır. İkinci tura bakılır ama, Recep Tayyip Erdoğan'ın ikinci tura kalma garantisi mi var? İkinci turda belki kendisi kalmaz, belki bizi destekleme durumunda kalır.

ÜÇÜNCÜ YOL: (HDP'nin üçüncü yolu kullanması) Muhtemelen böyle bir şey olacak. Biz, MHP, CHP, AKP adaylarını destekleme kararı almayız. Tabii Cumhurbaşkanı seçimi ilginç olacak. Yani partiler yarışıyor olacak. Bildiğimiz klasik başkanlık sistemindeki yarıştan öte siyasi partilerin yarışını Cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşayacağız. Biz kendi çıkaracağımız adayın ikinci tura kalması ve kazanması için uğraşırız.

BDP'NİN ADAY PROFİLİ

Anlayış itibarıyla özgürlükçü olmalı. Bütün Türkiye’yi kucaklayabilmeli. Özellikle hükümetin yapacağı hatalar yanlışlar konusunda bir denge unsuru olmalı. Hangi çevreden olursa olsun seçildikten sonra Türkiye’deki bütün kimlikleri, inançları temsil etme gücünü kendinde görebilmeli. Kadın olursa biz daha çok seviniriz.

BAŞBAKAN'DA CUMHURBAŞKANI OLMA NİTELİĞİ YOK

Başbakan herkesin Başbakanı bile değil. Kendine oy verenlerin de bir kısmının Başbakanlığını yapıyor. Bu zihniyetle Türkiye’de herkesin temsil makamı olan cumhurbaşkalığını temsil etme zihniyetinin ben Başbakan’da olmadığını düşünüyorum. Herkesi tehdit olarak gören, hakaret eden, ötekileştiren bir anlayış Çankaya’da herkesin nasıl Cumhurbaşkanı olabilir ki?

SÜREÇ PAZARLIK KONUSU OLMAZ

Çözüm süreci Cumhurbaşkanlığı seçiminde bir pazarlık unsuru değildir. Yaparsa Türkiye için iyi olur. Ancak bu Cumhurbaşkanlığı seçiminde tavrımızı değiştirecek bir durum olmaz.

DEVLET HEYETİ GÖRÜŞMEDİ

(İmralı görüşmesinin uzaması) Bilmiyoruz heyet gitmeden bir sorun mu var bilmemiz mümkün değil. Bize devlet heyeti gidemediği için BDP heyetinin gidişi engellendi dediler. Devlet heyeti gidemedi mi, gitmedi mi, bunları adaya gitmeden öğrenme şansımız yok. Bu bir siyasi tavırdır. Normalde uzlaşma gereği 15-20 günde görüşmemiz gerekiyordu.

EŞBAŞKAN OLMAYACAĞIM

Pazartesi grubumuz resmi olarak HDP’ye geçecek. Biz, HDP’ye geçince eşbaşkanlığım düşecek. HDP kongresinde de aday olmayı düşünmüyorum. Milletvekili olarak devam edeceğim. Parti yönetimine girebilirim. Ben çalışmamı durdurmayacağım. Bunu ille de eş genel başkan olarak yapmam gerekmiyor. HDP kongresinden sonra da yönetimde görev alabilirim. Parlamento çalışmamı HDP çatısında sürdürürüm. Yerel yönetimleri koordinasyonu veya bazı sorunların çözümü noktasında özgün çalışmalar yürütebilirim. Biz bir değişiklik yapıyoruz. Yeni yönetim ve eşbaşkanlarla yola devam ediyoruz. Ama siyasetin ne getireceğini kestirmek zordur. Bizim açımızdan siyaset bir meslek değil, bir yaşam biçimidir. Hangi görev olursa kaçmıyoruz. Başka zaman başka şekillerde görev düşerse onları yürütürüm. Yeni yüzler ve eş başkanlarla yürümek belki daha doğru olabilir.

ÖCALAN'IN EŞBAŞKAN ÖNERİSİ

Heyet gittiğinde göreceğiz. Bir önerisi olur mu? Büyük ihtimal gelişmeleri kendisi de değerlendirir.

BDP FORMAT DEĞİŞTİRECEK

BDP’nin kapısına kilit vurulmuyor. BDP tasfiye olmayacak, format değiştirecek. Başka bir örgütlenme şekliyle devam edecek. İsmini tüzüğünü tekrar tartışacağız. BDP’yi nasıl değerlendireceğiz tartışacağız. Kapatmıyoruz BDP’yi.

HDP KLASİK SOL OLMAYACAK

HDP’de klasik bir sol birlik partisi olmayacak. Solda birlik partisinin çok ötesinde muhafazakar kesimleri de bünyesine alacak. Türkiyenin bütün farklı inanç kesimleri etnik kimlik kesimleri siyasal kesimler o parti etrafında birleşmeye çalışılacak. Sol lokomotif görevi görebilir, sol öncülük yapabilir ama temel hedef solu birleştirmek değildir. Solu da birleştirmeyi kapsayan daha büyük birlik partisi olmayı hedefleyecek HDP'den ilk seçimde zaten büyük bir başarı beklemiyorduk. Bundan sonrası artık büyüme safhası olacak.

İSMİ ÇİZİLDİ Mİ?

(Rüşvet ve yolsuzluk operasyonu sonrası Başbakan'da bir rahatsızlık yarattığınız dolayısıyla isminizin üstünün çizildiği düşüncesi var mı?) Başbakan'ı inşallah rahatsız etmişimdir. İşimiz Başbakan'a rahatsızlık vermekti, umarım başarmışızdır. Ama bundan dolayı partimizde bir eşbaşkanlık tartışması yoktur. Kimse bundan dolayı partimizde ya da tabanda üstümüzü çizmez. Partimizin eşbaşkanını da başbakan belirlemiyor.

BDP SEÇİMLERE GİRMEYECEK

BDP seçimlere girmeyecek, daha çok tabanı örgütleyen, kadroların halkın belediyelerin eğitimi, sorunların çözümünde proje üreten bir parti olsun, seçimi HDP yürütsün diye bir tartışma içindeyiz şu anda.

BDP'NİN KUTLU DOĞUM ETKİNLİĞİ DÜZENLEMESİ

Uzun süredir biz şunu tartışıyoruz. İslamiyetle ve İslam toplumuyla bağ kuramamış hiçbir hareketin toplumu örgütleme şansı yoktur. Sol ve devrimci hareketler için de geçerlidir bu. Bunlar Ortadoğu coğrafyasının gerçekleridir. Yaşam biçimidir. Halk için siyaset yapıyorsak bunu yok sayarak bu mücadeleyi büyütemeyiz, sürdüremeyiz. (Kaynak: Milliyet)

Demirtaş: Kimse Üstümüzü Çizmez
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Politika Demirtaş: Kimse Üstümüzü Çizmez - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • cihan yalçın: Helal Olsun Selahettin Başkan ! 37 7 Yanıtla
  • nacar: bir kürt olarak bunlardan dolayı kürt temsili partilere oyumu veremiyorum kime hizmet ettkleri belli degil kürtler dışında her çirkinlige hizmet ediyorlar.1 mayıs günü bunlar chp, işçi partisiyle aynı safta bayrak sallamaları nasıl ilkesizlik eski günlere çevirmek için uğraşanlarla aynı amaç güdülmekte. 5 14 Yanıtla
  • DİZAYN: DİZAYN EDİLİRSENİZ.ÖYLE BİR ÇİZİLİRSİNİZKİ. 6 12 Yanıtla
  • geverli: uzun adam cumhurbaşkanı olacak yakışır türkiyeyi yönetmek sanamı kalmış sen ancak hakkariyi yönetebilirsin oda silah zoruyla 3 11 Yanıtla
  • geverli: ozaman sen cumhurbaşkanı ol sana oy veren olacakmı sen olsan ancak parti başkanı olursun uzun adam olacak yakışırda sende hep boş konuş 3 8 Yanıtla
  • yemezler: bdp-hdp d.bakırda kutlu doğum haftası kutlaması bahanesi ile karaçarşaflı göründü.fakat nedense istanbulda aynı bdp-hdp 1 mayıs 8 mart önde gidiyor.1 mayısı g.doğuda yasak değil bölge parti olduğunuza göre bölgenizde neyseniz heryerde öyle olun.çağdaş toplumun önderide biz olacağız diyor herhal.d.bakırda ayrı kıyafet istanbulda ayrı kıyafet olmaz. 2 7 Yanıtla
  • SERKAN: Bunlar devamlı boş boş konuşuyor barış süreci masalınla insanları kandırıyorlar.bu pkk sempatizanı veletlerde anca sayfayı paylaşıp beğeni yapıyorlar. 2 7 Yanıtla
  • BAHTİYAR: öncelikle burda bdpye klavye erkekliği yapanlar var. bdp ortamı yatıştıran bir partidir. yani aynı anda abdullah öcalanla görüşürken aynı anda türklere de saygı gösterir. kamoyunu dengeleyen bir partidir. sürekli abdullah öcalanla devam etse hem bazı kürtler hem türkler onu desteklemez. sürekli türklerle de devam etse kürtler desteklemez. o yüzden çok ince bir politika sürdürüyor. ayrıca yerel yönetimler konusunda chp ve mhpden daha deneyimlidir ama akp kadar deneyimli değildir. bdp aynı anda hem kandili hem öcalanı hem türkiye kamoyunu idare ediyor. mhp gibi sadece ırkçılık veya chp gibi sadece kemalistlik üzerinden siyaset yapmıyor. bdp=kandil,öcalan,kürtler,türkler,aleviler,sünniler,doğu,batı,işçi,memur vb bütün kesimlere orta yolu gösteren bir partidir. ama bazıları bdpyi sırf terörist olarak görebiliyor bence biraz geniş açıdan bakmalıyız. 5 1 Yanıtla

Advertisement