Demirtaş : 'Işid'e Karşı Savaşmak İsteyen On Binler Var, Kapıyı Açın' Dedik - Son Dakika
Güncel

Demirtaş : 'Işid'e Karşı Savaşmak İsteyen On Binler Var, Kapıyı Açın' Dedik

Demirtaş : \'Işid\'e Karşı Savaşmak İsteyen On Binler Var, Kapıyı Açın\' Dedik

Hdp Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin grup toplantısında konuştu.

14.10.2014 14:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hdp Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin grup toplantısında konuştu. Demirtaş, "Türkiye ordusu orada gitsin IŞİD'e karşı savaşsın' demedik. 'IŞİD'e karşı savaşmak isteyen on binler var, kapıyı açın' dedik" diye konuştu.

Demirtaş, "Kobani direnişi bugün 30. gününde. Kobani meselesini son 30 günde değerlendirirseniz, Başbakan gibi değerlendirirseniz; toplumu aldattığınızı zannedersiniz fakat sadece yalanlarınızı alkışlayanları aldatmış olursunuz. Bugün Başbakan kürsüde 'Sünniler, Araplar katledildi, Suriye'ye sessiz kalındı' diyor, dünya kadar danışmanınız var hepsine maaş veriyorsunuz, HDP hangi katliama sessiz kalmış? Bunu önce anlayın sonra eleştiri yapın, saygı duyarız. Siz Suriye'de mezhepçilik yaptınız. TIR'lar dolusu silah gönderdiniz, Özgür suriye Ordusu'na (ÖSO) gönderdiniz. Suriye'de beslediğiniz çetelerden iki şey istiyordunuz: 'Esad'a karşı savaşın ve 'Kürtlerin statü kazanmasını önleyin. Bunu eleştirdik. 'Silahlar El Nusra çetelerinin eline geçiyor, izin vermeyin' dedik. Biz size Suriye'de olanlara sessiz kalın mı dedik?" dedi.

"İÇ SAVAŞIN BÜYÜMESİNE SİZLER BENZİN TAŞIDINIZ"

Demirtaş, " New York'a BM toplantısına gittiğinizde tüm dünya sizi 'IŞİD'i desteklemekle' suçladı, bu algıyı biz mi oluşturduk? Başbakan diyor 'Bizi IŞİD yanlısı olarak gösteriyorsunuz' Bütün dünya öyle diyor? Biz mi dolaşıp anlattık? Sanıyor musunuz ki biz sizi teşhir ettik, sanıyor musunuz ki IŞİD'e giden TIR'ları tüm dünya bilmiyor da bir tek HDP biliyor ve ortaya çıkardı. Suriye'de iç savaşın büyümesine sizler benzin taşıdınız. Suriye'de iç savaşın büyümesine sizler benzin taşırken içeride de bir barış arayışı başladı. Bunların hepsi İmralı'da Sayın Öcalan'la yapılan görüşmelerde masaya yatırıldı. 'Rojava ayrı Kobani ayrı' dediniz. Bugün diyorlar ya, 'Rojava ayrı, süreç ayrı.' Konuştuğumuzda böyle demiyordunuz? Bunlar o zaman masadaydı. 30 gün öncesine kadar 'Süreç ayrı Rojava ayrı' demediniz. Bunlar masadaydı. Bütün bu süreçlerin birlikte işlemesi gerektiği önemini, Türkiye ile PYD'nin birlikte çalışması gerektiğini konuştuk. 'Siz Rojava'da kırmızı çizgimizdir oldu bittiye izin vermeyiz' dediniz, biz 'Rojava'yı dost olarak görün ilişkiye geçin' dedik. Zaman zaman denediniz. Ama Nusra'ya silah gitmesin engellemediniz. 'Rojava ile süreç ayrı' demediniz?" diye konuştu.

"BU BİZİM İŞİMİZ DEĞİL' DİYORSA, SEN DE BİZİM HÜKÜMETİMİZ DEĞİLSİN"

Demirtaş, "Kalın kalın kitaplar yazmışlar ya, zannediyorlar ki herşeyi onlar biliyor. Hayat kitaplarınız gibi değil. Burnundan kıl aldırmayan üsttenci, otoriter tavırlarınızla siyaset yapılamayacağını görmediniz mi hala. Kendi yazdığınız derinlikte boğulmak üzeresiniz. Bunu iki yıldır her görüşmemizde anlatıyoruz. Sayın Öcalan uyarıyordu. Fakat o oradan uyarınca yalaka medyanız 'Apo tehdit etti' diye manşet atıyordu. 'Biz Suriye'de ayrımsız herkesi destekledik' diyorlar, keşke öyle olsaydı. Siyasi düşüncelerine göre desteklediniz. Her fırsatta 'Suriye bizim iç meselemizdir' dediniz. Eskimiş Başbakanınız bağıra çağıra anlattı. Nereye kadar? Kobani'ye kadar. Evet, Somali'de Bosna'da yaşayan bizim kardeşimizdir. Ama Kobani'deki öz kardeşimiz, annemiz, amcamızdır. Aynı soyadını taşıyoruz. Benim öz kardeşim tecavüzcünün tehditi altındayken hükümet 'Bu bizim işimiz değil' diyorsa, sen de bizim Hükümetimiz değilsin" dedi.

"IŞİD'LE AYNIYSA GÖRÜŞME O ZAMAN"

Demirtaş, "Bizim paramızla bizim düşmanımızı besliyorsun. Halk bunu iki yıldır izliyor. IŞİD'e tehdittir demedin ama PYD için dedin. 'IŞİD ile PKK aynıdır' dedin. Aynıysa niye görüşüyorsun? Niye bizi yoruyor, kendini yoruyorsun? Niye halkı kandırıyorsun? Son iki yıldır resmi diyalog yürütüyor, müzakere aşamasna geliyorsun, 'IŞİD'le aynıdır' diyorsun. IŞİD'le aynıysa görüşme o zaman. Bunların hepsini halk izliyor, halk aptal değil. Halkı aptal yerine koya koya öfkeyi büyüttünüz. Kobani IŞİD'in elin geçerse orada bir barbarlık yaşanacak, Türkiye koridor açmadığı için sorumlu olacaktı, süreç yürütülemeyecekti" diye konuştu.

"TÜRKİYE ORDUSU ORADA GİTSİN IŞİD'E KARŞI SAVAŞSIN' DEMEDİK"

Demirtaş, "Biz 23 gün hükümetle diyalog yürüttük, bütün düzeylerde görüşme yaptık. İşin ciddiyetini anlatmaya çalıştık, hükümete anlatmaya çalıştık. Aldığımız karşılık, 'Zamanında hata yaptınız, karşılığını görün' şeklindeydi. Yapılan tek iyilik; kapı açıldı insanlar içeri alındı, minnetmişçesine. Bunlar anlamıyor ama 'Kobani'nin düşmemesi lazım . Önemini anlatmaya çalışalım' dedik. 'Bu Kobani'nin düşmemesi lazım, biz yine de gidelim konuşalım' dedik. 'Önemini anlatalım' dedik. Hala anlamamışlar, biraz önce MHP lideri 'Gidin IŞİD'le savaşın' diyor. Senin anlayabileceğin gibi anlatayım; Bizim korkumuz IŞİD'in Kobani'yi düşürmesi karşılığında ortaya çıkan reaksiyondur. Halklarımızın karşı karşıya kalacağı tehlikeden korktuk, zalimce politikalarınızdan utandık. Biz sizin bu zalimce politikalarınızdan utandık. Hakaretlerinizden, tehditlerinizden utandık. Türkiye ordusu orada gitsin IŞİD'e karşı savaşsın demedik. "IŞİD'e karşı savaşmak isteyen on binler var, kapıyı açın" dedik" diye konuştu.

"DÜNYA AYAĞA KALKINCA KOALİSYON UÇAKLARI İLK DEFA IŞİD'İ ETKİLİ VURMAYA BAŞLADI"

Demirtaş, "Kobani'de kardeşimiz tecavüz katliam tehdidi altında, 'Ne yalvarıyorsunuz' diyorlar. Size yalvaran alçak olsun, sizin gibi olsun. Bütün bu tehditleri ve küfürleri yağdıranlar başta olmak üzere, herkes bu durumu toparlamak zorunda. Ülkenin Cumhurbaşkanı olan adamın konuşmalarına bakın. MYK toplantımızın sürdüğü o akşam iki şey yaptık. Halkımızdan destek istedik ve hükümetle konuştuk. Aynı saatlerde. Kobani'den gelen imdat çağrısına en uygun tutumu sergiledik, sokağa çıktık. O çağrıyla bütün dünya ayağa kalkınca koalisyon uçakları ilk defa IŞİD'i etkili vurmaya başladı. Yaptığınız şu kadar yardım için bile burnumuzu kıvırmadık, teşekkür ettik. Hükümetle el ele çözelim mesajı verdik. Şimdi biz katil olduk, iki yüzlü olduk, iki yıldır bunları yapanlar ülkenin sahibi mi oldu? Bunu kabul edemeyiz. Siz bağırıp çağırınca etrafınızdakiler korkabilir ama biz onlardan değiliz, bunu hala anlamadınız mı?" dedi.

"HANİ ORTADOĞU'DA HER ŞEY SİZDEN SORULURDU?"

Demirtaş, "Ölümden öte köy mü var? Neyle tehdit ediyorsunuz bizi? Dersim'i, Maraş'ı, Çorum'u, köy yakmaları yaptınız, boyun eğdik mi? Kime nasıl bedel ödeteceksiniz? Her birimiz canı da halkımıza bin defa kurban olur, bunu da böyle bilin. Provokasyonlar varmış. Senin dört tane maaşlı istihbarat örgütün var, senin haberin yoksa benim nasıl haberim olacak? İstihbarat sizin, devlet sizin. Ha değilse de bilelim. Bingöl'deki gibi yanlı istihbaratla sizi tuzağa düşürdülerse açıklayın. Hal böyleyken kimse bize 'katil' diyemez. Hele sen, Roboski 'katliam' emrini veren, Gezi direnişinde 'vur' emri veren, onlarca çocuğun vurulmasının emrini veren, Diyarbakır için 'Kadın da olsa çocuk da olsa gereğini yapın' diyen sen bize en son 'Katil' diyecek adamsın! Sen önce bunların hesabını ver! Neredeyse Ortadoğu'da olup biten her şeyden bizi sorumlu tutacaklar. Hani Ortadoğu'da her şey sizden sorulurdu?" diye konuştu.

"KOBANİ TAM YÜREĞİMİZDEKİ DİRENİŞTİR"

Demirtaş, "Türkiye bugün Suriyeleşmemişse Demokratik Barış ve Çözüm Süreci nedeniyledir. Süreci kendimiz yürütürüz diye kimi kandırıyorsunuz? ya müzakere ciddiyetinde olursunuz ya da Ortada sadece bizim yürüttüğümüz bir süreç var' diyorsanız bizden destek istemenize de gerek kalmaz. Biz insanız. Bu barbarlar ve tecavüz ordusuna karşı gerekirse tek başımıza direnecek ve onları defedeceğiz. Kobani tam yüreğimizdeki direniştir. Vicdan gözüyle baktığımızda göreceğiz ki Türk'ün, Arap'ın, kadının direnişidir. Biz insanız. Bu barbarlar ve tecavüz ordusuna karşı gerekirse tek başımıza direnecek ve onları defedeceğiz. Medyadaki tetikçilerinin gözüyle bakmayın. Gazetelerindeki köşelerini kanalizasyon gibi kullanan insanlara gazeteci demeyeceğiz. Kiminle barış, çözüm yapacaksınız? Küfür, hakaret ettiklerinizle mı? Bu kadar ucuz mu bu barış süreci? Biz görüyor, uyarıyoruz, tehdit diyorlar. Gerçekleşince de 'Bunlar demişti' diyorlar. Uyarmak için söylüyoruz" dedi. - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Demirtaş : 'Işid'e Karşı Savaşmak İsteyen On Binler Var, Kapıyı Açın' Dedik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çorlu'da bir geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın söndürüldü
    19:27 Çorlu'da bir geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın söndürüldü

    Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde bulunan bir geri dönüşüm fabrikasının bahçesinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü. Fabrika çalışanlarının ihbarı üzerine olay yerine gelen ekipler, yaklaşık 1 saat süren müdahalenin ardından yangını kontrol altına aldı. Yangın sonucunda fabrikada hasar meydana geldi.

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu üyelerini kabul etti
    19:25 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu üyelerini kabul etti

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Mike Rogers, Kıdemli Üyesi Adam Smith ve beraberindeki üyeleri Ankara'da kabul etti. Bakan Fidan'ın kabulüne ilişkin paylaşım, Bakanlığın X sosyal medya hesabından yapıldı. Görüşmede, Bakan Fidan'ın ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Rogers, Kıdemli Üyesi Smith ve beraberindeki üyelerle Ankara'da bir araya geldiği belirtildi.

  • Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin- Türkiye ilişkilerini değerlendirdi
    19:24 Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin- Türkiye ilişkilerini değerlendirdi

    Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin'in Haynan Adası'nda düzenlenen Boao Asya Forumu'nda Türkiye-Çin ilişkileri, Yeniden Asya Girişimi ve Asya'daki bağlantılık projelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

  • Kahramanmaraş'taki depremde yıkılan Ebrar Sitesi davası devam ediyor
    19:23 Kahramanmaraş'taki depremde yıkılan Ebrar Sitesi davası devam ediyor

    6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan Ebrar Sitesi B Blok'ta 109 kişinin ölümü, 3 kişinin yaralanmasına ilişkin 6 sanığın yargılanmasına devam edildi. Tutuklu sanıklar SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı. Mahkeme, tutuksuz sanık Mehmet Akif Özgüler'in adli kontrol kararını kaldırdı. Sanıklar, binanın yasalara uygun olarak yapıldığını savundu. Duruşma 13 Haziran'a ertelendi.

  • Edirne'de terörle mücadele kapsamında 13 şüpheli yakalandı
    19:19 Edirne'de terörle mücadele kapsamında 13 şüpheli yakalandı

    Edirne'de jandarma ekipleri tarafından gerçekleştirilen terörle mücadele çalışmaları kapsamında 8 FETÖ ve 5 PKK-KCK üyesi olmak üzere toplam 13 şüpheli gözaltına alındı. Şüpheliler hakkında yasal işlemler başlatıldı.

  • THY, Trablus'a yeniden uçmaya başladı
    19:17 THY, Trablus'a yeniden uçmaya başladı

    Türk Hava Yolları (THY), Mitiga Uluslararası Havalimanı'na ilk uçuşunu gerçekleştirerek Trablus'a yeniden uçmaya başladı. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, törende yaptığı konuşmada, Libya'ya tekrar sefer başlatmanın mutluluğunu dile getirdi ve Afrika'yı kültürlerle buluşturmaya devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, THY misafirleri için özel fiyatlarla seyahat imkanı sunulacak ve Trablus seferleri haftada 3 gün icra edilecek.

  • Manisa'da Jandarma Operasyonu: 198 Adet Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi
    19:11 Manisa'da Jandarma Operasyonu: 198 Adet Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi

    Manisa'nın Salihli ilçesinde jandarma ekipleri tarafından durdurulan 2 şüphelinin üzerinde yapılan aramada toplam 198 adet uyuşturucu hap ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheliler tutuklandı.

  • Edirne'de yapılan denetimlerde 9 kaçak göçmen yakalandı
    19:08 Edirne'de yapılan denetimlerde 9 kaçak göçmen yakalandı

    Edirne'nin Lalapaşa ilçesinde jandarma ekipleri tarafından yapılan denetimlerde, Mısır uyruklu 9 kaçak göçmen yakalandı. Ayrıca, 1 organizatör ve göçmen kaçakçılığında kullanılan bir araç da ele geçirildi. Yakalanan göçmenler, ülkelerine geri gönderilmek üzere Edirne İl Göç İdaresine teslim edildi.


Advertisement