Demirtaş: Devletin İşleyişini, Rejimini Değiştirmek Zorundayız - Son Dakika
Güncel

Demirtaş: Devletin İşleyişini, Rejimini Değiştirmek Zorundayız

Demirtaş: Devletin İşleyişini, Rejimini Değiştirmek Zorundayız

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, devletin işleyişini, modelini ve rejimini değiştirmek zorunda olduklarını söyledi.

03.10.2015 21:16  Güncelleme: 22:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'deki rejimin işleyişinin değiştirilmek zorunda olduğunu ileri sürerek, "Türkiye demokratik bir cumhuriyet olarak bütün kimliklerle herkesin eşit olduğu bir anayasaya kavuşmak zorundadır" dedi.

REJİMİ DEĞİŞTİRMEK ZORUNDA OLDUKLARINI SÖYLEDİ

Lüdwigsburg'daki MHP Arena'da düzenlenen "Dayanışma Gecesi'nde" konuşan Demirtaş, devletin işleyişini, modelini ve rejimini değiştirmek zorunda olduklarını söyledi.

Demirtaş, devletin kendilerini tanımadığını ama iş vergi almaya geldiğinde çok iyi tanıdığını dile getirerek, "Bizden vergi alırken devlet 'sen Kürtsün vergi verme' demiyor, 'Sen Alevisin senden vergi almayalım' demiyor" şeklinde konuştu. Demirtaş, "Devlet vergi alırken herkese eşit davranıyor ama hizmet sunulurken tekçilik, ırkçılık, milliyetçilik adı altında bize faşizm dayatılıyor" görüşünü savundu.

"HERKESİN EŞİT OLDUĞU BİR ANAYASAYA KAVUŞMAK ZORUNDADIR"

HDP'nin öncelikle vergi sorununu çözmesi gerektiğini kaydeden Demirtaş, "Türkiye demokratik bir cumhuriyet olarak bütün kimliklerle herkesin eşit olduğu bir anayasaya kavuşmak zorundadır" ifadesini kullandı.

Halkın yönetime katılması gerektiğini belirten Demirtaş, şu görüşleri ileri sürdü:

"Federal Almanya'da bir tür federal sistem, eyalet modeliyle yerel yönetimin ne demek olduğunu, yerinden yönetimin ne demek olduğunu sizler yaşayarak bire bir görüyorsunuz. Biz Türkiye'de tek bir adamın, tek bir kişinin iki dudağı arasındaki yönetim şeklini kabul etmiyoruz. Bu Türkiye'nin gerçeklerine, Türkiye'nin ruhuna aykırıdır çünkü 80 milyon nüfusuyla büyük bir coğrafya olan, 81 vilayeti, bine yakın ilçesi ile devasa bir ülkeyi tek bir kişi yönetemez, tek bir hükümet de yönetemez, tek bir parlamento da yönetemez. Bölgesel yönetim, yerinden yönetim, özerk yönetim. Yani halk yaşadığı yerde kendi kararlarını kendisi alabilmelidir."



"ALMANYA'DA BİRİNCİ OLMAK ÇOK ÖNEMLİ"

HDP'nin 1 Kasım seçimlerinde Almanya'da birinci parti olabileceğini iddia eden Demirtaş, "Bu gücümüz var, bu potansiyelimiz var. Siz 'tamam' derseniz, siz isterseniz olur" dedi.

Demirtaş, Almanya'da seçimlerde birinci parti olmanın önemine işaret ederek şunları kaydetti:

"Almanya'da birinci parti olmak ne demek biliyor musunuz? Türkiye'de en az üçüncü parti olmayı garantilemek demektir, ikinci parti olmaya yaklaşmaktır. Siz bunu belirleyebilirsiniz çünkü sizin oylarınız Türkiye'nin 81 iline dağıtılıyor. Siz sadece tek bir il için tek bir şehir için oy kullanmıyorsunuz. Oylarınız 81 ile dağıtılıyor ve o illerde milletvekili kazanmamızı kolaylaştırıyor. Siz burada oyları iki katına çıkarırsanız sadece Almanya'da, Türkiye'de beş milletvekilini siz kazanmış olursunuz." Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir de "Dayanışma Gecesi" ne katıldı.


Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Demirtaş: Devletin İşleyişini, Rejimini Değiştirmek Zorundayız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (200)

  • veli: ırkçı faşist hain nankör insanlar. 187 21 Yanıtla
  • DEVRİMCİ KARADENİZ: varol hdp 52 87 Yanıtla
  • zaza palu: size kurdistani kurdurmuyacagiz oz yonetimi siz ancak tc cezaevlerinde yaparsiniz. 119 12 Yanıtla
  • uyan: Sizi gidi nankörler , müfteriler , takiyyeciler , eli kanlı , dili zehirli , kalpleri kararmış vatan hainleri . Dağlarda şehirlerde devlete savaş açanlar kandilin , kandildekilerde israil in marabası . Sana bu ülkeyi böldürmeyeceğiz. Sana bu ülkeyi böldürmeyeceğiz 121 7 Yanıtla
  • Qu: Bizde selahattin gelsinde değiştirsin diye bekliyorduk. Çok beklersin daha 113 14 Yanıtla
  • Batmanli: Bu soyledigine sen inandin mi selocum 103 10 Yanıtla
  • ayhan tunacan: verin verin daha emanet oy verinde başımıza çıksınlar. tüm kabahat akp gelmesin diye hdp yi barajın üstüne atmak için oy veren mhp ve chp lilerdedir. 80 21 Yanıtla
  • eski mhpli yeni hdpli : inandin hdp inandin baris 9 76 Yanıtla Adar: Ulan ne barışı ! Barışı pis ağzinıza alıp kirletmeyin ! İlçelerimizi kan gölüne çevirdiler bunlar anca kan akıtır cahil olmayın açın gözünüzü .hdpkk kandan nemalanan bir örgütt 15 1
  • .............: Millet kimin ne oldugunu iyi biliyor.akp den baskasi yalann 18 59 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Keban İlçe Jandarma Komutanlığı Gökbelen köyünde trafik eğitimi verdi
    17:19 Keban İlçe Jandarma Komutanlığı Gökbelen köyünde trafik eğitimi verdi

    Keban İlçe Jandarma Komutanlığı trafik timleri tarafından Gökbelen köyünde trafik eğitimi düzenlendi. Ekipler, vatandaşlara trafikte uyulması gereken kuralları anlattı ve trafik ışık ve levhalarına mutlaka uyulmasını istedi. Ayrıca, vatandaşların soruları da yanıtlandı.

  • AK Parti Mardin İl Başkanı Vahap Alma Mazıdağı'nda ziyaretlerde bulundu
    17:18 AK Parti Mardin İl Başkanı Vahap Alma Mazıdağı'nda ziyaretlerde bulundu

    AK Parti Mardin İl Başkanı Vahap Alma ve il yönetim kurulu üyelerinden oluşan heyet, Mazıdağı ilçesinde ziyaretlerde bulundu. Alma, teşkilatların önemine değinerek, AK Parti'nin teşkilatlarının gücüyle ayakta kaldığını vurguladı ve sürekli yenilenen hizmet politikalarıyla vatandaşlara daha iyi hizmet sunmanın derdinde olduklarını belirtti.

  • Karabük'te kuvvetli rüzgar, günlük yaşamı olumsuz etkiledi
    17:17 Karabük'te kuvvetli rüzgar, günlük yaşamı olumsuz etkiledi

    Karabük'te şiddetli rüzgar nedeniyle iş yerinin reklam panosu uçarak yolcu minibüsüne çarpmaktan son anda kurtuldu. Vitrin camı kırıldı, yayalar zorluk çekti, malzemeler savruldu. Minare sallandı, çadırlar uçmaması için mücadele edildi. Fırtına anları kameralara yansıdı.

  • Perşembe Belediyesi'nin yeni dönem ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi
    17:16 Perşembe Belediyesi'nin yeni dönem ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi

    Perşembe Belediyesi'nin yeni dönem ilk meclis toplantısı Belediye Başkanı Cihat Albayrak başkanlığında yapıldı. Albayrak, toplantıda yaptığı konuşmada beş yıllık dönemde çalışmaların devam edeceğini belirtti.

  • Çanakkale'de Ev Yangını: Maddi Hasar Oluştu
    17:15 Çanakkale'de Ev Yangını: Maddi Hasar Oluştu

    Çanakkale'nin Çan ilçesinde bulunan bir evde çıkan yangın, maddi hasara yol açtı. Yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Ev kullanılamaz hale gelirken, şans eseri evde kimsenin bulunmamasıyla can kaybı yaşanmadı. Polis olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Kur'an-ı Kerim'deki yemin ayetlerine odaklanan 'Yemin Olsun' sergisi Başakşehir Şehir Sanat Galerisi'nde ziyarete açıldı
    17:14 Kur'an-ı Kerim'deki yemin ayetlerine odaklanan 'Yemin Olsun' sergisi Başakşehir Şehir Sanat Galerisi'nde ziyarete açıldı

    Başakşehir Şehir Sanat Galerisi'nde açılan 'Yemin Olsun' sergisi, Kur'an-ı Kerim'deki yemin ayetlerinin hikmetini ve derinliğini anlatıyor. Sergide arz, sema, yıldızlar, yörüngeler, gece, gündüz, şafak, kuşluk vakti, ay, güneş, kalem, rüzgar, zeytin ve incir gibi kavramlara edilen yeminler sanatsal bir perspektifle sunuluyor. Sergide Adnan Çoker, Devrim Erbil, Ahmet Oran, Erol Kılıç, Fatih Özkafa, Leyla Kara, İsmail Hakkı Gurbetçi, Faruk Kırlı, Raşit Altun ve Muhammet Mağ'ın da arasında bulunduğu sanatçıların eserleri yer alıyor. 'Yemin Olsun Sergisi', 28 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilir.

  • İzmir'de KADES ihbarı sonucu silah ele geçirildi, bir kişi gözaltına alındı
    17:13 İzmir'de KADES ihbarı sonucu silah ele geçirildi, bir kişi gözaltına alındı

    İzmir'in Bayraklı ilçesinde bir kadının KADES üzerinden yaptığı ihbar sonucu polis, evde yapılan aramada biri uzun namlulu tam otomatik iki silah ve çok sayıda fişek buldu. Gözaltına alınan şüphelinin ise çok sayıda suçtan kaydının olduğu belirlendi.

  • Azerbaycanlı Ünlü Sanatçı Cavanşir Mammadov Hayatını Kaybetti
    17:12 Azerbaycanlı Ünlü Sanatçı Cavanşir Mammadov Hayatını Kaybetti

    Azerbaycan'ın ünlü sanatçılarından Cavanşir Mammadov, 70 yaşında evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Mammadov'un birçok eseri bulunuyordu ve 2005 yılında Azerbaycan Devleti tarafından 'Emektar Artist Ünvanı'na layık görülmüştü. Ünlü şarkıcı Doğuş'un eşi Hoşgedem Hidayetkızı, Mammadov'un ölüm haberini duyduğunda büyük üzüntü yaşadığını belirtti ve onun değerli bir sanatçı olduğunu vurguladı.

  • Tesla Model 3 Performance Özellikleri ve Sızıntılar
    17:12 Tesla Model 3 Performance Özellikleri ve Sızıntılar

    Tesla'nın yeni Model 3 Performance modelinin özellikleri sızdırıldı. Aracın beygir gücü 500'ün üzerinde olacak ve adaptif sönümleme sistemi ile süspansiyon sertliği ayarlanabilecek. Ayrıca Track Mode yazılımı sayesinde yol tutuş ve fren sistemleri özelleştirilebilecek. Aracın sportif çizgileri, karbon fiber spoileri ve yenilenen iç tasarımıyla dikkat çekeceği düşünülüyor.


Advertisement