Demirel: Türkiye Rus Gemilerin Boğazdan Geçişini Yasaklayabilir - Son Dakika
Güncel

Demirel: Türkiye Rus Gemilerin Boğazdan Geçişini Yasaklayabilir

Doç. Dr. Naim Demirel, füze gösteren askerin Türkiye'nin savaş tehdidi altında olduğunu gerekçelendirerek boğazdan Rus gemilerinin geçişinin engellenebileceğini söyledi.

12.02.2016 10:52  Güncelleme: 11:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye'de süren karışıklıklar ve Rusya ile her geçen gün daha da gerilen ipler sonucunda Türkiye'nin Rus gemileri için Montrö Boğazlar Sözleşmesi doğrultusunda yapabileceği hukuki yaptırımlar gündeme geldi. Doç. Dr. Naim Demirel, Rus gemisinin geçişi sırasında füze göstermesinin Türkiye'yi savaş tehditi altında göstererek yasağa gerekçe olabileceğini aktardı.

"ANLAŞMA TEKRARDAN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ"

Montrö Boğazlar Sözleşmenin gündeme gelmesiyle birlikte öncelikli olarak antlaşmanın revize edilmesinin gerekliliğini vurgulayan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Elemanı Doç. Dr. Naim Demirel, "1938 yılında imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin günümüz şartlarına uygun olarak tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor.

"TÜRKİYE DEĞİŞTİRİLME SÜRECİNİ BAŞLATABİLİR"

Anlaşmanın taraflarından olan Sovyetler Birliği ve Yugoslavya devletleri artık yok. Bunun yanı sıra alınan kararları denetleyecek olan Milletler Cemiyeti de tasfiye edilmiş durumda. Bu kontrol sisteminin Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yürütülmesi ise mümkün değil. Çünkü iki örgüt arasında fonksiyon transferine ilişkin bir anlaşma yapılmadı. Bu yeni oluşan durumlara dayanarak Türkiye sözleşmenin taraflarıyla bir konferansta konuyu ele alarak, sözleşmenin değiştirilmesi sürecini başlatabilir" dedi.

"FÜZE GÖSTERİLMESİ YASAK BİR EYLEM"

"Rus savaş gemisinin, Boğaz'dan geçerken füze göstererek geçmesi sözleşme kapsamında yasak olan bir eylem olarak değerlendirilebilir. Çünkü Sözleşmeye göre barış zamanında savaş gemileri boğazdan geçerken tehdit algısı oluşturabilecek bir eylemde bulunamaz" şeklinde konuştu.

"SAVAŞ ZAMANINDA GEÇİŞİ DÜZENLEME HAKKI VAR"

Doç. Dr. Naim Demirel sözlerine şu şekilde devam etti, "Montrö Sözleşmesi, Boğazdan geçişleri savaş ve barış zamanı şeklinde ikiye ayırarak düzenlemiştir. Barış zamanında geçiş serbestliği öngörülmüştür. Türkiye barış zamanında, gerek ticaret gerek savaş gemilerinin Boğazdan geçişine engel olamaz. Ancak savaş zamanında Türkiye'nin egemenlik yetkileri artar ve Boğazdan geçişi düzenleme hakkı vardır. Bu gün uluslararası hukukta savaş yerine daha geniş bir kavram olan silahlı çatışmalar kullanılmaktadır. Dolayısıyla Montrö Sözleşmesindeki savaş zamanı, artık silahlı çatışmalar zamanı olarak değerlendirilecektir.

"TÜRKİYE GEÇİŞİ YASAKLAMA HAKKINA SAHİPTİR"

Savaş zamanı için de Sözleşmede durum ikiye ayrılarak düzenlenmiştir. Türkiye, savaşan taraf ise geçişi tamamen düzenleme hakkına sahiptir. Eğer Türkiye savaşan taraf değilse yine savaşan taraflardan dilediğinin Boğazlardan geçişini yasaklama hakkına sahiptir. Türkiye barış zamanında kendisinin savaş tehdidi altında olduğunu düşündüğü zaman, tıpkı kendisinin de taraf olduğu bir savaşta olduğu gibi savaş gemilerinin Boğazlardan geçişini dilediği gibi düzenleme hakkına sahiptir. Türkiye istemediği devletin savaş gemilerinin Boğazlardan geçişini engelleyebilir. Bu konuda tamamen serbesttir. Bugün Suriye'de uluslararası nitelikte olmayan bir silahlı çatışmanın varlığı kabul edilmektedir, hatta Uluslararası Kızılhaç Teşkilatının bu konuya ilişkin tespiti de bulunmaktadır. Rusya bu savaşın, yani bu silahlı çatışmanın bir tarafıdır. Bu durumda Montrö Boğazlar Sözleşmesine göre Türkiye, Rusya'nın savaş gemilerinin boğazdan geçişini yasaklama hakkına sahiptir."

"SAVAŞ TEHDİDİ ALTINDA OLDUĞUMUZ AŞİKARDIR"

Türkiye'nin sözleşmeye göre Boğazların, Rus savaş gemilerine kapatılması için dayanacağı ikinci noktanın barış zamanında Türkiye'nin kendisini savaş tehdidi altında hissetmesi olduğunu dile getiren Demirel, "Rusya'nın, Türkiye güneyindeki PYD terör örgütüyle işbirliği içerisinde olmasından tutunda devamlı sınır ihlali yapmasına kadar her şey Türkiye'nin güvenliğini tehdit etmektedir. Savaş tehdidi altında Türkiye, güvenliği açısından Boğazları denetleme yetkisini kullanmalıdır. Rusya, hem de savaşı, sivil-asker ayrımı yapmadan acımasız bir şekilde sürdürüyor. Türkiye'yi ilgilendiren asıl konuysa savaş tehdidi altında olduğunu gösteren sebeplerinin olmasıdır. Sınır ihlallerinin yapılması, savaştan kaçan mültecilerin gelmesi, sürekli sınırda çatışma olması, Rus uçağının sınır ihlali yapması, Rus gemisinin Boğazdan geçerken silah göstermesi, Rusya'nın PYD'ye silah yardımı yapması gibi sebepler Türkiye'nin bir savaş tehdidi altında olduğunun kanıtıdır. Bu eylemler doğrultusunda Türkiye'nin kendi güvenliği açısından Montrö Sözleşmesine dayanarak yine Boğazları, Rus savaş gemilerine kapatma hakkı vardır.

"KAPATMA KARARI HUKUKA UGUN DAVRANIŞTIR"

Türkiye artık Montrö sözleşmesindeki fiili ve maddi olgulara dayanarak Boğazı kapatabilir. Bu bir uluslararası hukuk ihlali sayılmaz. Hukuka uygun davranıştır. Türkiye'nin bu kararını sadece Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, BMS 39 maddesi kapsamında uluslararası barışı tehdit eder nitelikte olduğuna karar verirse Türkiye kararını yeniden gözden geçirebilir. Hukuk noktasından bakıldığında görünen budur. Türkiye dilediğinde Sözleşmeye dayanarak bu adımı atabilir. Ancak Türkiye bu kararı elbette siyasi dengeleri gözeterek alacaktır" diyerek sözlerini noktaladı.

Demirel: Türkiye Rus Gemilerin Boğazdan Geçişini Yasaklayabilir
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Demirel: Türkiye Rus Gemilerin Boğazdan Geçişini Yasaklayabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (30)

  • Hacivat: ASIL MESELEye geçelim.Yakında Suriye,de büyük bir patlak verebilir.Rusya ile Türkiye kapışabilir (dilerimki kapışmazlar).Sadece İŞİD için Suriye,de bu kadar büyük bir hazırlık olamaz.Rusya Türkiye kapışırsa,bütün Dünya seyire bakacak,hatta Rusya,yı destekleyecekler.Olan bize olacak.KISACASI: Biz oyunlara gelip,Rusya uçağını düşürmeyecektik.Ben bundan gurur değil,utanç duyuyorum.Çünkü bu NATO/AB,nin çirkin oyunu ve emri idi.Peki ne yapabiliriz?Bu uçurumdan nasıl çıkabiliriz?Bence çok geç! İstesek 35 8 Yanıtla
  • Gokkus: Aynı durumda biz olmuş olsa idik Rusya kesinlikle bizim gemilerin geçişine izin vermezdi bizde elimiz kolumuz bağlı birşey yapamazdık doğru degilmi 20 1 Yanıtla
  • atatürk: hemen acilen ivedikle boğaz ruslara kapanmalı 17 2 Yanıtla
  • CESUR YÜREK: bu haberi yapan sen bu muz AKP SOKAK ÇETESİNİ DEVLETMİ SANIYORSUN VERMI O YÜREK O YASAĞI GETİRSİN HADİ ERKEK OLUN BİR SANİYE YASAK KOYUN GÖREYİM SİZİ 8 11 Yanıtla
  • YER Mİ : YER Mİ 9 7 Yanıtla
  • Kutlu: Rus dostun varsa baltan yanında bulunsun 14 1 Yanıtla
  • ANTİ AKP: AK PARTİ TÜRKİYE Yİ TEMİZLEMEYE KARARLI YAPMIŞ OLDUKLARI BAŞARILI ÇALIŞMALARI SAYESİNDE BÜTÜN TÜRKİYE Yİ TOPYEKÜN ŞEHİT ETMEYE KARARLILAR BAŞKANLIĞIN HİLAFETİN SİYONİZMİN EMPERYALİZMİN İLLUMİNATİ YÖNETİM SİSTEMİNİN KÖLELİK DÜZENİNİN AYAK SESLERİ CUMHURİYET DEMOKRASİ LAİK DÜZEN DEVLET VE ŞANLI BAYRAĞIMIZ CUMHURİYET TARİHİNDE KARŞILAŞMADIĞI BİR İHANET SÜRECİ İLE KARŞI KARŞIYA GELMİŞTİR ATATÜRK İLKE VE İNKILAPLARINI BİTİRMEK ADINA ELLERİNDEN NE GELİYORSA YAPMAK İÇİN BİAT EDEREK YEMİN İÇMİŞLERDİR... 6 9 Yanıtla
  • Zaza: Bogazi kapatin bu ruslara, hic bir alt yiyemezler, gece gunduz icki icen milett bunlar, korkmayin yapin , ben arkanizdayim, 12 2 Yanıtla karagöz: Türkiye de sizin arkanizda, ho ho ho o o ho 0 0
  • 123456: A haber ağzıyla konuşmuş bu zat 6 7 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Gürcistan'da Yabancı Etkinin Şeffaflığı Yasa Tasarısına Karşı Gösteri
    01:53 Gürcistan'da Yabancı Etkinin Şeffaflığı Yasa Tasarısına Karşı Gösteri

    Gürcistan'da iktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin yabancı etkinin şeffaflığı konulu yasa tasarısını tekrar sunmasına karşı düzenlenen protesto gösterisinde 11 kişi gözaltına alındı. Gösteriler, yasa tasarısının parlamentoda görüşülmesine tepki olarak devam ediyor.

  • İki otomobil kavşakta çarpıştı: 4 yaralı
    01:50 İki otomobil kavşakta çarpıştı: 4 yaralı

    Adıyaman'da meydana gelen kaza sonucu, sürücüleri öğrenilemeyen iki otomobil kavşakta çarpıştı. Kazada 4 kişi yaralandı ve Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Soruşturma devam ediyor.

  • Artvin'de aç kalan ayılar kayak tesisine dadandı
    01:42 Artvin'de aç kalan ayılar kayak tesisine dadandı

    Artvin'de aç kalan ayılar, Atabarı Kayak Merkezi'ndeki personel ve idari binalara zarar vererek yiyecek aradı. Ayılar, kapıları ve camları kırarak içeride yiyecek aradı ve tesislere maddi hasar verdi. Konuyla ilgili olarak Artvin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü açıklama yaptı ve can güvenliğini tehdit edecek bir durum olmadığını belirtti.

  • Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü'nde Türk fotoğraf sanatçısının sergisi açıldı
    01:38 Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü'nde Türk fotoğraf sanatçısının sergisi açıldı

    Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü, Türk-Macar Kültür Yılı etkinlikleri çerçevesinde Mustafa Dedeoğlu'nun 'İstanbul'dan Anadolu'ya' başlıklı fotoğraf sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Sergi, Türkiye'nin zengin kültürel ve doğal manzaralarını gözler önüne seriyor ve 2 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Artvin'de çöp döküm ve depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın çıktı
    01:28 Artvin'de çöp döküm ve depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın çıktı

    Artvin-Ardahan kara yolunun Varyant mevkisinde Çoruh Vadisi kenarındaki vahşi çöp depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın başladı. Artvin Belediyesi itfaiye ekipleri yangını söndürmek için çalışmalarını sürdürüyor.

  • Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor
    01:22 Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor

    Antalya'da domates üretimi yapan ihracatçılar, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle ihracat kaybını Doğu Avrupa ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor. İhracatın yüzde 90'ını Ukrayna'ya yapan Antalya, savaşın etkisiyle pazardaki satış oranının yüzde 70 düştüğünü belirtiyor. Üretim maliyetlerinin yüksek olması ve ulaşım sorunları da ihracatçıların karşılaştığı diğer sorunlar arasında yer alıyor.

  • Bakan Fidan, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba ile bir araya geldi
    01:20 Bakan Fidan, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba ile bir araya geldi

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Tanzanya'nın Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba'yı Dışişleri Bakanlığı'nın Resmi Konutunda ağırladı.

  • Adıyaman'da kavşakta meydana gelen kaza sonucu 4 kişi yaralandı
    01:18 Adıyaman'da kavşakta meydana gelen kaza sonucu 4 kişi yaralandı

    Adıyaman'ın Atatürk Bulvarı Valilik Kavşağı'nda meydana gelen trafik kazasında, iki otomobil çarpıştı. Kazada Ahmet Can B., Gülsüm B., Müslüm B., ve Remziye K. yaralandı. Yaralılar, sağlık ekipleri tarafından Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor
    01:11 Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor

    Muş'ta havaların ısınmasıyla birlikte hayvanlarını meralara çıkarmaya başlayan besiciler, 40 bin lira maaş vermelerine rağmen çoban bulamıyor. Gençlerin kırsal bölgelerden şehirlere göç etmeyi tercih etmeleri, Muş'un besicilik anlamında iş gücü eksikliğine yol açıyor. Muş'un besicilik geleneğini sürdürmek ve sektörün geleceğini güvence altına almak için çoban bulma sorununun etkili bir şekilde ele alınması gerektiği belirtiliyor.

  • Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor
    01:09 Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor

    Türkiye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın açıklamalarına göre 12 Nisan tarihinde günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5'i yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye'nin cari açığı azaltma, enerji arz güvenliği sağlama ve karbon nötr hedeflerine ulaşma konularında kritik bir rol oynadığı vurgulandı. Ayrıca, 2024 yılında lisanssız yenilenebilir yatırımlar için 7 bin 500 megavatlık ek kapasite ilan edildi ve 2035 yılına kadar güneş ve rüzgar santrallerinin devreye alınarak yenilenebilir enerjinin üretim içindeki payının yüzde 55'e yükseltilmesi hedeflendi.

  • Erdal Beşikçioğlu, Belediye Başkanı olarak ilk nikahı kıydı
    01:09 Erdal Beşikçioğlu, Belediye Başkanı olarak ilk nikahı kıydı

    Ankara'nın Etimesgut ilçesinden aday olan ve 31 Mart seçimlerinde belediye başkanı seçilen oyuncu Erdal Beşikçioğlu, başkan olarak ilk nikahını kıydı. Belediyenin hesabından yapılan paylaşımda, Beşikçioğlu'nun Berkay Dinçsoy ve Mine Kaya çiftinin nikahını kıyarak, çiftimize ömür boyu mutluluklar dilediği ifade edildi. Paylaşımda ayrıca çiftin ve ailesinin Erdal Beşikçioğlu ile fotoğrafları da yer aldı.


Advertisement