Deik Türkiye-Moğolistan Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Deik Türkiye-Moğolistan Toplantısı

Moğolistan İnşaat ve Kentsel Kalkınma Bakanı Damdin Tsogbaatar, "Türk müteahhitlik sektörünü Moğolistan'da görmek istiyoruz" dedi.

21.04.2015 12:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Moğolistan İnşaat ve Kentsel Kalkınma Bakanı Damdin Tsogbaatar, "Türk müteahhitlik sektörünü Moğolistan'da görmek istiyoruz" dedi.

Tsogbaatar, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Moğolistan İş Konseyi tarafından düzenlenen toplantıda, ülkesinin gelirlerinin büyük bir kısmını madencilik sektörünün oluşturduğunu, inşaat sektörünün de gelişmekte olan bir piyasa yapısına sahip olduğunu anlattı.

Ülkesinde ciddi bir kentsel dönüşüm ve nitelikli toplu konut üretimi için seferberlik başladığını ve bu doğrultuda Türk müteahhitlerini Moğolistan'da iş yapmaya çağıran Tsogbaatar, şunları kaydetti:

"İnşaat, 95 bin 700 kişilik istihdamla ülkenin en büyük sektörlerinden birisi. Ülkemizde 5 bin 600 inşaat şirketi mevcut. 2010-2014 aralığında sektör 4,6 kat büyüdü. Başkent nüfusunun yüzde 40'ı apartmanlarda yaşıyor ve başkentin geri kalanında da bu yönde barınma gereksinimi var. Hükümet olarak 2021'e kadar vatandaşlarımızın yüzde 67'sini nitelikli konutlara yerleştirmek istiyoruz. Şu anda ülkemizdeki konut kredilerinin milli gelire oranı yüzde 13,1 düzeyinde. Ödemelerde büyük sorunların yaşanmadığı bir sistem söz konusu. İhtiyaç duyulan yeni konutlara yönelik gereken finansman için yurt dışından düşük faizli kredi arıyoruz. Ülkemizde karlı bir konut pazarı var."

DEİK Türkiye-Moğolistan İş Konseyi Başkanı Kemal Koloğlu ise, iki ülke arasındaki uçuşların artırılması için yetkililere çağrıda bulundu.

Moğolistan'a iş yapacak firmaların Türk Eximbank kredilerini kullanabilmesi için iki ülke yetkilileri arasında süren görüşmelerin neticelenmesini de isteyen Koloğlu, Türk müteahhitlerinin Moğolistan'da iş yapmasının önünde herhangi bir sıkıntı olmadığını belirtti.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Genel Sekreter Yardımcısı Çiğdem Çınar da birliğin 140 üyesi bulunduğunu belirterek, bu firmaların Türk müteahhitlik sektörünün yurt dışı projelerinin yüzde 90'ını gerçekleştirdiğini söyledi.

Çınar, "Türk müteahhitlik sektörü bugüne dek 104 ülkede 7 bin 800 projeye imza atmıştır. Toplam 304 milyar dolara ulaşan iş hacmi söz konusudur. Bu bağlamda Moğolistan ile de toplantıları ve iş birliklerini artırarak 104 ülkedeki aktivitemizin yanı sıra Moğolistan'daki faaliyetlerimizi de artırmak en büyük temennimizdir" diye konuştu.

Toplantının ardından çeşitli Türk müteahhitlik firması yetkilileri, Bakan Tsogbaatar ile iş imkanlarını yüz yüze görüşecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Deik Türkiye-Moğolistan Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement