Türkiye'nin Şah Fırat İçin B Planı: Tek Kurşun Atılsa Girecektik - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin Şah Fırat İçin B Planı: Tek Kurşun Atılsa Girecektik

Davutoğlu, Şah Fırat operasyonunun 'B Planı'nı açıkladı. Davutoğlu, "Askerlere kurşun sıkılması durumunda bölgeyi tamamen kontrol altına alacaktık." dedi.

05.03.2015 07:22  Güncelleme: 09:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu 22 Şubat tarihinde yapılan Şah Fırat operaasyonu ile ilgili bilinmeyeleri anlattı ve Türkiye'nin B Planı'nı ilk kez açıkladı.

Davutoğlu, operasyon esnasında Türk birliklerine kurşun sıkılması durumunda bölgenin tamamının kontrol altına alınacağını söyleyerek, ''Bu bizim B planımızdı'' dedi.

"TÜRKİYE'NİN B PLANI HAZIRDI"

Davutoğlu, Ordumuza 1 ay önce Süleyman Şah operasyonuyla ilgili yazılı talimatı verdik. Plan aynen çalıştı. Ve herkese şu mesaj verildi: "Türkiye isterse Suriye'de 40 kilometre içeriye anında girer." Eğer bize bir tek saldırı olsaydı, o bölgeyi sınırdan Süleyman Şah Karakolu'na kadar askeri kontrol alanı yapacak, o bölgenin tamamını kontrolümüz altına alacaktık. Bu bizim B planımızdı. Eğer Suriye rejimi o esnada bizi tehdit etse ve bir tek kurşun sıksa idi, Suriye rejimi hedefimiz olurdu. Simdi Eşme bizim toprağımız. Süleyman Şah neredeyse bizim toprağımız orasıdır. Suriye'de sular durulunca Caber Kalesi'nin yakınına Süleyman Şah'ı tekrar taşıyabiliriz." ifadelerini kullandı.

Başbakan Davutoğlu, ABD ziyaretinde uçakta gazetecilere çözüm sürecinden, faiz tartışmasına, Musul krizinden Şah Fırat operasoyununa kadar gündemdeki konularla ilgili flaş açıklamalarda bulundu:

FAİZ KONUSU

- Cumhurbaşkanı faiz indiriminde ısrar ediyor. Bu konudaki görüş ayrılığı aşılabildi mi?

G20'de; Almanya'nın enflasyona duyarlı ekonomik modeli ile ABD'nin kalkınma ve yatırım odaklı ekonomik modeli arasında ciddi bir fark var. Türkiye'de de bu konular tartışılıyor. Enflasyonla mücadele ederken kalkınma hedefleyen bir ülkeyiz. Bu faiz konusundaki tartışmayı iki farklı kutup gibi görmek doğru değil. Enflasyonla mücadele eden Merkez Bankası'nın enflasyon öngörüsü mesela tutmadı. Bunun sebebi, tarım sektöründeki problemler. Hedeflerin tutmamasını veya tutmasını tek bir değişkene bağlayamayız. Faiz tek parametre olarak görülmemeli. Para politikaları çok dikkatli belirlenmeli ama bu konuları dünya da tartışıyor, Türkiye de tartışmalı. Her şeyden önemlisi siyasi istikrar.

-Ekonominin gidişatını yabancılara nasıl anlatacaksınız?

Dünyada en cazip yatırım imkânını araştıran bir sermaye var. İşte biz Türkiye olarak yatırımcılara cazip bir ülke olduğumuzu anlatıyoruz. Ekonomide birbiri ile çelişkili gibi görünen hedeflerin optimizasyonu çok önemli. Siyasiler bunun için var.

"SURİYE'DE SON DURUM" SORUSU?

- Suriye'de rejimle Özgür Suriye Ordusu arasındaki mücadelede son durum nedir?

Uluslararası toplum dediğimize 3 yıl sonra geldi ve bu 3 yıl içinde DEAŞ bölgede yerleşti. 3 yıl önce Suriyeli ılımlı muhalifleri eğit-donatla destekleseydik DEAŞ bugün bu noktaya gelemezdi. Biz "Suriye'de üçüncü seçenek mümkün" diyoruz. "Suriye halkını rejim barbarlığı ile DEAŞ barbarlığı arasında bir seçim yapmaya zorlamayın. Ilımlı muhalifler ile Suriye yeniden inşa edilmeli" tezini savunuyoruz.

- Musul'u IŞİD'den almak için operasyon hazırlığı var, Türkiye'nin bu konudaki politikası nedir?

Irak'ta 4 temel politikamız var. Merkezi hükümet ile çok sıkı bir şekilde görüşüyoruz. Onları çeşitli yardımlarla destekliyoruz. İkinci olarak Kuzey Irak Kürt Bölgesi'nin istikrarını önemsiyoruz. TSK, peşmergeyi eğitiyor. Üçüncü olarak Türkmenlerin güvenliğini temin edecek şekilde onlara destek veriyoruz ve son olarak Musul'da Sünni-Şii çatışmasını engellemeye yönelik bir politika yürütüyoruz.

"TÜRKİYE SICAK ÇATIŞMANIN TARAFI OLMAZ"

- Türkiye Musul'da sıcak çatışmaya girer mi?

Türkiye, Irak ya da Suriye'de sıcak bir çatışmanın tarafı olmaz. Musul'a desteğimiz olur ama doğrudan çatışmayız. Musul'da bir tehlike var. Burada da Sünni ordu birlikleri olmalı. Türkiye'nin Suriye'ye ilişkin kaygıları koalisyondan farklı. Bizim için "DEAŞ çıkınca ne olacak?" sorusu önemli. DEAŞ'ın boşalttığı yere Suriye'de rejim girmemeli, Irak'ta da Şii milisler girmemeli. Koalisyon ise "DEAŞ'ı temizleyelim, sonrasına bakarız" diyor. Bu yanlış bir strateji. Ateş bizim sınırımızda yanıyor ve en çok da bizi yakıyor. Bazı istihbarat örgütleri de bu çatışma ve kaos ortamının devamını istiyor. Onları da takip ediyoruz. Bir tarafta Rusya'dan silah destekli rejim var, diğer tarafta ise yani DEAŞ'ın elinde ABD ve Irak'tan ele geçirilmiş silahlar var. Ilımlı muhalefetin elinde sadece hafif silahlar var.

"B PLANINDA SURİYE'Yİ VURMAK DA VARDI"

- Süleyman Şah operasyonundan sonra Türkiye'nin bölgedeki hareket kabiliyeti arttı mı?

Ordumuza 1 ay önce Süleyman Şah operasyonuyla ilgili yazılı talimatı verdik. Plan aynen çalıştı. Ve herkese şu mesaj verildi: "Türkiye isterse Suriye'de 40 kilometre içeriye anında girer." Eğer bize bir tek saldırı olsaydı, o bölgeyi sınırdan Süleyman Şah Karakolu'na kadar askeri kontrol alanı yapacak, o bölgenin tamamını kontrolümüz altına alacaktık. Bu bizim B planımızdı. Eğer Suriye rejimi o esnada bizi tehdit etse ve bir tek kurşun sıksa idi, Suriye rejimi hedefimiz olurdu. Simdi Eşme bizim toprağımız. Süleyman Şah neredeyse bizim toprağımız orasıdır. Suriye'de sular durulunca Caber Kalesi'nin yakınına Süleyman Şah'ı tekrar taşıyabiliriz.

"ÇÖZÜM SÜRECİNDEN HER PARTİ KAZANIR"

- Çözüm sürecini seçim yatırımı olarak kullandığınız söyleniyor.

Çözüm sürecinden her parti kazanır. Seçim yatırımı düşünsek başka alanlarda yapardık. Çevredeki ülkelerde seçim yapılamadığı için sorun var. Kazancımız ne bizim burada? İstikrar! Kılıçdaroğlu vahim hata yapıyor, sandığa değil sokağa çağırıyor. Basiretsiz devlet adamının tipik bir yaklaşımı bu. Siz muhalefetsiniz, "Bir an önce sandığa gidelim" demeniz lazım. Kılıçdaroğlu "Yüzde 35 oy oranı hedefliyorum" demiş. Türk siyasi hayatında böyle zillet görmedim. Paralel yapı "AK Parti 35'e düşecek" diyordu. Paralelcilerin bizi en fazla düşürdüğü yer CHP'nin nihai hedefi olmuş. CHP'nin 11 ilde aday adayı yok. Çünkü vatandaşların CHP'den umudu yok. CHP halkın gündeminden çok uzak. Baasçı zihniyet. Bakın sadece iki parti gitti Esad'a; CHP ve Vatan Partisi. Belki de Perinçek CHP liderliğine oynuyor. O zaman tam taşlar yerine oturur, Baasçılar CHP'ye el koymuş olur.

"DAĞDAN İNEN ÇOCUĞUNU EVLENDİRİYOR"

- İmralı ile Kandil arasında bir kopukluk var. Çözüm süreciyle ilgili Nevruz'da daha ileri bir adım bekliyor musunuz?

Demokratik siyaset yapmanın önemine inanıyoruz. Silahlı yöntem pek çok acıya sebebiyet verdi. Sorunun çözümünde silahlı yöntemler artık terk edilmeli. Çatışma ortamı ekonomik sektör oluşturuyor ve bunun değişmesi ihtimali pek çok çevreyi rahatsız ediyor. Sadece içeride değil, yabancı istihbarat ve bazı dış odaklar da rahatsız oluyor bir barış ortamının başlamasından. Elinde silah olanlar "Barış olursa ben ne yapacağım?" diyor. Bundan başka Kürt ve Türk ulusalcılar rahatsız oluyor. Baasçı ulusalcılardan bahsediyorum. Bu durumun düzelmesi bu Baasçıların elindeki argümanları aldı.

"HALK BASİT ŞEYLERE PRİM VERMİYOR"

- Selahattin Demirtaş, "Neden çağrı 7 ay önce yapılmadı?" diye sordu.

Biz siyasiler güçlü olsun isteriz. Ama siyasiler de "siyasi" olmalı. Demirtaş "Neden 7 ay önce bu çağrı yapılmadı?" diyor. Çünkü sen bir twit attın, halkı sokağa döktün. 6-7 Ekim'de provokasyon ile yapılan şey, bu işin 7 ay önce yapılmasını engelledi. Ama halk artık bu olaylarda devlete döndü. Çünkü artık eski devlet yok. "Senin hakların gasp ediliyor" denilince halk buna prim vermiyor. Herkesin nihai sonucu düşünmesi ve provokasyondan kaçınması lazım. Tüm dünya etnik, linguistik, mezhep temelli bölünürken Türkiye 30 yıllık bir sorunu çözüyor. Çevre istikrarsızken bu sorun çözülüyor. Diyarbakırlı anne dağdan inen çocuğunu evlendiriyor, düğününe beni de davet etti. Bu düğüne katılmayı cok isterdim. Ne zaman dağda öleceği belli olmayan bir çocuk dağdan indi ve bir düğünle evleniyor. İnşallah bir dönem kapanır. (Kaynak: Star)

Türkiye\'nin Şah Fırat İçin B Planı: Tek Kurşun Atılsa Girecektik
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Türkiye'nin Şah Fırat İçin B Planı: Tek Kurşun Atılsa Girecektik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (37)

  • azad diyar: hadi ya yemezler madem öyle niye ordan kactınız kürdler olmadan sizler karada bir hicsiniz bunu büyklerinize sora bilirsiniz mahale kabadayılıgı yaparak bi yere varamasınız kürdistan devleti kuruldugunda ortadogunun yegane hakimi olacaklar ister israil deyin ister başka bişi dein ama olacak başka care yok ortadogudaki kanı catışmayı ancak ve ancak cesur kürd halkı durdura bilir 9 21 Yanıtla
  • ABBAS ÇAVUŞ: BİZDE YEDİK. . . . . . . . . . . . . . . . . 16 1 Yanıtla
  • Az kaldi: Tuh yazik la ben orda olsaydim bir kursun sikar o bolgeyi size aldirtirdim. C planda icinizden bir kursun atacak cikmadimi. Sizin boyle planlariniz cokturdan ondan sordum david 15 0 Yanıtla
  • yemezler canım...kolasız yemezler: peh peh peh. . . neydi krizoğlu davut . . . . . plana bak hele. . . kesin öyleydi. . . . . 15 0 Yanıtla
  • irony: kemal sunal ın mulayım rolundekı fılmı geldı aklıma. . şah fırat turbesıne ılerlıyoruz, derken bır kursun sesı, ulan bıze ha dedık. . yuruyun surıye ye, esat a ıkı tokat. . hop ındırdıkdık. . koşar adımlarla mısır a, sisi sen kımsın ulan dedık, anında mısır cepte. . bır baktık ıran yanıbaşımızda ahmet gel bakem canım buraya, ıran bızımdır bızım kalacak dedık, derken bır baktık arabıstan yarımadası o biçim. . . sahımı mı mulayım, mesela yanı:)))) nasıl da yedırdım meselayı:))) işte olay aynen bundan ıbarettır. . . 9 6 Yanıtla
  • T.A.K HACK TİM: ULAN ZOR KAÇTINIZ HALA KAHRAMANLIK DERDİNDESİNİZ 11 4 Yanıtla
  • Kurt Ahmet: Turkiyeyi o kadarda basite almayin diyorum 2 12 Yanıtla
  • Jölelinin babası: Yalan söyleyeni bi şey yapsalar arkanızda bi tabur asker gezmesi Lazım be 4 8 Yanıtla
  • tahir: Bunu operasyon yapmadan önce söyleyecektin köstebek suratlı herif uçağımız düşürüldüğünde ne yaptınız ki askerimize kurşun sıkılınca birşey yapacaksınız !!! 2 9 Yanıtla
  • Haydar: Memleketi ne hale getirdiniz. Suriyelileri memlekete doldurdunuz. Onlara da yazık ettiniz. 10 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Seçimlerden Sonra Fiyat Artışları Bekleniyor
    17:31 Seçimlerden Sonra Fiyat Artışları Bekleniyor

    Türkiye Terziler, Konfeksiyoncular ve Giyim Sanatkarları Federasyonu ve Eskişehir Tuhafiyeciler Esnaf Odası Başkanı Ali Sefa Şen, yerel seçimler sonrası kemer sıkma politikalarında artış yaşanmasını beklediklerini söyledi. Şen, enflasyonun tek haneli rakamlara düşürülmesi gerektiğini ifade etti ve seçimlerden sonra fiyat artışları olacağını tahmin ettiklerini belirtti.

  • Bursa'da Villada Çıkan Yangında Bir Kişi Hayatını Kaybetti
    17:31 Bursa'da Villada Çıkan Yangında Bir Kişi Hayatını Kaybetti

    Bursa'da bir villada çıkan yangında Mustafa Şentürk hayatını kaybederken, Ali Vurgun ağır yaralandı. Cinayet Büro Amirliği ekipleri, evin ateşe verildiği ihtimalini değerlendirirken, olay yerinde yapılan incelemede bir ceset bulundu. Yangının çıkış sebebi ve ölüm sebebiyle ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Muğla'da Boşanma Aşamasındaki Eşini Silahla Öldüren Zanlı Tutuklandı
    17:29 Muğla'da Boşanma Aşamasındaki Eşini Silahla Öldüren Zanlı Tutuklandı

    Muğla'nın Ortaca ilçesinde boşanma aşamasındaki eşini sokakta silahla vurarak öldüren zanlı, tutuklandı. Vedat G., Terzialiler Mahallesi'nde karşılaştığı eşi Neşe G. ile arasında çıkan tartışmanın büyümesi üzerine silahını çekerek ateş etmişti. Neşe G. olay yerinde hayatını kaybederken, Vedat G. polisin ikna çabaları sonucu silahını bırakarak gözaltına alındı.

  • Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde trafik kazası: 1'i ağır 5 kişi yaralandı
    17:27 Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde trafik kazası: 1'i ağır 5 kişi yaralandı

    Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, S.D. idaresindeki 37 HD 864 plakalı otomobil, Yolçatı mevkisinde şarampole devrildikten sonra elektrik direğine çarptı. Kazada, sürücü ile araçta bulunan 4 kişi yaralandı. İhbar üzerine olay yerine 112 Acil Sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerince Karakoçan Devlet Hastanesine kaldırıldı.

  • Aydın'da uyuşturucu ticareti yapan şüpheli tutuklandı
    17:26 Aydın'da uyuşturucu ticareti yapan şüpheli tutuklandı

    Aydın'ın Efeler ilçesinde uyuşturucu ticareti yaptığı suçlamasıyla gözaltına alınan şüpheli tutuklandı. İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından takibe alınan M.G.C, Çeştepe Mahallesi'nde yakalandı. Şahsın aracında ve üzerinde yapılan aramada 50 gram sentetik uyuşturucu ve silah ele geçirildi. Şüpheli, adliyeye sevk edildikten sonra çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı. Ayrıca M.G.C'nin gasp ve adam yaralama suçlarından da arandığı belirlendi.

  • Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, gençleri cami ve gençlik merkezleriyle buluşturmak için çaba harcıyor
    17:26 Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, gençleri cami ve gençlik merkezleriyle buluşturmak için çaba harcıyor

    Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Beylikdüzü'nde gerçekleştirdiği açılışlarda gençleri cami ve gençlik merkezleriyle buluşturmanın önemine vurgu yaptı. Erbaş, gençlerin geleceğin en büyük zenginliği olduğunu belirterek, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak ülkenin her şehrinde gençleri desteklemek için çalıştıklarını ifade etti. Açılışlarda yapılan konuşmalarda gençlerin camilere ve gençlik merkezlerine yönlendirilmesi, değerlerin öğrenilmesi ve vatan sevgisinin geliştirilmesi vurgulandı.


Advertisement