Davutoğlu, MEB'te Bilgilendirme Toplantısına Katıldı - Son Dakika
Güncel

Davutoğlu, MEB'te Bilgilendirme Toplantısına Katıldı

Davutoğlu, MEB\'te Bilgilendirme Toplantısına Katıldı

Başbakan Davutoğlu: (3) "Türkiye'de din kültürü ve ahlak bilgisi dersi bütün dinleri anlatacak şekilde veriliyor.

17.09.2014 15:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AİHM'nin din kültürü ve ahlak bilgisi dersi kararı ile ilgili, " Türkiye'de din kültürü ve ahlak bilgisi dersi bütün dinleri anlatacak şekilde veriliyor. Bazı ülkelerde öğrenciler kiliselere götürülüyor ve uygulamalı din dersi hepsine veriliyor. Belli okullarda hepsine veriliyor. Şimdi bütün bu uygulamaları göz ardı edip de Türkiye'de bunu bir dini baskı aracı gibi yansıtma çabalarını kabul etmemiz mümkün değil" dedi.

Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanlığında aldığı brifing sonrası soruları yanıtladı.

AİHM'nin din kültürü ve ahlak bilgisi dersine ilişkin kararı anımsatılarak, "Ders kitaplarında değişiklik olup olmayacağı ve bu dersten çekilme hakkı tanınıp tanınmayacağı" sorusu üzerine Davutoğlu, AİHM'nin kararının detaylarını ve gerekçelerini detaylı şekilde inceleyeceklerini bildirdi.

AİHM ve benzer kararlara  önyargılı yaklaşmayacaklarını vurgulayan Davutoğlu, gerekli incelemeleri yaparak "İhtiyaç nedir" diye bakacaklarını söyledi.

Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Ama şunun da bilinmesi lazım, AİHM kararlarının, daha önceki benzer konularda farklı nasıl kararlar verildiği de malum. Avrupa içinde de ne kadar farklı uygulamalar olduğu da malum. Bazı ülkelerde bırakınız, Türkiye'de din kültürü ve ahlak bilgisi dersi bütün dinleri anlatacak şekilde veriliyor. Bazı ülkelerde öğrenciler kiliselere götürülüyor ve uygulamalı din dersi hepsine veriliyor. Belli okullarda hepsine veriliyor. Şimdi bütün bu uygulamaları göz ardı edip de Türkiye'de bunu bir dini baskı aracı gibi yansıtma çabalarını kabul etmemiz mümkün değil."

Bakanlıkta, Din Öğretimi Genel Müdüründen detaylı bilgi aldığını bildiren Davutoğlu, "Hele hele Türkiye'nin çevresindeki gelişmelere baktığınızda bu Türkiye için elzemdir. Eğer devlet, bu devlet dini anlamında söylemiyorum, dini telakki ailede öğrenilir, zamanla geliştirilir ama doğru ve sağlam bir dini bilgi eğitim müesseselerimiz aracılığıyla verilmezse işte çevremizdeki radikalleşme eğilimlerinin kaynağını teşkil eden düzensiz ve sağlıksız dini bilgiyi denetleme imkanı da kalmaz. Din, insanoğlunun varoluşundan beri, ateistler tarafından bile kabul edilen bir gerçek olarak toplumda insanın yaşadığı her yerde sosyal vaka olarak da inanç sistemi olarak da yaşamıştır."

Başbakan Davutoğlu, din kültürü ve ahlak dersine Türkiye'de duyulan ihtiyacın başka ülkelere göre farklı olabileceğine işaret ederek, bu konuda ülkenin kendi ihtiyaçlarına cevap verecek adımlar atacaklarını söyledi.

Hiçbir insana dini gerekçelerle baskı uygulanmayacağını vurgulayan Davutoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ama nasıl ben Marksist değilsem ama Marksizmi bilmek, iktisat okurken de uluslararası ilişkiler okurken de bir zaruretse bir ateistin dahi belli bir vasatta din kültürü sahibi olması, yapacağı her sosyal analiz için bir zarurettir. Yani bunu sadece inananlar din kültürü sahibi olur, dolayısıyla 'Din kültürü dersi verdiğinizde insanları inanmaya zorlarsınız' demek çok yanlış bir mantık. Türkiye'de, Ortadoğu'da, Balkanlar'da hiçbir sosyal olayı din olgusunun dışında dışarıda tutarak anlamak mümkün değil. Bugünkü gelişmeleri görüyorsunuz. Eğer çevremizdeki ülkelerde sağlam bir temelde doğru bir din kültürü ve müsamahaya dayanan, dinleri karşılıklı anlayışa dayanan bir şekilde öğretilmiş olsaydı belki de yaşadığımız olaylar yaşanmazdı. Dolayısıyla bizim burada temel meselemiz evrensel kriterlerdir. Bu çerçevede tek bir evrensel kriter olduğu, her yerde de aynı kriter uygulandığı ve buna da Türkiye'nin uyması gerektiği gibi bir kanaat yanlıştır. Mesele burada müfredattır ve müfredatta da şu ana kadar baktığımızda böyle bir baskı unsuru görmedim."

Bunun tartışılıp konuşulabileceğini ifade eden Davutoğlu, "Ayrıca Türkiye'nin ihtiyaçları herhangi bir İskandinav ülkesinin ihtiyaçlarından farklı olur. O farklılık içinde de eğitim bu farklılıklara da cevap verir. İskandinav derken rastgele söyledim, herhangi bir ülkeyi kastederek veya bir şeyle söylemedim ama ihtiyaçların farklılığı anlamında söyledim. Nihayetinde bütün bunları bu çerçevede değerlendirmek gerekir" diye konuştu.

-Okulların yakılması

"Bazı kuruluşların desteğiyle Kürtçe eğitim vermek amacıyla açılan okuların valiliklerce kapatıldığı, bunların mühürlerinin sökülerek içeri girildiği" anımsatılarak, "Yaşanan gerginliği ve bazı okulların buna tepki olarak yakılmasını nasıl değerlendirdiği"nin sorulması üzerine Başbakan Davutoğlu, olayın üç boyutu bulunduğunu bildirdi.

Davutoğlu, Türkiye'de konuşulan herhangi bir dile önyargılı yaklaşmadıklarının herkes tarafından bilindiğini, son yıllarda Kürtçenin sosyal, siyasal hayatta kullanılması, eğitimde seçmeli ders olarak okutulması yönünde devrim mahiyetinde adımlar atıldığını vurguladı. Ahmet Davutoğlu, bundan yıllar önce bu dilde yayın yapan ulusal kanal, Kürtçenin seçmeli ders olduğu okullar, Kürtçe öğretmeni yetiştiren üniversite bölümleri olmasına kimsenin ihtimal bile vermediğini söyledi.

Kürt kökenli, iyi niyetli vatandaşlara seslenen Davutoğlu, "Kürtçe, bizim güzel Türkçemiz gibi bu ülkenin bir kesiminin kullandığı bir dilimizdir, birçok başka lehçeler ve diller gibi. Türkçe resmi dildir, ama ülkede çok sayıda kullanılan dil vardır, her birisi saygındır, her birisi azizdir. Çünkü insanlar arasında nihayet o dilin kullanılması önemlidir. Muhabbetle konuşulduğunda her dil güzeldir. Türkçemiz de güzeldir. Ben bir çok yerde söylüyorum, Yunus Emre'nin güzel Türkçesi ile Feqiye Teyran'ın güzel Kürtçesi arasında muhteva ve muhabbet bakımından bir fark yoksa biz böyle bir şey gözetmeyiz" dedi.

Bu konuda atılan adımlara işaret eden Davutoğlu, bu sene yeni bir dönem başladığını, ilk defa seçmeli derslerle ilgili talepler de göz önüne alınarak norm kadrolu Kürtçe öğretmenlerinin görevlendirileceğini anımsattı.

Başbakan Davutoğlu, "Biz bu adımları atarken, bazı çevrelerin sanki bu adımlar onların baskılarıyla veya onlar bu adımları getiriyormuş gibi psikoloji de yaratmak istenircesine kamu düzenini bozacak şekilde adımlar atması da kabul edilemez, izin verilemez. Kürtçe bu ülkede kullanılan bir dil olarak saygınsa ve hepimiz bunu biliyor ve buna göre davranıyorsak bütün vatandaşlar, bütün kurumlar da bilmeli ki Türkiye bir hukuk devletidir ve kamu düzeni esastır. Herkes kafasına göre 'Ben burayı okul ilan ettim, şu eğitimi vereceğim' derse, bir müddet sonra kaos çıkar" dedi.

İstanbul'da veya Konya'da "İmam hatip okulu açıyorum ve kendime göre eğitim yapıyorum" denilmesi durumunda bunun da kapatılacağına işaret eden Davutoğlu, kamu düzeninin esas olduğunu, okul açmanın prosedürü bulunduğunu, aksi takdirde Türkiye'de kamu düzeninin korunamaz hale geleceğini söyledi.

Bu konuyla ilgili siyasi partiye mensup kişilerin de Türkiye'de anayasal düzenin ve yasalara dayalı kamu düzeninin korunması için yemin ettiğini anımsatan Davutoğlu, herkesin bu sorumluluk içinde davranması gerektiğini bildirdi.

Her türlü görüşü tartışmaya hazır olduklarını, birlikte çözüm yolu arayabileceklerini kaydeden Davutoğlu, "Ama herhangi birisi 'Benim çözümüm tek çözümdür' diyerek kamu düzenini bozan bir dayatmayı Türkiye'de yapamaz buna da izin vermeyiz. Herkesin de bunu bilmesi lazım" diye konuştu.

Davutoğlu, bazı il ve ilçelerdeki okullara molotofkokteyliyle yapılan saldırıları "şiddet ve terör" şeklinde değerlendirerek, "Yani siz hem özgürlüklerden bahsedeceksiniz kamu düzenini ihlal edecek davranışlar içine gireceksiniz bir de yetmeyecek eğitim amacıyla oraya giden öğrencilerin ve öğretmenlerin hayatını riske ederek bazı okullara molotofkokteylleri atacaksınız. Bu şiddete, bu teröre de bu ülkeyi teslim etmeyiz. Bunu da herkes bilmeli. Aksi takdirde en fazla o bölgede yaşayan çok samimi vatandaşlarımızın çocukları etkilenir, öğretmenleri etkilenir" dedi.

Kriterlerin açık, Türkiye'nin özgürlükler ülkesi olduğunu, her konunun konuşulduğunu, her dilin saygın olduğunu, bununla ilgili adımların atıldığını dile getiren Davutoğlu, "Ama Türkiye bir kamu düzeni ülkesidir. Bu kamu düzenine herkesin, en çok da bu kamu düzeninin merkezini, omurgasını teşkil eden TBMM üyelerinin saygı göstermesi beklenir. Biz de bu konuda eğitim güvenliği neyi gerektiriyorsa o tedbirleri alırız" vurgusunu yaptı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, basın mensuplarına yapılan açıklamanın ardından Davutoğlu'na, bakanlığın simgesi olarak bir kalem hediye etti.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Davutoğlu, MEB'te Bilgilendirme Toplantısına Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ümraniye'de pompalı tüfek ile havaya ateş açan şahıs yakalandı
    11:00 Ümraniye'de pompalı tüfek ile havaya ateş açan şahıs yakalandı

    Ümraniye'de sokak ortasında otomobilin arka koltuğundan aldığı pompalı tüfek ile havaya ateş açan şahıs polis tarafından yakalandı. Şahsın 4 suç kaydı olduğu tespit edildi. Ümraniye Asayiş Büro Amirliği ekipleri, olayın görüntülerinden şahsın kimliğini belirleyerek gözaltına aldı.

  • Gemlik'te Yağmur Sonucu İstinat Duvarı Çöktü: 2 Yaralı, 2 Araç Hasar Gördü
    10:59 Gemlik'te Yağmur Sonucu İstinat Duvarı Çöktü: 2 Yaralı, 2 Araç Hasar Gördü

    Bursa'nın Gemlik ilçesinde yoğun yağışın etkisiyle bir istinat duvarı çöktü. Olayda 2 apartman hasar gördü, 2 kişi yaralandı ve 2 araç duvarın altında kaldı. Dron görüntüleri olayın büyüklüğünü ortaya koydu. Yetkililer, inceleme yapmak ve zararı gidermek için çalışmalara başladı.

  • Malatya'da Turizm Haftası Etkinlikleri: Dünya Mutfakları Yemek Yarışması
    10:59 Malatya'da Turizm Haftası Etkinlikleri: Dünya Mutfakları Yemek Yarışması

    Malatya'da Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde öğrenciler arasında 'Dünya Mutfakları Yemek Yarışması' düzenlendi. Yarışmanın sonuçları açıklandı ve dereceye girenler ödüllendirildi.

  • Cemevlerinin aydınlatma giderleri Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından karşılanacak
    10:58 Cemevlerinin aydınlatma giderleri Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından karşılanacak

    Kültür ve Turizm Bakanlığı, Cemevlerinin aydınlatma giderlerini karşılamak için yeni bir yönetmelik yayımladı. Yönetmelikte, aydınlatma giderlerinin ödenmesi için ilgili cemevinin il kültür ve turizm müdürlüğüne yazılı talepte bulunması gerektiği belirtildi. Ayrıca, ticari amaçla kullanılan bölümlerin aydınlatma giderleri bakanlık tarafından ödenmeyecek ve ödenmesi gereken her türlü bedel abone tarafından ödenecek.

  • Kırklareli'nde Tarihi Binada Çıkan Yangına Ekiplerin Müdahalesi Sürüyor
    10:58 Kırklareli'nde Tarihi Binada Çıkan Yangına Ekiplerin Müdahalesi Sürüyor

    Kırklareli'nde Karakaş Mahallesi'nde bulunan 2 katlı tarihi binada çıkan yangına itfaiye, sağlık ve polis ekipleri müdahale ediyor. Yangın sırasında binanın yanındaki apartman tahliye edildi. Kırklareli Valisi, Belediye Başkanı ve İl Jandarma Komutanı da olay yerine gelerek ekiplerin çalışmalarını takip ediyor.

  • 2023-2024 Fehmi Kuş U13 Ligi Fikstürü Çekildi
    10:58 2023-2024 Fehmi Kuş U13 Ligi Fikstürü Çekildi

    2023-2024 futbol sezonu Fehmi Kuş U13 Ligi fikstürü çekildi. U13 Ligi 27-28 Nisan 2024 tarihinde başlayacak.

  • Pamukkale Üniversitesi Acıpayam MYO Personeli Hakan Dağ Olimpiyat Deneme Yarışmalarında Altın Madalya Kazandı
    10:56 Pamukkale Üniversitesi Acıpayam MYO Personeli Hakan Dağ Olimpiyat Deneme Yarışmalarında Altın Madalya Kazandı

    Pamukkale Üniversitesi Acıpayam MYO personeli Hakan Dağ, Antalya'da düzenlenen Olimpik Deneme Yarışmalarında büyük para atlet kategorisinde Gülle Atma branşında altın madalya kazandı. Hakan Dağ, daha önce de farklı şampiyonalarda farklı branşlarda madalyalar kazanmıştı ve sporla ilgilenmeye devam edeceğini belirtti.

  • Ümraniye'de Pompalı Tüfekle Havaya Ateş Açan Şahıs Yakalandı
    10:56 Ümraniye'de Pompalı Tüfekle Havaya Ateş Açan Şahıs Yakalandı

    Ümraniye'de sokak ortasında otomobilin arka koltuğundan aldığı pompalı tüfek ile havaya ateş açan şahıs polis tarafından yakalandı. Şahsın 4 suç kaydı olduğu tespit edildi. Olayın görüntüleri cep telefonu kamerasına yansıdı.

  • CHP'li Belediye Başkanları Anıtkabir'i Ziyaret Etti
    10:56 CHP'li Belediye Başkanları Anıtkabir'i Ziyaret Etti

    CHP'li belediye başkanları, il ve parti yöneticileri, Genel Başkan Özgür Özel'in başkanlığında Anıtkabir'i ziyaret etti. Özel, Anıtkabir Özel Defteri'ne, "Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının ilk seçimlerinde, kurduğunuz ve bizlere emanet ettiğiniz partimizi, ilkelerinizden sapmadan, gösterdiğiniz rotadan milim şaşmadan birinci parti yaptık. Şimdi iki büyük eserinizden biri olan partimizi iktidar yapmak ve diğer büyük eseriniz Türkiye Cumhuriyeti'ni muasır medeniyetler seviyesine ve hak ettiği yere çıkarmak için daha çok çalışacağız" diye yazdı.


Advertisement