Davutoğlu: Ankara'daki Saldırıda Bir İsme Çok Yaklaşıldı - Son Dakika
Güncel

Davutoğlu: Ankara'daki Saldırıda Bir İsme Çok Yaklaşıldı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara'daki kanlı terör saldırısını gerçekleştiren canlı bombalarla ilgili "Bir isme çok yaklaşıldı. O isim bir örgütü işaret ediyor." dedi.

12.10.2015 11:45  Güncelleme: 14:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başkentte gerçekleşen tarihin en kanlı saldırısıyla ilgili yeni açıklamalarda bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, saldırıyı yapan canlı bombalarla ilgili "Bir isme çok yaklaşıldı. O isim bir örgütü işaret ediyor." dedi. Davutoğlu, "Saldırıyı IŞİD mi yaptı?" sorusuna, "IŞİD'i birinci öncelik olarak araştırıyoruz." yanıtını verdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, NTV canlı yayınında Ahmed Arpat, Serpil Çevikcan ve Mustafa Karaalioğlu'nun gündeme dair sorularını yanıtladı.

Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan satır başları şöyle:

''Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet diliyorum. Ailelerine, yakınlarına taziyelerimi iletmek istiyorum. Bu bütün Türkiye'ye yönelik bir saldırı. Halkımızın bütününe yönelik, demokrasiye karşı bir saldırı. Seçime gölge düşürme çabası da var. Küçük siyasi hesaplar yapılmamalı. Bugünlerde seçime yönelik ifadeler kullanılmamalı."

''BU SALDIRI TÜRKİYE'Yİ SURİYE YAPMAZ''

"Yaralılar seri olarak hastanelere kaldırıldı. İlk gündemimiz yaralıların tedavisi oldu. Soruşturma sürüyor, ek tedbirler alacağız. Bu saldırı Türkiye'yi Suriye yapmaz. 11 Eylül'de olduğu Madrid'de olduğu gibi gelişmiş bir ülkeye yapılan bir saldırı mahiyetindedir. Türkiye olarak çok önce canlı bombalarla tanıştık. Soruşturma sürüyor detaya girmiyorum. DHKP-C'nin Kandil'de eğitilen militanları olduğunu biliyoruz. Birinci aşama yaraları sarma. Zaaf ve ihmal varsa gerekli adımlar atılır.

Teknik arama her yerde yapılmış, bomba yok. İnsani arama ise miting alanında yapılıyor. Rutini bir kere terörist bildiği zaman rutin dışı şeylere yönelebiliyor. Böyle bir olay olduğunda hepimiz zarar görüyoruz. Miting organizatörleri emniyetle birlikte çalışmalı. Ölenler ve yaralananlar bizim canımız."

SALDIRIYI IŞİD Mİ YAPTI?

"IŞİD'i birinci öncelik olarak araştırıyoruz. Bir uyuyan hücre varsa bir yerde bunların hepsini toplayın bir yere atın hiç kimse görmesin diyemezsiniz. Hukukla davranmak durumundayız. Sürekli takibat altında tutmak zorunda kalıyorsunuz. Uyuyan hücreler kendilerini saklayabiliyorlar. Sakalını kesiyor hayat tarzını değiştiriyor. IŞİD, DHKP-C ve PKK'yı takip ediyoruz."

''OLAYDAN ÖNCE İSTANBUL'DA CANLI BOMBA YAKALANDI''

"3-4 gün önce İstanbul'da canlı bomba hazırlığı içinde olan birinin yakalandığını kimse bilmiyor. Yine Ankara'da bir üst düzey bürokrasiye saldırı anlamında bir canlı bomba eyleminin gece yakalanarak durdurulduğunu kimse bilmiyor. Bu 3 örgüt de bizim için potansiyel suç odağı olarak görülüyor."

"OLAY YERİNE NASIL GELDİKLERİ TESPİT EDİLDİ"

"Canlı bombaların olay yerine nasıl geldiği nasıl tespit edildi. Bu yöndeki çalışmalar hala sürüyor. 2 canlı bomba var. Bunlardan birisinin ismine çok yaklaştık ve bu da bir örgütü işaret ediyor. Ancak bunu şimdi açıklamam doğru olmaz. Soruşturma sürdüğü için daha fazla detaya giremeyiz."

"SON DERECE BAŞARILI BİR OPERASYON YÜRÜTÜLÜYOR"

"Son derece başarılı bir terör operasyonu yönetiliyor. IŞİD'in en önemli bağlantıları tutuklandı. Türkiye'de intihar eylemi yapabilecek kişilerin belli bir listesi şeyi dahi var. Çok dikkatli titiz yürütülmesi gereken bir mücadele, zor bir mücadele, özellikle bu günlerde zor. Aynı anda cumartesi, pazar onlarca miting onlarca vilayette yapılıyor. Ankara Garı'nda toplanmayı engellemek lazım. Orada toplanılacaksa orayı miting alanı görmek lazım."

SURUÇ'TAKİ FAİLLER YAKALANDI ANCAK, ARKA PLANDA KİMLER VAR?

"Arka plandaki odaklar ya IŞİD'dir ya PKK'dır. Mesela teknik takiple yakalanıyor ise terörist 3-4 ay şeyini kaybettiyor hiçbir cihaz kullanmıyor. Ne telefon ne internet ne akrabaları hiçbir şeyle irtibata girmiyor. 1 yıl sonra ona bir haber geliyor o irtibatı yakalayabilirseniz durdurabiliyorsanız. Yoksa kendisi bile kimden talimat aldığını bilmiyor. Bir kişi biliyor. Faili meçhul şeklinde kalmış bir saldırı yok. Şimdi bile 48 saat içinde önemli veriler elde edildi."

HERHANGİ BİR ÖRGÜTÜN YAPTIĞINI TEYİT EDEBİLİR MİSİNİZ?

"Elimizdeki verileri ipucunu vermek dahi doğru değil. Başka bir odak tarafından herhangi bir örgütün elemanı bir başka örgüt tarafından kullanılabilir. Başka örgüte yarayacak odak tarafından yönlendirilebilir."

ANKARA'DA EYLEMİN OLDUĞU GÜN KCK EYLEMSİZLİK AÇIKLADI, TESADÜF MÜ?

"Bu zamanlamalara dikkati çekmek lazım. Böyle bir zamanlama örtüşmesi dikkate şayan. 21 gün kala eylem olmuşsa bu seçimlere darbe vurmak etkisi oluşturma niyeti olduğu aşikar. Seçimlerin psikolojisini etkileme niyeti var."

SURUÇ TAMAMEN AYDINLATILDI MI?

"Gerekli operasyonunun tamamı yapıldı. Suruç'tan sonra bu operasyonlar yapıldı. IŞİD bağlantıları belirlendi, operasyon yapıldı."

IŞİD GERÇEĞİNDE YÜZLEŞMEKTE GEÇ Mİ KALINDI?

"Bu son derece yanlış bir kanaat. IŞİD'i biz 2013'te terörist örgüt ilan ettik. 2014 Ocak ayında sınıra yaklaşan IŞİD konvoyuna karşı ciddi operasyon yaptık 190 civarında kayıp olduğu bilgili ulaştı. IŞİD'le Türkiye kadar etkin mücadele etmiş bir devlet yoktur."

İSTİHBARAT ZAFİYETİ VAR MIYDI?

"O konuda bir şey varsa gerekeni yapacağız. Şu anda herhangi bir zafiyet eksiklik yok. 1 hafta içinde İstanbul ve Ankara'da eğer engellenmemiş olsa farklı olaylar olabilirdi. Engellenen bir çok başka olay var. Genel bir zaaftan bahsetmek mümküm değil."

"HER NE SURETTE OLURSA OLSUN SEÇİMİ YAPACAĞIZ"

"Genel çevreyi söylüyorum 6 ülkede iç savaş var. Çok kolay geriden bir takım yorumlarda bulunmak bazı küçük bilgilerden büyük teoriler inşa etmek. Paralel yapıydı bir takım darbeler alındı. Türkiye 1 yılda dördüncü kez seçime gidiyorsa bu saldırılar seçime gidiş şartlarını etkilemiştir ama nihayet seçime gidiyoruz yapacağız seçimi. Her ne surette olursa olsun."

"PKK BU KADAR SİLAHI NEREDEN ALIYOR?"

"PKK bu kadar silahı nereden alıyor. Biz bazı şeyleri biliyor ve tepki gösteriyoruz. DEAŞ bu kadar silahı nerden alıyor? DEAŞ yönetimi Ebu Gureyb hapishanesinde nasıl yetişti. Ben burada bir ülkeyi işaret ediyor değilim. Acımız büyük ama buradan Türkiye'nin zaaf içinde olduğunu yaymak tam da teröristlerin istediği şeyi yapmaktır."

DEMİRTAŞ'LA NEDEN GÖRÜŞMEDİ?

"Böyle günlerde siyasi liderlerin bir araya gelebilmesi çok önemli. 'Liderlerle topluca görüşelim' dedim. '4 lider toplanıp konuşalım' dedim. 'Eğer istemezlerse hepsiyle tek tek konuşalım' dedim. Ama o sırada Demirtaş'ın doğrudan devletin halkı katlettiğini ifade eden bir açıklaması oldu. Bir ülkede halkı tahrik edercesine 'devlet bu cinayetleri işlemiştir' derse muhatap olma niteliğini kaybeder. Böylesine seviyesi düşük alçakça bir ifadeyle devleti ve devleti yönetenleri suçlu makamına oturttuğunuzda olmaz."

KILIÇDAROĞLU İLE GÖRÜŞME: 2 HUSUSTA HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADIM

"Sayın Kılıçdaroğlu olumlu cevap verdi. Oturduk baş başa samimi bir görüşme gerçekleştirdik. Tutumunu takdir ediyorum. Ama 2 hususta sükutu hayal kırıklığı yaşadım.
Belli bir mahremiyet içinde konuştuğumuz konular 'burada kalsın' diyerek söylediğim hususlardı. Şimdi o söylememiş olsa ben burada o kadar açık söylemek zorunda kalmazdım.
İkincisi de bir açıklama metnini kendisine gösterdim. 'İtiraz edeceğiniz şeyler varsa çıkaralım' dedim.

Bir teklifte daha bulundum. 'Gelin ortak bir deklarasyon yapalım' dedim. 'Hayır' dedi. Bunu reddetti. Ona da saygı duydum.

Ama esas beni üzen husus terör saldırısıyla ilgili olamayan konuları getirmiş olmasına rağmen, 'bunların yeri burası değil' diyebilirdim. Ama beraber olduğumuz için bunları paylaştım. Acının yaşandığı gün siyaset yapma günü değildir. Verdiğim cevapları da burada söyleyebilirim ama yeri değil."

"BENİM SÖYLEDİKLERİMİ BENDEN İZİN ALMADAN PAYLAŞMASI SİYASİ NEZAKETE UYGUN DEĞİL"

"Orada benim söylediklerimi benden izin almadan paylaşması da siyasi nezakete uygun değil. Rize'de bir miting yapılmış bizimle hiçbir alakası yok. Orada soru olarak gündeme getiriyor. Bunun gündeme getirilmesi doğru değil. Bunun benim verdiğim cevaplar çerçevesinde kamuoyuyla paylaşılması doğru değil."

ADALET BAKANI'NIN GÜLMESİ VE İÇİŞLERİ BAKANI HAKKINDA İSTİFA TALEBİ

"Benim sorduğum soru şu bütün bu olayları nasıl kenardan seyredersiniz. Anayasal zorunluluk gereği hükümet teklifinde bulundum. Gelmediler sorumluluk paylaşmadılar. Eğer hükümetin içinde olsalardı ya bu itirazları yapamayacaklardı ya da beraber tedbir alacaktık.

Samimiyetsizlik şu, 'gel elini taşın altına koy terörle mücadele edelim' diyoruz. Olay oluyor dışarıdan gözlemci gibi "zafiyet gösterdi" diyor. Sayın Bahçeli'ye ithafen söylüyorum bunu. Gelseydi de hükümet zafiyet göstermeseydi o zaman.

Kılıçdaroğlu, İçişleri, Adalet bakanlarımızı eleştirebilir. Şu andaki İçişleri Bakanımız terörle mücadele konusunda en tecrübeli bakanlarımızdan biriydi. Adalet Bakanımız da İçişleri Bakanımız da AK Parti kimlikli bakanlardan değildir. Hangi partiye oy verdiklerini de bilmem. Belki 1 Kasım'da başka bir partiye oy verecekler."

İSTİFA MEKANİZMASI HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

"Daha önce bizim dönemde aynı bakanlar 12 yıl devam etmedi. Sayın cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde bazen belli gözlemlerle bakan değişikliğine gidildiği oldu.
Bunların hepsi işletilebilir. Arkadaşlarımız kendileri de karar alınabilir. Daha olayın olduğu gün yaraları sarma süreci yaşanırken dikkatleri buna çekmek doğru değil.
Bu iki arkadaşımız da partili değil. Teknik görevler yürüten arkadaşlar…
Onların burada olması gerekirken olmaları gerektiği sorumluluğu tartışmıyorlar da, bu sorumluluktan kaçtıktan sonra bu soruyu gündem getirmelerini, soruyorum ben. Kusura bakmasınlar bu hükümete katılmaları gerekirdi. Biz sorumluluktan kaçmadığımız için bir taraftan seçim kampanyası yürütüyoruz bir taraftan hükümeti yönetiyoruz."

CİZRE'DE POLİS ARACININ ARKASINDA SÜRÜKLENEN CESET

"O gün iki fotoğrafı görünce gerekli talimatı verdim. Sorumlusu kimse gereken işlem yapılacak dedim. Tahkikat sonuçlandı bugün de iki görevli bu videoyu çektiği için bizim şu anda yürüttüğü terör operasyonlarının meşruiyetine zarar verdikleri için iki polis görevinden alındı. Soruşturma tamamlandı, gereği yapıldı. Güvenlik toplantısında dile getirildi, yerini söylemeyeyim, kırsal alanda yapılan bir operasyonda 5-6 teröristin cenazesi helikopterle morga getirildi, ailelerine teslim edildi. Bu görülmüyor. Söyleyeyim Tunceli'de bir operasyondu, Malatya'ya getirildi.''

HDP DIŞARIDA KALIYOR, MERKEZDE İKİ PARTİ VAR. BU DENKLEME HDP HİÇ GİREMEYECEK Mİ?

"Hiçbir zaman siyasi partileri dışlamadım ama, Demirtaş'la ilgili iki tecrübem oldu. Geçen sene 1 Ekim yeni başbakan olarak kabul ettim siyasi bir riskti. Çünkü çözüm sürecinin ivme kazanması gerekiyordu. Şunlar yapılır ise sonunda çözüm süreci nihai aşamaya gelir. 6 Ekim'de Kobani olayları sebebiyle halkı isyana teşvik etti. Bu güven kaybı bizim açımızdan. Suriye'ye tezkereye hayır oyu verdi. Sonra da Kobani'deki her türlü gayretimize rağmen bizi suçladı.

7 Haziran'dan sonra cumhurbaşkanı görevi bana verdi. 40 gün HDP'li bütün yetkililer AK Parti'ye saldırdı. Ondan sonra yine ayaklanma çağrıları yaptılar. 15 Temmuz'da ben görüşürken yine siyasi bir riskti benim açımdan biz daha görüşürken Kandil'den açıklama geldi silahlanma çağrısı yapan açıklama. Orada da kendilerine söyledik koalisyon kurmayabiliriz ama, terörle işbirliği yapan tavrınızı değiştirmeniz lazım. Hemen arkasından 15 Temmuz'dan 20 Temmuz'a kadar onlarca açıklama. Türkiye'de iç savaş şartları var...

Burada da Kılıçdaroğlu'na da söyledim. Dördümüz bir araya gelip oturup konuşmayı arzu ederdim. Bütün bu sürece rağmen bu niyetteydim. Ama TBMM'de grubu bulunan bir partinin eş başkanı devlet katletmiştir diyor. Dün yine Sıhhiye'ye tebessümle şakalaşarak gidiyorlar orada oy istiyor. Ağzımdan bir kere terörün durması için AK Parti'ye oy verin diye bir şey duydunuz mu? Daha önce Meclis'te terör gündemli olarak toplanıldı. Ama orası da devletin suçlandığı oturumlar haline dönüşüyor. Hepimiz aynı gemideyiz."

"PARTİLERE MİTİNG YAPMAMAYI ÖNERECEKTİM"

"Biraz sonra MYK'yı toplayacağız. Üç mitingi iptal ettim. Önümüzdeki mitinglerle ilgili düzenlemeye ihtiyaç var mı onları ele alacağız. Seçimlerin de yapılması gerekir.

Eğer bir araya gelseydik yapmayı düşündüğüm tekliflerden biri de gelin hiçbirimiz miting yapmayalım diyecektim.

Niye girmediler hükümete neden bu sorumluluğun parçası olmadılar? Bu sorumluluğun gereğini biz yaptık. Ülkeyi ancak ve ancak siyasi iradeye sahip insanlar yönetir.

Ben 3 hafta sonrasını düşünmüyorum. Ben şu anda sadece hayatını kaybetmiş insanlarımızı onları ailelerini düşünüyorum. Seçimler bugünler içindir.

Seçimin neticesinde inşallah tek başına iktidar oluru ama o iktidarı neden kullanacağız. Ülkeyi selametle aydınlık ufuklara taşımak için.

Türkiye zor şartlarda seçimi sükunet ve olgunlukla yapma tecrübesini göstermiş bir ülke."

SEÇİM NETİCESİNİ DÜŞÜNMÜYOR MUSUNUZ?

"3 hafta sonrasını düşünmüyorum, hayatını kaybeden 97 vatandaşımızı ve ailelerini düşünüyorum. 1 Kasım'da ne kadar oy alırız diye bir şey gündemimde olmadı. Olduğumuzda o iktidarı böyle zor günlerde irade göstermek için kullanacağız."

SURİYE POLİTİKASINI REVİZE ETME SÖZ KONUSU MU?

"Suriye rejimi bu saldırılara devam ederken bir tavır değiştiremeyiz. Revizyondan kasıt buysa. Rusya'nın tavrını meşru görmeyiz. İran'la da Rusya'yla da siyasal çözüm için konuşuruz. Suriye'de İran generali var, Rus uçağı var. Esad ülkenin yüzde 14'ünü kontrol edebiliyor. Kendi halkıyla savaşan bir rejimden bahsediyoruz.''

''MÜLTECİ DALGASI GELEBİLİR''

"Rusya operasyonlara başlamadan önce İdlib ve Halep'ten göç gelmeyeceğini biliyorduk. Şimdi Rusya İdlip ve Halep'e dönük yapıyor operasyonlarını. Arkasından da rejim gelir korkusuyla bize tekrar mülteci dalgası gelebilir."

RUSYA VE ABD'NİN PYD'YE OLAN DESTEKLERİ

PYD konusu çözüm süreci devam ederken farklı bir formattaydı. PYD - PKK irtibatı çok iyi biliniyor. Bunu ABD'lilere ve Ruslara da söyledik Türkiye'ye tek bir tehdit görürsek gereğini yaparız.

Suriye tarafından kim tarafından gelirse gelsin bizim kendimizi savunma hakkımız vardır ve bir an bile tereddüt etmeyiz.

PYD, Kobani olayları sırasında kendilerine tanınan krediyi kötü kullanmıştır.

Ben Dışişleri Bakanı'yken PYD'ye "Türkiye'ye karşı bir tehdit olmayacaksın" dediğimizde bunu olumlu kullansaydı daha farklı olabilirdi."

RUSYA'NIN TÜRK HAVA SAHASINI İHLALLERİ

"Umarız bir daha böyle bir ihlal olmaz. Türkiye-Rusya krizini arzu etmeyiz. Gerilimden herkes zararlı çıkar. Biz doğalgaz alıyoruz ama, önemli bir pazarız. Enerji pazarı olma mahiyetinde en hızla büyüyen enerji pazarlarından birisiyiz. Konuşarak hallettik bunu da konuşarak halledebileceğimizi biliyorum."

ANKARA'DAKİ TERÖR KATLİAMI

"Bazı olaylar olduğunda insan zor kararlar alırken bir taraftan da o ağır sorumluluğu hissedersiniz. Patlama oldu bir kaç dakika sonra içişleri bakanı aradı. Sayı arttıkça üzülüyorsunuz o psikolojiyi sorumluluk hissederek yaşayan kişiler ancak anlayabilir. O anda her şeyi unutuyorsunuz. Sonrasında Sare hanımla hastaneye gittik. Nazlıcan kızımızın babası sitem etti. Son derece medeni şekilde ama. Bizi şu an ilgilendiren Nazlıcan'ın sağlığı. Ziyaret ettiğim yaralı barış olmasını istedi."

Davutoğlu: Ankara\'daki Saldırıda Bir İsme Çok Yaklaşıldı

Son Dakika Güncel Davutoğlu: Ankara'daki Saldırıda Bir İsme Çok Yaklaşıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • Je suis charlie: Vallah bende biliyorum. Tayip erdogandir. Savali seni kulaniyor. Icimdeki ses yakinda sanada suikast duzenler. 7 2 Yanıtla
  • aslan: kılıçtaroğlu na neler söyleyeceğini yaz ver eline beğenmediğini çıkartalım de o zaman kılıçtaroğlunu niye çağırdın o yazıyı çıkarıp kılıçtaroğlu bunu söylüyor diye okusaydın,benim iznim olmadan bazı şeyleri söylemiş hala milletten her şeyi saklamaya devam edin şeffaf olmayın 3 3 Yanıtla
  • pala: Yapma ya kaçak Saraydaki mi? 1 3 Yanıtla
  • misafir: cok yaklasma seninde kafani koparirilar 0 0 Yanıtla
  • ggg: yaklasmaya gerek varmi cumle alem biliyor kimin yaptigini.zaman mi kazaniyorsun davitoglu 0 0 Yanıtla
  • Narin: sayın başbakanım lütfen cahil bazı seçmenlerinizi uyarınız heryerde iyi oldu ne kadar dinsiz komünist varsa öldü diyorlar ölenlerin içinde kimler var kimler yok bildikleri yok bunlar çok zararlı insanlar ağızları köpürüyor konuşurken ölenlerin içinde kalbi devletine karşı yumuşak olan çok insan vardı. Bu insnlar partinizede zarar veriyor. 0 0 Yanıtla
  • aklıselim: ulan daha ne konuşuyorsun sen değilmiydin işide bunlar öfkeli insan topluluğu yani bu canilere terör bile diyemedin bumu müslümanlığınız allah sizi bidiği gibi yapsın 0 0 Yanıtla
  • Angaralı: Bu millet sizin bu SANAL politakınızı yemeyecek akp!! Farklı sorular,aynı cevaplar...paralel yapı,dış güçler,terör örgütleri..sizin için 3 süper kahraman...şimdi iŞİD e patlar bu iş,faili meçhulll...oysa bir terör örgütü bı eylemi yapabiliyosa göğüsünü kabarta kabarta gelir üstlenir,ben yaptım der...allahtan süper kahramanlarınız var... 0 0 Yanıtla
  • Dede: Cok basarili canim ne demezsin 100 lerce ölü var 0 0 Yanıtla
  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement