Danıştay Silüet Kararını Onadı - Son Dakika
Ekonomi

Danıştay Silüet Kararını Onadı

Danıştay Silüet Kararını Onadı

Danıştay, Zeytinburnu sahil yolunda tartışmalara neden olan gökdelenlerin, kentin tarihi silüetini bozan kısmının yıkılması kararına yapılan itirazları reddetti.

20.08.2014 11:27  Güncelleme: 11:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Danıştay, yerel mahkemenin Zeytinburnu'ndaki gökdelenlerin "tarihi silüeti bozan kısmının yıkılması" kararına yapılan itirazı reddetti.

Danıştay'ın yerel mahkemenin yıkım kararını onamasının ardından konuşan davacı Avukat Cihat Gökdemir şu anda belediyenin yıkım kararını almaktan başka herhangi bir hukuki yolu kalmadığını belirtti.

YEREL MAHKEMENİN KARARI ONANDI

Danıştay, Zeytinburnu sahil yolunda tartışmalara neden olan gökdelenlerin, kentin tarihi silüetini bozan kısmının yıkılması kararına yapılan itirazların reddine karar vererek, yerel mahkemenin verdiği kararı onadı.

Danıştay, Zeytinburnu'ndaki gökdelenlerle ilgili İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin verdiği, "tarihi silüeti bozan kısmın yıkımı" kararına ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi'nce yapılan itirazı değerlendirdi.

Talebi değerlendiren Danıştay 14. Dairesi'nce verilen kararda, şu ifadeler yer aldı: "İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yoluyla incelenererek bozulabilmeleri 2577 sayılı idari yargılama usulü kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür. Yukarıda tarih ve sayısı belirtilen mahkeme kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından, temyiz istemlerinin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunanlar üzerinde bırakılmasına, dosyanın mahkemesine gönderilmesine, bu kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere 28.05.2014 tarihinde oy birliği ile karar verildi."

ERDOĞAN DA TRAŞLANMASINI İSTEMİŞTİ

İstanbul Zeytinburnu’nda yükselen ve İstanbul’un tarihi yarımadasının siluetini bozan gökdelenlere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da sinirlenmişti.

Erdoğan, gökdelenleri görünce ‘kahrolduğunu’, sahibinden tıraşlamasını rica ettiğini, bunu yapmadığı için de onunla 5 yıldır konuşmadığını söylemişti.

155 METRELİK GÖKDELEN

Zeytinburnu’nda yer alan Astay Gayrimenkul’e ait 36, 32 ve 27 katlı üç bloktan oluşan 16/9 projesi uzun süredir eleştiri konusuydu.

Mensucat Santral’ın, Kazlıçeşme’de denize 200 metre mesafedeki 28 bin metrekarelik arazisi, 2007’de TMSF tarafından 45 milyon dolara satılmıştı. Satışın ardından iddialara göre önce imar planı değişikliği yapıldı ve gökdelen dikmek için yasal zemini hazırlandı. Biri 155 metre yükseklikte olmak üzere 3 gökdelenin inşaatı ilerledikçe İstanbul siluetini etkilemeye başladı.

VATANDAŞIN ŞİKAYETLERİYLE GÜNDEME GELDİ

Buna göre siluetin bozulduğu Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne yapılan vatandaş şikâyetiyle ortaya çıktı. Kıyıdan bakıldığında Sultanahmet Camii’nin minarelerinin arasına üç gökdelen eklenmiş gibi bir manzara vardı.

Genel Müdür Yardımcısı Nermin Beşbaş, inşaatlar için 4 Numaralı Koruma Bölge Kurulu’ndan bilgi istedi. Kurulun görevlendirdiği iki uzman yerinde inceleme yaptı. Hazırlanan raporda parsele ait tescil kaydının olmadığı, sit alanı içinde olmayan parsele ilişkin plan yapma, onama yetkisinin İBB ve Zeytinburnu Belediyesi’nde olduğu belirtildi. Raporda ayrıca yapılaşmanın İstanbul’un siluetini olumsuz etkilediği tespit edildi. Bilgiler Koruma Bölge Kurulu’na intikal ettirildi. Bölge Kurulu da bilgileri Kültür ve Turizm Bakanlığı’na gönderdi.

"TIRAŞLANMASI MÜMKÜN DEĞİL"

‘OnaltıDokuz’ isimli kuleleri yapan Mesut Toprak, projede herhangi bir yasal sıkıntı olup olmadığı sorusu üzerine ise net bir şekilde şu cevabı verdi: "Bizim ne ruhsatımızda ne de imarımızda hiçbir sıkıntı yok. Yaptığımız proje tamamen aldığımız imar planına uygundur. Yasal olmayan hiçbir şeyimiz yok. 42 yıllık iş hayatımda yasal olmayan hiçbir işe imza atmadım."

Başbakanın söylediği gibi projenin tıraşlanmasının mümkün olup olmadığı konusunda Toprak, "Mümkün değil. Proje bittikten sonra tıraşlama yapılamaz. Böyle bir şey teknik olarak mümkün değil" dedi.

16/9 PROJESİ NEDİR?

İstanbul Zeytinburnu’nda toplam 3 blokun yer aldığı projede 496 konut bulunuyor. Projedeki bloklar 27-32-36 katlı şekilde yükseliyor. Astay Gayrimenkul’ün 2006 yılında 45 milyon dolara aldığı arazi üzerinde yükselen 16/9’da 154 bin metrekarelik inşaat alanı içinde 1+1, 2+1, 3+1, 3+2 ve 4+2 ile dubleks daire tipleri yer alıyor. Yatırım bedeli 175 milyon dolar olan projedeki bazı daire fiyatları ise 4 milyon doları buluyor.

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • kalderon: istanbul inşaata kurban edildi şehir elden gidiyor. . rant kapısı olmuş koca şehir. . . . herkes vuruyor bir yerlere kazmayı. . . . . ne yeşil kaldı ne mavi. . . güneş artık hiç görünmüyor neredeyse, şehir hep karanlık. . kuşlar bile uçmuyor semalarında. . . bizlerde koca koca binalarda yalnızlığımıza boğulduk. . . olsun makarna, kömür geliyor ya olsun be. . . . 16 2 Yanıtla makarnacı oduncuya karşı: lan 2 gün önce sürü sürü leylekler uçuşuyordu istanbul semalarında. Atatürk havaalanı içinde kuşlar çok tehdit oluşturuyor. hangi kuştan bahsediyorsun. !ayrıca makarnacılara karşı gıda kolileri ve oduncularıda unutma 65 yıllık muhalefette bunları dağıttı. yorumun siyasi olursa siyasi cevap alırsın. traşlanacak tabiki maliyeti ne olursa olsun. trilyonlarla oynayan işadamını fazla etkilemez!! 0 0 kalderon: makarnacı sen senede bir kere gördüğün leyleği söylüyorsun ya . . . kafan senede bir kere yukarı kalktığı için burnunun ucundaki talanı görmüyorsun. sende sebeplenenlerdensin demekki rahatsız değilsin. . 0 0
  • kalderon: nasıl vermişse!!!!!! büyükşehir izin vermiş, nasıl vermişse!!! ilçe belediyesi izin vermiş, nasıl vermişse!!!! mimarlar, mühendisler. denetçiler izin vermiş. . . . . başbakan da arkadaşım diyor . . . küstüm diyor. . . on katı traşla diyor. . . . . . yaptırtamıyor. . . . . . adam deli mi bir katı beş trilyona satıyor çok mu umrunda süliet. . . başta düşüneceksin. . . . . . göreceksin. . . . 15 2 Yanıtla
  • gokay: başta izin vermeyeceklerdi işte belediyeye for verin 15 2 Yanıtla FON: GÖKAY NEDEN ANLAMIYORSUNUZ, İZİN VEREN MAKAM İBB İLE Z. BURNU İNŞAAT SAHİBİ İLE KANKA. . ANLADINMI. . YIKIM KARARI ALAN MAHKEME. . MAHKEMEYE DE İTİRAZ EDİYOR BELEDİYELER. . BUNUN ÜZERİNE DANIŞTAYA GELİYOR. . DANIŞTAY DA GERİ BASMIYOR VE SON NOKTAYI KOYUYOR. . 0 0
  • SEDAT: YAPANA DEĞİL O KADAR YÜKSEK BİNANIN YAPILMASINA ONAY VEREN ŞEREF YOKSUNUNA SORMAK LAZIM NEYİN KAFASINI YAŞAYARAK ONAYLADI TARİHİN İÇİNE ETİİĞİNİ 16 0 Yanıtla
  • a.öz: bu bina yıkılırmı?hayır türkiyenin hukuk devletimi?hayır paran varsa her istedigini yaparmısın ? cevabı bu kulelerde gizli devlet bir ihale açsa bu binaların yıkımıyla ilgili masrafınıda firmadan kesse firma anında binanın yıkımı için çözüm bulur. bu bina yıkılırsa bundan sonra hiç bir mutahit böyle sorumsuz projeye cesaret edemez eger yasa uygulanırsa 15 0 Yanıtla
  • kes traşı: traşlanacak tabiki tayibin kahrolduğu kadar var. isteyen istediği yere istediği gibi yapı yapamaz. belediyeciliği öğrenmeleri lazım tayyipten. 6 3 Yanıtla
  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.


Advertisement