Danıştay İptal Etti, Cihazlar Elde Kaldı: Zarar 10 Milyon Dolar! - Son Dakika
Güncel

Danıştay İptal Etti, Cihazlar Elde Kaldı: Zarar 10 Milyon Dolar!

Özel hastanelerin milyonlarca dolar ödeyerek satın aldığı Biyometrik Kimlik Doğrulama (Avuç içi damar okuma) cihazları Danıştay'ın iptaliyle elde kaldı.

27.11.2014 11:38  Güncelleme: 12:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Danıştay, Sağlık Bakanlığı'nın 2013 yılında başlattığı Biyometrik Kimlik Doğrulama sistemi için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ise 8 Kasım 2014 tarihinde resmi sitesinden yayınladığı duyuru ile özel hastanelerin bu cihazları kullanmasına gerek kalmadığını duyurdu.

ZARAR 10 MİLYON DOLAR

Uygulamanın son bulması ile hastanelerin milyonlarca dolar ödeyerek satın aldığı cihazlar kullanılamaz hale geldi. 500 özel hastane ve 300 civarındaki tıp merkezinde bulunduğu tahmin edilen yaklaşık 4 bin avuç içi cihaz için 2 bin 500'er dolar ödeyen şirket sahipleri maliyetinin karşılanmasını istiyor. 500 özel hastane ve 300 civarındaki tıp merkezinde ortalama 5'er adet bulunduğu varsayıldığında bile 10 milyon dolarlık bir rakamın ortaya çıktığı belirtiliyor.

SAĞLIK BAKANLIĞI 2013'TE ZORUNLU HALE GETİRDİ

Avuç içi damar okuma sistemi, Sağlık Bakanlığı tarafından Aralık 2013'te zorunlu hale getirildi. Özel hastane ve tıp merkezleri zorunluluk sebebiyle cihazlardan satın aldı.

"ANAYASA'YA AYKIRI" DENİLDİ, İPTAL İÇİN DANIŞTAY'A BAŞVURULDU

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi Mahmut Konuk, 'kişinin rızası olmadan bu işlemin yapılmasının Anayasa'ya aykırı olduğu, kimlik bilgilerinin başkalarının eline geçebileceği' gerekçesiyle uygulamanın iptali için Danıştay'a başvurdu. Danıştay 15. Dairesi, Ekim ayında biyometrik kimlik doğrulama sistemi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

SGK DUYURDU: GEREK KALMADI

Sosyal Güvelik Kurumu, 8 Kasım 2014'te özel hastaneler için 'Sağlık Hizmeti Sunucularına Duyuru' başlıklı açıklama ile sistemin uygulamasına gerek kalmadığını duyurdu. Danıştay'ın iptal kararının hatırlatıldığı açıklamada şöyle denildi: "Danıştay 15. Daire Başkanlığınca alınan kararlar nedeniyle bu duyurunun yayımlandığı tarih itibariyle biyometrik kimlik doğrulama sistemi kullanılmaksızın MEDULA sisteminden provizyon alınabilecektir. Biyometrik kimlik doğrulama sistemine ilişkin yapılacak düzenlemeler Kurum portalından duyurulacaktır. Sağlık hizmeti sunucularına önemle duyurulur."

CİHAZLAR ELDE KALDI

Uygulamanın iptali ile özel hastanelerin satın aldığı cihazlar elde kaldı. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Başkanı Dr. Reşat Bahat, 'Boşa yatırım' yapmış olduklarını belirterek şunları söyledi: "Gereksiz 1 lira da büyük yatırımdır, gereksiz bir milyon dolar da iyi değildir. Bunun sektöre, Türk insanına fayda sağlayacak, kamuya fayda sağlayacak olması önemliydi. Ancak şu anda bundan fayda gören, satanın dışında fayda gören yok gibi görünüyor. Cumartesi gününden itibaren bu cihazlar olmadan hastalara bakılabiliyor. İnşallah bir çözüm bulunur. Bu bir hak ihlaliyse buna karşı çıkmamız lazım. Eğer bu cihazlar elimizde kalır ve başka bir işe yaramazsa Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bize verdiği bu zararı bir şekilde telafi etmesi lazım."

"BU CİHAZLARA ÖDENEN PARA NE OLACAK"

Bursa Özel Sağlık Kuruluşları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koçak da cihazların artık bir işe yaramadığını belirterek şunları dile getiriyor: "Hem ayaktan muayenede, hem yatışta, hem fizik tedavide, hem diyaliz gibi bir çok işlemde provizyon alınmamışsa kurum onun parasını ödemiyordu. O yüzden cihazlar satın alındı. Ancak 8 Kasım Cumartesi itibariyle kurum, 'bu takibi almanıza gerek yok, artık hastanın geldiğini, kimlik bilgilerini alıp, dosyalıyorsanız geldi sayacağım ve parasını ödeyeceğim' diye internet sitesinden duyuru yayınladı. Burada sorun şu, devletin zorunluluğu ile aldığımız, tanesine 2 bin 500 dolar para verdiğimiz bu cihazlar milletin elinde patlamış durumda. Bunlar şuan bir işe yaramıyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. En küçük hastanede en az 3 tane var. 5 tane 10 tane olan hastaneler var. Bu cihazlar atıl kalacaksa ödenen bu kadar para için ne yapılacak. Kullanımdan zorunluluğu kalkan bu cihazların finansmanı ne olacak?" (Kaynak: Zaman)

Danıştay İptal Etti, Cihazlar Elde Kaldı: Zarar 10 Milyon Dolar!
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Danıştay İptal Etti, Cihazlar Elde Kaldı: Zarar 10 Milyon Dolar! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • uzlett: hastenelerin sabırsızlıkla beklediği bir karardı zaten bu . sgk, yı dolandırmak o cihazlar olduğu müddetce imkansızdı. aldıkları makinelerin parasını binlerce katıyla tahsil ederler artık. danıştay nerde doğru karar verdiki ? 15 5 Yanıtla
  • Abidin: Mansurcuk sen her şeyi ak partiden biliyorsun senin çocuklarında ak partililerden olmuş olmasın sakın...:) 8 10 Yanıtla
  • RIDVAN: ZATEN O CİHAZLARI AKP YANDAŞI İTHAL ETMİŞTİR. SADECE ONU ZENGİN ETMEK İÇİN YAPILMIŞTIR. 12 5 Yanıtla
  • MANSUR: bu cihazları satan şirketin kurucularına veya ortaklarına bakın, orada kaç tane AKP li bakan, bakan oğlu vs bulursanız onlardan bu parayı isteyin:) EYYY ABD, EYYY İSRAİL, EYYY BİZ KİMSESİZLERİN KİMİ OLMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK, EYY JAPONYAAAA 9 6 Yanıtla
  • karga: elde kalmaz . . . . yeni kimlikler için devlete iki katı fiyata satarlar. Sonra danıştay tekrar iptal eder depoya kaldırırlar para yine bizden çıkar 10 1 Yanıtla
  • angaralı: onu da vurdukalrına saysınlar. . 7 0 Yanıtla
  • İşsize Zulüm: Birileri şu Genel Sağlık Sigortası, GSS adı altında işsizden toplanan haraçlara bir dur desin çok bunaldık. Resmen Hükumet İşsiz vatandaşını soyuyor. . . emekliliğe bile yaramayan soygun primleri. Hizmetinden yararlanmadığımız zoraki haraç, başka tarifi yok GSS zulmünün. 3 1 Yanıtla
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze'deki katliamları durdurmak için daha fazla çaba harcamalıyız
    21:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze'deki katliamları durdurmak için daha fazla çaba harcamalıyız

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Gazze'deki vahşeti durdurmak için daha fazla çaba harcamamız gerektiğini belirtti. Ayrıca, Batılı ülkelerin İran'a karşı tek ses olarak tepki verebildiğini, aynı şekilde İsrail'e de 'dur' demeleri gerektiğini vurguladı.

  • Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonası Koordinasyon Toplantısı Düzenlendi
    21:18 Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonası Koordinasyon Toplantısı Düzenlendi

    Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonası'nın 3. ayağı öncesinde Bodrum'da koordinasyon toplantısı yapıldı. Toplantıya, ilgili kurum ve kuruluşlar katıldı. Yarış, Milas-Bodrum arasındaki etaplarda gerçekleşecek ve Pazar günü ödül töreniyle sona erecek.

  • Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev, İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella ile birlikte NATO üssünü ziyaret etti
    21:14 Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev, İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella ile birlikte NATO üssünü ziyaret etti

    Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile birlikte ülkenin doğusundaki NATO müttefik birliklerin konuşlandığı Novo Selo Askeri Üssü poligonunu ziyaret etti. Radev, Ukrayna'daki savaşın ardından Bulgaristan'ın savunma harcamalarını arttırdığını ancak orduda hala personel eksikliği olduğunu ve eski Sovyetler Birliği üretimi silah ve ekipmanlara güvenildiğini belirtti.

  • Karabük'te düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında 2 şüpheli tutuklandı
    21:13 Karabük'te düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında 2 şüpheli tutuklandı

    Karabük'te gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonlarında gözaltına alınan 2 şüpheli tutuklandı. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, yapılan aramalarda uyuşturucu madde ve silah ele geçirdi. Şüpheliler, çıkarıldıkları adli makamlarca tutuklandı veya adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Muğla Heyeti İspanya'ya Erasmus+ Projesi İçin Gitti
    21:12 Muğla Heyeti İspanya'ya Erasmus+ Projesi İçin Gitti

    Muğla Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından kabul edilen 'Bağımlı Geçmiş Bağımsız Gelecek' isimli Erasmus+ projesini gerçekleştirmek üzere Muğla heyeti İspanya'ya gitti. Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Oğuzhan Dönmez, Muğla Adalet Komisyonu Başkanı Ercan Arslan ve Muğla Denetimli Serbestlik Müdürlüğü yetkilileri proje kapsamında İspanya'nın Albacete Belediyesi'ne ziyaret gerçekleştirdi.

  • NVIDIA DLSS Destekleyen Yeni Oyunlar Duyuruldu
    21:10 NVIDIA DLSS Destekleyen Yeni Oyunlar Duyuruldu

    NVIDIA, yapay zeka destekli DLSS teknolojisinin üç yeni oyun tarafından benimsendiğini duyurdu. Bu güncelleme, Steam'de en çok istek alan bir oyun dahil olmak üzere sevilen yapımlara DLSS desteği sağlayacak. DLSS, GeForce RTX ekran kartlarıyla oyunların grafik performansını artırarak hem grafik kalitesinde iyileşme hem de performans artışı sağlıyor. Yeni oyunlar arasında Manor Lords, Oddsparks: An Automation Adventure ve Welcome to ParadiZe bulunuyor. NVIDIA, RTX teknolojilerini içeren 500'den fazla oyun olduğunu belirtiyor ve RTX ekran kartı sahiplerinin daha fazla oyunda performans artışı yaşayacağını vurguluyor.

  • Çinli otomobil üreticisi Dongfeng, İtalya'da üretim yapmak için pazarlık masasına oturdu
    21:09 Çinli otomobil üreticisi Dongfeng, İtalya'da üretim yapmak için pazarlık masasına oturdu

    Dongfeng, Avrupa'da üretim yapmak ve istihdam alanı oluşturmak için İtalya hükümetiyle görüşmelere başladı. Şirket, İtalya'da bir fabrika açarak üretim kapasitesini artırmayı ve Avrupa pazarına daha yakın olmayı hedefliyor. Görüşmelerin olumlu ilerlediği ve binlerce kişiye istihdam sağlayacak bir tesis kurulması planlandığı belirtiliyor.


Advertisement